Työvaatteista ja bisnespukeutumisesta

Viitaten viime päivinä somessa ja lehdissä velloneeseen keskusteluun bisnespukeutumisesta jaan uudelleen tämän aiheeseen liittyvän kuvan vuoden takaa. 

samat_vaatteet_2.png

Tässä viitataan siis Jani Niipolan ja Minna Kiistalan kirjaan suomalaisesta bisnespukeutumisesta ja Helsingin Sanomien haastatteluun, jossa he kertoivat hyvin kärjistetysti ja kärkevästi, mikä suomalaisessa työpaikkapukeutumisessa on pielessä ja miten sitä pitäisi muuttaa.

Nyt kun olen lukenut useamman vastineen ja kommentin alkuperäiseen juttuun, en oikeastaan enää tiedä, mikä on ongelma ja missä suomalaisten pukeutuminen on niin pahasti pielessä. Kaikki tuntuvat olevan yksimielisiä siitä, että pukeutuminen on muuttunut rennommaksi koska työtehtävät ovat muuttuneet ja asiantuntijatyö lisääntynyt ja että tietyillä aloilla ja tietyissä paikoissa odotetaan edelleen muodollisempaa pukeutumista.

Oma suhtautumiseni vaatteisiin on kaksijakoinen. Toisaalta haluaisin pukeutua paremmin mutta käytännössä en jaksa. En jaksa käydä vaateostoksilla enkä käyttää viittä sekuntia pidempää vaatteiden valintaan aamulla. Suoraan sanoen jopa inhoan vaatteiden etsimistä ja ostamista, ja siksikään tässä blogissa ei asukuvia nähdä.

Vaikka tyttäreni silmissä käytänkin siis aina samoja vaatteita, käytännössä ne ovat usein vain samankaltaisia: siniset farkut ja kauluksellinen pikeepaita. Viileämmällä ilmalla neule, college tai pitkähihainen puuvillapaita. Lisäksi työpisteelläni odottaa kolme työhupparia, joista valita. 

Toisaalta voisin hyvin käyttää samoja vaatteita joka päivä, jos niitä ei tarvitsisi välillä pestä.

Nykyinen työpaikkani ja koko pelitoimiala on tietysti ääriesimerkki rennosta pukeutumisesta. Monet kulkevat päivästä toiseen huppareissa ja verkkareissa, mutta kyllä kollegoissani on niitäkin, jotka napittavat joka päivä kauluspaidan päälleen.

Kun on kerran valinnut jonkin tyylin, sitä on vaikea muuttaa. Nyt kun itse olen jo profiloitunut farkut + pikeepaita -tyypiksi, olisi hyvin outoa ilmestyä töihin jonain päivänä pukeutuneena suoriin housuihin, kauluspaitaan ja slipoveriin. Huppari on myös oikeastaan koko toimialan tunnusmerkki, ja jopa työpaikkamme vartijoilla on viranomaisen hyväksymät Vartija-merkillä varustetut hupparinsa.

Koska työpukeutuminen on yrityskulttuuriin liittyvä asia, sen muotouduttua tietynlaiseksi sitä on vielä vaikeampi muuttaa kuin henkilökohtaista tyyliä. Asianajajan tai pankkiirin ei ehkä oleteta edelleenkään saapuvan töihin farkuissa, mutta epämuodollisempaa pukeutumiskoodia noudattavilla työpaikoilla katsottaisiin aivan yhtä pitkään, jos joku tulisikin töihin pikkutakissa tai kynähameessa. Tai itse asiassa siitä vitsailtaisiin: ”Oletko käynyt työhaastattelussa?” Aika kaukaiselta tuntuisi myös ajatus, että työnantaja antaisi koko firmalle ohjeen korjata vaatetusta. Olen kyllä kuullut joskus näinkin tapahtuneen.

Olen kuullut myös urbaanin legendan rahoitusalalta. Kun työntekijä saapui eräänä päivänä töihin mustan puvun sijaan sinisessä puvussa, häneltä kyseltiin: ”Onko tänään joku Linnanmäki-päivä?”

Työvaatetusta voi pitää univormuna, joka helpottaa pukeutumista. Kun pukukoodi on tiukka, ei ole epäselvää, miten pitää pukeutua. Pahinta ja vaikeinta on mielestäni ”business casual”, eli pitäisi olla rento muttei liian rento. Tämä oli useimmiten pukukoodi myös edellisessä työpaikassani liikeenjohdon konsulttina.

Silloin pidin periaatteena, että uusille asiakkaille ja ensimmäisiin tapaamisiin mentiin puvussa (musta rahoitusalalle, harmaa/ruskea muualle) ja tämän jälkeen vaatetusta sovitettiin toimeksiannon ja asiakkaan mukaan. Jos asiakkaan tiloissa työskenneltiin pitkiä aikoja ja täysipäiväisesti, mentiin rennompaan suuntaan, ja joissain toimeksiannoissa oli OK olla jopa farkuissa. Kauluspaita oli kuitenkin aina oltava, toisaalta kravatti olisi ollut useimmiten liioittelua. Ei sitä kukaan niin sanonut, mutta silti sitä noudatin. Kauluspaidan päällä saattoi sitten olla neule. Omalla toimistolla pukua ei oletettu käytettävän.

Jätin nämä hommat neljä vuotta sitten, ja viime vuonna päätin heittää ison kasan kauluspaitoja, toisen läjän kravatteja ja pari pukua kierrätykseen. En jäänyt kaipaamaan niitä.

Mitä taas tulee nykyiseen pukeutumiseeni: voisin kyllä skarpata sen suhteen vähän, kun taas palaan töihin. Mutta tiedän onneksi myös, että voin edelleen kulkea farkuissa ja hupparissa kuten tähänkin asti ja keskittyä omien töideni tekemiseen tietäen, että ketään ei yksinkertaisesti kiinnosta, millaisissa vaatteissa liikun sen enempää kuin minua heidän vaatetuksensa.

Se on aika mukavaa ja vapauttavaa.

Kommentit (8)
 1. Työskentelen muodin parissa, nautin vaatteista ja tykkään miettiä omat asukokonaisuuteni hyvinkin
  tarkkaan. Näistä seikoista huolimatta tai ehkä juuri siksi vaatekaappini on todella niukka. Sekä määrällisesti, että värien suhteen. Siellä on vain sellaisia vaatteita, joista oikeasti tykkään. Tiedän millaisissa vaatteissa viihdyn ja pyrin ostamaan aikaa kestäviä vaatekappaleita. En käytä kauheasti aikaa niiden etsimiseen kaupoista, vaan kartoitan tarvitsemani vaatekappaleen saatavuuden muutamasta luottokaupasta/-merkiltä. Tutkin valikoiman ensin netistä ja sitten menen sovittamaan ja ostamaan kivijalasta.

  Aikaisemmin olen omistanut paljon enemmän vaatteita, mutta juuri silloin koin useimmin niitä hetkiä jolloin ei ole mitään päälle pantavaa, vaikka kaappi pursuili vaatteista. Nykyään en tee heräteostoksia vaan pohdin tarkkaan mitä oikeasti tarvitsen ja miten monen jo olemassa olevan vaatekappaleen kanssa voin uutta vaatetta käyttää. Haastavinta on löytää uutta jonkin loppuun kulutetun luottovaatteen tilalle. Viime talvena heitin pois 14 vuotta palvelleet talvikengät ja nyt pitäisi löytää uudet, ajattomat, laadukkat ja tietenkin omaa silmää miellyttävät popot jalkoja lämmittämään. Vielä ei ole tärpännyt.

  Työssäni voin onnekseni pukeutua oman tyylini mukaan. Halutessani hyvinkin rennosti (myös huppari käy) tai skarpimmin, riippuen millaisella fiiliksellä itse aamulla on. Pahin työpukeutumispainajaiseni olisi jakku-/housupukupakko eli onneksi en työskentele rahoitusalalla 😉 Myös työasu on jotain, mitä en haluaisi päälleni laittaa, jos jatkossakin on valinnanvaraa. Olen työuran aikana ehtinyt olla sekä työpaikassa, jossa on pidetty työasua, että sellaisessa, jossa on pidetty jakkupukua. Jälkimmäisessä työpaikassa lopetettuani näin jopa painajaisia jakkupukupakosta 😀

  1. Mäkin varmaan nauttisin vaatteista, jos joku etsisi ne mun puolesta… 😀

 2. Toisinaan toivon, että olisin valinnut alan, jossa käytetään työvaatteita. Kuinka helppoa olisikaan vetää hoitajan tai raksatyöläisen vaatteet niskaan ja olla murehtimatta sen enempää! Noh, valintojen maailma 🙂

  1. Muslimiksi kääntyneenä voin sanoa, että nyt on pukeutuminen helpottunut 🙂 Olen ostanut samanlaisia yksivärisiä mekkoja (mätsäävän huivin kanssa), joita sitten vuorottelen. Tavallaan aina ”samat” vaatteet, väri vaan vaihtelee. Ei tarvitse kauaa miettiä aamulla, että mitä laitan päälleni. Eikä ole enää ”bad hair day” kiusana 🙂

   Aiemmin piti aina miettiä, mikä sopii minkäkin kanssa jne. mutta enää ei ole sitä stressiä. Melkein kuin olisi uniformu nykyisin 🙂

   (Ja disclaimer mahdollisille kritisoijille: itse olen valintani tehnyt, kukaan ei pakottanut)

   1. Kuulostaa helpolta! 🙂

  2. Meillä onneksi työnantaja tilaa säännöllisesti uudet hupparit, joita voi käyttää 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *