Vaara lautasella

Isyyspakkaus

Raskausaikaan liittyvistä pienistä kärsimyksistä osasimme odottaa oikeastaan vain aamupahoinvointia, joka tosin osoittautui kolme kuukautta kestäväksi kokopäiväpahoinvoinniksi. Samaan aikaan rouva kärsi myös jumalattomasta väsymyksestä. Suurin kärsimys on kuitenkin ollut sellainen, jonka merkitystä emme aiemmin edes ymmärtäneet: Ruokarajoitteet raskauden aikana.

Alkoholin poisjääminen oli itsestäänselvyys, ja maksan, meetvurstin ja lakritsin välttämisen kanssa Rouvalla ei ollut ongelmia. Vaikeuksia on sen sijaan tuottanut, että kulinaristirouvan piti pudottaa ruokavaliostaan myös esimerkiksi

  • lähes kaikki kotimaiset kalat
  • kypsentämättömät pastöroimattomasta maidosta tehdyt juustot, homejuustot ja tuorejuustot
  • kypsentämättömät liha- ja kalatuotteet
  • kaikki vakuumipakattu ja
  • viime vuosien uutuutena inkivääri.

Sushi on kiellettyä sekä raa'an kalan, mädin, merilevän, suolaisen soijakastikkeen että pikkelöidyn inkiväärin vuoksi.

Mitä sitten?

Kotona kiellettyjen aineiden välttäminen on helppoa, vaikka onkin ikävää, että kaloista on sallittu lähinnä vain kasvatettu kirjolohi ja pienet muikut. Sen sijaan ruokailu lounasravintoloissa, ravintoloissa tai jonkun kaverin luona on osoittautunut hankalammaksi.

Juustoista on kieltäydyttävä lähes kokonaan, sillä harva tietää, onko ne tehty pastöroidusta maidosta. Inkivääriin törmää myös yllättävän useassa paikassa, ja on ikävä ilmoittaa kaverille, ettei oikeastaan voi juoda viinin sijaan tarjottavaa inkiväärijuomaakaan. Lounasravintolan kasvisvaihtoehdot eivät aina ole myöskään monipuolisimmasta päästä ainakaan proteiinien suhteen.

Aina ei ole edes mahdollista selvittää, onko jokin ruoka syötävää. Esimerkiksi hotellin aamiaisella ei osata kertoa, onko aamiaiseksi tarjottu jogurtti pastöroitua tai ovatko leikkeleet ja kalat olleet vakuumissa, joten ne on jätettävä syömättä. Niiden juustojen lisäksi.

Vaikka olisi kuinka tietoinen rajoitteista, jotain kiellettyä saattaa silti tulla syödyksi ihan vahingossa: "Ai niin, olikohan siinä suklaakakussa käytetty tuorejuustoa?" "Olikohan se pizzassa oleva mozzarella varmasti tarpeeksi kuumaksi paistunut?" "Olikohan tässä salaatissa vähän multaa seassa?" "Olivatkohan ne vadelmat siinä jälkiruoassa ulkomaisia?"

Sitten näitä asioita pohditaan ja pyöritellään mielessä ihan turhaan. Pitäisi pitää mielessä myös se, että ruokarajoitteet vaihtelevat hyvin suuresti eri maiden välillä, ja riski listeriosiin tai toksoplasmoosiin on joka tapauksessa hyvin pieni.

Rouva on jo tilannut minulta synnytyslaitokselle samppanjaa ja sushia. Voisin lisätä tarjoiluun vielä muutaman pastöroimattoman juuston. Ja kotiinpaluun jälkeen herkutellaan sillä mateenmädillä, jota sain pakastimeen muutama viikko sitten.

***

Kuvan sushit ovat Hakaniemen Rice Gardenista.

P.S. Lupailemiani ruokajuttuja on valmistumassa hyvää vauhtia: ensi kerralla kantarellirisotto. Pysy kuulolla! Rekisteröidy ja klikkaa Seuraa palstaa! Fanita Facebookissa!

Kommentit

Voi sushi on se hankalin! :D Jännä juttu tuo inkivääri.. sitä on aiemmin suositeltu käytettäväksi raskauspahoinvointiin ja nyt se onkin kokonaan kiellettyjen listalla. Olin itse raskauteni alussa muutaman kuukauden Thaimaassa ja siellä paikalliset äidit oikein kehottivat syömään inkivääriä jos aamuisin heikottaa. Tsemppistä sinne ja kiitos hienosta blogista! Kiva lukea miehen näkökulmasta vauvan odottelua

Hertta
Lilou's Crush

Se oli kyllä haasteellista tuo syöminen :) Muistan itse kaivanneeni homejuustoa ja skumpanjaa ihan hurjasti, vaikka sitten synnytyksen jälkeen ne eivät käyneet edes mielessä. Olin itse mahdollisimman tarkka, mutta en hysteerinen syömisten suhteen.

Vierailija - supi (Ei varmistettu)

-jugurtit ovat hyvin hyvin harvoin pastoroimattomia (Suomessa ainakin)
-tuorejuusto on pastoroitu eli soisin hyvilla mielin
-kotimaisia kaloja ei tarvitse jattaa pois, niita ei vain kannata syoda paivittain. Kasittaakseni ainoastaan hauki (petokalana sisaltaa elohopeaa) on "kielletty" Eika senkaan yksittainen annos ole vaarallinen vaan saannollinen kaytto. Kaikki kotimaiset avomeren kalat (kirjolohi, siika ja silakka) ovat ok, samoin esim ahven.
-Itavallassa suositeltiin inkivaaria (pahoinvointiin) ja teelusikallinen pellavansiemenia paivittain vatsan toimintaan. Muutenkin laakarit suosittelivat yrttilaakeiden ja homeopaattisten laakkeiden kayttoa "kovien" laakkeiden sijaan.
-eniten olisin huolissani kemikaalien vaikutuksista. Nythan suositellaan kemikaliotuotteiden minimointia, koska vaikutuksia ei tunneta eika niita tutkita/kontrolloida yhta hyvin kuin elintarvikkeita. Milloinkas just uutisoitiin, etta suuressa osassa huulipunista loytyy lyijya. huh!

TuuliaK (Ei varmistettu)

Saksassa suositusten mukaan myös kovia juustoja voi syödä, olivatpa ne pastöroidusta maidosta tehtyjä tai ei, sillä listeria ei kuulemma kestä niiden pitkää kypsytysaikaa. Niiden kuoren syömistä (vaikkeivät muovista olisikaan :) ) tulisi silti välttää. Pehmeitä kypsytettyjä juustoja (lähinnä home-) olen vältellyt täysin. Mozzarellan, koti- eli uunijuuston ja raejuuston valmistusprosessit eroavat ilmeisesti pehmeistä kypsytetyistä juustoista, eikä listerioosivaaraa näissä kuulemani mukaan ole.

Saksassa (koko EUssa?) on muutenkin pakkauksessa ilmoitettava jos maitotuote on tuoremaidosta tehty, jos mitään merkintää ei ole niin kyseessä on pastöroitu tuote. Pakkauksia ei tietystikään kyllä buffet-tarjottimilla näy.

Japanissa sushia suositellaan raskaana oleville terveellisenä. Itse olen sitä syönyt Saksassakin, mutta vain ennen raskautta laadukkaiksi toteamissani ravintoloissa, ja osittain koska olin toksoplasmoositartuntani jo ennen raskautta hankkinut (testattiin alussa).

