Uutta vuotta ja Mah Jongia!

Isyyspakkaus

Hyvää tätä vuotta!

Uudenvuoden juhlat olivat tässä perheessä hyvin rauhalliset, ja vuosi vaihtui - yllätys yllätys - ruokapöydän ääressä. Ei kuitenkaan vain ruoan ja juoman parissa.

Ystävämme oli meillä illallisella, ja hän kertoi lähtevänsä parin viikon päästä työmatkalle Shanghaihin. Päädyimme muistelemaan omaa kymmenen vuoden takaista Shanghain-matkaamme ja jakamaan matkavinkkejä.

Yksi asia johti toiseen, ja lopulta kaivoimme esiin yhden Shanghain-tuliaisistamme: perinteisen kiinalaisen Mah Jong -pelin, joka on ostettu Shanghaista antiikkitorilta. (Pelilaatat ovat vanhat, laatikko ja muut oheisvarusteet eivät.)

Mah Jong -laatat ovat varmasti monille tutut PC-pelistä, jossa etsitään laatoille pareja. Sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä varsinaisen Mah Jongin kanssa, jossa laatoista pyritään keräämään useista laatoista koostuvia sarjoja. Kolme saman maan peräkkäistä numeroa on nimeltään chow, kolme samanlaista laattaa pung ja neljä samanlaista laattaa kong.

Peli saattaa näyttää alkuun vaikealta, mutta aika nopeasti oppii erottamaan toisistaan tuulet ja lohikäärmeet ja tunnistamaan kirjainmerkit 1 - 9. Bambujen ja pallojen numerot 1 - 9 taas on helppo laskea tikkujen tai ympyröiden määristä, kun vaan muistaa, että bambujen ykkönen kuvataan aina lintuna.

Emme olleet pelanneet peliä aikoihin, ja voi että se olikin hauskaa pitkästä aikaa. Nyt pitääkin alkaa järjestää Mah Jong -iltoja!

Vaan osaisiko joku auttaa näiden kahdeksan laatan kanssa? Pelissä on mukana kahdeksan vuodenaika- ja kukkalaattaa, joita ei tarvita varsinaisessa pelissä, mutta ne otetaan huomioon jakojen jälkeisessä pistelaskussa. Merkitsevää on, edustaako muurista saatu laatta niin sanotusti pelaajan omaa tuulta. Mutta mitkä näistä laatoista siis edustavat itää, etelää, länttä ja pohjoista?

Voi tietty olla, että näiden erikoislaattojen osalta pelin säännöistä on useampi versio, ja nämä eivät edes ole vuodenaikoja eikä kukkia ja ne pitäisi huomioda pistelaskussa jotenkin toisella tavalla. Mikä se tapa olisi?

Ja katsos, yksi niistä näyttää olevan kuvassa vielä ylösalaisin.

Kommentit

Regina M. (Ei varmistettu)

Onpa kaunis mahjong-setti!

Itse olen pelannut ainoastaan japanilaisilla säännöillä (riichi mahjong), joten en ole mikään ekspertti kiinalaiseen mahjongiin, mutta pienenä iltapuhteena googlailin, että nuo teidän kanjeilla merkityt erikoislaatat ovat vuodenaikoja, joista kevät (toinen vasemmalta) vastaa itää, kesä (neljäs) etelää, syksy (kolmas) länttä ja talvi (ensimmäinen) pohjoista.

Nuo toiset ovat jotain erikoisempia bonustiiliä, eivät niitä tavallisesti vastaan tulevia kukkatiiliä. Näistä ainakin tuo neljäs ylösalaisin oleva näyttäisi olevan nimeltään "a pot of gold", ja tuo toinen vasemmalta voisi olla "rich man". Mutta silloin nuo kaksi muuta olisivat varmaankin "fisherman" ja "fish", mutta en oikein näe noissa kuvattuna kumpaakaan..

Tommi K
Isyyspakkaus

Haa, kiitos! Mäkin nyt googlailin vähän, ja neljäs laatta alarivissä todellakin näyttää olevan ylösalaisin olevalta "pot of goldilta", joten toinen ukkeleista alarivissä voisi olla sen pari, "rich man". Ehkäpä se toinen pari on sitten jokin linnunpyydystäjä ja lintu, jotka ovat siten pari.

Sääntöjä on ilmeisesti monia, ja yksi tapa käyttää näitä olisi, että mikä tahansa alarivin tiilistä kaksinkertaistaa pelaajan pisteet. Silloin ei tarvitse edes vaivata päätään sillä, mitä laatat oikeastaan ovatkaan eikä myöskään pareista tarvitse välittää :) Tällä taidetaan mennä seuraavan kerran.

Retkemme/Eeva (Ei varmistettu) http://retkemme.blogspot.fi/

Oi, mikä aihe (ja kauniit laatat)! Meillä on ollut Mahjong jo vuosikausia alkukotiperheeni joululomaperinteenä. Me lapset ollaan nyttemmin jo 30-40-vuotiaita (ja siksi enää harvoin kaikki saman pelipöydän äärellä), mutta etenkin jouluisin yritetään pitää tätä pelikulttuuria yllä ja jokaisen puolisokin on jo koulittu Mahjongin pariin vuosien aikana. Helmi peli ja kaikkine tuulineen pelattuna joskus todellinen sosiaalinen seurapeli, kun yksi sessio on kestänyt parhaimmillaan/pahimmillaan jopa 11 tuntia...

Vanhimman isoveljeni ystävä on tehnyt yhdenlaiset Mahjong-ohjeet nettisivuilleen ja me pelataan aikalailla näiden mukaan (http://www.kimpale.org/index.php?l=mah). Eri variaatioita toki on olemassa etenkin pistelaskun suhteen. Tuolta löytyvät myös kukat ja vuodenajat - ja ainakin vuodenaikamerkkien mukaan uskaltaa ehkä jonkun tulkinnan tehdä teidän laattojen suhteen?

Eeva/Retkemme-blogi

Tommi K
Isyyspakkaus

Me olemme laskeneet pisteet säännöillä, jotka on kopioitu jostain kirjaston kirjasta kauan sitten. Tuolla sivulla näytti olevan vielä enemmän erikoisia tuplauksia ja hirvittävä määrä erikoiskäsiä.

Aika erikoisia, esim. "Luumunkukka katolta (mahjong irtotiilellä, joka on ympyrä-5)" tai "Kuu merenpohjasta (mahjong muurin viimeisellä tiilellä, joka on ympyrä-1)" oikeuttavat kattopisteisiin. Huh :)

Sillypäänts

Mah jong on kiva seurapeli, mutta pisteenlasku on tosiaan työlästä :D joskus kuulin monille erikoisille säännöille selitykseksi legendan, jonka mukaan uusia sääntöjä piti keksiä keisarin kanssa pelatuissa peleissä, jotta keisari voittaisi joka kerta :D

Tommi K
Isyyspakkaus

No sehän selittää. Nuo pisteiden kahdennukset ainakin kuulostavat melko satunnaisilta :)

yvis (Ei varmistettu)

Meillä pelataan mah jongia aina kun saadaan oikean kokoinen porukka kokoon - eli oikeastaan vain juhlapyhinä kuten jouluna. Aivan mielettömän jännä ja koukuttava peli. Mah jongin avulla suvun lapset on opetettu hyväksymään, ettei aina voi voittaa ja se on ihan ok.

Noista erikoistiilistä: näköjään on olemassa monenlaisia tiilisettejä, sillä meidän pelin erikoistiilissä (kaikissa kahdeksassa) on numerot 1-4, jotka vastaavat tuulia (Itä 1, Pohj 2 jne.) Jos saat minkä tahansa erikoistiilen, pisteitä tulee 4 ja oman numeron sattuessa kohdalle kaikki pisteet tuplataan. Aina kun saa erikoistiilen tietenkin nostaa lisätiilen muurin "väärästä" päästä, siis sieltä, mistä ei normaalisti nosteta.

Tästä ei ehkä ole teille kauheasti apua, mutta ainahan voi vaikka tehdä jotkut omat säännöt näiden pohjalta tai jotain :D

Naali (Ei varmistettu)

Ylärivin laatoissa lukee vuodenajat kiinaksi: 冬 talvi,春 kevät,夏 kesä ja 秋 syksy.

Kommentoi