Toivolan Vanhassa Pihassa

Isyyspakkaus

Jyväskylä on niitä kaupunkeja Suomessa, joista on surutta hävitetty lähes kaikki merkit elämästä ennen 1950-lukua. Joitain puutaloja keskustassa on säilynyt, mutta kovin suurta merkitystä niillä ei ole kaupungille tai kaupunkilaisille ollut.

Siksi olikin ilo kuulla, että Cygnaeuksenkadun alkupään 1800-luvulta peräisin olevaan puutalokortteliin oli avattu Toivolan Vanhaksi Pihaksi nimetty käsityöläismiljöö. Kokonaisuudessa on useampi rakennus, joissa on sekä pikkuputiikkeja että vanhan synnytyslaitoksen alakerrassa sijaitseva Kahvila Muisto.

Vaikka piha kahviloineen on auennut jo vuonna 2012, saimme aikaiseksi vierailla siellä ensimmäisen kerran vasta viime viikonloppuna.

Kahvila Muisto on mukava lisä kaupungin muuten melko vähäiseen kahvilatarjontaan.

Pihassa on tapahtumia ympäri vuoden, ja myös vanhan synnytyslaitoksen ja Toivolan talon pikkuputiikit ovat avoinna kesät talvet.

Lisäksi pihan makasiinirakennuksissa on kesällä useampi pop-up-kauppa.

Ihastuimme kovasti Melli EcoDesignin lastenvaatteisiin, joissa oli PaaPii Designin hauskat eläinkuosit. Vink vink, vaatteita saa muuten tilattua myös netistä (http://www.melliecodesign.com/).

Kesäviikonloppuisin Kahvila Muistossa on lettukestit. Kymmenellä eurolla saa ruokaisan letun, ja ainakin minun poro-meetvurstitäytteeni oli erittäin maukas.

Äitini kehui kovasti kahvilan sunnuntaibrunssia, mutta se oli nyt kesätauolla. Brunssi on kyllä ehdottomasti käytävä maistamassa joskus syksyllä.

Toiseen kertaan jäi myös vierailu pihan varsinaisissa museorakennuksissa eli 1800-luvun puolivälin jyväskyläläisissä käsityöläiskodeissa, jotka olivat sunnuntaina suljettuina.

Mutta mielellänihän täällä vierailen toistekin!

 

Lisätiedot: http://www.toivolanvanhapiha.fi/

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt jäädään odottamaan asuntomessupostausta!

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi, valitettavasti on tuotettava pettymys sen suhteen. Ei ole suunnitteilla käydä.

edgybeauty
Edgy Beauty

Hassua, miten täällä itse asuvana ei tule käytyä tuolla ikinä. Kerran vietiin vaihto-oppilas visiitille, mutta kun joka päivä ajaa ohi, jää koko homma jotenkin unholaan. Jouluna tuolla on kyllä ihan älyttömän nättiä!

Oon myös usein harmitellut tuota puutalojen yms. puuttumista. Jotenkin Jyväskylä tuntuu olevan sinänsä aika ruma kaupunki, talot on kyhätty kokoon lyhyessä ajassa ja käytännöllisesti, ei niinkään ulkonäköä ollenkaan ajatellen.

Nellah (Ei varmistettu)

Toivolan vanha piha on kyllä ihana paikka! Ja varsinkin siellä kannattaa käväistä kun järjestävät erilaisia tapahtumia, mm. herkkutori, hansapiha ja joulupiha! Vaikka riittää käväisyn syyksi ihan vain saada herkku kahvittelut Muistossa! :)

Toinen paikka mitä suosittelen kokeilemaan (jos tykkää teenjuonnista) on Teeleidi! Lutakon Leidissä sijaitseva ihana ja viehättävä pieni teekauppa, missä voi ensin maistella eri teelajeja, ja sen jäljeen ostaa kotiin omat lempparit! Ja samalla voi napata vaikka herkullisen sämpylän, tai mustikkapiirakan! Ja paikkaa ei ole hinnalla pilattu! Aamiaisbrunssi oli 6 euroa, ja sen hinnalla sai ison teen, mehua, täytetyn croisantin ja hedelmälautasen, oi nam nam! :)

http://teeleidi.fi/

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos tästä vinkistä! Kävimme Teeleidissä eilen, ja paikka oli aivan hurmaava!

Nellah (Ei varmistettu)

Hienon kirjoituksen sait aikaiseksi ja mukavaa että pidit paikasta! Kyllä on ihana että Jyväskylään alkaa pikkuhiljaa tulemaan tälläisiä erilaisia pysähdyspaikkoja! Ja niinkuin joku kommenteissakin jo mainitsi, kannattaa myös käydä testaamassa Miriam's, ihania herkkuja ja mukavan rauhaisa pieni kulmakahvila! :)

mikihara

Jyväskylä on ilottomien virastotalojen bulkkikaupunki, jonka elävöittämisessä seuraavilla sukupolvilla on edessään varsinainen haaste. Kaupunki on köyhä ja tuntuu että täällä on pitkään eletty itsevarmasti "ei me tänne mitään muun maailman humputuksia tarvita, kyllä luonto riittää ilahduttamaan mieltä". Käytännöllisyysryppypäissään on rakennettu lootia lootien viereen ja unohdettu Aallon alkuperäinen idea kauniista Harjulta alaspäin järvelle valuvasta kaupunkisiluetista. Nyt motarit ja rantaraitit halkovat maisemaa ja eriyttävät keskustan nysän kauniista satamasta. 

Kun nyt sitten kaupunkikulttuuria monin tahoin tahdotaan elvyttää, siihen on niukasti resersseja tarjolla.

Onneksi keskustan kylkeen nousee Kangas, ja Yläkaupungin Yöt ja muut kaupunkifestarit nostattavat tasaisin väliajoin sykettä. Toivolan Vanha Piha on Jyväskylän suurimpia kulttuuritekoja, ja sekin täysin yrittäjä Margo Saxbergin taskuista investoitu projekti.

Kuulostaa katkeralta, mutta Helsingistä tänne kolme vuotta sitten muuttaneena harmittaa kauheasti, että tällaisen järvien ympäröimän helmen potentiaali on jotenkin ihan valjastamatta. Tosi jännä nähdä, millainen mesta Jyväskylä on viiden/kymmenen/viidentoista vuoden päästä! Toivottavasti elävämpi! :)

 

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä mullakin oikeastaan avasi silmät vasta se, kun muutin sieltä pois. Onhan Jklssä tapahtumia, ja se oli varsinkin opiskelupaikkana kiva kaupunki. Nyt olen kuitenkin alkanut kaivata sellaisia asioita, mitä arvostan missä tahansa muussa kaupungissa: toreja, kauppahalleja, kahviloita ja ravintoloita. Toritoiminnan lopetti aikanaan siirto asema-aukiolta nykyiselle paikalleen, kauppahalli ei ole vetänyt sen vieressä koskaan. Kahvilakulttuuria ei ole ollut lähes lainkaan ja ravintolat ovat pääosin ketjupaikkoja. Tekemistä siis riittää, mutta pitäisi löytyä myös halua. Kankaan alueen kehitys vaikuttaa kiinnostavalta, mutta myös keskusta kaipaisi jotain kasvojenkohotusta. Rantaväylää on vaikea siirtä pois nykyiseltä paikaltaan, mutta ei kai sekään aivan mahdotonta olisi...

 

Mä en oo kans koskaan hiffannu mikä siinä kauppahallissa mättää kun se ei vaan toimi. Kaikissa muissa kaupungeissa toimii. Ihme homma. Tori sentäs oli ihan ookoo aikoinaan mutta ne rakennukset. Ja huo se korkea toimistotorni. Kukakohan sielläki hengaa. Teollisuusmiljöö sentäs on nättiä. Toki koko kaupunki meni pilalle kun 68 sulki :(

Ranja
Haavekuvia

Haha, oli kyllä ankean osuvasti sanottu, että Muisto on hyvä lisä muuten vähäiseen kahvilatarjontaan. Jyväskylä on vasta ihan pikkuhiljaa alkanut kehittyä, ja Muisto ja Kompassin tienoon Miriam's ovat kipeästi kaivattuja, ihania kahvittelukohteita. Yllä mainittu Teeleidikin on mainitsemisen arvoinen.

Rakastan kyllä Jyväskylää enkä kovin helposti täältä tule muuttamaan pois, mutta esim. Turussa ja Tampereella tai muussa kaupungissa vieraillessa iskee usein kateus, koska kaupunkikuva on niin paljon viehättävämpi ja kahvila- ja ravintolatarjontaa on enemmän.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuosta Miriam'sista en ollut kuullutkaan. Ensi kerralla siis sinne.

Ranja
Haavekuvia

Kannattaa, ehdottomasti! :)

OP (Ei varmistettu)

Toivolan vanha piha on ihana. Ja tuo kuparisepän talon opastettu kierros on todella kiva. Kahvila muiston miljöö ja menu ovat hyvät sinänsä, mutta saisivat kiinnittää huomiota tarjoiluun. On ikävää huomauttaa tai palauttaa annos, joka ei ole tilattua, vaikkakin hyvää sinänsä. Olen käynyt siellä sekä lounaalla että kahvilla ja lettukesteillä yhteensä kait kymmenkunta kertaa, en mitenkään ruuhka-aikana. Kahdesti olen saanut jotain muuta, mitä olen tilannut.

Tuttavani olivat kovin innoissaan American Diner hampurilaisbaarista, tosin palvelu on siellä toivottoman hidasta vaikka olisi ainoa asiakas.

Mariak (Ei varmistettu)

Nyt on pakko kommentoida, kun kävimme tuolla American Dinersissa ensimmäistä kertaa viikko sitten. Itse petyin paikkaan kovasti. Tarjoilu oli hidasta (kaksi tarjoilijaa vain, vaikka oli lounasaika). Ruoka oli samantyylistä kuin esim. Amarillossa, mutta maun puolesta ei yltänyt (ketjuravintolaa) lähellekään. Tilana myös epäviihtyisä. Kapea käytävä, jossa ääni kaikuu ja ikkunasta ankea "maisema" Sokoksen seinään. Onneksi jälkiruuaksi nauttimamme ben&jerrys jäätelöt pelastivat.

Jyväskylästä tuntuu kahvilatarjonnan lisäksi puuttuvan rennot ja silti laadukkaat ruokaravintolat. On juurikin ketjupaikkoja ja sit muutama kallis yksityinen, johon ei oikein 7kk vauvan kanssa uskalla mennä.

Kahviloista itse tykkään Muistosta (hyvä aamupala+porkkanakakku), Caffitella-kahviloissakin on hyvät leivonnaiset ja Naissaarta on kehuttu (en ole vuosiin itse käynyt).

Ravintoloista Trattoria Aukiossa hieno sisustus, ruoka ollut hieman vaihtelevaa ja Pöllöwaarista tykkään. Kateellisena katsoin Toscanan ruokakuvia, vaikka en punaista lihaa syökään...

Tuonne Teeleidiin on kyllä päästävä kohta alkavalla lomalla!

OP (Ei varmistettu)

Joo, kyllä minullekin kaksi käyntiä American Diner-paikassa riitti. Kun menin sinne, vaihtoehtona oli Amarillo. Ja koska ajattelin säästää aikaa ja Diner oli lähempänä, menin sinne. Palvelu on kyllä tosi hidasta, oli asiakkaita tai ei.

Sama ongelma on aika monessa Jyväskylän paikassa. Jos jälkiruokaa saa odottaa yli puoli tuntia pääruuan jälkeen ja sitten saa kuulla ettei sitä ole ollenkaan saatavilla, ei voi oikein asiakaspalvelusta puhua. Tai jos pääruokaa saa odottaa melkein tunti tilauksen jälkeen. Emme lähteneet pois, koska jännitys momentti oli suuri, että tuleeko se ruoka ylipäätään.

Naissaaressa kävin viime kesänä, ja miljöönä se on hieno, mutta kahvilan menu ei ollut muistaakseni mitenkään erityinen.

Soppabaarissa kävisin useammin, tykkään konseptista, mutta ne keitot ovat aika suolaisia minun makuun, kun itse en juuri lisättyä suolaa käytä. Sinne on ehkä vaikea mennä lastenvaunujen kanssa.

Ruokapaikoista pidän Kissanviiksistä, Figarosta, Haraldista ja Vesilinnasta (jos se on vielä toiminnassa). Kahvila muisto olisi erinomainen, jos he vain onnistuisivat tuomaan tilatun annoksen.

Teeleidissä pitää käydä joskus kyllä, vaikka olen melko varma, etten löydä sitä, minusta ne lutakon rakennukset on jotenkin kulkuväyliä ajatellen hankalasti.

Tommi K
Isyyspakkaus

Pitää selvästi kokeilla American Dineria joskus. Katsoin kyllä listaa, ja se näytti hengästyttävältä. Pieni yksinkertaistaminen tekisi hyvää...

Jyväskylässä mielestäni on ihmeellisintä, että vain S-ketjulla näyttää olevan mielenkiintoa avata sinne uusia paikkoja. Jos kyseisen ketjun tukeminen ei kiinnosta, vaihtoehtoja on todella vähän, ja kaupungista ei tunnu löytyvän yhtään kohtuuhintaista, rentoa ja laadukasta ruokapaikkaa. Kuten Mikkelin Bistro Vilee, jossa juuri kävimme. Ensiluokkaista lähiruokaa, menu 35 euroa. 

Anniinaa (Ei varmistettu) http://cinnamonbiscuits.blogspot.fi/

Entisenä Jyväskyläläisenä olen usein tuskastellut sitä karua laatikkobunkkerimaisemaa... Ahdistavaa. Toivolan Vanhassa Pihassa olen käynyt vain talvella, täytyy ehdottomasti mennä käymään kesälläkin! Näyttää niin mukavalta.

Muistelen, että olisit sanonut olevasi Keljonkankaalta? En tiedä, oletko koskaan käynyt pienen matkan päässä Säynätsalossa, mutta haluaisin suositella sinulle erästä paikkaa. Muuratsalon saarella on reippaasti yli 70-vuotiaan Railin pitämä kahvila Ruokala Salo (paikallisten kesken Railin kuppila, mutta ei siis tosiaan mikään kuppila!) joka on kaukana nykymaailman ketjupaikoista. Kahvila on ollut samanlainen 60-luvulta saakka, jolloin Säynätsalon vaneritehtaan työntekijät tapasivat käydä siellä lounaalla. Railin mokkapalat ovat aivan ihania, kahvin ja mokkapalan/pullan saa kahdella eurolla, ja ovat taatusti Railin leipomat eivätkä mistään tukusta! Raililta minä ostin lapsena lauantaikarkit, ja nykyään kun pääsen Jyväskylään niin käyn mielellään vaihtamassa kuulumisia (ja ostan karkkia...) Aukioloajat ovat vähän niin ja näin vanhasta iästä johtuen, mutta luulen että tykkäisitte paikasta. :)

Tässä jonkun blogista löytynyt hyvin kuvaava juttu Railin kahvilasta:
http://www.city.fi/blogit/urbaaniviidakkoseikkailijatar/kahvila+jossa+ai...

Tommi K
Isyyspakkaus

Jes, Keljonkankaalta, kyllä. Säynätsalossa olen käynyt joskus muutaman kerran, mutta Railin kuppilasta en ollut kuullut. Pitää pitää mielessä ja pyörähtää joskus.

Silkkitassu

Mellin ihana pupu-designilla oleva hattu oli ensimmäinen vaatekappale mikä tytölle hankittiin raskauden aikana. Tykkään kovasti!
Ja Toivolan pihalla tulee käytyä Hermannin herkkutori-tapahtumissa. Aivan ihana miljöö muutenkin ja todella monipuolisesti löytyy kaikkea!

eek (Ei varmistettu)

Tuo on kyllä niin sympaattinen paikka! Itsenäisyyspäivänä sai tuntea ylpeyttä jyväskyläläisenä, kun kyseisen pihan isäntä ja emäntä olivat mukana Linnan juhlissa, heh!

Kommentoi