Unen vaiheet

Uni jaetaan kuulemma viiteen vaiheeseen. Pienten lasten vanhemmat tietävät, että vaiheita on paljon enemmän, ja välillä yöt ovat niin vaiherikkaita, että vähemmätkin vaiheet riittäisivät.

IMG_4115.jpg

Vaiheet myös tuntuvat muuttuvan kuukausittain. Tässä muutama esimerkki viimeiseltä kolmelta kuukaudelta.

Äitii-vaihe

Äitii-vaihe alkoi noin puolentoista vuoden iässä ja kesti kuukauden verran. Tyttö heräsi joka yö noin kahden tai kolmen aikaan itkemään äitiä. Kun häntä kävi pitämässä hetken sylissä, hän nukahti jälleen pian. Isäkin saattoi kelvata toisinaan, mutta usein huuto jatkui, kunnes äitikin nousi ylös.

Että-vaihe

Äitii-vaihe muuttui pian Että-vaiheeksi. Sen sijaan, että tyttö itkisi sängyssä äitiä, hän huusi: ”Vettä!” Tai siis: ”Että!” Saatuaan vettä tyttö nukahti jälleen pian. Tämä vaihe loppui parin viikon jälkeen, mutta pysyväksi näytti jäävän se, että juuri ennen sänkyyn menoa, kun pyjama on jo päällä ja valot sammutettu, on saatava pieni kulaus ”että”.

Paljasta pintaa -vaihe

Reilu kuukausi sitten löytyi jälleen uusi vaihe, kun tyttö keksi, että yöpuvun vetoketjun voi avata itse. Kylläpä yllättikin, kun ensimmäisen kerran löysin sängystä uniaan vetelevän topless-tytön. Vielä enemmän yllätti se kerta, kun kurkkasin tytön huoneeseen ennen kuin menin itse nukkumaan ja löysin hänet vetelämässä hirsiä ilman rihman kiertämää, poski pään alle aseteltua vaippaa vasten. Sittemmin tarve riisua vaatteet kesken unien jäi pois.

Kaikki mukaan -vaihe

Pienellä on tähän mennessä ollut kolme unilelua, jotka hän ottaa kainaloonsa aina illalla. Viime viikkoina olemme opetelleet nukkumaan ilman Kupla-matkasänkyä, ja hän ylettää nyt sängystään ikkunalaudalle, jossa istuskelee lisää pehmoleluja. Tällä viikolla tyttö on keksinyt, että lelut voi vetää ikkunalaudalta mukaan sänkyyn. Kertaakaan en ole nähnyt häntä tekemässä sitä, mutta nallet, norsu ja Vili-bambi ovat löytyneet sängystä useampana aamuna. Jonain yönä hän myös heräsi itkemään selvästi sitä, ettei itse mahtunut sänkyyn lelujen sekaan.

Jännä nähdä, mikä on seuraava vaihe. Toivottavasti ei kuitenkaan vielä se Kiipeän itse pois sängystä -vaihe.

Kommentit (7)
  1. Meillä on kaksi unilelua, Liinu ja Tiinu, ne on saatava viereen vaikka sitten suoraan pesukoneesta! Välillä koitetaan sänkyyn saada myös nukkeja, mutta olemme ilmoittaneet niiden saavan nukkua omilla paikoillaan, omissa sängyissään tai lattialle peiteltyinä. 

    Äiti vaihe on jatkunut pitkään. Jossain vaiheessa omasta sängystä huudetaan äitiä ja sitten tullaan äidin kyydillä äidin ja isin väliin loppu yöksi. 

    Meillä oli myös vaihe jolloin nukahdettiin äidin ja isin väliin, josta siirrettiin omaan sänkyyn mistä herättiin vasta aamulla. Toivoimme tästä pysyvää vaihetta, mutta tällä viikolla on palattu ”äiti”-vaiheeseen. Unissaan puhutaan muutenkin paljon!

    Naurahdin hieman tuolle ”ilman rihmankiertämää, vaippa pään alla” kohdalle. 😀

  2. Meillä lapsella on ollut vapaa kulku 1,5v iästä lähtien, kun otettiin lastensänky käyttöön (nyt ikää melkein 2v.), Paransi meillä elämänlaatua huimasti, kun tytär pinnasängyssä viesti vain huutamalla (ei osannut edes puhua, eli huutoitkua tai käninää). Lastensängystä tepsuttelee 0-3 kertaa yössä meidän sängyn viereen (yö loppuu meillä klo 6.30, yleensä tulee sen ainoan kerran klo 6 tienoilla ”testaamaan” onko jo aamu), pari kertaa on kolistellut yöllä vessaan (ja tämä loppui kun opastettiin että tulee äidille sanomaan jos pitää päästä potalle, kun siihen tarvitsee apua).

    Meillä ei ihme ja kumma olla nakupetteröity, onneksi sillä vanhassa talossa on aika kylmä nukkua nakuna…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *