Vaara lautasella

Raskausaikaan liittyvistä pienistä kärsimyksistä osasimme odottaa oikeastaan vain aamupahoinvointia, joka tosin osoittautui kolme kuukautta kestäväksi kokopäiväpahoinvoinniksi. Samaan aikaan rouva kärsi myös jumalattomasta väsymyksestä. Suurin kärsimys on kuitenkin ollut sellainen, jonka merkitystä emme aiemmin edes ymmärtäneet: Ruokarajoitteet raskauden aikana.

img_2118.jpg

Alkoholin poisjääminen oli itsestäänselvyys, ja maksan, meetvurstin ja lakritsin välttämisen kanssa Rouvalla ei ollut ongelmia. Vaikeuksia on sen sijaan tuottanut, että kulinaristirouvan piti pudottaa ruokavaliostaan myös esimerkiksi

 • lähes kaikki kotimaiset kalat
 • kypsentämättömät pastöroimattomasta maidosta tehdyt juustot, homejuustot ja tuorejuustot
 • kypsentämättömät liha- ja kalatuotteet
 • kaikki vakuumipakattu ja
 • viime vuosien uutuutena inkivääri.

Sushi on kiellettyä sekä raa’an kalan, mädin, merilevän, suolaisen soijakastikkeen että pikkelöidyn inkiväärin vuoksi.

Mitä sitten?

Kotona kiellettyjen aineiden välttäminen on helppoa, vaikka onkin ikävää, että kaloista on sallittu lähinnä vain kasvatettu kirjolohi ja pienet muikut. Sen sijaan ruokailu lounasravintoloissa, ravintoloissa tai jonkun kaverin luona on osoittautunut hankalammaksi.

Juustoista on kieltäydyttävä lähes kokonaan, sillä harva tietää, onko ne tehty pastöroidusta maidosta. Inkivääriin törmää myös yllättävän useassa paikassa, ja on ikävä ilmoittaa kaverille, ettei oikeastaan voi juoda viinin sijaan tarjottavaa inkiväärijuomaakaan. Lounasravintolan kasvisvaihtoehdot eivät aina ole myöskään monipuolisimmasta päästä ainakaan proteiinien suhteen.

Aina ei ole edes mahdollista selvittää, onko jokin ruoka syötävää. Esimerkiksi hotellin aamiaisella ei osata kertoa, onko aamiaiseksi tarjottu jogurtti pastöroitua tai ovatko leikkeleet ja kalat olleet vakuumissa, joten ne on jätettävä syömättä. Niiden juustojen lisäksi.

Vaikka olisi kuinka tietoinen rajoitteista, jotain kiellettyä saattaa silti tulla syödyksi ihan vahingossa: ”Ai niin, olikohan siinä suklaakakussa käytetty tuorejuustoa?” ”Olikohan se pizzassa oleva mozzarella varmasti tarpeeksi kuumaksi paistunut?” ”Olikohan tässä salaatissa vähän multaa seassa?” ”Olivatkohan ne vadelmat siinä jälkiruoassa ulkomaisia?”

Sitten näitä asioita pohditaan ja pyöritellään mielessä ihan turhaan. Pitäisi pitää mielessä myös se, että ruokarajoitteet vaihtelevat hyvin suuresti eri maiden välillä, ja riski listeriosiin tai toksoplasmoosiin on joka tapauksessa hyvin pieni.

Rouva on jo tilannut minulta synnytyslaitokselle samppanjaa ja sushia. Voisin lisätä tarjoiluun vielä muutaman pastöroimattoman juuston. Ja kotiinpaluun jälkeen herkutellaan sillä mateenmädillä, jota sain pakastimeen muutama viikko sitten.

***

Kuvan sushit ovat Hakaniemen Rice Gardenista.

P.S. Lupailemiani ruokajuttuja on valmistumassa hyvää vauhtia: ensi kerralla kantarellirisotto. Pysy kuulolla! Rekisteröidy ja klikkaa Seuraa palstaa! Fanita Facebookissa!

Kommentit (19)
 1. Heip. Yritin tässä juuri löytää järkevää tietoa inkivääristä kansainvälisiltä sivuilta. Tähän mennessä on selvinnyt, että vuonna 2009 keksitty inkiväärikielto perustuu nimenomaan suomalaiseen tutkimukseen. Muualla sitä ei ole kielletty, ennemmin suositeltu. Jossain on vain mainittu, että yksi tutkimus saattaa viitata siihen, että se ei mahdollisesti olekaan hyväksi.

  Esim. naistenklinikan ylilääkäri toteaa, että ilman muuta voi syödä mausteena inkivääriä, vain lisäravinteita hän välttäisi.

  Sitä tässä ihmettelen, että mitenhän on mahdollista, että Thaimaassa, Japanissa tai ylipäätään missään Aasiassa syntyy yhtään tervettä lasta, kun vetävät inkivääriä ihan pokkana ja koko ajan suomalaistutkimuksista onnellisesti tietämättä.

  Tässä viiden kuukauden raskauden aikana olen tullut siihen tulokseen, että nämä epämääräiset rajoitukset (esim. tuorejuustot ei tarkoita meillä perinteisesti sillä nimellä myytyjä juustoja vaan niitä pehmeitä oikeita juustoja, esim Valion purkkituorejuustot pakataan kuumana ja riskit ovat mitättömät) aiheuttavat paljon enemmän haittaa kuin mitä niistä on hyötyä. Perusteellista ja perusteltua tietoa ei tunnu olevan juuri kellään, listaa vaan lykätään kyselemättä. Itse olen kysellyt elintarvikekemistiystävältä, ja hänen tietonsa ovat kyllä huomattavasti tarkemmat ja vakuuttavammat kuin vaikka neuvolasta saadut.

  Kyllä, juhannuksena tärähtää pöytään sellainen sushi-juusto-laksitsi-mäti-lautanen, että ei mitään rajaa!

 2. Heips. Olet saanut uuden seuraajan jutuillesi. vasta muutaman olen ehtinyt lukea mutta pidän tästä, ehdottomasti. 🙂

  Noista ruokarajoituksista… Meillä odotetaan tammikuussa -13 syntyväksi pikkukääröä ja minä olen kyllä syönyt jotakuinkin normaalisti. Taidettiin mekin neuvolasta joku lista jostain suosituksista saada, mutta on kyllä jäänyt vähemmälle huomiolle se. Osin ehkä siksi että melko paljon siinä listassa oli asioita, joita en muutenkaan harrasta (homejuustot, graavikalat, pellavan-vai-mitä-lie-siemeniä-olikaan, sushit yms). Tuo vakuumipakattujen tuotteiden ”kielto” oli uusi, en ole moisesta kuullutkaan. Enkä kyllä ala sillä suuremmin vieläkään päätäni vaivaamaan. Luotan kuitenkin aika pitkälti siihen kuuluisaan maalaisjärkeen sekä suomalaiseen laadunvalvontaan.

  Näin siis meillä ja ainakin toistaiseksi, mikäli tiedossa on, kaikki hyvin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *