Työelämään tutustuminen

Sain viime viikolla uudelta työnantajaltani aikataulun ensimmäiselle työpäivälleni – siis huomiselle.

Siinä ei ollut kuitenkaan muistettu huomioida, että olen viimeksi ollut tekemisissä työelämän ja aikuisten ihmisten kanssa yli seitsemän kuukautta sitten. Kyllä paikallaan olisi ollut samankaltainen pehmeä lasku, jolla lapsi totutettiin päiväkotiin. Tähän tapaan:

* * *

Työelämään tutustuminen

1. Päivä klo 9 – 9:30

Työntekijä tutustuu työmatkaan ja käy työpaikan pihassa katselemassa, kun kollegat astelevat toimitaloon. Reitti on hyvä tarkistaa Reittioppaasta ja mielikuvaharjoitella jo edellisenä iltana, varsinkin jos siihen liittyy vaihtoja julkisessa liikenteessä.

2. päivä klo 9 – 11

Työntekijä tapaa esimiehensä toimitalon aulassa, keskustelee päättyneestä lomasta ja tervehtii muutamaa kollegaa kahviossa. Kotiin lähdetään ennen lounasta.

3. päivä klo 9 – 12

Työntekijä viedään toimitalon ylempiin kerroksin, hänelle näytetään hänen oma työpisteensä ja hänet esitellään työkavereille. Työntekijä juo kahvia omalla työpisteellään, pelaa Angry Birdsiä tunnin tai pari ja jää ensimmäisen kerran lounaalle.

4. päivä klo 9 – 12

Työntekijä saa tietokoneen, ja hän saa itsenäisesti tutustua sen painikkeisiin ja valikoihin. Myöhemmin hän tekee ohjatusti sähköpostiin allekirjoituksen ja lähettää koesähköpostin valitsemalleen perheenjäsenelle. Loppuaamupäivä surffataan netissä ja lounaan jälkeen lähdetään kotiin.

5. päivä klo 9 – 14

Viidentenä päivän työtekijälle annetaan pääsy tarvittaviin järjestelmiin ja intranetiin, hänelle kerrotaan uudesta toimenkuvasta ja hän suorittaa yksinkertaisia tehtäviä. Jos työntekijä vaikuttaa tässä vaiheessa tarpeeksi vakaalta, lounaan jälkeen hänelle voi näyttää Excelin ja PowerPointin.

2. viikko

Työtehtävien vaativuutta nostetaan asteittain ja työntekijä voidaan kutsua tutustumaan kokouskäytäntöihin. Hänen annetaan osallistua keskusteluun oma-aloitteisesti, mutta liian vaativia suoria kysymyksiä ei ole soveliasta esittää eikä työntekijää saa vielä laittaa vastuuseen palaverien valmistelusta tai vetämisestä. Tutkimusten mukaan loman vaikutukset katoavat noin viikossa, joten kolmannella viikolla työntekijän voi antaa työskennellä jo lähes normaalisti.

* * *

Työntekijällä kannattaa ensimmäisinä päivinä olla päällä samat löysät kotivaatteet, joissa hän on tottunut olemaan myös kotona. Myös jokin kodista muistuttava esine tai valokuva perheestä voi auttaa, kun ikävä yllättää. Nyt on hyvä aika tarkistaa myös työtenkijän syys- ja talvivaatetilanne.

Kommentit (14)
  1. Unohdin lisätä kommenttia minulla ei ole kunnon läppäriä voisin katsoa elokuvaa eikä ole kotona dvd-nauhuria niin voisin katsoa lempielokuvia iPadilla vaikka junassa,mökillä tai ulkomaanmatkalla aivan missä vaan olisi mahtavaa! 🙂

  2. Itselleni ei sallittu kovin pehmeää laskua työelämään muutama kuukausi sitten, äitiysloman (perus 10 kk) jälkeen ensimmäiseksi viikoksi kalenteri täynnä palavereja, sähköposti täynnä meilejä ja isoja liitetiedostoja tutustuttavaksi, ja päävastuu isosta projektista, joka oli jo oikeastaan alkanut, ja jonka deadlinet oli ennalta määrätty erittäin tiukoiksi. Teki kyllä ihan hyvää, ei ehtinyt ikävöidä lasta eikä kotona oloa oikeastaan ollenkaan kun töissä oli sen verran hektistä ja mielenkiintoista. Löysemmällä aikataululla ikävä olisi voinut olla pahempi.

    Onnistuin onneksi kuitenkin pitämään päivät kohtuullisen pituisina, priorisoimaan ja delegoimaan. Kotiin tullessa olin kyllä aika puhki, mutta voi sitä lapsen suunnattoman iloista ilmettä kun näkee taas äidin 8,5 tunnin erossaolon jälkeen!

    1. Kyllä, oikeasti uskon itsekin siihen, että oikeisiin hommiin on hyvä päästä kiinni mahdollisimman nopeasti, varsinkin uudessa työpaikassa. Eli bring it on vaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *