Vaara lautasella
Raskausaikaan liittyvistä pienistä kärsimyksistä osasimme odottaa oikeastaan vain aamupahoinvointia, joka tosin osoittautui kolme kuukautta kestäväksi kokopäiväpahoinvoinniksi. Samaan aikaan rouva kärsi myös jumalattomasta väsymyksestä. Suurin kärsimys on kuitenkin ollut sellainen, jonka merkitystä emme aiemmin edes ymmärtäneet: Ruokarajoitteet raskauden aikana.
Alkoholin poisjääminen oli itsestäänselvyys, ja maksan, meetvurstin ja lakritsin välttämisen kanssa Rouvalla ei ollut ongelmia. Vaikeuksia on sen sijaan tuottanut, että kulinaristirouvan piti pudottaa ruokavaliostaan myös esimerkiksi
- lähes kaikki kotimaiset kalat
- kypsentämättömät pastöroimattomasta maidosta tehdyt juustot, homejuustot ja tuorejuustot
- kypsentämättömät liha- ja kalatuotteet
- kaikki vakuumipakattu ja
- viime vuosien uutuutena inkivääri.
Sushi on kiellettyä sekä raa’an kalan, mädin, merilevän, suolaisen soijakastikkeen että pikkelöidyn inkiväärin vuoksi.
Mitä sitten?
Kotona kiellettyjen aineiden välttäminen on helppoa, vaikka onkin ikävää, että kaloista on sallittu lähinnä vain kasvatettu kirjolohi ja pienet muikut. Sen sijaan ruokailu lounasravintoloissa, ravintoloissa tai jonkun kaverin luona on osoittautunut hankalammaksi.
Juustoista on kieltäydyttävä lähes kokonaan, sillä harva tietää, onko ne tehty pastöroidusta maidosta. Inkivääriin törmää myös yllättävän useassa paikassa, ja on ikävä ilmoittaa kaverille, ettei oikeastaan voi juoda viinin sijaan tarjottavaa inkiväärijuomaakaan. Lounasravintolan kasvisvaihtoehdot eivät aina ole myöskään monipuolisimmasta päästä ainakaan proteiinien suhteen.
Aina ei ole edes mahdollista selvittää, onko jokin ruoka syötävää. Esimerkiksi hotellin aamiaisella ei osata kertoa, onko aamiaiseksi tarjottu jogurtti pastöroitua tai ovatko leikkeleet ja kalat olleet vakuumissa, joten ne on jätettävä syömättä. Niiden juustojen lisäksi.
Vaikka olisi kuinka tietoinen rajoitteista, jotain kiellettyä saattaa silti tulla syödyksi ihan vahingossa: ”Ai niin, olikohan siinä suklaakakussa käytetty tuorejuustoa?” ”Olikohan se pizzassa oleva mozzarella varmasti tarpeeksi kuumaksi paistunut?” ”Olikohan tässä salaatissa vähän multaa seassa?” ”Olivatkohan ne vadelmat siinä jälkiruoassa ulkomaisia?”
Sitten näitä asioita pohditaan ja pyöritellään mielessä ihan turhaan. Pitäisi pitää mielessä myös se, että ruokarajoitteet vaihtelevat hyvin suuresti eri maiden välillä, ja riski listeriosiin tai toksoplasmoosiin on joka tapauksessa hyvin pieni.
Rouva on jo tilannut minulta synnytyslaitokselle samppanjaa ja sushia. Voisin lisätä tarjoiluun vielä muutaman pastöroimattoman juuston. Ja kotiinpaluun jälkeen herkutellaan sillä mateenmädillä, jota sain pakastimeen muutama viikko sitten.
***
Kuvan sushit ovat Hakaniemen Rice Gardenista.
P.S. Lupailemiani ruokajuttuja on valmistumassa hyvää vauhtia: ensi kerralla kantarellirisotto. Pysy kuulolla! Rekisteröidy ja klikkaa Seuraa palstaa! Fanita Facebookissa!