Top 10 Disney-animaatiot

Isyyspakkaus

Lupasin tytölle, että sen jälkeen kun hän täyttää neljä, voimme alkaa katsoa Disneyn klassikkoelokuvia. Hän tunsi tietysti jo monet hahmoista entuudestaan ja joitain tarinoita oli luettu satukirjoista, mutta leffoista hän oli nähnyt ennen neljää ikävuotta vain Frozenin ja Lumikin.

Taisin odottaa neljävuotissynttäreitä tästä syystä vähintään yhtä paljon kuin tyttökin, ja olemme viime aikoina katsoneet useammankin elokuvan.

Onkin ollut mielenkiintoista sekä seurata lasta katsomassa leffoja että kysellä häneltä, mitä hän niistä piti. Ja sitten olen tietysti ollut järkyttynyt, kun lapsi ei olekaan ollut jostain omasta suosikistani niin vaikuttunut.

Mutta hän on tietysti oman leffamakunsa paras asiantuntija, ja pyysin häntä laittamaan tähän asti näkemänsä Disney-klassikot järjestykseen. Ykkössija on helppo arvata, mutta muuten lista oli itselleni yllättävä.

 1. Frozen. Tietysti. Sen asemaa ei horjuta mikään, ellei sitten tekeillä oleva Frozen 2 ole vielä parempi. Ja sehän katosi nyt Netflixistä, joten Blu-ray pitää hankkia omaan hyllyyn.
 2. Kaksin karkuteillä. Tähkäpään pitkä taikatukka on vaan niin maaginen. Ja onhan siinäkin elokuvassa jokin tarttuva kappale.
 3. Pieni merenneito. Ursula oli vähän pelottava, mutta tämän elokuvan jälkeen tyttö ilmoitti haluavansa olla merenneito.
 4. Aladdin. Hienoa! Aladdin on myös omia suosikkejani, ja olin iloinen, kun se pääsi näin korkealle, vaikkei varsinainen prinsessasatu olekaan.
 5. Lumikki. Klassikkojen klassikko. On muuten sallittu kaikenikäisille, vaikka onkin paikoin pelottava.
 6. Kaunotar ja hirviö. Yllätyin siitä, että tämä ei ole korkeammalla sijalla tällä listalla. Leffa on myös omia suosikkejani.
 7. Tuhkimo. Katsoin itsekin elokuvan varmasti ensimmäistä kertaa kokonaan, ja jotenkin aika tuntui ajaneen tästä kerrontatavasta ja naiskuvasta ohi. Olin itse asiassa jopa järkyttynyt siitä, miten aivoton hahmo Tuhkimo olikaan.
 8. Peter Pan. Tyttö halusi nähdä elokuvan Helinä-keijun vuoksi, mutta ilmeisesti piti siitä myös muuten.
 9. Nemoa etsimässä. "Mitä sille äidille tapahtui?" Niin, olihan elokuvan alku vähän julma, vaikka se muuten hauska onkin.
 10. Autot. Eivät iskeneet aivan samalla tavalla kuin kummipoikaan ja hänen veljeensä aikanaan.

+Bubbling under: Toy Story.

Sitten oli mielenkiintoista kysellä tytöltä myös, miten hän sijoittaa muita viime aikoina näkemiämme elokuvia samalle listalle:

 • Vihdoin kotona, Dreamworksin avaruusolioelokuva vuodelta 2015, sijoittui yllättävän korkealle: se on kaiken kaikkiaan toiseksi paras elokuva, jonka tyttö on nähnyt ja voittaa jopa Tähkäpään tukan!
 • Angry Birds, Rovion ylpeys, on sentään parempi kuin Nemoa etsimässä mutta ei peittoa Peter Pania.
 • Pikku Prinssi vetosi tyttöön enemmän kuin Autot mutta vähemmän kuin Nemo.
 • Tenavat, elokuva, jossa isi nukahti, sijoittuu tällä listalla Pikku Prinssin ja Autojen väliin.

Seuraavaksi vuorossa ovat The Lego Movie ja Liisa ihmemaassa. Ensiksi mainittu on isin valinta, ja jälkimmäisen tyttö valitsi itse, kun esitin vaihtoehdoiksi monta Disneyn klassikkoa. Bambin hän olisi halunnut nähdä vielä enemmän, mutta kaupan hyllyssä oli vain DVD ja itse halusin ostaa leffan Blu-rayna. Yritin ehdottaa tytölle myös Itse ilkimyksiä ja Kätyreitä, mutta ne eivät kiinnostaneet.

Sitten tuolla omassa hyllyssä polttelisi Leijonakuningas, mutta se saattaa olla vielä vähän turhan pelottava pienelle. Zootropoliksen ajattelin ostaa, kun se ilmestyy kauppoihin.

Mutta voi, miten paljon on vielä näkemättä näidenkin jälkeen! 

Kommentit

Sanna B
Sanna B

Aika janna miten meilla on vahan sama lista. Nemo taitaa olla kylla vahan ylempana, ja kaikki 4 Helina keiju elokuvaa (mita meilla on) ovat heti Frozenin jalkeen. Rio, Happy Feet (1&2) ja How to Train a Dragon 2 (ei Disney leffoja) ovat myos aika korkealla listalla. Lego elokuva ei uponnut ollenkaan (piti lopettaa kesken), mutta aiti ja iska tykkas. Bambi tuntui myos aidista vahan aikansa elaneelta - samoin Dumbo.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä en noita Helinä-keiju-leffoja itse hyväksynyt tuolle listalle lainkaan. Vain "oikeita" leffateatterijakelussa olleita leffoja :D Musta tuntuu, että mä en ole Bambia koskaan kokonaan nähnytkään, ja Dumbokaan ei ole ollut varsinainen suosikkini.

KolmenÄiti (Ei varmistettu)

Meidän lapset tykkää myös Disneyn klassikoista. Prinsessa Ruusunen on vähän pelottava, mutta tykkään siitä, miten siinä ja Lumikissa on paljon hitaampi tempo kuin uudemmissa.

Uudemmista, Itse Ilkimykset on hyviä, mutta Kätyrit tuntuu olevan hyvä vain lasten mielestä (meidän perheen ja lähipiirin mielipide).
Kaksin Karkuteilla vetoaa ihmeen paljon noihin pieniin. Onhan se ihan hauskakin.
Näistä uudemmista Disneyn elokuvista myös Ihmeperhe on ollut meidän lasten suosiossa. Autoja lapset katsoivat paljonkin, mutta nyt on jo vähän menneen talven lumia. Martin Tarinatalli -jaksoja jaksavat vielä katsoa :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä haluaisin itse nähdä nuo Itse ilkimykset ja Kätyrit... Pitää varmaan vaan joku päivä sanoa, että nyt katsotaan ne :)

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Meidänkään tytöllä Tuhkimo ei jaksanut kamalasti kiinnostaa. Tuhkimon legolinna tytöllä on ja se on leikeissä "Elsan ja Annan Arendelin linna" :D No onhan sillä lego-Tuhkimolla toki blondi nuttura ja vaaleansininen mekko...

Me ollaan katsottu nyt vasta se Tuhkimo ja Nalle Puh sekä Madagaskar, joista molemmista muuten tyttö tykkää tosi paljon. Lisäksi vielä ei-Disney-osastolta Muumipeikko ja pyrstötähti (katsottu n. 10000000000 kertaa), kolme Risto Räppääjää (kaikki olleet ihan superhittejä, suosittelen!) ja Angry Birds (ihan ok, paras osa taisi olla se että pääsi isin kanssa kaksin leffaan ja syömään popcornia). Niin ja se Frozen tietysti. Seuraavaksi oon muuten myös miettinyt Pientä Merenneitoa. Pitäisi ostaa noita itsellekin, tällä hetkellä käymme siskon luona katsomassa klassikot VHS-versioina. :) Leijonakuningas saa kyllä täälläkin vielä hetken odotella, ehkä syksyllä voisi miettiä sitä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Muumipeikko ja pyrstötähti mekin katsottiin joskus, ja kyllä tyttö taisi siitä tykätä. Kolme Risto Räppääjää katsottiin joulun aikoihin Yle Areenasta, jossa ne olivat silloin. Tyttö tykkäsi, isi ei. Neljättä leffaa tyttö aloiti katsomaan Netflixistä muttei jaksanut katsoa loppuun. Tuota Nalle Puhia olen ihmetellyt, sillä se oli joskus jossain saatavilla, mutta tyttöä ei kiinnostanut yhtään katsoa sitä. Itse olisi halunnut nähdä :)

Torey
Näissä neliöissä

Meidän tyttö tykkää Disneyn prinsessa-elokuvista, mutta myös Itse ilkimykset ja Kätyrit on suosikkeja! Sekä Helinä-keijusta tehdyt. Ne on kyllä munkin mielestä aivan ihania. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Okei, pitää varmaan vaan istuttaa tyttö sohvalle ja laittaa niitä pyörimään ;)

Torey
Näissä neliöissä

Sanot vaan, että isi tahtoo katsoa! :D

MiM (Ei varmistettu)

Disney -skenen ulkopuolelta voisin antaa vinkiksi Onneli ja Anneli -elokuvat, meidän samanikäinen tyttö tykkää kovasti :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo! Rouva ja tyttö kävivät katsomassa sellaisen talvella ja pitivät kovasti. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Onpas jännä, miten monet (?) pitävät Leijonakuningasta hirveän pelottavana - itse sanoisin, että pelottavampia ovat Pieni merenneito ja jopa Muumipeikko ja pyrstötähti. Kaunotar ja hirviö ei ole mikään kesy sekään! Leijonakuninkaan "pelottavin" kohtaus lienee Mufasan kuolema, joka sekin on lähinnä surullinen. Ainakin lopputaistelu on esim. Kaunottaressa ja hirviössä pelottavampi. Olen itse ollut lapsi noiden ilmestyessä, katsonut Leijonakuninkaan varmaan joskus 5 ikävuoden kieppeillä, enkä kyllä kokenut sitä järkyttävänä, vaikka aika hurja se olikin.

Olisi kiinnostava kuulla jotain näkökulmaa siihen mikä Leijonakuninkaassa on niin pelottavaa :) Kuoleman käsitteleminen?

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

No meillä se jää hyllyyn vielä mm. hurjan äänimaailman vuoksi. Ainakin esim. Scarin laulu on mun mielestä aika pelottava. Eikä se Mufasan kalliolta tippuminen (ja koko sitä edeltävä kohtaus) nyt mikään leppoisa ja "lähinnä surullinen" ole :D kuolema on valitettavasti tuttua lapselle jo joten itsessään se ei haittaa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mulla vaan soi päässä ne Elton Johnin laulut. Jo alun Circle of Lifea ei voi katsoa ilman kylmiä väreitä ja pientä kyyneltä silmäkulmassa :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Mulla on niin pitkä aika sen näkemisestä, etten yksinkertaisesti muista. Olen vaan kuunnellut muita, joiden mielestä se olisi liian pelottava. Toki onhan nuo muutkin mainitut leffat jonkun mielestä pelottavia, ja ei tuo tyttö tunnu niistäkään vaurioituneen.

Kun teinit olivat pieniä, Bambi oli ykkönen. Muutamia kertoja leffan nähtyään olohuoneessa esitettiin kysymys, jota Walt Disney tuskin olisi osannut odottaa: "mistä Bambi oikein tuli?"

Tommi K
Isyyspakkaus

:D

pikkukalanen (Ei varmistettu)

Liisa Ihmemaassa on mun suosikkini :) Toivottavasti tyttökin tykkää :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Täytyy tehdä myöhemmin leffa-update, ja kertoa, minkä tuomion muut leffat ovat saaneet, ja mikä on uusi top 10!

Onden (Ei varmistettu)

Oma lempielokuvani pienenä tyttönä oli Netflixistäkin löytyvä Peukaloliisa (Thumbelina). Ei varmasti ole hurjempi kuin nuo mitä olette aiemmin katsoneet. Koskettava ja kaunis elokuva edelleen, vaikkei Disney (eikä disneyn budjetilla tehty) olekaan. Ensimmäinen elokuva mitä itse näin äidin huolellisen harkinnan jälkeen oli kolmevuotiaana ns. kiltti koiraelokuva Kaunotar ja Kulkuri ja näin viikon verran painajaisia valtavasta mustasta rotasta kiipeilemässä kotimme verhoissa. Eli aina näitä ei voi ennustaa. :' )

mmiu (Ei varmistettu)

Mulla sama! Mietin vaan, miksi en olekaan vielä saanut aikaiseksi katsoa Peukaloliisaa uudestaan, vaikka oon sen huomannut juuri Netflixistä löytyvän :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh :) Peukaloliisa ei ole mulle tuttu, pitääpä katsella sekin.

Lillimii (Ei varmistettu)

Itse hankin leffat kirjastosta - ei haittaa vaikka ei niin suosikki olisikaan, kun ei jää nurkkiin pyörimään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, mäkin ostan kotiin vain harvoja leffoja, lähinnä nuo tietyt Disney-klassikot. Muut voi sitten katsoa jostain suoratoistosta. Mulla on ollut monet niistä jo VHS:nä, mutta niistä on aika ajanut ohi, joten nyt pitää päivittää Blu-rayhin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aristokatit ja Ratatouille ovat omia suosikkeja

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä en ole varmaan Aristokatteja nähnyt kokonaan. Rottatouille oli hauska!

Zootropoliksesta varoituksen sana, jos ette ole nähneet, on aika jännä. Kävin katsomassa melkein 6v tytön kanssa ja hän piti käsiä silmien edessä jännimmissä kohdissa. Sanoi elokuvan jälkeen kyllä hyväksi elokuvaksi ja tykkäsi kaikesta huolimatta. 

Miten Aristokatit, 101 dalmatialaista, Viidakkokirja ja Dumbo elokuvat sopisivat teille?

Tommi K
Isyyspakkaus

OK, hyvä tietää. Nuo muut mainitut on sellaisia, että en välttämättä ostaisi kotiin, joten ehkä ne voisi vaikka vuokrata jostain.

Kommentoi