Trendi haastaa: Unelmien lomamatka

Olen huono tarttumaan blogihaasteisiin, mutta nyt Trendin toimitus heitti haasteen, jota en voinut vastustaa. He kysyivät: ”Millainen oli unelmiesi matka?

Valinta oli tavallaan vaikea mutta toisaalta helppo. Olisin voinut kertoa hyvin mielelläni ikuisesta rakkaudestani Italiaa tai New Yorkia kohtaan, hehkuttaa Australian Suuren Valliriutan tai Burman Merguin saariston sukellussafareja tai ihastella Hetta-Pallas-vaellusreitin kauneutta Lapissa, mutta vien sinut silti kuvamatkalle Uuteen-Seelantiin.

IMG_5762.jpg

Lake Wakatipu, Queenstown

Olemme käyneet Uudessa-Seelannissa kahdesti, vuosina 2005 ja 2007, ja molemmat reissut olivat aikamoisia unelmamatkoja. Ensimmäisen kerran matkustimme maahan Tokion kautta, vietimme siellä kaksi viikkoa ja palasimme takaisin Suomeen Thaimaan kautta. Toinen matka taas oli varsinainen unelmaloma: yhdeksän viikon Tyynenmeren-retki, joka kulki reittiä Singapore – Australia – Uusi-Seelanti – Tonga – Fidzi – Ranskan Polynesia – Chile.

Tässä jutussa keskityn pelkkään Uuteen-Seelantiin ja kerron, miksi se on maailman paras matkakohde. Kuvat ovat molemmilta Uuden-Seelannin matkoiltamme.

Onhan kohteessa toki huonotkin puolensa. Se on ensinnäkin pirun kaukana, ja kovinkaan paljon kauemmaksi Suomesta ei pääse, jos pysyttelee maapallon pinnalla. Uuten-Seelantiin ei myöskään kannata matkustaa Suomen kesälomien aikaan, sillä silloin siellä on keskitalvi. Lisäksi Uuden-Seelannin sää on vielä arvaamattomampi kuin Isossa-Britanniassa. Mutta kuten kuvista näkyy, sateisten päivien väliin mahtuu myös auringonpaistetta.

Mikä siellä siis viehättää? Annetaan kuvien kertoa.

Luonto

Uuden-Seelannin luonto on käsittämättömän upea. Maassa on oikeastaan kaikkea mahdollista, mitä voi toivoa: lumihuippuisia vuoria, jäätiköitä, vuonoja, kristallinkirkkaita järviä, vulkaanisia alueita, reheviä sademetsiä ja valkoisia hiekkarantoja. Maisemat ovat tuttuja esimerkiksi Taru sormusten herrasta ja Hobitti-elokuvista, ja ne ovat luonnossa vähintään yhtä upeita kuin leffoissa.

IMG_0593.jpg

Mount Ngauruhoe, Tongariro Crossing

IMG_0600.jpg

Emerald Lakes, Tongariro Crossing

IMG_0554.jpg

Lake Rotorua, Mount Ruapehu ja Mount Ngauruhoe

IMG_5280.jpg

Mount Cook, kuvattu Foxin jäätikön suunnalta

IMG_5294.jpg

Foxin jäätikkö

IMG_5807.jpg

Lake Wakatipu, Queenstown

IMG_3454.jpg

The Remarkables, Queenstown

IMG_5676.jpg

Milford Soundin vuono

IMG_5144.jpg

Sademetsää, Paparoa National Park

IMG_0755.jpg

Devil’s Bath, Wai-o-tapu Thermal Wonderland

IMG_9857.jpg

Champagne Pool, Wai-o-tapu Thermal Wonderland

IMG_9839.jpg

Lady Knox Geysir, Wai-o-tapu Thermal Wonderland

Ulkoilma-aktiviteetit

Uusi-Seelanti on paratiisi etenkin niille, jotka haluavat näkemisen lisäksi tehdä asioita: patikointia, sukeltamista, jäätikkökiipeilyä, melontaa, ratsastusta, benji-hyppyjä – valitse vain, mikä kiinnostaa.

 • Maailman parhaaksi patikkareitiksi kutsutun Tongariro Crossingin kävelee päivässä.
 • Sukelluskohteita on monia, ja Pohjoissaaren pohjoisosan Poor Knights Islands varmasti monipuolisin, White Islandin aktiivisen tulivuorisaaren ympäristö jännittävin ja Milford Soundin vuono erikoisin.
 • Jäätikkökiipeilyä voi harrastaa Foxin ja Franz Josefin jäätiköillä.
 • Melontaa kannattaa kokeilla Abel Tasmanin kansallispuistossa.
 • Ratsastamassa kävin itse (toisen kerran elämässäni) Paparoan sademetsässä ja hiekkarannalla.
 • Extreme-lajien harrastajien mekka on puolestaan Eteläsaaren Queenstown, jossa on muuten kuulemma keksitty myös koko benji-hypyn konsepti.
 • Pohjoissaaren Waitomossa voi mennä huikealle Lost World Epic -kierrokselle, jossa laskeudutaan köyden varassa sata metriä syvään rotkoon ja rotkon pohjalla sukelletaan märkäpuvuissa Waitomon luolastoon. Luolastossa ryömitään, kahlataan vedessä, hypitään ja jopa uidaan ja tullaan muutaman tunnin päästä ulos luolan toisesta suuaukosta. 

IMG_9733.jpg

Tongariro Crossing

IMG_0667.jpg

White Islandin kraateri

IMG_0680.jpg

Rouva tuli pintaan

 

IMG_5589.jpg

Milford Sound, sateen jäljiltä ympärillä satoja vesiputouksia

IMG_5367.jpg

Rouva kiipeää Foxin jäätiköllä

IMG_5337.jpg

Herra samassa paikassa

IMG_5018.jpg

Melojat melomassa Abel Tasmanissa

IMG_5077.jpg

Abel Tasmanin kansallispuistoa

IMG_5214.jpg

Ratsastajat Punakaikissa

IMG_5843.jpg

Queenstown

Epic 22 November - Chris & Teri (2).jpg

Lost World Epic Tour, Waitomo Caves, alla sadan metrin pudotus

Epic 22 November - Chris & Teri (1).jpg

Lost World Epic Tour, Waitomo Caves

Ruoka ja juoma

Uudessa-Seelannissa on helppoa syödä hyvin. Pieniltäkin paikkakunnilta löytyi aina kivoja ravintoloita, ja Lonely Planetin Uusi-Seelanti-opus oli ainakin silloin ehdottoman loistava apu.

Uusi-Seelanti on myös iso viinintuottajamaa, ja viininmaistelukulttuuri on todella kiva. Monilla viinialueilla viinitilat sijaitsevat vieri vieressä, joten viinejä on helppoa käydä maistelemassa kiertämällä viinikellarien ovelta toiselle. Kellarit ovat auki yleensä päivittäin ns. virka-aikaan, ja maistelu ei maksa mitään. Loistavia alueita maisteluun ovat ainakin Eteläsaaren Marlborough ja Central Otago ja Pohjoissaaren Hawke’s Bay.

IMG_4834.jpg

Cloudy Bay, Blenheim, Marlborough

IMG_4853.jpg

Jackson Estate, Blenheim, Marlborough

IMG_5850.jpg

Central Otago

Kaupungit

No juu, kaupungit eivät ole ihan se ykkösjuttu, miksi mennä Uuteen-Seelantiin. Mutta jos jossain kaupungissa kannattaa käydä niin Wellingtonissa. Auckland on kaupungeista suurin mutta pääkaupunki Wellington jotenkin mielenkiintoisempi. Auckland on kyllä kuvauksellisen kaunis, mutta Wellingtonista ainakin me löysimme paremmin ravintoloita, kahviloita ja jopa kauppoja.

IMG_4699.jpg

Wellington

IMG_4793.jpg

Wellington

IMG_0837.jpg

Auckland

IMG_0395.jpg

Skycity Tower, Auckland

LOTR

Heh, myönnetään: kyllähän yksi syistä Uusi-Seelanti-innostukseen alun perin olivat Sormusten herra -leffat. Ja kävin sekä Matamatan Hobbitonissa että Wellingtonin ja Queenstownin LOTR-kierroksilla, joissa katseltiin elokuvien kuvauspaikkoja. LOTR:it ovat toki jo so last season, ja nykyisin vastaavia kierroksia järjestetään varmasti Hobitti-teemalla.

IMG_4731.jpg

Filming Location, jossain Wellingtonissa

IMG_0770.jpg

Hobbiton, Matamata. Taustalla ”Party tree”

IMG_4755.jpg

”Rivendell”, Wellington

* * *

Oi ja voi. Niin paljon on tapahtunut näiden kuvien ottamisen jälkeen. Kuvien läpikäyminen tätä juttua varten palautti mieleen monta ikimuistoista hetkeä, ja olihan tämä sellainen nostalgiaryöppy, että olen varmasti Uuden-Seelannin tunnelmissa vielä monta päivää tämän jälkeen.

Jonain päivänä palaamme varmasti vielä samoihin maisemiin tyttömme kanssa.

IMG_9672.jpg

* * *

Psst, jos sinua kiinnostaa lukea lisää kuuden vuoden takaisesta maailmanympärimatkastamme, niin voin kertoa salaisuuden.

Olen joskus vihjannut, että olen kirjoittanut ennen Lily-bloggariuraani matkablogia. Nyt kun Rouvakin on esitelty, voin paljastaa ihan vain näin meidän kesken, että kyseinen blogi löytyy täältä: http://blog.travelpod.com/travel-blog/loskoivisto/suuri_matka/tpod.html. Sieltä voit käydä lukemassa lisää tunnelmia ja fiilistellä myös vaikkapa Australiaa ja Chilen Patagoniaa.

Kommentit (21)
 1. Aivan ihania kuvia! Oon aina halunnut käydä Uudessa-Seelannissa. Niin mielenkiintoisia maisemia… Tällä hetkellä täytyy tyytyä fiilistelemään uusi-seelantilaisen lingvistiikan opettajani aksenttia. 😀

  1. Kiitos! Hieno paikka se on. Uuden-Seelannin aksentti on kyllä jännä. Muistuttaa aussiaksenttia mutta on kuitenkin toisenlainen.

 2. No on ihan pakko kommentoida kun kerran meidan uutta ”kotimaata” noin kauniisti ylistat. Ollaan asuttu Aucklandissa nyt viisi kuukautta ja pikkuhiljaa tama alkaa tuntua kodilta. Jouluna mulla oli ihan hirvea Suomi-ikava kun ei se joulu keskella kesalomaa tunnu yhtaan miltaan.

  Totta on etta ei Uuteen Seelantiin kannata tulla kaupungeissa hengaamaan. Wellington on kylla jotenkin enemman kultturelli kuin Auckland, mutta taalla Aucklandissa on ehdottomasti parempi ilma ja paremmat rannat. Ja etela-saarella on ne parhaimmat maisemat. Valitettavasti etela-saarelle on taalta Aucklandista niin paljon matkaa, etta en usko etta sinne mekaan paasemme matkustamaan kovin monta kertaa vuodessa. Tein itse 2 viikon ajomatkan hyvan ystavan kanssa 2010 etela-saarella (ennen kuin osasin edes kuvitella joskus asuvani taalla) ja samat oli meillakin kuviot kun teilla. Queenstownissa tuli tehtya laskuvarjohyppy, joka on edelleen yksi mahtavimpia kokemuksia ikina.

  Terveisia taalta kaukaa ja toivottavasti paasette tulemaan pian uudelleen. 🙂

  1. Kiitos! Voi olla, että ihan pian ei sinne asti päästä. Tytsyn pitää kyllä kasvaa tästä vielä muutama vuosi ennen kuin voi edes harkita, ja toisaalta sitten, kun sinne asti lähtee, pitää kyllä varata siihen kunnolla aikaa. Koska sitten kun sinne asti tulee, haluaisi kyllä käydä muuallakin samalla suunnalla. Esim. Vanuatulla, Cookin saarella ja vaikka Ausseissakin. Kuukausi reissussa vähintään…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *