Tutti suuhun

Isyyspakkaus

Rouva on taloyhtiön hallituksen kokouksessa. Palaamme tytön kanssa puolentoista tunnin vaunulenkiltä, ja hänen on tarkoitus nukkua vielä hyvä tovi ennen Rouvan paluuta. Paitsi että samalla hetkellä kun vaunut pysähtyvät eteiseen, hän avaa silmänsä ja sanoo: "Hee."

Kymmenen minuuttia myöhemmin ei auta enää hytkyttelykään, ja "hee" on muuttunut "bääksi". Ei hittolainen, vaimolla menee vähintään 20 minuuttia päästä kotiin, ja tytön harmistus on kasvamassa jo isoksi.

Tutti. Pitikö tässä jotenkin yrittää olla käyttämättä sitä? Milloinkas sitä saisi edes alkaa käyttää? Oliko siitä jossain neuvolan vauvaoppaassa? Missä ne oppaat ylipäänsä ovat?

Kerro kerro Google. "6 - 8 viikon iässä." Huono lähde. "Kuukauden iässä." Hmm, huono lähde tämäkin. Entä tämä: "...annettiin kyllä heti synnytyslaitoksella"? Suomi24-keskustelu vuodelta 2005? Onkohan jotain suosituksia muutettu sen jälkeen? Noo... tuskin tässä mitään pysyvää haittaa voi aiheuttaa, ja imetyskin sujuu jo niin hyvin... Tutti vaan kiehumaan ja tytölle suuhun.

Hän hiljeni. Noituutta.

Kommentit

Sandels
Sandels seuraa

Hykertelen loistavalle tyylillesi :) "Noituutta." Ulvoisin naurusta jos oma tuttisuu ei nukkuisi kainalossa!!!

Sandels
Sandels seuraa

Ps: hieno tutti!

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh :) Kiitos. Tutti on italialainen luonnonkumitutti Mariankadun Olkkarista.

Vierailija - supi (Ei varmistettu)

Meillä annettiin tutti sen jälkeen kun yhden automatkan (eli tunnin) istuin takapenkillä pikkusormi tytön suussa. Sen jälkeen noituus kulki tiiviisti mukana. No okei, lukuunottamatta sitä kertaa kun lähdettiin 7 tunnin automatkalle ja jätettiin kaikki tutit siihen sterilisoitisysteemiin mikroon. Taivaan kiitos löytyi apteekki keskellä yötä... Sen jälkeen pakkasin tutin poikineen AINA ensimmäisenä :-) Siis myös ennen passia...

tilkkutäkki

Ei siitä varmaan haittaa ole esikoiseni sai synnärillä heti tutin suuhun. Oli vuosi 98 ja olin päättänyt tutitomuudesta, niin sitten lääkärintarkastuksessa kun neiti huusi kuin syötävä, lääkäri laittoi sille tutin suuhun nikotelustani välittämättä. Neiti käytti tuttia 2 kk kunnes unohdetiin se kylään (vahingossa oikeesti), ei kelvannut muut tutit. Pullosta ei suostunut syömään milloinkaan, eli imetys ja hörpytys. Toisen kanssa  vauveli päätti itse tutitomuuden, kun joskus tyrkytettiinkin niin hän rauhottui kun sai sen heitetty menemään. Kuopuksen kanssa ei olla vielä päädytty mihinkään, eihän tykkää oikein tutista, imeskelee peukaloa ja minä yritän sen tilalle tyrkyttää tuttia tai rintaa, riippuen siitä luulenko hänen olevan nälkäinen tai ei.  Ei se yksi tutti kumminkaan maailma kaada jos sillä saa hiljaisuuden ostettu :)

Mauahtavaa

Kummipoju syntyi loppuillasta. Laitoksella kielsin yöhoitajia antamasta tuttia ennen aamua (pyysin saada nukkua hetken), koska oltiin mukana tutkimuksessa ja tutkimustutti oli jäänyt kotiin. Aamulla totesivat, että olisivat antaneet mielellään viisituntiselle pojalle tutin saman tien, hänellä oli sen verran suuri imutarve. Kymmentuntisena hän sitten aloitti imutarpeensa tyydyttämisen tuttitutkimustutti suussa, kun en halunnut antaa roikkua tissillä koko ajan vesikellojen välttämiseksi. 

Tuon tuttitutkimuksen yksi tarkoituksista on tutkia tutin vaikutusta purukaluston kehitykseen. Vuoden päästä voisin kertoa teille tarkemmin, miten varhainen imutarpeen tyydyttäminen muutoin kuin minun maitorauhasteni avulla on vaikuttanut lapseemme. Nyt voin sanoa, että ei se ainakaan heikentänyt imuotteen syntymistä tai kasvua :)

Onnea tutteiluun!

Mauahtavaa

Tässä vielä linkki tutkimuksen sivuille, kysymys-vastaus-sivulle. Siitä löytyy tutkimukseen perustuvia vastauksia yleisiin tutteiluun liittyviin kysymyksiin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tulipa muuten mieleen ystäväni kertoma. Ystäväpariskunta päätti olla antamatta tuttia esikoiselleen ollenkaan. Oli aika itkuinen lapsi. Lääkäri totesi jälkikäteen, että joillain lapsilla on suurempi oliko se nyt imutarve vai mikä, mutta että se tutintarve ei tultuaan kuulemma mene ohi ennen ensimmisen ikävuoden täyttymistä, vaikka kuinka yrittää "opettaa" tutittomuuteen.

3kertaa3

Sairaalassa minulle sanottiin, että pari viikkoa on hyvä odottaa, että imetys on lähtenyt hyvin käyntiin ja imuote on kunnossa. Eli teillä on asiat jo hyvällä mallilla. Toivottavasti noituus toimii jatkossakin, on nimittäin esimerkiksi automatkoilla aika rauhoittava kapistus itse kullekin.

Kristaliina
Puutalobaby

Noituutta :D Todellakin!

Mä kävin muuten kaupungin hammashoitolassa sellaisessa odottavan perheen hammasneuvonnassa ja siellä oli myös tuttiasiaa. Heidän nykysuosituksensa oli, että tuttia voi käyttää, mutta käyttö kannattaa rajoittaa "hätätilanteisiin" - eli juuri tuollaisiin kuin teillä :) Ja silloin, jos vauvan imemistarve näyttää olevan suuri: jos on maha täynnä ja silti tekee mieli imeä. Ja silloin, jos vauva meinaa imeä sormiaan tai huuliaan - mieluummin tutti kuin sormi. Mutta tyytyväiselle vauvalle "ihan muuten vaan" tuttia ei heidän mielestään kannata antaa.

Suositus oli pehmeä, anatomisesti muotoiltu litteä silikonitutti. En tajua, että miksei muka luonnonkumi - en tullut kysyneeksi... Luultavasti ei mitenkään tärkeä ero :)

Tämä siis vain hammashuollon linja, varmaan koulukuntia tässä(kin) asiassa on monia :)

Ai niin, ja virallinen vieroitussuositusikä on heidän matskunsa (lunttaan tässä heidän brosyyristään) jo 6-8kk, mutta harva kuulemma siihen kykenee :)

Neenee (Ei varmistettu)

Meijänkin tytölle oli tutti lykätty suuhun keskolassa. Ikää tuolloin pari pvää ja ajankohta viime marraskuu. Ei meilläkään oo vaikuttanu syömisiin yms. En ollu vielä miettiny otetaanko tutti käyttöön vai ei eli sairaala ratkaisi tämän pulman:D Ja hieno on tutti teijän tytyllä:)

Nonna-lukija (Ei varmistettu)

Luonnonkumi on allergeeni, sen takia sitä ei suositella ettei tarpeettomasti sille altistuta! Samasta syystä ei suositella esim. siivouskeen kumi- vaan muovi- tai nitriilihanskoja, ammattipuolella varsinkaan. Altistuminen voi puhkaista allergian. Terv. lateksiallergikko ja tuleva äiti :)

Neenee (Ei varmistettu)

Itse olen käyttäny silarituttien lisäksi pulloissa myös luonnonkumituttia. Mietin tuolloin tota allergeeniasiaa, mut tulin siihen tulokseen, että kokeillaan, tuleeko reaktiota. Samoin perustein kiellettiin ennen mansikan anto alle vuotiaalle, kun se nykyisin on taas sallittua (toki jos tulee reaktio, niin kokeilu myöhemmin). Nykyisin luonnonkumitutteja on joka lähtöön, niin kuvittelisin, että erikseen neuvolassa yms. asiasta varoitettaisiin, jos se koettas ongelmaksi. Tämä voi olla hyvin naiivi-ajatus, mut sillä mennään:)

Nonna-lukija (Ei varmistettu)

Niin, eihän näissä mitään absoluuttista ole mutta ei allergia heti aiheuta reaktiota, vaan altistumisen myötä puhkeaa allergiana. Ei kukaan ole allerginen jollekin jolle ei ole jo altistunut ja allergiavasta-aineet on sen jälkeen muodostuneet. Siksi pitkäaikasta altistumista noihin yleisiin allergeeneihin pitäis välttää. Jos sitä taipumusta ei ole muuten niin eihän näitä niin tarvitse varoa, nämä on niitä asioita mitä jokanen päättää itse

Vierailija (Ei varmistettu)

Luonnonkumista voi saada nakerrettua jotain irti, siksi suositellaan silikonista heti kun on hampaita.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jutut silikonituotteiden sisältämistä ftalaateista ovat olleen sen verran kuumottavia, että päätimme luottaa tutissakin luonnonkumiin. Ainakaan vanhemmilla ei ole ollut kumiallergiaa.

Tutkimukset koskivat tuttipulloja, ja en tiedä, onko tuteissa käytettäväs silikoni jotenkin erilaista.

http://www.kemikaalicocktail.fi/2012/03/3656/

http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2012/04/pohdintoja-tuttipullotutkimuksesta.html

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse en tutittomuutta ajatellut mitenkään erityisesti. Jossain hormonien, väsymyksen ja kivun muussaamissa aivoissa oli, että kai se tissi riittää. No, meillä riitti. Tyttö ei ennen vuoden ikää (!) huolinut edes tuttia. Monet hokivat, että tutti suuhun, niin yöt rauhoittuu. Kokeilin yhden yön; valvoin puolet yöstä, kun joko tuttia piti pitää kiinni tai sitten tyttö heräsi juuri nukahdettuaan, kun tutti tippui suusta. Meillä siis imetettiin tilanteissa, joissa piti tyttöä rauhoittaa. Kyllä, imetin kerrän tunnin ajan lentokoneessa, jotta kanssamatkustajat eivät hermostuisi pientä rääkyjää. Me olimme siitä onnekkaita, että imetys sujui ja oli todella helppoa.

Tosin nyt tytön ollessa 1,5-v hän on joskus tullut vastaan tutti suussa, on varmaan löytänyt sen jostain lelukopan perukoilta (juu, keittämätön ja steriloimaton, ehkä vielä koiralle nuoltavaksi ensin tarjottu ;). Pitänee tutit piilottaa, ettei totu niihin, koska luulen tuttien nyt kiinnostavan, koska näkee muiden niitä imevän.

Kommentoi