Unen vaiheet

Isyyspakkaus

Uni jaetaan kuulemma viiteen vaiheeseen. Pienten lasten vanhemmat tietävät, että vaiheita on paljon enemmän, ja välillä yöt ovat niin vaiherikkaita, että vähemmätkin vaiheet riittäisivät.

Vaiheet myös tuntuvat muuttuvan kuukausittain. Tässä muutama esimerkki viimeiseltä kolmelta kuukaudelta.

Äitii-vaihe

Äitii-vaihe alkoi noin puolentoista vuoden iässä ja kesti kuukauden verran. Tyttö heräsi joka yö noin kahden tai kolmen aikaan itkemään äitiä. Kun häntä kävi pitämässä hetken sylissä, hän nukahti jälleen pian. Isäkin saattoi kelvata toisinaan, mutta usein huuto jatkui, kunnes äitikin nousi ylös.

Että-vaihe

Äitii-vaihe muuttui pian Että-vaiheeksi. Sen sijaan, että tyttö itkisi sängyssä äitiä, hän huusi: "Vettä!" Tai siis: "Että!" Saatuaan vettä tyttö nukahti jälleen pian. Tämä vaihe loppui parin viikon jälkeen, mutta pysyväksi näytti jäävän se, että juuri ennen sänkyyn menoa, kun pyjama on jo päällä ja valot sammutettu, on saatava pieni kulaus "että".

Paljasta pintaa -vaihe

Reilu kuukausi sitten löytyi jälleen uusi vaihe, kun tyttö keksi, että yöpuvun vetoketjun voi avata itse. Kylläpä yllättikin, kun ensimmäisen kerran löysin sängystä uniaan vetelevän topless-tytön. Vielä enemmän yllätti se kerta, kun kurkkasin tytön huoneeseen ennen kuin menin itse nukkumaan ja löysin hänet vetelämässä hirsiä ilman rihman kiertämää, poski pään alle aseteltua vaippaa vasten. Sittemmin tarve riisua vaatteet kesken unien jäi pois.

Kaikki mukaan -vaihe

Pienellä on tähän mennessä ollut kolme unilelua, jotka hän ottaa kainaloonsa aina illalla. Viime viikkoina olemme opetelleet nukkumaan ilman Kupla-matkasänkyä, ja hän ylettää nyt sängystään ikkunalaudalle, jossa istuskelee lisää pehmoleluja. Tällä viikolla tyttö on keksinyt, että lelut voi vetää ikkunalaudalta mukaan sänkyyn. Kertaakaan en ole nähnyt häntä tekemässä sitä, mutta nallet, norsu ja Vili-bambi ovat löytyneet sängystä useampana aamuna. Jonain yönä hän myös heräsi itkemään selvästi sitä, ettei itse mahtunut sänkyyn lelujen sekaan.

Jännä nähdä, mikä on seuraava vaihe. Toivottavasti ei kuitenkaan vielä se Kiipeän itse pois sängystä -vaihe.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Juuri nyt meidän 16kk poika vetelee ensimmäisiä yöunia lastensängyssä kun nukkumaan menon jälkeen päättikin että kiipeää pinniksestä pois ja mätkähti sieltä lattialle. Päätettiim sitten heti aloittaa unikoulutus lasten sänkyyn,joka onkin jo tovin ollut valmiina pojan huoneessa. Pikku tyyppi jaksoi juoksuttaa 1,5 tuntia ja veimme lapsen takaisin sänkyyn ehkä 50 krt mutta vihdoin luovutti ja nyt nukkuu pylly pystyssä.
Onneksi osannut nukahtaa itse lähes aina niin ei niin kivuliasta ehkä ole.

Hekku (Ei varmistettu)

Meidän 2-vuotiaalla pojallamme on tällä hetkellä meneillään Heitän äitiä aamuyöllä tyynyllä, jotta pääsen äitin ja isin väliin nukkumaan -vaihe, josta äiti ja isi eivät ole niin innoissaan kuin poika itse. Toivon mukaan tämäkin vaihe menee ohi pojan muuttaessa piakkoin omaan huoneeseensa nukkumaan. Jännityksellä jään silti odottamaan, millaisia vaiheita vaiheiden perään se poikii :)

Piipo79

Kaikki mukaan-vaiheen tunnistan meilläkin (hammasharja, muumi, pupu jne.) Ja maito-vaihe vaan jatkuu ja jatkuu....sit on myös susat pois susat jalkaan - vaihe. Tai sit jos on yöpuku missä on jalkaosa, niin keskellä yötä alkaa hirmuinen huuto että housut jalkaan.

saikku (Ei varmistettu)

Lapset 11 ja 13, monia on unen vaiheita ollut ja edelleen haluavat kömpiä viereen. Mikäs sen ihanampaa, tuskin enää monta vuotta niin tekevät ja sitten sitä jo kaipaa...

Vauva-arkea

Aijai, kun oli taas niin osuvaa tekstiä :D Meidän neidillä oli myös tuo paljasta pintaa -vaihe joitain kuukausia sitten ja joka ilta saimme nukkumaan mennessä taistella siitä, että yöpuvun neppareita tai vetoketjua ei avata! Sukkia ei jalassa ole saanut olla aikoihin, vaan ne on aina revittävä pois (myös päivällä). Yöpuvun kanssa ratkaisimme ongelman sillä, että nykyään käytämme paita+housut yhdistelmää, joissa ei ole mielellään yhtään nappia, nepparia tms. jonka voisi avata.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä lapsella on ollut vapaa kulku 1,5v iästä lähtien, kun otettiin lastensänky käyttöön (nyt ikää melkein 2v.), Paransi meillä elämänlaatua huimasti, kun tytär pinnasängyssä viesti vain huutamalla (ei osannut edes puhua, eli huutoitkua tai käninää). Lastensängystä tepsuttelee 0-3 kertaa yössä meidän sängyn viereen (yö loppuu meillä klo 6.30, yleensä tulee sen ainoan kerran klo 6 tienoilla "testaamaan" onko jo aamu), pari kertaa on kolistellut yöllä vessaan (ja tämä loppui kun opastettiin että tulee äidille sanomaan jos pitää päästä potalle, kun siihen tarvitsee apua).

Meillä ei ihme ja kumma olla nakupetteröity, onneksi sillä vanhassa talossa on aika kylmä nukkua nakuna...

Torey
Näissä neliöissä

Meillä on kaksi unilelua, Liinu ja Tiinu, ne on saatava viereen vaikka sitten suoraan pesukoneesta! Välillä koitetaan sänkyyn saada myös nukkeja, mutta olemme ilmoittaneet niiden saavan nukkua omilla paikoillaan, omissa sängyissään tai lattialle peiteltyinä. 

Äiti vaihe on jatkunut pitkään. Jossain vaiheessa omasta sängystä huudetaan äitiä ja sitten tullaan äidin kyydillä äidin ja isin väliin loppu yöksi. 

Meillä oli myös vaihe jolloin nukahdettiin äidin ja isin väliin, josta siirrettiin omaan sänkyyn mistä herättiin vasta aamulla. Toivoimme tästä pysyvää vaihetta, mutta tällä viikolla on palattu "äiti"-vaiheeseen. Unissaan puhutaan muutenkin paljon!

Naurahdin hieman tuolle "ilman rihmankiertämää, vaippa pään alla" kohdalle. :D

Kommentoi