Tokio – kaikki nämä herkut ja niin vähän aikaa

Kun kävimme Tokiossa edellisen kerran kymmenen vuotta sitten, teimme klassisen turistivirheen: etsimme ruoaksi lähinnä sushia ja olimme hieman ihmeissämme, kun sushi-paikkoja ei ollutkaan joka kadunkulmassa.

Nyt tiesin, että tietysti minun kannattaa käydä maistelemassa kaikkea muuta, ja otin tavoitteeksi sekä syödä mahdollisimman paljon että sen, etten söisi samaa ruokaa kahdesti. No sushia söin lopulta ensimmäisenä päivänä ja viimeisenä iltana, mutta sentään hieman erilaisissa paikoissa.

Aloitetaan kuitenkin aamiaisista.

Japanilaiset aamiaiset eivät oikeastaan eroa muista aterioista. Tämä Shibuya Excel -hotellin ravintolassa nautittu perinteinen japanilainen aamiainen sisälsi mm. riisiä, misokeittoa, lohta ja mystisiä kasviksia. Minulle tämä olisi mennyt lounaastakin.

IMG_5802.jpg

Muina aamuina hain takeaway-aamiaista.

Näytti, että jokaisesta kioskista ja ruokakaupasta sai mukaan takeaway-makirullia ja täytettyjä onigiri-kolmioita, joten olihan niitä testattava. 

IMG_6001.jpg

Norilevy oli omassa muovissaan ja se kääräistiin itse riisipötkylän ympärille. Yllättävän hyviä nämä olivat, ja riisikin oli säilynyt hämmästyttävän irtonaisena.

IMG_6008.jpg

Tokyu Food Show

Shibuyan aseman kellarikerros, Shibuya (kartta)

Voi pojat, kaikki nämä herkut syötävänä ja niin vähän aikaa.

IMG_6187.jpg

IMG_6176.jpg

IMG_6180.jpg

IMG_6168.jpg

IMG_6174.jpg

Tokyu Food Show on Shibuyan asemalla sijaitseva depachika, siis tavaratalon kellarissa oleva ruokaosasto, josta saa mukaan melkein mitä vain tuoreista kaloista, lihoista ja vihanneksista konditoriatuotteisiin ja lämpimiin takeaway-ruokiin. 

Vaikka ravintolassa onkin hauska syödä, depachikaa kannattaa käydä testaamassa ihan mielenkiinnosta. Itse hain Tokyu Food Show’sta yhden myöhäisen aamiaisen. Aikainen ei onnistuisikaan, sillä kauppa aukeaa vasta kymmeneltä.

Oli vaikea päättää, mitä kaikkea ei ottaisi. Päädyin aivan törkeän hyviin mustekalapulliin, friteerattuihin katkarapuihin, yakitori-kanavartaisiin ja yhteen makirullaan, jotka nautin Hachikon patsaan vieressä kerrosta ylempänä.

IMG_6193.jpg

IMG_6195.jpg

IMG_6199.jpg

IMG_6210.jpg

Midori

Mark City -ostoskeskuksen 4. kerroksen ravintolakuja, Shibuya (kartta)

Sushipaikkoja Tokiossa on varmasti satoja ja tuhansia, mutta useammassa lähteessä kehuttiin Midoria, jonka Shibuyan-ravintola sijaitsee aivan asemarakennuksen vieressä Mark City -ostarissa.

Ravintolaan saa odottaa omaa vuoroon usein tunnista kahteen. Itse selvisin sunnuntaina lounasaikaan tunnissa.

IMG_5641.jpg

Ja ruoka, yksinkertaisesti älyttömän hyvää. Ei mitään lisättävää. 

IMG_5654.jpg

Jos paikka olisi ollut vähän tyhjempi, olisin varmasti tilannut pari lisäannosta sen mukaan, mitä näin muiden ympärilläni syövän, mutta ravintolan seinällä esitettiin toive, että ruuhka-aikaan asiakkaat tilaisivat vain yhden annoksen.

IMG_5661.jpg

Tänne olisin voinut tulla kyllä toisenkin kerran.

IMG_5674.jpg

Mimiu

Mark City -ostoskeskuksen 4. kerroksen ravintolakuja, Shibuya (kartta)

Mimiuun menin nuudelien perässä. Olin päättänyt saada illalliseksi soba-nuudeleita, ja tämä paikka näytti sopivalta. Lisukkeena oli tempura-rapuja, riisiä ja pikkelöityjä asioita. Hyvin hyvää.

IMG_5773.jpg

Rikyu

Hikarie-ostoskeskus, 6. kerros, Shibuya (kartta)

Seuraavan päivän lounaalla Tokiossa asuva kollegani vei minut maistamaan hänen lempiannostaan, joka on grillattua naudankieltä. Tilasin sen lisukkeeksi annoksen riisiä, jonka päällä oli kalaa ja kalanmätiä ja joka tarjoiltiin kirkkaan lihaliemen kanssa. Lientä kaadettiin riisin sekaan ja se syötiin kuin keitto.

Tämä kokonaisuus oli yksinkertaisesti yksi parhaita japanilaisia ruokia, joita olen koskaan syönyt.

IMG_5826.jpg

IMG_3715.jpg

(Kuva: Ding Dong)

IMG_5833.jpg

Botejyu

Shinjuku Subnade, katutason alapuolella (kartta)

Yksi annoksista, joita olin ennen matkaa päättänyt syödä, oli okonomiyaki, japanilainen munakas. Se on hieman vähemmän tunnettu japanilainen ruokalaji, johon itse ihastuin kerran Amsterdamissa. Löysin okonomiyaki-ravintolan näppärästi Robot Restaurantin lähistöltä Shinjukusta, ja sain kätevästi tämän herkun iltapalaksi ennen paluuta hotellille. Sisään oli piilotettu katkarapuja ja mustekalaa, ja päällä oli kananmuna. Pienempikin annos olisi riittänyt.

IMG_5980.jpg

Listalla olevat muutkin vaihtoehdot näyttivät erinomaisilta, ja jopa harkitsin, että olisin palannut paikkaan toisenakin iltana.

Kidaya

3-13-9 Shibuya (kartta)

Tiistaina kollegani, DD, vei minut lounaalle paikkaan, joka on tarjonnut samassa paikassa samanlaisia nuudeliannoksia jo 186 vuoden ajan ja seitsemässä polvessa.

Onneksi hän tiesi, mitä painiketta painaa tässä automaatissa, johon ruoka maksettiin ennen tilausta. 

IMG_6017.jpg

IMG_6021.jpg

Tarjottimelle ilmestyi kylmiä udon-nuudeleita, mietoa soijakastiketta, tempurarapuja, riisiä ja kasviksia. Todella hyvää tämäkin.

IMG_6044.jpg

IMG_6036.jpg

IMG_6040.jpg

Kadota

1-1-2 Ebisunishi (kartta)

Samana iltana kävimme vielä illallisella, ja japanilaiseen tapaan otimme alkupalat ja pääruoat eri paikoissa. Ensimmäinen paikka oli kalaravintola, jossa maistelimme sashimia, pikkelöityjä kasviksia ja grillattua kalaa. Alkuun uppomunat.

IMG_6058.jpg

IMG_6059.jpg

IMG_6062.jpg

IMG_6081.jpg

IMG_6084.jpg

IMG_6087.jpg

IMG_6089.jpg

Bekohiro

Ebisu Yokocho -ruokakuja (kartta)

Hauskin ruokakokemus oli Ebisu Yokochon ruokakuja, jossa on parikymmentä pientä ravintolaa vieri vieressä. 

IMG_6139.jpg

IMG_6141.jpg

IMG_6113.jpg

Itse en olisi tällaiseen paikkaan varmasti tullut menneeksi ja vaikka olisinkin, en olisi osannut tilata mitään. Onneksi kollegani tiesi mihin mennä ja mitä tilata. Viikonloppuisin paikka on kuulemma aivan turvoksissa, mutta näin arki-iltana sisään mahtui paremmin. 

IMG_6093.jpg

IMG_6131.jpg

IMG_6111.jpg

IMG_3732.jpg

(Kuva: Ding Dong)

Menimme paikkaan, josta sai mm. grillattuja kasviksia, sieniä ja lihaa ja myös pitkään haudutettua lihapataa. Mukissa oli makeaa umeshu-likööriä. Nam.

IMG_6118.jpg

IMG_6124.jpg

IMG_6123.jpg

Erinomaista!

IMG_6135.jpg

Magurodonya Miuramisakikou Megumi

Hikarie-ostoskeskus, 6. kerros, Shibuya (kartta)

Viimeisenä iltana päätin käydä vielä kerran sushilla, ja kävin etsimässä sopivaa paikkaa Hikarie-ostarista, jossa oli myös se ravintola, joka tarjosi grillattua naudankieltä.

IMG_6490.jpg

Satuin puolivahingossa paikkaan, jollaista minun oikeastaan pitikin etsiä: kaiten sushi eli sushia liukuhihnalla.

IMG_6497.jpg

IMG_6501.jpg

Alkusetti kyllä tilattiin tarjoilijalta, mutta lisää sai ottaa hihnalta.

IMG_6505.jpg

Maistoin kahta villeimmän näköistä sushia. 

IMG_6513.jpg

Pieniä kaloja.

IMG_6517.jpg

Pieniä katkarapuja.

IMG_6519.jpg

* * *

Voi, nyt kyllä tekisi kovasti mieli lisää japanilaista ruokaa, ja luulen, että lähiaikoina tulee käytyä jossain Helsingin japanilaisista ravintoloista. Ja sitten otan aivan varmasti jotain muuta kuin sushia.

IMG_6485.jpg

Ja Japaniin pitää ehdottomasti päästä pian uudelleen Rouvan kanssa, ihan jo ruoan vuoksi!

Kommentit (24)
  1. Mystisellä kasviksella tarkoitat varmaan tuota reikäistä rinkulaa, sehän on lootusjuuri.
    Noihin pikku kaloihin piti kommentoida jo instagramissa, ovat ankeriaan poikasia.

  2. Arna / Cocoa etsimässä
    13.8.2015, 15:43

    Pakko päästä Japaniin syömään! Rakastan japanilaista ruokaa, mutta en ole koskaan vielä päässyt Japaniin, mikä vääryys :).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *