Tokio - kaikki nämä herkut ja niin vähän aikaa

Isyyspakkaus

Kun kävimme Tokiossa edellisen kerran kymmenen vuotta sitten, teimme klassisen turistivirheen: etsimme ruoaksi lähinnä sushia ja olimme hieman ihmeissämme, kun sushi-paikkoja ei ollutkaan joka kadunkulmassa.

Nyt tiesin, että tietysti minun kannattaa käydä maistelemassa kaikkea muuta, ja otin tavoitteeksi sekä syödä mahdollisimman paljon että sen, etten söisi samaa ruokaa kahdesti. No sushia söin lopulta ensimmäisenä päivänä ja viimeisenä iltana, mutta sentään hieman erilaisissa paikoissa.

Aloitetaan kuitenkin aamiaisista.

Japanilaiset aamiaiset eivät oikeastaan eroa muista aterioista. Tämä Shibuya Excel -hotellin ravintolassa nautittu perinteinen japanilainen aamiainen sisälsi mm. riisiä, misokeittoa, lohta ja mystisiä kasviksia. Minulle tämä olisi mennyt lounaastakin.

Muina aamuina hain takeaway-aamiaista.

Näytti, että jokaisesta kioskista ja ruokakaupasta sai mukaan takeaway-makirullia ja täytettyjä onigiri-kolmioita, joten olihan niitä testattava. 

Norilevy oli omassa muovissaan ja se kääräistiin itse riisipötkylän ympärille. Yllättävän hyviä nämä olivat, ja riisikin oli säilynyt hämmästyttävän irtonaisena.

Tokyu Food Show

Shibuyan aseman kellarikerros, Shibuya (kartta)

Voi pojat, kaikki nämä herkut syötävänä ja niin vähän aikaa.

Tokyu Food Show on Shibuyan asemalla sijaitseva depachika, siis tavaratalon kellarissa oleva ruokaosasto, josta saa mukaan melkein mitä vain tuoreista kaloista, lihoista ja vihanneksista konditoriatuotteisiin ja lämpimiin takeaway-ruokiin. 

Vaikka ravintolassa onkin hauska syödä, depachikaa kannattaa käydä testaamassa ihan mielenkiinnosta. Itse hain Tokyu Food Show'sta yhden myöhäisen aamiaisen. Aikainen ei onnistuisikaan, sillä kauppa aukeaa vasta kymmeneltä.

Oli vaikea päättää, mitä kaikkea ei ottaisi. Päädyin aivan törkeän hyviin mustekalapulliin, friteerattuihin katkarapuihin, yakitori-kanavartaisiin ja yhteen makirullaan, jotka nautin Hachikon patsaan vieressä kerrosta ylempänä.

Midori

Mark City -ostoskeskuksen 4. kerroksen ravintolakuja, Shibuya (kartta)

Sushipaikkoja Tokiossa on varmasti satoja ja tuhansia, mutta useammassa lähteessä kehuttiin Midoria, jonka Shibuyan-ravintola sijaitsee aivan asemarakennuksen vieressä Mark City -ostarissa.

Ravintolaan saa odottaa omaa vuoroon usein tunnista kahteen. Itse selvisin sunnuntaina lounasaikaan tunnissa.

Ja ruoka, yksinkertaisesti älyttömän hyvää. Ei mitään lisättävää. 

Jos paikka olisi ollut vähän tyhjempi, olisin varmasti tilannut pari lisäannosta sen mukaan, mitä näin muiden ympärilläni syövän, mutta ravintolan seinällä esitettiin toive, että ruuhka-aikaan asiakkaat tilaisivat vain yhden annoksen.

Tänne olisin voinut tulla kyllä toisenkin kerran.

Mimiu

Mark City -ostoskeskuksen 4. kerroksen ravintolakuja, Shibuya (kartta)

Mimiuun menin nuudelien perässä. Olin päättänyt saada illalliseksi soba-nuudeleita, ja tämä paikka näytti sopivalta. Lisukkeena oli tempura-rapuja, riisiä ja pikkelöityjä asioita. Hyvin hyvää.

Rikyu

Hikarie-ostoskeskus, 6. kerros, Shibuya (kartta)

Seuraavan päivän lounaalla Tokiossa asuva kollegani vei minut maistamaan hänen lempiannostaan, joka on grillattua naudankieltä. Tilasin sen lisukkeeksi annoksen riisiä, jonka päällä oli kalaa ja kalanmätiä ja joka tarjoiltiin kirkkaan lihaliemen kanssa. Lientä kaadettiin riisin sekaan ja se syötiin kuin keitto.

Tämä kokonaisuus oli yksinkertaisesti yksi parhaita japanilaisia ruokia, joita olen koskaan syönyt.

(Kuva: Ding Dong)

Botejyu

Shinjuku Subnade, katutason alapuolella (kartta)

Yksi annoksista, joita olin ennen matkaa päättänyt syödä, oli okonomiyaki, japanilainen munakas. Se on hieman vähemmän tunnettu japanilainen ruokalaji, johon itse ihastuin kerran Amsterdamissa. Löysin okonomiyaki-ravintolan näppärästi Robot Restaurantin lähistöltä Shinjukusta, ja sain kätevästi tämän herkun iltapalaksi ennen paluuta hotellille. Sisään oli piilotettu katkarapuja ja mustekalaa, ja päällä oli kananmuna. Pienempikin annos olisi riittänyt.

Listalla olevat muutkin vaihtoehdot näyttivät erinomaisilta, ja jopa harkitsin, että olisin palannut paikkaan toisenakin iltana.

Kidaya

3-13-9 Shibuya (kartta)

Tiistaina kollegani, DD, vei minut lounaalle paikkaan, joka on tarjonnut samassa paikassa samanlaisia nuudeliannoksia jo 186 vuoden ajan ja seitsemässä polvessa.

Onneksi hän tiesi, mitä painiketta painaa tässä automaatissa, johon ruoka maksettiin ennen tilausta. 

Tarjottimelle ilmestyi kylmiä udon-nuudeleita, mietoa soijakastiketta, tempurarapuja, riisiä ja kasviksia. Todella hyvää tämäkin.

Kadota

1-1-2 Ebisunishi (kartta)

Samana iltana kävimme vielä illallisella, ja japanilaiseen tapaan otimme alkupalat ja pääruoat eri paikoissa. Ensimmäinen paikka oli kalaravintola, jossa maistelimme sashimia, pikkelöityjä kasviksia ja grillattua kalaa. Alkuun uppomunat.

Bekohiro

Ebisu Yokocho -ruokakuja (kartta)

Hauskin ruokakokemus oli Ebisu Yokochon ruokakuja, jossa on parikymmentä pientä ravintolaa vieri vieressä. 

Itse en olisi tällaiseen paikkaan varmasti tullut menneeksi ja vaikka olisinkin, en olisi osannut tilata mitään. Onneksi kollegani tiesi mihin mennä ja mitä tilata. Viikonloppuisin paikka on kuulemma aivan turvoksissa, mutta näin arki-iltana sisään mahtui paremmin. 

(Kuva: Ding Dong)

Menimme paikkaan, josta sai mm. grillattuja kasviksia, sieniä ja lihaa ja myös pitkään haudutettua lihapataa. Mukissa oli makeaa umeshu-likööriä. Nam.

Erinomaista!

Magurodonya Miuramisakikou Megumi

Hikarie-ostoskeskus, 6. kerros, Shibuya (kartta)

Viimeisenä iltana päätin käydä vielä kerran sushilla, ja kävin etsimässä sopivaa paikkaa Hikarie-ostarista, jossa oli myös se ravintola, joka tarjosi grillattua naudankieltä.

Satuin puolivahingossa paikkaan, jollaista minun oikeastaan pitikin etsiä: kaiten sushi eli sushia liukuhihnalla.

Alkusetti kyllä tilattiin tarjoilijalta, mutta lisää sai ottaa hihnalta.

Maistoin kahta villeimmän näköistä sushia. 

Pieniä kaloja.

Pieniä katkarapuja.

* * *

Voi, nyt kyllä tekisi kovasti mieli lisää japanilaista ruokaa, ja luulen, että lähiaikoina tulee käytyä jossain Helsingin japanilaisista ravintoloista. Ja sitten otan aivan varmasti jotain muuta kuin sushia.

Ja Japaniin pitää ehdottomasti päästä pian uudelleen Rouvan kanssa, ihan jo ruoan vuoksi!

Kommentit

Nata - White Trash Disease

ottakaa mut mukaan!!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ha :D Mielellään!

Piipo79

Ja sit kannattaa ehdottomasti koklata niitä shabu shabu-patoja jos ette ole aiemmin kokeilleet. Musta ne oli aikoinaan vajaan kolmen viikon reissun parasta antia ja visuaalisestikin kivoja kun savu nousi ja sai itse tunata siinä syödessä (tai tarjoilija vieressä ainaki alkuun näyttämässä)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ne jäivät nyt ensi kertaan, mutta pidetään mielessä.!

annemi

Mä haluan kans!

Tommi K
Isyyspakkaus

Sinne vaan ;)

Anomalia (Ei varmistettu)

En muista koskaan huonoa annosta japanissa syöneeni. Nam - taas tuli vesi kielelle

Tommi K
Isyyspakkaus

Mäkin löysin japanilaisen ruoan vasta nyt ihan kunnolla. Yleensä otan vain sushia, vaikka muutakin olisi tarjolla.

Lumo (Ei varmistettu) http://lumolifestyle.blogspot.fi/

Oih, Tokion ruoat, niin hyvää!

Ebisu Yokochon läpi kuljimme, mutta emme pysähtyneet, kun olimme juuri syöneet. Suosikkimme oli Shonben Yokocho Shinjukussa, joka lukuisissa pikkuruisissa yakitori-paikoissa kävimme syömässä. Rähjäisempi kuin Ebisun vastaavat kujat, mutta aivan mahtavaa ruokaa ja fiilistä. Lisäksi kävimme paljon izakayoissa, joihin usein kuljimme ison salariman-seurueen perässä, kun ajattelimme heidän tietävän mihin kannattaa mennä. Tilailimme sinne tänne listaan osoittaen, kuvia ja naapuripöytien annoksia näyttäen, emmekä koskaan pettyneet.

Tommi K
Isyyspakkaus

Izakayat jäivät nyt kokematta, mutta olen tosi iloinen tuosta Ebisu Yokocho -kokemuksesta!

Oletko muuten katsonut dokumentin Jiro Dreams of Sushi? Satuin juuri eilen katsomaan Netflixistä ja oli kyllä mielenkiintoinen dokkari!

Tommi K
Isyyspakkaus

No enpä ole, ja se on kyllä pitänyt katsoa! Huomasimme kyllä jo jokin aika sitten, että se on Netflixissä, mutta ei ole saatu aikaiseksi...

HÖPÖTIN

Vinkki; Jos liikkuu Turussa, niin Yasukon keittiö. Japanilaista kotiruokaa ja vaikka paikka on ihan keskustassa, se on kätketty aarre. ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hienoa! Yritetäänpäs muistaa, kun joskus käydään taas Turussa. Ehkä taas... kahden vuoden päästä ;)

Kummelikopplan

Käypä Mashirossa jos ei ole ennestään tuttu!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei ole, ja oh, näyttipä hyvältä!

Kummelikopplan
Kummelikopplan

Toivottavasti maistuu!

merikukka@gmail.com (Ei varmistettu)

Aijai kun on herkullista. Olipas monta hyvää suositusta Shibuyasta. Minäkin voisin mennä Japaniin ihan vaan ruoan takia. Viimeksikin syötiin vaikka mitä ja silti jäi niin paljon kokeilematta. Tokyu Food Show oli kyllä niin runsas, että meinasi mennä puoli päivää evästä valitsemassa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Olisi kyllä ollut kiinnostava maistaa take away -sushiboxeja. Suomessa ei tulisi mieleenkään hakea sellaista kaupan kylmäkaapista.

orlando (Ei varmistettu)

Olko tuo midorissa näkyvä sushi tonnikalaa? Siis sitä jota ei saa nykyään pyytää koska sen pyyntitavat ovat epäeettiset ja kala jo melko uhanalainen? Hkin monet sushiravintolat - urbaanit valveutuneet sellaiset ovat jo tonnikalasta luopuneet. Mikä on oma kantasi vastuulliseen syömiseen??

Tommi K
Isyyspakkaus

Setissä oli myös tonnikalaa, mutta tuosta palasta on mahdoton sanoa, onko kyseessä juuri uhanalainen laji. Tällaisen setin osana tonnikala tulee puoliväkisin, mutta muuten en koskaan tilaa tonnikalaa, koska sen eettisyydestä ei voi olla varma ja toisaalta pidän muutenkin enemmän lohesta. Eli ei, uhanalaisia lajeja ei pidä syödä eikä niiden syömistä tukea.

ruupert (Ei varmistettu)

Jos minun pitäisi syödä vain yhden ruokakulttuurin tuotoksia koko loppuelämä, Japani olisi aika vahvoilla.

Japanissa on muuten mahtava mahdollisuus yöpyä paikalliseen tyyliin ryokan-majataloissa: arkkitehtuuri ja sisustus tatamilattioineen on japanilaista, sängyt levitetään tatamille illaksi, aamiainen ja usein hintaan sisältyvä illallinen ovat japanilaisia, peseytymistä varten monissa on onsen-henkinen kylpytila, liinavaatteisiin sisältyy yukata jne. Ryokaneja on kaiken tasoisia kuten hotellejakin, mutta itse en Japanissa enää tylsään hotelliin halua :)

Arna / Cocoa etsimässä (Ei varmistettu) Http://www.cocoaetsimassa.fi

Pakko päästä Japaniin syömään! Rakastan japanilaista ruokaa, mutta en ole koskaan vielä päässyt Japaniin, mikä vääryys :).

Korhone (Ei varmistettu)

Mystisellä kasviksella tarkoitat varmaan tuota reikäistä rinkulaa, sehän on lootusjuuri.
Noihin pikku kaloihin piti kommentoida jo instagramissa, ovat ankeriaan poikasia.

Kommentoi