Vaaleanpunaisesta, ruseteista ja tossuista

”Ja sille ei sitten tule mitään vaaleanpunaisia tai -sinisiä vaatteita.”

Rouva vuonna 2011.

Niin. Silloin ei tiedetty, onko tulossa tyttö vai poika, mutta selvää oli, että lapsi puettaisiin ihan kaikenlaisiin väreihin. Ja jos tulisi tyttö, vaaleanpunainen olisi se viimeinen väri vaatetuksessa.

Sitten kävi muun muassa näin. (Joulu 2014.)

IMG_4989.jpg

Jos tytöltä kysytään, mikä on hänen lempivärinsä, vastaus on hyvin yksiselitteinen.

Jos hän valitsee useammasta vaihtoehdosta mitä vain: vaatteita, leluja, karkkeja… valinta osuu aina, kyllä, vaaleanpunaiseen. Hän ihastelee kaupan ikkunassa näkyviä vaaleanpunaisia hanskoja tai hyllyssä olevia vaaleanpunaisia kenkiä.

Pitkään ehdimmekin hiljaisesti vastustaa sitä, että tytöt pitää pukea vaaleanpunaisiin. Sitten tyttö oppi puhumaan ja kertomaan itse, miten kovasti pitää vaaleanpunaisesta. Vähitellen olemme antaneet periksi. Viimeksi tänään näiden tossujen kohdalla.

IMG_5993.jpg

Viime viikolla tyttö kertoi, että hän haluaisi nätimmät tossut päiväkotiin. Sellaiset, joissa on rusetti. (Hän rakastaa myös kaikkea, missä on rusetti. Rusetteja ihastellaan yhä uudelleen ja esitellään ylpeänä myös muille.) Koska aiemmin päiväkotiin ostamani tossut olivatkin oikeastaan hieman liian isot, lupasin tytölle, että voisimme etsiä hänelle sellaiset.

Kävimme tänään katselemassa rusettitossuja, mutta oikeanlaisia tossuja ei näyttänyt löytyvän, vaikka kävimme useammassa liikkeessä. Yhdet olivat söpöt, mutta niissä rusetti oli kantapäässä eikä edessä, josta hän näkee sen itsekin.

Sitten vastaan tuli Forumin yläkerran Name It ja nämä vaaleanpunaiset tossut.

IMG_6001.jpg

”Ovatko ne ihanat?” kysyin.

Olivat.

Ja vaaleanpunaiset.

Toivotaan, että hän nyt malttaa jättää tossut päiväkotiin eikä kysele niiden perään kotonakin.

Kommentit (59)
  1. Minä voin ihan suoraan sanoa inhoavani vaaleanpunaista(henkilökohtaisella tasolla) ja etenkin sitä että sitä tuputetaan tytöille siksi että ”noku se on tyttö ni pitäähän sillä….”! MUR!

    Kun saimme tietää että napero on tyttö, ilmoitin yksinomaan (etenkin isovanhemmille) että ihan turha tuputtaa vaaleanpunaista, hörhelöitä, rusetteja, pitsiä sun muuta, koska arvasin että sitä tulee joka tapauksessa koska saatiin serkkutyttöjeni vanhoja vaatteita ja heistä vanhempi on käynyt läpi varsinaisen prinsessavaiheen ja toisella tuli sittemmin lempiväriksi pinkki.

    Olin myös todella turhautunut, kun yksi lapsen isovanhemmista toi meille roosa/v.punaisen talvihaalarin joululahjaksi vaikka olin puhelimessa nimenomaan sanonut että ”Mielellään ei v.pun tai vastaavaa, vaan vaikka moniväristä, ruskeaa tai vihreää”. Taisin vielä huomauttaa että pinkit yksityiskohdat on ok. Hän siis itse kysyi meiltä mitä ja minkälaista joululahjaa toisi, jotta se olisi hyödyksi. Olin tottakai kiitollinen puvusta, en alkanut valittamaan asiasta ja puku on käytössä, mutta kyllä se ärsyttää jos ensin kysytään eikä sitten pyyntöä kunnioitetakkaan.

    Haluan huomauttaa etten nää vaaleanpunaista tai stereotyyppisesti tyttömäisiä juttuja mitenkään pahoina itsessään jos lapsi ne itse valitsee ja kokee omikseen, vaan sitä asennetta että koska lapsen genitaalinen alue sisältää tietyn mallisen vempeleen, niin hän sitten automaattisesti tykkää vain tällaisesta väristä, harrastuksesta, jne. tai jos ei tykkää niin hänessä on jotain erilaista = vialla. Meidän napero tykkää autoista/lentokoneista/junista ihan siinä missä hän tykkää hello kittystä sekä pukeutuu välillä prinsessaksi ja se hänelle suotakoon (:

  2. Lapset ovat yksilöitä ja jokainen kiinnostuu ja kiinnittää huomiota johonkin asiaan. Luultavasti sinunkin lapsesi ovat kiinnostuneita jostain; vaikkakaan eivät pukeutumisesta.

    Minusta ei ole laisinkaan paha asia, että kiinnittää pukeutumiseensa huomioita. Kiinnitänhän minä itsekin. En kulje likaisissa, ryppyisissä enkä muutenkaan rumissa vaatteissa kodin ulkopuolella, joten miksi lapseni kulkisi. Eikä se ole keneltäkään pois, jos näyttää sievältä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *