Trendi haastaa: Unelmien lomamatka

Isyyspakkaus

Olen huono tarttumaan blogihaasteisiin, mutta nyt Trendin toimitus heitti haasteen, jota en voinut vastustaa. He kysyivät: "Millainen oli unelmiesi matka?"

Valinta oli tavallaan vaikea mutta toisaalta helppo. Olisin voinut kertoa hyvin mielelläni ikuisesta rakkaudestani Italiaa tai New Yorkia kohtaan, hehkuttaa Australian Suuren Valliriutan tai Burman Merguin saariston sukellussafareja tai ihastella Hetta-Pallas-vaellusreitin kauneutta Lapissa, mutta vien sinut silti kuvamatkalle Uuteen-Seelantiin.

Lake Wakatipu, Queenstown

Olemme käyneet Uudessa-Seelannissa kahdesti, vuosina 2005 ja 2007, ja molemmat reissut olivat aikamoisia unelmamatkoja. Ensimmäisen kerran matkustimme maahan Tokion kautta, vietimme siellä kaksi viikkoa ja palasimme takaisin Suomeen Thaimaan kautta. Toinen matka taas oli varsinainen unelmaloma: yhdeksän viikon Tyynenmeren-retki, joka kulki reittiä Singapore - Australia - Uusi-Seelanti - Tonga - Fidzi - Ranskan Polynesia - Chile.

Tässä jutussa keskityn pelkkään Uuteen-Seelantiin ja kerron, miksi se on maailman paras matkakohde. Kuvat ovat molemmilta Uuden-Seelannin matkoiltamme.

Onhan kohteessa toki huonotkin puolensa. Se on ensinnäkin pirun kaukana, ja kovinkaan paljon kauemmaksi Suomesta ei pääse, jos pysyttelee maapallon pinnalla. Uuten-Seelantiin ei myöskään kannata matkustaa Suomen kesälomien aikaan, sillä silloin siellä on keskitalvi. Lisäksi Uuden-Seelannin sää on vielä arvaamattomampi kuin Isossa-Britanniassa. Mutta kuten kuvista näkyy, sateisten päivien väliin mahtuu myös auringonpaistetta.

Mikä siellä siis viehättää? Annetaan kuvien kertoa.

Luonto

Uuden-Seelannin luonto on käsittämättömän upea. Maassa on oikeastaan kaikkea mahdollista, mitä voi toivoa: lumihuippuisia vuoria, jäätiköitä, vuonoja, kristallinkirkkaita järviä, vulkaanisia alueita, reheviä sademetsiä ja valkoisia hiekkarantoja. Maisemat ovat tuttuja esimerkiksi Taru sormusten herrasta ja Hobitti-elokuvista, ja ne ovat luonnossa vähintään yhtä upeita kuin leffoissa.

Mount Ngauruhoe, Tongariro Crossing

Emerald Lakes, Tongariro Crossing

Lake Rotorua, Mount Ruapehu ja Mount Ngauruhoe

Mount Cook, kuvattu Foxin jäätikön suunnalta

Foxin jäätikkö

Lake Wakatipu, Queenstown

The Remarkables, Queenstown

Milford Soundin vuono

Sademetsää, Paparoa National Park

Devil's Bath, Wai-o-tapu Thermal Wonderland

Champagne Pool, Wai-o-tapu Thermal Wonderland

Lady Knox Geysir, Wai-o-tapu Thermal Wonderland

Ulkoilma-aktiviteetit

Uusi-Seelanti on paratiisi etenkin niille, jotka haluavat näkemisen lisäksi tehdä asioita: patikointia, sukeltamista, jäätikkökiipeilyä, melontaa, ratsastusta, benji-hyppyjä - valitse vain, mikä kiinnostaa.

  • Maailman parhaaksi patikkareitiksi kutsutun Tongariro Crossingin kävelee päivässä.
  • Sukelluskohteita on monia, ja Pohjoissaaren pohjoisosan Poor Knights Islands varmasti monipuolisin, White Islandin aktiivisen tulivuorisaaren ympäristö jännittävin ja Milford Soundin vuono erikoisin.
  • Jäätikkökiipeilyä voi harrastaa Foxin ja Franz Josefin jäätiköillä.
  • Melontaa kannattaa kokeilla Abel Tasmanin kansallispuistossa.
  • Ratsastamassa kävin itse (toisen kerran elämässäni) Paparoan sademetsässä ja hiekkarannalla.
  • Extreme-lajien harrastajien mekka on puolestaan Eteläsaaren Queenstown, jossa on muuten kuulemma keksitty myös koko benji-hypyn konsepti.
  • Pohjoissaaren Waitomossa voi mennä huikealle Lost World Epic -kierrokselle, jossa laskeudutaan köyden varassa sata metriä syvään rotkoon ja rotkon pohjalla sukelletaan märkäpuvuissa Waitomon luolastoon. Luolastossa ryömitään, kahlataan vedessä, hypitään ja jopa uidaan ja tullaan muutaman tunnin päästä ulos luolan toisesta suuaukosta. 

Tongariro Crossing

White Islandin kraateri

Rouva tuli pintaan

 

Milford Sound, sateen jäljiltä ympärillä satoja vesiputouksia

Rouva kiipeää Foxin jäätiköllä

Herra samassa paikassa

Melojat melomassa Abel Tasmanissa

Abel Tasmanin kansallispuistoa

Ratsastajat Punakaikissa

Queenstown

Lost World Epic Tour, Waitomo Caves, alla sadan metrin pudotus

Lost World Epic Tour, Waitomo Caves

Ruoka ja juoma

Uudessa-Seelannissa on helppoa syödä hyvin. Pieniltäkin paikkakunnilta löytyi aina kivoja ravintoloita, ja Lonely Planetin Uusi-Seelanti-opus oli ainakin silloin ehdottoman loistava apu.

Uusi-Seelanti on myös iso viinintuottajamaa, ja viininmaistelukulttuuri on todella kiva. Monilla viinialueilla viinitilat sijaitsevat vieri vieressä, joten viinejä on helppoa käydä maistelemassa kiertämällä viinikellarien ovelta toiselle. Kellarit ovat auki yleensä päivittäin ns. virka-aikaan, ja maistelu ei maksa mitään. Loistavia alueita maisteluun ovat ainakin Eteläsaaren Marlborough ja Central Otago ja Pohjoissaaren Hawke's Bay.

Cloudy Bay, Blenheim, Marlborough

Jackson Estate, Blenheim, Marlborough

Central Otago

Kaupungit

No juu, kaupungit eivät ole ihan se ykkösjuttu, miksi mennä Uuteen-Seelantiin. Mutta jos jossain kaupungissa kannattaa käydä niin Wellingtonissa. Auckland on kaupungeista suurin mutta pääkaupunki Wellington jotenkin mielenkiintoisempi. Auckland on kyllä kuvauksellisen kaunis, mutta Wellingtonista ainakin me löysimme paremmin ravintoloita, kahviloita ja jopa kauppoja.

Wellington

Wellington

Auckland

Skycity Tower, Auckland

LOTR

Heh, myönnetään: kyllähän yksi syistä Uusi-Seelanti-innostukseen alun perin olivat Sormusten herra -leffat. Ja kävin sekä Matamatan Hobbitonissa että Wellingtonin ja Queenstownin LOTR-kierroksilla, joissa katseltiin elokuvien kuvauspaikkoja. LOTR:it ovat toki jo so last season, ja nykyisin vastaavia kierroksia järjestetään varmasti Hobitti-teemalla.

Filming Location, jossain Wellingtonissa

Hobbiton, Matamata. Taustalla "Party tree"

"Rivendell", Wellington

* * *

Oi ja voi. Niin paljon on tapahtunut näiden kuvien ottamisen jälkeen. Kuvien läpikäyminen tätä juttua varten palautti mieleen monta ikimuistoista hetkeä, ja olihan tämä sellainen nostalgiaryöppy, että olen varmasti Uuden-Seelannin tunnelmissa vielä monta päivää tämän jälkeen.

Jonain päivänä palaamme varmasti vielä samoihin maisemiin tyttömme kanssa.

* * *

Psst, jos sinua kiinnostaa lukea lisää kuuden vuoden takaisesta maailmanympärimatkastamme, niin voin kertoa salaisuuden.

Olen joskus vihjannut, että olen kirjoittanut ennen Lily-bloggariuraani matkablogia. Nyt kun Rouvakin on esitelty, voin paljastaa ihan vain näin meidän kesken, että kyseinen blogi löytyy täältä: http://blog.travelpod.com/travel-blog/loskoivisto/suuri_matka/tpod.html. Sieltä voit käydä lukemassa lisää tunnelmia ja fiilistellä myös vaikkapa Australiaa ja Chilen Patagoniaa.

Kommentit

Piipo79

Onpa huisit kuvat!

KaHeVi
Life Time Story

Upean näköistä, wau!

Surku (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/laurareissaa

Kiitos näistä, mahtavia ja tunnelmallisia kuvia! Joskin tunsin suurena Tolkien-fanina hillittömän kateudenpiston (lyönnin, potkun, mätkäisyn, mitä näitä nyt on..) noiden Hobittila-kuvien kohdalla. ;) Mutta vielä minäkin sinne menen! Ja paha tässä on mistään valittaa, kun pääsen tälläkin hetkellä lepuuttamaan itseäni Laosin uneliaassa rauhassa. Tämä matkabloggaaja ottaakin seuraavaksi kookospähkinän kainaloon ja klikkaa itsensä teidän maailmanympärimatkanne tunnelmiin. :) Tosi kiva, että päätit julkaista linkin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Oh, kuulostaa hyvältä. Ja kyllähän sinne Uuteen-Seelantiin ehtii, ellei sitten Taupo-järven alla oleva supertulivuori päätä purkautua ;) Toivottavasti matkapäiväkirja viihdytti!

Kristaliina
Puutalobaby

Vau! Tuo on niii-iiin unelmien matkakohteitani - oi joskus, joskus!

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä taas haaveilen siitä Afrikasta... Joskus, joskus. Se tuntuu kyllä tällä hetkellä yhtä kaukaiselta asialta kuin Uuden-Seelannin matkakin.

mumuska (Ei varmistettu)

Olen niin kateellinen sinulle. Itselläni haluttaisi aivan älyttömästi lähteä kiertämään Australiaa ja Uutta-Seelantia, mutta oma mieheni ei edes omista passia tai osoita halukkuutta matkustamiseen. Itse olen nuorempana kiertänyt suurin piirtein joka kolkan Euroopassa perheeni kanssa, ja matkustaminen on minulle todellinen itseisarvo.

Ole siis onnellinen naisestasi joka on valmis matkustamaan kanssasi ja kokemaan ennennäkemättömiä asioita.

Tommi K
Isyyspakkaus

Olen onnellinen :) Hänhän se itse asiassa enemmän oli sinne Uuteen-Seelantiin menossa. Minä yritin urputtaa jotain lentojen kalliudesta jne., mutta en ole kyllä ikinä kertaakaan katunut, että lähdettiin. Lentojen hintoja en enää edes muista.

annemi

Jäin heti koukkuun teidän maailmanympärimatkablogiin :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh :) Luitko kokonaan?

annemi

Pääsin hyvään alkuun, sairasloma loppui liian aikaisin :D aloitin eka ns. pikahyppelyllä jossa kurkin postauksia kohteiden mukaan ja sitten suosiolla aloitin alusta kun tarinoita oli niin kiva lukea. 

Kao Kao

Ihanan perusteellinen juttu :) Haluaisin tuonne kyllä. Olen suunnitellut että parin vuoden päästä menen joko seikkailemaan oceaniaan tai sitten aloitan maisterivaiheen. Toivottavasti matkailu voittaa :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Juttu lähti vähän lapasesta :) Piti laittaa ihan vaan pari kuvaa, mutta kun niitä oli niin paljon. Ja niin monta hyvää kuvaa piti karsia poiskin!

Kannattaa seikkailla silloin, kun siihen on mahdollisuus. Sitä ei tule koskaan katumaan jälkikäteen. Jos sen jättää tekemättä, voi myöhemmin harmittaa. Itse kadun sitä, etten lähtenyt koskaan opiskelijavaihtoon ulkomaille. Oli mukamas niin kiire opiskella ja tehdä töitä ja valmistua jne. Nyt kun valmistumisesta on aikaa jo yli kymmenen vuotta, ymmärtää, että eipä se vuosi sinne tai tänne olisi mitään muuttanut uramielessä. Ehkä pikemminkin avannut jotain mahdollisuuksia, joista en koskaan saanut tietää.

Tuulianna

Ai että, tämä juttu imaisi muisteloihin toisenkin vuonna 2007 kyseistä maata kiertäneen - todella paljon samoja kohteita sattui matkallemme, oikein vähän naurattivat nuo Waitomo-kuvat, ihan samat poset löytyvät omaltakin koneelta :) Jaan kyllä ehdottomasti halun palata nurkille, kohde olisi, ilman noita käsittämättömän pitkiä matkoja, ihan täydellinen pientenkin lasten kanssa. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Buahahaa! Joo, Waitomo Caves -firman tyypit todella ottivat kaikista turisteista samat kuvat samoissa paikoissa. Ja sitten koko ryhmä sai kuvat mukaan CD:llä. Mullakin on edelleen tallessa kaikkien niiden muidenkin ryhmässä olleiden poseeraukset.

Voihan matkakuume..

Tommi K
Isyyspakkaus

Jep :)

SannaB (Ei varmistettu)

No on ihan pakko kommentoida kun kerran meidan uutta "kotimaata" noin kauniisti ylistat. Ollaan asuttu Aucklandissa nyt viisi kuukautta ja pikkuhiljaa tama alkaa tuntua kodilta. Jouluna mulla oli ihan hirvea Suomi-ikava kun ei se joulu keskella kesalomaa tunnu yhtaan miltaan.

Totta on etta ei Uuteen Seelantiin kannata tulla kaupungeissa hengaamaan. Wellington on kylla jotenkin enemman kultturelli kuin Auckland, mutta taalla Aucklandissa on ehdottomasti parempi ilma ja paremmat rannat. Ja etela-saarella on ne parhaimmat maisemat. Valitettavasti etela-saarelle on taalta Aucklandista niin paljon matkaa, etta en usko etta sinne mekaan paasemme matkustamaan kovin monta kertaa vuodessa. Tein itse 2 viikon ajomatkan hyvan ystavan kanssa 2010 etela-saarella (ennen kuin osasin edes kuvitella joskus asuvani taalla) ja samat oli meillakin kuviot kun teilla. Queenstownissa tuli tehtya laskuvarjohyppy, joka on edelleen yksi mahtavimpia kokemuksia ikina.

Terveisia taalta kaukaa ja toivottavasti paasette tulemaan pian uudelleen. :-)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Voi olla, että ihan pian ei sinne asti päästä. Tytsyn pitää kyllä kasvaa tästä vielä muutama vuosi ennen kuin voi edes harkita, ja toisaalta sitten, kun sinne asti lähtee, pitää kyllä varata siihen kunnolla aikaa. Koska sitten kun sinne asti tulee, haluaisi kyllä käydä muuallakin samalla suunnalla. Esim. Vanuatulla, Cookin saarella ja vaikka Ausseissakin. Kuukausi reissussa vähintään...

Anniinaa (Ei varmistettu) http://cinnamonbiscuits.blogspot.com

Aivan ihania kuvia! Oon aina halunnut käydä Uudessa-Seelannissa. Niin mielenkiintoisia maisemia... Tällä hetkellä täytyy tyytyä fiilistelemään uusi-seelantilaisen lingvistiikan opettajani aksenttia. :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Hieno paikka se on. Uuden-Seelannin aksentti on kyllä jännä. Muistuttaa aussiaksenttia mutta on kuitenkin toisenlainen.

Kommentoi