Tutkittua tietoa

Isyyspakkaus

Olen alkanut vihata kaikenlaisia vauvanhoitoon ja lapsenkasvatukseen liittyviä tutkimustuloksia. Tuntuu nimittäin siltä, että tutkimustuloksia löytyy juuri sellaisilla johtopäätöksillä kuin niitä haluaa löytää.

Tänään (31.5.2013) ainakin HS ja Yle uutisoivat, että brittiläisen tutkimuksen mukaan vauvan kanssa samassa sängyssä nukkuminen (=perhepeti) lisää kätkytkuoleman riskiä.

Voi hyvä ihme. Tähän asti kun olen kuullut vakuutteluja siitä, että vieressä nukuttaminen nimenomaan pienentää sitä. Olisin etsinyt tähän linkin johonkin sitä puoltavaan tutkimustulokseen, mutta pikagooglauksella löysin lähinnä toisen käden tietoa.

Entäpä tämä: "Äidin kannattaa puhdistaa tutti omassa suussa"? (HS.fi 12.5.2013)

Tuttia meidän tyttömme ei ole suostunut imemään, mutta kyllä meilläkin on vältetty oman syljen joutumista lapsen suuhun karieksen tarttumisen välttämiseksi, mikä on taas varmasti jonkin toisen tutkimuksen tuloksen perusteella tehty suositus. Nyt ruotsalaiset kuitenkin väittävät, että vanhempien sylki parantaa lapsen vastustuskykyä ja "vauvoilla, jotka saivat tutin vanhemman suun kautta, oli kolme kertaa vähemmän ihottumia 1,5 vuoden ikäisinä."

Muuten tyttö saa tosin imeskellä kaikkea, mitä lattialta löytyy, emmekä perusta desinfiointiaineistakaan. Oikeastaan ihmettelen tarvetta desinfioida tutteja, kun ne kaikki lattialla lojuvat legot ja muut lelut menevät kuitenkin sinne suuhun samalla tavalla eikä niitäkään keitellä ja nuolla puhtaiksi. Jonkin tutkimustuloksen mukaan sekin olisi varmasti tarpeen.

Ihan toinen juttu on vielä se, voiko karieksen tarttumista oikeasti estää. Epäilen, että oman syljen bakteereja joutuu lapsen suuhun joka tapauksessa jossain vaiheessa tavalla tai toisella.

Mainitaanko vielä rintareppu ja lonkkaviat?

Että ota siitä sitten selvää.

Kommentit

liina.leino
Kaita-Liina

I feel you dude.

Sanna B
Sanna B

On tosiaan mielenkiintoista seurata miten ohjeet voivat olla erilaisia Englannissa ja Suomessa, ja se alkoi jo raskausaikana. Se mita taalla "saa" syoda ei valttamatta ole sama kuin suositukset Suomessa. Sauna on taalla ehdottomasti kielletty raskauden aikana (kukaan ei tosin pysty antamaan kunnon syyta miksi, se nyt on vaan parasta olla saunomatta). Mina tietysti saunoin koko raskausajan ja vauva syntyi taysin terveena.

Perhepeti ei myoskaan ole syositeltavaa juuri katkytkuolemariskin vuoksi. Vauva nukkuu omassa sangyssa aidin pedin vieressa ensimmaiset 6kk ja sen jalkeen omassa huoneessa.

Tutin kaytto ei ole suositeltavaa, koska se aiheuttaa vaikeuksia imemisessa, puheessa ja purennassa.

Suomessa lanttu, punajuuri ja pinaatti ei ole suositeltavaa ensimmaisen vuoden aikana. Taalla lanttu on yksi ensimmaisista kasviksista, joita vauvalle annetaan.

Tuosta syljella puhdistamisesta en ole kuullutkaan! Upsista.

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, tuolle saunahommalle kyllä suomalaiset vain nauravat. Mutta joo, ruokasuositukset ovat kyllä hämmentävä juttu. Ne vaihtelevat sekä maittain että aikojen mukaan. Niin kuin vaikkapa inkivääri, joka muuttui suositellusta kielletyksi keskenmenoriskin vuoksi.

Uuden elämän arvoitus

Juuri kirjoitin tuosta tutkimuksesta ja perhepedistä (ja vähän samalla asenteella) :) (Jos kiinnostaa, voi täältä käydä lukaisemassa.)

En kyllä käsitä tuota tutti hommaa, sillä tiedetään varsin hyvin, että streptococcus mutans (eli bakteeri, joka aiheuttaa reikiintymisen ja jota ei synnynnäisesti lapsen suussa ole) tarttuu tuolla tavoin vanhempien suusta lapsen suuhun ja näin ollen lapsen suun terveyden -tulevaisuus on merkittävästi huonontunut. Ja kyllä sen vastustyskyvyn muodostuminen on ihan muusta kiinni kuin oman syljen syöttämisestä...

Uuden elämän arvoitus

Huomautuksena vielä: On ihan oikeasti tutkittu, että jos tuon streptococcucsen tarttumisen lapseen voi estää ennen kahta ikävuotta, on ihmisen suun terveys tulevaisuudessa parempi kuin verrokeilla, vaikka myöhemmin sen saisikin.

Hammaspeikko (Ei varmistettu)

Tuota kariesneuvoa aion kyllä itse noudattaa, jos minulle joskus lapsia siunaantuu. Äitini ja isäni, jotka ovat aina kärsineet kovasti lukuisista hammasongelmista, ottivat jo joskus muinoin 80-luvulla nämä karieksen ehkäisysuositukset vakavasti ja noudattivat niitä orjallisesti - lapsena ei syöty samasta lusikasta vanhemman kanssa, eikä tuttia puhdistettu suussa. Meitä on nyt useampi aikuinen lapsi, vanhin yli 30-vuotias, joilla ei ole kellään vielä yhtään reikää hampaassa karkin ja pullan mässyttämisestä huolimatta. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta varsinkin äitini on aina iloinnut siitä, että hänen lapsensa ovat välttyneet paikkaus-, juurihoito- ja keinojuurirumbalta.

Tietysti voi olla, että tämä on vain sattumankauppaa, eikä yhden perheen perusteella voi tehdä mitään yleistyksiä. Mutta eipä tuon säännön noudattamisesta mitään haittaakaan ole ollut! Vastustuskykyä on sitten saatu jostain ihan muualta.

Eleanora (Ei varmistettu)

Täällä yksi toinen yli 30-vuotias, jolla ei ole koskaan ollut yhtään reikää hampaissa. Oma äitini oli tosi tarkka siitä, että mulle ei lapsena annettu muita kuin puhtaita (=syljettömiä) lusikoita ym., koska hänellä itsellään oli huonot hampaat. Mulla ei ole koskaan ollut juurikaan hammasvaivoja pientä oikomista lukuun ottamatta, ja vielä nykyäänkin äiti varmistaa, että muistan käydä hammaslääkärissä. Hän on suorastaan ylpeä siitä, että mulla on hyvät hampaat.

Viimeksi hammaslääkäri totesi, että mulla ei luultavasti ole karies-bakteeria suussa lainkaan, ja suositteli seuraavaa käyntiä kahden vuoden päähän. Lisäksi olen naimisissa toisen kolmekymppisen kanssa, jonka kotona on noudatettu samoja neuvoja. Yllätys, ei yhtään reikää hänelläkään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kuulostaa mahtavalta, suorastaan kadehdittavalta! Nimim. Reikiä ei todellakaan nolla.

Hammaslääkäri (Ei varmistettu)

Totta, jos mutans-tartunnalta välttyy kaksivuotiaaksi, on hampaiden terveys parempi kuin verrokeilla. Lisäksi jos maitohampaissa ei ole kariesta, on todennäköisempää, että pysyvät hampaatkaan eivät karioidu.
Voihan olla, että vastustuskyky (vähemmän ihottumaa) parani niillä, joiden tutti puhdistettiin syljellä, mutta ei se vähennä karieksen riskiä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos linkistä, kävin lukemassa. Perhepeti on kyllä kummallinen sana, mutta sitten kun sitä on tottunut käyttämään, niin ei siihen enää kiinnitä huomioon :) Eikä sillä omassa korvassani ole hippiklangia, ehkäpä juuri siksi, että olen itse hyvin kaukana hipistä.

Yksi juttu, mitä jäin vielä miettimään uutisessa oli kätkytkuoleman ja tupakoinnin ja alkoholin liittyminen toisiinsa. On ymmärrettävää, että känninen nukkuja voi kellahtaa vauvan päälle ja tukehduttaa sen. Mutta silloinhan kyse ei ole kätkytkuolemasta. Jos joku osaa selittää myös, miten jonkun toisen henkilön tupakointi voi vaikuttaa hänen vieressään nukkuvan ihmisen mahdollisuuten kuolla, kuulisin selityksen mielelläni.

MariK (Ei varmistettu)

Ihan samoilla linjoilla. Kaikki "tutkimustulokset" kumoavat toisensa. Mietin vain että miksi näitä tutkimuksia edes "pitää" tehdä, kun maittain ja tutkijoiden omien mielipiteiden/kokemusten mukaan menevät?

Tästä järkytyin:
http://yle.fi/uutiset/duodecim_lasten_ruoka-allergian_kaypa_hoito_-suosi...
Siis kuulin YleX:n uutisista että äidin ruokavaliolla ei ole imetettävien lasten allergioihin mitään syy-seuraussuhdetta. Vaikka kuinka monesti nähnyt tosielämässä että miten vauvan allergiat (mahavaivat, itkut ja ihottumat) ovat loppuneet kun äiti on syönyt allergisoimattomia ruokia.

Jep, kyllä täälläkin vauvan suolisto-ongelmat loppuivat, kun eri ruoka-aineita kokeilemalla jätettiin kananmuna pois mun ruokavaliosta, kun vauva oli täysimetyksessä. Toisaalta esimerkiksi neuvolassa ei oikein otettu todesta tätä allergiaa, vaikka yhdessä allergialääkärin kanssa näitä testejä tehtiin.

Tuon tutkimuksenhan voi toki ymmärtää niinkin, että siinä ei välttämättä puhuta imetyksen aikaisista allergioista, vaan vasta kiinteiden myötä tulevista allergiosta.

Tommi K
Isyyspakkaus

No ohhoh, tuosta en ollut kuullutkaan. On se jännää, kun tähän asti on sanottu aivan päinvastaista.

Nyt kun tätä asiaa on enemmän alkanut seurailemaan siltä kantilta, että hankkisiko lapsia itse vai ei, niin sitä hämmentävimmältä nää neuvot näyttää. Täällä törmäsin tuohon rintareppu-asiaan, ja lomamatkalla tuli huomattua että Amerikan mantereen lapsilla sitten on kaikilla varmaan lonkkavika... että nämä on varmasti kovasti kulttuuri- ja maakohtaisia. Se saunavaroitus muuten johtunee siitä, että ihan lääketieteen ammattilaistenkin on vaikea tajuta, että elimistön lämpötila ei suinkaan nouse 100 asteeseen vaikka saunan ilman lämpötila nousisikin...

Uuden elämän arvoitus

Huvittavaa muutenkin ajoittain huomata miten jyrkästi saunaan saatetaan muualla suhtautua (terveyden näkökulmasta), mutta ainoa rajoitus minkä täällä olen kuullut on, ettei kuumeessa kannata saunoa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Rintareppuasiaa käsiteltiin jo mm. täällä: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/sina-kannoit-hanta-yhdeksan-kuukautta-nyt-minun-vuoroni.

Ja kyllä aika monet ammattilaisetkin ovat vakuuttaneet, että rintarepulla ei saa kenenkään lonkkia pilattua.

hammaslääketieteen kandidaatti (Ei varmistettu)

Se ruotsalaisten tekemä tutkimus tutista oli lääketieteen kanta asiaan. Me hammaslääkärit yritämme painottaa odottaville äideille sylkikontaktin välttämistä vauvan ja muun perheenjäsenten välillä. Toteutustavat ovat suht yksinkertaisia. Ei tutin käyttämistä omassa suussa ennen lapselle antamista, lapselle oma juomapullo, ei suulle suukottelua ja ruuan jäähdyttämistä puhaltamalla tulee myös välttää. Säännöt kannattaa tehdä selväksi myös muille lapsenvahdeille.
Uuden elämän arvoitus ja hammaspeikko ovat siis aivan oikeassa tässä asiassa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Miten helposti se karies tarttuu? Eli jos on jo puhaltanut ruokaan (eipä tullut mieleenkään tällainen), onko peli jo menetetty?

Toinen hammaslääketieteen kandidaatti (Ei varmistettu)

Karies tarttuu, jos lapsi altistuu toistuvasti kariesta sisältävälle syljelle. Eli jos sukujuhlissa joku sukulaissetä syöttää omalla lusikallaan lapselle kakkua, ei peli ole vielä menetetty. Kannattaa muistaa myös sellaiset, että omasta jäätelötuutista ei anneta haukkua lapselle, eikä pullasta yms. Jos on puhaltanut ruokaan, niin ei silti kannata luovuttaa, koska tuskin olette niin lujaa ruokaan puhaltaneet, että sylkeä lentää ruokaan. Jos asia mietityttää, niin halutessaan lapsen syljen mutans-määrän voi mittauttaa hammaslääkärillä mutans-testillä parin kolmen vuoden ikäisenä.

Muutaman ensimmäisen elinvuoden aikana lapsen syljen bakteerilajit vakiintuvat ja myöhemmässä elämässä mutans ei enää pysty syrjäyttämään suun valtalajeja. Eli jos on itse mutansvapaa ja seurustelukumppani taas ei ole, niin ei saa mutans-bakteeria vaikka pusuttelisikin.

Piipo79

Tutkimustulokset myös muistakin kuin lapsenhoitoon liittyvistä asioista (esim. ruokailu) on samaan tapaan ristiriitaisia. Minä luotan "musta tuntuu"-fiilikseen ja terveeseen maalaisjärkeen :-)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä tuttia ei puhdisteta aikuisten suussa juurikin karieksen pelossa, mutta koiran suussa lapsen lelut (ja joskus se tuttikin..) kyllä välillä käy, joten varmaan ne vastustuskyvylle tarpeelliset bakteerit tulee sieltä ;)

Ja samaa mieltä, että joka asiasta löytyy kyllä tutkimus joka todistaa puhujan oman mielipiteen oikeaksi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jossain oli joskus (voi tätä täsmällisyyttä) tutkimustulos, että vähiten allergioita on perheissä, joissa on kaksi koiraa. Nimenomaan kaksi. Rouva harkitsikin ennen tytön syntymää, pitäisikö hankkia toinen. Ei kuitenkaan lähdetty siihen. 

Hemmuli (Ei varmistettu)

Sen verran haluaisin sanoa tähän keskusteluun, että kaikki tutkimuksethan eivät ole hyvin tehtyjä tai luotettavia(En nyt ala sen enempää paasaamaan tutkimuksesn luotettavuuden arvioinnista).

Asiasta tulee "fakta" vasta kun siitä on saatu useita selkeästi samansuuntaisia tutkimustuloksia. Yhden tutkimuksen perusteella ei siis kannata olla heittämässä kaikkia ohjeita hukkaan, jos otetaan esimerkkinä tuo ruotsalaistutkimus vs karieksen tarttuminen.

Sääli että vain raflaavimmat tutkimustulokset saavat tilaa lehdistä, heikentäen samalla ihmisten uskoa tutkittuun tietoon yleisellä tasolla.

Tommi K
Isyyspakkaus

Totta. Tuossa karies- vs. vastustuskykyhommassa oli vielä kyse kahdesta aivan eri asiasta, joissa yhteinen tekijä oli vain sylki. Hämmentävimpiä ovatkin ne uutiset, joissa kumotaan jokin vanha tutkimustulos täysin. Lopullinen johtopäätös lienee siis, että vauvan nukkumapaikan ja kätkytkuolemien yhteyden suhteen tarvitaan lisää tutkimuksia. Huoh.

Melina G

Tutkimukset on vielä yksi juttu, ja käytäntö toinen. Mäkin yritin välttää tuota sylkien sekoittumista, mutta sitten luovutin. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä meillä vielä yritetään...

Viljaista

Mulla on todella helposti reikiintyvät hampaat ja lapsen isällä tosi hyvät. Minä harjaan, kurlaan, langotan jne ja reikiä vaan tulee. Isä juo runsaasti limsaa jne ja pesee ku muistaa, eikä hällä oo yhtään reikää. Yks hammaslääkäri sanoi, että jonkun bakteerikannan lapsi tulee suuhunsa joka tapauksessa saamaan ja meidän tapauksessa mieluummin isän eli isä saa pussailla suulle, äiti ei. Tosin ei oo isäkään pussaillu, eikä lapsi sitä itekään tee. Ite oon megatarkka lapsen hampaista ja ainakin toistaiseksi lapsi näyttää kariekselta välttyneen. Tilanne voi olla syksyllä hyvin toinen, ku lapsi menee tarhaan ja se kuolanvaihdon riski kasvaa ;)

Suuhygienisti (Ei varmistettu)

Ksylitoli ehkäisee mutans-bakteerin tarttumista (tutkimustuloksia löytyy), täysksylitolit kannattaa olla käytössä sekä vanhemmilla että lapsella. Vuoden vanhalle sopii hyvin sulavat imeskelytabletit esim H.Hakkarainen, päivittäin 5g. Näin ollen jos vahinkoja sattuu, bakteereilla ei ole hyvät olosuhteet tarttua lapsen suuhun. Itse olen tehnyt bakteeritestejä lapsille, niillä joilla bakteeri löytyy esim 2 vuotiaana, AINA myös ravintoasiat ovat olleet pielessä: mehu janojuomana, makeisia hyvin aikaisessa vaiheessa, tuoremehua aamupalalla, kaakao iltapalalla, jätskiä kesällä lähes päivittäin, napostelua esim rusinoilla.. Yleensä ei mene kauaa kun ensimmäiset reiät suusta löytyvät :(

Suuhygienisti (Ei varmistettu)

Niin ja piti vielä kirjoittaa vielä että koiran syljessä on mm. parodontiittia aiheuttavia bakteereja, jotka voivat tarttua ihmisen suuhun (myös aikuisille).

Kommentoi