Uudet muumit tulevat, ja odotukseni ovat korkealla

Enpä muista, että olisin odottanut toista tv-sarjaa näin innokkaasti aikoihin. Uuden Muumilaakso-sarjan ensimmäinen jakso ilmestyy Ylen kanaviin ensi maanantaina, ja se on katsottavissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Areenassa heti puolen yön jälkeen.

Muumilaakso.jpg

Olen kertonut aiemminkin, että olen ollut muumifani jo aivan lapsesta alkaen, ja uusi animaatio on omasta puolestani enemmän kuin tervetullut.

En ole pitänyt salaisuutena sitä, miten pettynyt olin silloin noin 25 vuotta sitten, kun japanilainen muumianimaatio julkaistiin, siis Muumilaakson tarinoina tunnettu animaatiosarja, ja muumit oli mielestäni pilattu. En tunnistanut pieniä, pyöreitä ja lapsellisia hahmoja niiksi samoiksi särmikkäiksi ja kapinallisiksi olennoiksi, joihin olin itse ihastunut.

Varsinkin Muumipeikon ja Niiskuneidin kohdalla ero oli merkittävä: itse kun olin mieltänyt hahmot teini-ikäisiksi, lähes aikuisiksi, japanilaisessa sarjassa he puhuivat ja käyttäytyivät kuin päiväkoti-ikäiset. Ehkä vähän vähä-älyiset sellaiset. Ne näyttivätkin aivan vääriltä: liian isopäisiltä ja tylppäkuonoisilta.

Olipa kiva kuulla, miten Muumipeikko sanoi uuden tv-sarjan puffausvideossa Joonas Nordmanin äänellä: ”Minä olen jo melkein aikuinen muumipeikko.” Juuri näin. Ääninäyttelijäcasti on muutenkin lupaava niin suomeksi, ruotsiksi kuin alkuperäiskielellä eli englanniksi. Hienoa, että sarja on tehty isosti ja ajatellen kansainvälistä jakelua.

Hahmot myös näyttävät enemmän siltä, miltä pitää. Aivan varauksettoman ihastunut en ollut alkuun tietokoneanimoitujen hahmojen ulkoasuun, mutta silmä varmasti tottuu ajan kanssa. Muumilaakso – siis se paikka – puolestaan näyttää ensinäkemältä värikkäältä ja kauniilta.

On jännää, miten monet mieltävät japanilaiset muumit alkuperäiseksi muumianimaatioksi, mutta se ei ollut suinkaan ensimmäinen laatuaan. Oli se varmasti suurin ja tunnetuin produktio siihen mennessä, mutta uusin animaatio tulee muuttamaan varmasti asian.

Sarja tulee olemaan itselleni kolmas muumianimaatio ja neljäs muumi-tv-sarja, jonka olen nähnyt. Ensimmäinen oli 1980-luvun alussa tv:ssä esitetty muistaakseni puolalainen nukkeanimaatio, josta on sittemmin leikattu myös uusi versio sekä muokattu Muumi ja punainen pyrstötähti -elokuva. Muistan myös oikeilla näyttelijöillä toteutetun ruotsalaisen joulukalenterisarjan, joka oli alun perin 1970-luvun alkupuolelta ja jota esitettiin suomeksi puhuttuna Ylen joulukalenterissa vuonna 1983.

Japanilaiset muumit tulivat televisioon 1990-luvun puolivälissä, joten monille 1980-luvun jälkeen syntyneille ne ovat varmasti niitä ainoita oikeita muumeja. Niiden katsomisen jälkeen alkuperäisten muumikirjojen ja -sarjakuvien hahmot saattavat kuitenkin tuntua vierailta. Siksikin toivon, että uusi Muumilaakso olisi lähempänä alkuperäisiä tarinoita ja muumit olisivat taas vähemmän lapsellisia.

Tyttäreni tulee varmasti muistamaan japanilaiset muumit oman lapsuutensa muumeina, mutta pojalleni tämä uusi sarja tullee olemaan se muumisarja, jota hän muistelee aikuisena.

Toivotaan siis, että sarja täyttää kaikki odotukset ja sarjasta tulee vähintään yhtä tunnettu ja pitkäikäinen kuin edellisestä. Tähän asti näyttää lupaavalta.

Ja toivon todella, että Noidasta ja Aliisasta ei näy uudessa sarjassa jälkeäkään. Vain todellinen muumifani ymmärtää, miksi.

kulttuuri suosittelen
Kommentit (4)
  1. En ole todellinen muumifani, enkä ymmärrä miksi Noita ja Aliisa eivät sovi muumeihin. Avaisitko vähän mielipidettäsi?

    1. Noita ja Aliisa eivät ole Tove Janssonin hahmoja.

      1. Kiitos tiedosta!

    2. Juuri niin kuten edellä jo kerrottiin! Janssonin luoma maailma ja hahmot ovat sellaisenaan jo niin rikkaat ja monipuoliset, että täysin uusien hahmojen luominen tuntui täysin tarpeettomalta. Pieniä sivuosien ötököitä voi lisätä aivan vapaasti, mutta Noidalle ja Aliisalle annettiin todella iso rooli sarjassa. Jonkin wikisivun mukaan he esiintyvät peräti 15 jaksossa ensimmäisellä kaudella. Muutenkin muumeihin kuuluu enemmän taikuus kuin noituus. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *