Tutkittua tietoa

Olen alkanut vihata kaikenlaisia vauvanhoitoon ja lapsenkasvatukseen liittyviä tutkimustuloksia. Tuntuu nimittäin siltä, että tutkimustuloksia löytyy juuri sellaisilla johtopäätöksillä kuin niitä haluaa löytää.

Tänään (31.5.2013) ainakin HS ja Yle uutisoivat, että brittiläisen tutkimuksen mukaan vauvan kanssa samassa sängyssä nukkuminen (=perhepeti) lisää kätkytkuoleman riskiä.

Voi hyvä ihme. Tähän asti kun olen kuullut vakuutteluja siitä, että vieressä nukuttaminen nimenomaan pienentää sitä. Olisin etsinyt tähän linkin johonkin sitä puoltavaan tutkimustulokseen, mutta pikagooglauksella löysin lähinnä toisen käden tietoa.

Entäpä tämä: ”Äidin kannattaa puhdistaa tutti omassa suussa”? (HS.fi 12.5.2013)

Tuttia meidän tyttömme ei ole suostunut imemään, mutta kyllä meilläkin on vältetty oman syljen joutumista lapsen suuhun karieksen tarttumisen välttämiseksi, mikä on taas varmasti jonkin toisen tutkimuksen tuloksen perusteella tehty suositus. Nyt ruotsalaiset kuitenkin väittävät, että vanhempien sylki parantaa lapsen vastustuskykyä ja ”vauvoilla, jotka saivat tutin vanhemman suun kautta, oli kolme kertaa vähemmän ihottumia 1,5 vuoden ikäisinä.”

Muuten tyttö saa tosin imeskellä kaikkea, mitä lattialta löytyy, emmekä perusta desinfiointiaineistakaan. Oikeastaan ihmettelen tarvetta desinfioida tutteja, kun ne kaikki lattialla lojuvat legot ja muut lelut menevät kuitenkin sinne suuhun samalla tavalla eikä niitäkään keitellä ja nuolla puhtaiksi. Jonkin tutkimustuloksen mukaan sekin olisi varmasti tarpeen.

Ihan toinen juttu on vielä se, voiko karieksen tarttumista oikeasti estää. Epäilen, että oman syljen bakteereja joutuu lapsen suuhun joka tapauksessa jossain vaiheessa tavalla tai toisella.

Mainitaanko vielä rintareppu ja lonkkaviat?

Että ota siitä sitten selvää.

Kommentit (30)
  1. Suuhygienisti
    7.6.2013, 05:34

    Niin ja piti vielä kirjoittaa vielä että koiran syljessä on mm. parodontiittia aiheuttavia bakteereja, jotka voivat tarttua ihmisen suuhun (myös aikuisille).

  2. Suuhygienisti
    7.6.2013, 05:29

    Ksylitoli ehkäisee mutans-bakteerin tarttumista (tutkimustuloksia löytyy), täysksylitolit kannattaa olla käytössä sekä vanhemmilla että lapsella. Vuoden vanhalle sopii hyvin sulavat imeskelytabletit esim H.Hakkarainen, päivittäin 5g. Näin ollen jos vahinkoja sattuu, bakteereilla ei ole hyvät olosuhteet tarttua lapsen suuhun. Itse olen tehnyt bakteeritestejä lapsille, niillä joilla bakteeri löytyy esim 2 vuotiaana, AINA myös ravintoasiat ovat olleet pielessä: mehu janojuomana, makeisia hyvin aikaisessa vaiheessa, tuoremehua aamupalalla, kaakao iltapalalla, jätskiä kesällä lähes päivittäin, napostelua esim rusinoilla.. Yleensä ei mene kauaa kun ensimmäiset reiät suusta löytyvät 🙁

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *