Työelämään tutustuminen

Isyyspakkaus

Sain viime viikolla uudelta työnantajaltani aikataulun ensimmäiselle työpäivälleni - siis huomiselle.

Siinä ei ollut kuitenkaan muistettu huomioida, että olen viimeksi ollut tekemisissä työelämän ja aikuisten ihmisten kanssa yli seitsemän kuukautta sitten. Kyllä paikallaan olisi ollut samankaltainen pehmeä lasku, jolla lapsi totutettiin päiväkotiin. Tähän tapaan:

* * *

Työelämään tutustuminen

1. Päivä klo 9 - 9:30

Työntekijä tutustuu työmatkaan ja käy työpaikan pihassa katselemassa, kun kollegat astelevat toimitaloon. Reitti on hyvä tarkistaa Reittioppaasta ja mielikuvaharjoitella jo edellisenä iltana, varsinkin jos siihen liittyy vaihtoja julkisessa liikenteessä.

2. päivä klo 9 - 11

Työntekijä tapaa esimiehensä toimitalon aulassa, keskustelee päättyneestä lomasta ja tervehtii muutamaa kollegaa kahviossa. Kotiin lähdetään ennen lounasta.

3. päivä klo 9 - 12

Työntekijä viedään toimitalon ylempiin kerroksin, hänelle näytetään hänen oma työpisteensä ja hänet esitellään työkavereille. Työntekijä juo kahvia omalla työpisteellään, pelaa Angry Birdsiä tunnin tai pari ja jää ensimmäisen kerran lounaalle.

4. päivä klo 9 - 12

Työntekijä saa tietokoneen, ja hän saa itsenäisesti tutustua sen painikkeisiin ja valikoihin. Myöhemmin hän tekee ohjatusti sähköpostiin allekirjoituksen ja lähettää koesähköpostin valitsemalleen perheenjäsenelle. Loppuaamupäivä surffataan netissä ja lounaan jälkeen lähdetään kotiin.

5. päivä klo 9 - 14

Viidentenä päivän työtekijälle annetaan pääsy tarvittaviin järjestelmiin ja intranetiin, hänelle kerrotaan uudesta toimenkuvasta ja hän suorittaa yksinkertaisia tehtäviä. Jos työntekijä vaikuttaa tässä vaiheessa tarpeeksi vakaalta, lounaan jälkeen hänelle voi näyttää Excelin ja PowerPointin.

2. viikko

Työtehtävien vaativuutta nostetaan asteittain ja työntekijä voidaan kutsua tutustumaan kokouskäytäntöihin. Hänen annetaan osallistua keskusteluun oma-aloitteisesti, mutta liian vaativia suoria kysymyksiä ei ole soveliasta esittää eikä työntekijää saa vielä laittaa vastuuseen palaverien valmistelusta tai vetämisestä. Tutkimusten mukaan loman vaikutukset katoavat noin viikossa, joten kolmannella viikolla työntekijän voi antaa työskennellä jo lähes normaalisti.

* * *

Työntekijällä kannattaa ensimmäisinä päivinä olla päällä samat löysät kotivaatteet, joissa hän on tottunut olemaan myös kotona. Myös jokin kodista muistuttava esine tai valokuva perheestä voi auttaa, kun ikävä yllättää. Nyt on hyvä aika tarkistaa myös työtenkijän syys- ja talvivaatetilanne.

Kommentit

phocahispida

Opiskelujen pariin palaamiseen samanlainen systeemi, kiitos! Varsinkin kun lapsen kanssa on tullut oltua kotona... 1,5 vuotta!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tai ihan vaan kesäloman! Vuosi sitten ainakin muistan, että piti ihan pinnistellä, että muisti jälleen, kuka olikaan ja mitä oli tekemässä ennen lomaa. Nyt on tietysti hyvä tilanne, kun ei tarvitse kaivella vanhoja vaan voi aloittaa puhtaalta pöydältä.

Myös: jos läheinen saattelee työntekijän työpaikalle ja työntekijä alkaa erotilanteesta ahdistua, pitää läheisen vain reippaasti lähteä ja sanoa jotain rohkaisevaa kuten "Nähdään iltapäivällä". Työnantaja rohkaisee läheistä poistumaan paikalta nopeasti ja iloisesti huiskuttaen. Ei saa jäädä voivottelemaan. Se pahentaa ahdistusta.

Tsemppiä työn aloittamiseen!

Liisa
Osasin!

Työkaverinasi on aloittanut/aloittaa tänä syksynä toinenkin ex-koti-isä, joten et ainakaan ole yksin hukatun pallosi kanssa siellä. :) (Hän on entinen esimieheni, triathlonisti ja aivan mielettömän hieno tyyppi.)

Kao Kao

Mun ekaviikko töissä oli melkeinpä tuollainen.. :) en pelannut angry birdiä mutta juttelin eroahdistuneena entisten työkavereiden kanssa fb:n chatissä. tälleen kahden kuukauden päästä olen jo tajunnut, että tää on ihan oikeasti nyt mun työpaikka, en käy täällä vain leikkimässä töitä ja sit palaa takas entiseen :D 

MirvaK

Saa nähdä kuinka meikäläisen kanssa käy vuoden päästä. Kotona oloa olisi silloin yli 2 vuotta takana. Onneksi tiedän, ettei tunnukset eikä mitkään toimi vielä pariin päivään, joten pehmeä lasku todennäköisesti tiedossa. Mutta kuinka paljon kaikki on ehtinyt muutta kahden vuoden aikana, joutuuko aloittamaan kaiken ihan alusta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Voisi tehdä hyvää, joutua yt-neuvotteluihin ja niinpäin pois.

Löysää pipoa, ystävä (Ei varmistettu)

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun joku kehtasi vitsailla työelämästä!

Sara's Stripes

Toivottavasti lasku on ollut yhtä pehmeä kuin kuvailitkin ja olet löytänyt jo osastomme herkkukaapin ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

No ei aivan :) Vaikka kyllähän oikeat hommat eli ensimmäinen projekti alkaakin vasta vähän myöhemmin.

Työmyyrä (Ei varmistettu)

Itselleni ei sallittu kovin pehmeää laskua työelämään muutama kuukausi sitten, äitiysloman (perus 10 kk) jälkeen ensimmäiseksi viikoksi kalenteri täynnä palavereja, sähköposti täynnä meilejä ja isoja liitetiedostoja tutustuttavaksi, ja päävastuu isosta projektista, joka oli jo oikeastaan alkanut, ja jonka deadlinet oli ennalta määrätty erittäin tiukoiksi. Teki kyllä ihan hyvää, ei ehtinyt ikävöidä lasta eikä kotona oloa oikeastaan ollenkaan kun töissä oli sen verran hektistä ja mielenkiintoista. Löysemmällä aikataululla ikävä olisi voinut olla pahempi.

Onnistuin onneksi kuitenkin pitämään päivät kohtuullisen pituisina, priorisoimaan ja delegoimaan. Kotiin tullessa olin kyllä aika puhki, mutta voi sitä lapsen suunnattoman iloista ilmettä kun näkee taas äidin 8,5 tunnin erossaolon jälkeen!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, oikeasti uskon itsekin siihen, että oikeisiin hommiin on hyvä päästä kiinni mahdollisimman nopeasti, varsinkin uudessa työpaikassa. Eli bring it on vaan!

Titu (Ei varmistettu)

Unohdin lisätä kommenttia minulla ei ole kunnon läppäriä voisin katsoa elokuvaa eikä ole kotona dvd-nauhuria niin voisin katsoa lempielokuvia iPadilla vaikka junassa,mökillä tai ulkomaanmatkalla aivan missä vaan olisi mahtavaa! :)

Kommentoi