Minulta myös kiitokset mielenkiintoisesta blogista ja tsemppiä viimeisiin kuukausiin!

jennilina
auringon noustessa

Joo, nämä ruokarajoitteet ovat varsin kiintoisia, aika kulttuurisidonnaisia ne taitavat olla. Esimerkiksi tuo inkivääri, en tiedä mihin sen rajoittaminen Suomessa perustuu, kun lähes jokaisessa brittiraskauslehdessä ja- oppaassa kehoitetaan inkiväärin käyttöön etenkin alkuraskauden pahoivoinnissa. Niin tai raa'an kalan syönti Japanissa läpi elämän, Ranskassa taas raskaana oleva syö surutta homejuustoja ja Suomessa äidit käyvät saunassa läpi raskauden. Mutta juu, kyllä minäkin listeriaa ja toksoplasmaa välttelen niin perusteellisesti kuin mahdollista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suomessa pastöroimattomat juustot ja jugurtit ovat niin harvinaista (ja kallista!) herkkua, että jos sellaista on tarjolla niin se kyllä takuulla mainitaan erikseen :)

Itse söisin vatsavaivojen vuoksi kaikista mieluiten juurikin näitä pastöroimattomia maitotuotteita, mutta eipä niitä saa juuri muualta kuin Hakaniemen hallista ja hinnat ovat aika muikeita. Myös maku on paljon vahvempi kuin pastöroiduissa.

Ei siis kannata pelätä, että niitä hupsvahingossa tulisi syötyä :)

Tommi K
Isyyspakkaus

ria: Ensinnäkin kiitokset, kiva kuulla, että on kiva lukea. Olemme itsekin ihmetelleet tätä inkiväärihommaa. Ensin sitä suositellaan ja nyt Evira kertoo "Osa inkiväärin kemiallisista aineosista saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle; joidenkin kemiallisten ainesosien on todettu aiheuttavan mm. solukuolemaa". Aika hurjaa.

 

Hertta: Juu, hysteerinen ei kannata olla, ja aika moni näistä aineista oli ennemminkin sellaisia, joiden syömistä tulisi rajoittaa täyskiellon sijaan.

Vierailija - supi: Tuo kemikaalijuttu on kyllä totta. Pastöroimattomaan jogurttiin olemme törmänneet oikeastaan vain Köpiksen-matkalla hotellin aamiaisella. Mitä taas tulee noihin muihin asoihin: juustoissa ei pelkkä pastöroimattomuus ole ongelma. Suositukset kieltävät kaikki pehmeät juustot riippumatta siitä, onko ne tehty pastöroituun maitoon vai ei. Kaloista hauki suositellaan jättämään kokonaan ruokavaliosta elohopean vuoksi, ja muita sisävesien petokaloja (ahven, kuha, made) ei saisi syödä päivittäin samasta syystä. Isoa silakkaa ja pyydettyä lohta saisi syödä korkeintaan kahdesti kuussa dioksiinien vuoksi. Tuo Itävallan suositus on kyllä hyvä esimerkki siitä, miten ohjeet vaihtelevat eri maissa. Inkivääristä kirjoitinkin jo yllä. Pellavansiemenet on puolestaan Suomessa kielletty niiden sisältämän kadmiumin vuoksi. Ota siitä sitten selvää, huh :) Rouva on yrittänyt välttää viimeiseen asti ihan minkä tahansa lääkkeen käyttämistä.

TuuliaK: Kiitokset. Rouva kertoi myös ystävästään, joka oli niin pahoinvoiva, ettei pystynyt syömään juuri mitään. Ainoa ruoka, joka pysyi sisällä oli sushi. Silloin tuleva äiti päätti, että on lapselle parempi, että äiti syö ylipäänsä jotain.

jenniliina: Niinpä, kovin on kulttuurisidonnaista. Ja ilmeisesti eri maiden viranomaiset eivät jaa omia tutkimustuloksiaan muille - tai eivät vaan usko toisessa maassa tehtyihin tutkimuksiin. Toki sushista pitää muistaa, että Japanissa kala on todennäköisesti lautasella sushina vain muutama tunti sen jälkeen, kun se on nostettu merestä. Suomessa valitettavasti ei.

Vierailija (19:31): Eipä niitä vahingossa tule syötyä, ja niissä ravintoloissa, jotka tarjoavat hieman parempia juustoja, osataan kyllä kertoa, mikä ei sovi raskaana olevalle. Samoin Hakaniemen Hallin Lentävässä Lehmässä. Rouva odottaa kyllä, että pääsee herkuttelemaan jollain ihanalla briejuustolla :)

petran

Itse odotan kesävauvaa ja olen syönyt inkivääriä läpi raskauden. Mausteena kun sitä ruokiin raastaa, määrät ovat toisekseen todella pieniä. Inkiväärin palat vesilasissa/pullossa auttoivat minulla myös pahoinvointiin. Meidän neuvolan kieltolistalta inkivääriä ei myöskään löytynyt. 

Pellavansiemenistä kysyin neuvolassa heti raskauden alussa, niitä kun on vähän joka paikassa, ja siellä sanottiin että n. 3rkl/vuorokausi on se määrä, mistä myrkkypitoisuuksia voi saada. 

Kovastihan nämä ovat kulttuurisidonnaisia niin kuin moni on jo maininnut, itse luotan suositusten lisäksi maalaisjärkeen ja siihen, mikä tuntuu hyvältä. Onnea loppuodotukseen! 

KirsiVierailija (Ei varmistettu)

Juu ja katopa (tai älä ehkä sittenkään) FST:ltä toissailtana ja eilen tulleet kemikaalialtistuksesta kertovat dokumentit. Tässä ei oikeasti kannattaisi koskea muoviin pitkällä tikullakaan, eikä elintarvikkeisiin tai vaatteisiin tai omaan sohvaansa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Katsottiin. Rouva on vieläkin järkyttynyt. Juttu aiheesta on kehitteillä.

Koko H.
Ruskeat Tytöt

Mielenkiintoista (ja kiitos hienosta palstastasi)!

Mä en kyllä oikein karttanut mitään raskausaikana, alkoholia kun en käytä muutenkaan. Sushia söin, yleensä tosin kasvista ja tunamayoa, ja inkiväärit jätin välillä varmuudeksi lautaselle (tosin nepalilaisessa tuli vedettyä surutta). 

Kaupassa katsoin maitotuotteista pastöroinnin, mutta ravintoloissa en ryhtynyt kyselemään. Maksamakkaraa söin jos teki mieli, pellavaa oli varmasti sämpylöissä joita ostin jne. Mahataudin sain tietenkin synnytyksen jälkeisenä päivänä erittäin laadukkaasta paikasta hankitusta sushista, jonka sain yllärinä sairaalaan, joten se siitä ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitokset Koko H., ja kiva että olet lukijana! Niin, kyllä se listeria taitaa olla riskeistä oikeasti suurin. Juuri tällä viikolla uutisoitiin (esim. täällä), että listeria on yleistynyt Suomessa, ja joka neljäs (!) kuoli sairauteen vuonna 2010. Aika hurjaa.

ulpu (Ei varmistettu)

Ensin. Kirjoitustasi on kiva lukea. Hyvä aika on jo veirähtänyt omasta pahoinvoinnista, mutta kyllä tulee elävästi mieleen nuo ajat...

Itse olen siis ollut raskaana silloin, kun inkivääriä vielä suositeltiin raskaille. Auttoi myös oikein hyvin pahoinvointiin, eikä tuo tyttökään vaikuta siitä kärsineen millään tavalla.
Pastöroimattomia välttelin melko hyvin, vaikka olen kyllä sitä mieltä, että tuo listeriariski on todella paljon liioiteltu. Sen kuolleisuusluvut johtuvat lähinnä siitä, että terveet aikuiset ja lapset eivät edes saa sitä. Sen saa ainoastaan, jos puolustuskyky on jo ennalta heikentynyt, jolloin muutoinkin on luonnollisesti myös taipuvaisempi kuolemaan mihin tahansa infektioon.Valviran asettamat melko tiukat raja-arvot ylittyvät vuosittain n. 2% otetuista näytteistä, eli mahdollisuudet listeriaa suuhunsa pistää ovat kyllä aika paljon paremmat kuin vaikkapa lottovoitto, mutta en silti tunne ketään listerioosia sairastanutta.

Tietysti varmuus on aina varminta ja jos ei mitään suosituksia riko, niin ei varmaan mitään pientäkään mahdollisuutta ole ainakaan itse mitään vahinkoa aiheuttaa lapselleen. Jos kakkonen ikinä tulee, taidan kyllä seuraavalla kierrolla ottaa vähän relammin, ihan vaan oman hyvin voinnin takia.

mii-a (Ei varmistettu)

Yhtä suu ymmyrkäisenä me luettiin ruokarajoituslistaa, jonka neuvolantäti lykkäsi kouraan. Mutta hän kuitenkin selvensi asiaa: suurin osa listalla mainituista asioista SAATTAA olla haitallisia vasta runsaan ja säännöllisen käytön seurauksena. Joten jos joulupiparissa on vähän inkivääriä, se ei tarkoita sitä etteikö sitä piparia voisi syödä. Tai ihan vaikka kahta piparia. Kuulemma myös Aurajuusto ja nuo perus tuorejuustolevitteet ovat turvallisia ja niitä voi silloin tällöin hyvillä mielin syödä.

Kala noista on varmaan se ongelmallisin: pitäisi syödä eri kalalajeja vaihtelevasti, MUTTA... No, sitten on syöty niin kuin parhaaksi näkee.

Itsekin olen kovasti sushin ystävä ja olen kyllä kasvissushia sekä grillatusta kalasta valmistettua sushia uskaltautunut syömään. En usein, enkä säännöllisesti kuitenkaan, koska niissäkin on merilevää (josta neuvolan lapussa sanottiin, että ei suositella, mikäli jodipitoisuus ei ole tiedossa. Tuskin oikeasti muutamasta noririekaleesta harvoin nautittuna tulee ongelmia.) ja soijaa nyt tietysti lienee fiksua välttää suolaisuutensa vuoksi.

Mutta juu, maalaisjärjellä ollaan menty ja toistaiseksi hengissä ollaan! En ole huolehtinut työpaikkalounaista tai muistakaan annoksista, vaan syönyt melkolailla normaalisti. Ainoastaan medium-pihvit (ja tietysti muukin raaka liha muutamia graavilohimaistiaisia lukuunottamatta) ovat jääneet ruokavaliosta, kypsästä pihvistä kun tulee vain huono mieli :)

Parempi vaan, kun ei ihan hysteeriseksi ala.

Lilian (Ei varmistettu)

Tässä hyvä vaihtoehto sushille:
http://www.rulla.fi/Etusivu

Vierailija (Ei varmistettu)

Muutuin lievästi neuroottiseksi luettuani tämän kirjoituksesi. Odotan toista lasta, ja olen kyllä yleisesti ottaen suhtautunut tällä kertaa ruokaan paljon rennommin kuin edellisellä kerralla. Kalaa olen syönyt ehkä sen pari kertaa viikossa, mitä suositellaan, enkä edes muistanut, mitä rajoituksia kalalajien suhteen on (paitsi että niitä pitää syödä monipuolisesti). Juustoistakin olen uskaltanut pistellä esimerkiksi Auraa toisin kuin ekassa raskaudessani. Silloin minulle kävi juuri niin kuin monelle muullekin vaikuttaa käyneen, että yritin vältellä kaikkea sopimatonta, ja jälkikäteen mietin, että mitähän taas on tullut vahingossa syötyä. Söin esimerkiksi kasvissushia, ja vasta jälkikäteen minulle selvisi, ettei se leväkään ole suositeltavaa. Ja tiramisua söin toisella mantereella - ajattelematta tuorejuustoa tai raakaa kananmunaa... Ja niin edelleen. Mutta kaikin puolin terve lapsi tuli.

Minulle tuli muuten yllätyksenä se, että loppujen lopuksi olin melkeinpä tiukemmalla ruokavaliolla ensimmäiset kuukaudet vauvan syntymän jälkeen kuin odotusaikana. Vauva kärsi vatsavaivoista, joten yritin hillitä iltahuutoa pidättäytymällä muun muassa ruisleivästä, kaalista, sipulista, hiilihapollisista juomista ja kaikesta mausteisesta. Joten tällä hetkellä en odota, että välttämättä pääsisin herkuttelemaan ihan heti synnytyksen jälkeen.

Ei toista odottavalle edes annettu neuvolasta mitään ruokarajoituslistaa. Pitäisikö ne rajoitukset vielä muistaa? Kaikkia noista mainitsemistasi en muista kuulleenikaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei kannata muuttua neuroottiseksi. Muistit selvästi ne olennaisimmat, ja suosituksetkin taitavat vaihdella sekä aikojen että suosittelijoiden mukaan.

Suscan sepustukset

Heips. Olet saanut uuden seuraajan jutuillesi. vasta muutaman olen ehtinyt lukea mutta pidän tästä, ehdottomasti. :)

Noista ruokarajoituksista... Meillä odotetaan tammikuussa -13 syntyväksi pikkukääröä ja minä olen kyllä syönyt jotakuinkin normaalisti. Taidettiin mekin neuvolasta joku lista jostain suosituksista saada, mutta on kyllä jäänyt vähemmälle huomiolle se. Osin ehkä siksi että melko paljon siinä listassa oli asioita, joita en muutenkaan harrasta (homejuustot, graavikalat, pellavan-vai-mitä-lie-siemeniä-olikaan, sushit yms). Tuo vakuumipakattujen tuotteiden "kielto" oli uusi, en ole moisesta kuullutkaan. Enkä kyllä ala sillä suuremmin vieläkään päätäni vaivaamaan. Luotan kuitenkin aika pitkälti siihen kuuluisaan maalaisjärkeen sekä suomalaiseen laadunvalvontaan.

Näin siis meillä ja ainakin toistaiseksi, mikäli tiedossa on, kaikki hyvin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Heip. Yritin tässä juuri löytää järkevää tietoa inkivääristä kansainvälisiltä sivuilta. Tähän mennessä on selvinnyt, että vuonna 2009 keksitty inkiväärikielto perustuu nimenomaan suomalaiseen tutkimukseen. Muualla sitä ei ole kielletty, ennemmin suositeltu. Jossain on vain mainittu, että yksi tutkimus saattaa viitata siihen, että se ei mahdollisesti olekaan hyväksi.

Esim. naistenklinikan ylilääkäri toteaa, että ilman muuta voi syödä mausteena inkivääriä, vain lisäravinteita hän välttäisi.

Sitä tässä ihmettelen, että mitenhän on mahdollista, että Thaimaassa, Japanissa tai ylipäätään missään Aasiassa syntyy yhtään tervettä lasta, kun vetävät inkivääriä ihan pokkana ja koko ajan suomalaistutkimuksista onnellisesti tietämättä.

Tässä viiden kuukauden raskauden aikana olen tullut siihen tulokseen, että nämä epämääräiset rajoitukset (esim. tuorejuustot ei tarkoita meillä perinteisesti sillä nimellä myytyjä juustoja vaan niitä pehmeitä oikeita juustoja, esim Valion purkkituorejuustot pakataan kuumana ja riskit ovat mitättömät) aiheuttavat paljon enemmän haittaa kuin mitä niistä on hyötyä. Perusteellista ja perusteltua tietoa ei tunnu olevan juuri kellään, listaa vaan lykätään kyselemättä. Itse olen kysellyt elintarvikekemistiystävältä, ja hänen tietonsa ovat kyllä huomattavasti tarkemmat ja vakuuttavammat kuin vaikka neuvolasta saadut.

Kyllä, juhannuksena tärähtää pöytään sellainen sushi-juusto-laksitsi-mäti-lautanen, että ei mitään rajaa!

Kommentoi