Vaippajuttuja

Isyyspakkaus

Nyt kun vauva-arkea on takana jo yli puoli vuotta, uskallan vähitellen ottaa kantaa vauvanhoitoon ja vauvanhoitotarvikkeisiin. Aloitetaan vaipoista.

Yksi tämän palstan kuvaukseenkin viime helmikuussa nostamistani kysymyksistä oli, voiko niitä kestovaippoja muka oikeasti käyttää. Puolen vuoden kokemuksella voin nyt sanoa, että kyllä voi.

Siirryimme kertakäyttövaipoista kestovaippoihin, kun tyttö oli parin viikon ikäinen. Aivan ensimmäisinä päivinä kestovaippoja ei kannata käyttää, vaan on hyvä odottaa, että tervaakin tahmeampi lapsenpihka muuttuu maitovelliksi.

Vaikka aivan ensimmäiset yritykset tuntuivat toivottomilta ja vaipat valskasivat, meistä tuli kuitenkin aika pian hyvin tehokkaita sekakäyttäjiä. Päivät vedetään kestovaipoissa ja yöksi vaihdetaan kertakäyttöinen vaippa, joka tuntuu kuivemmalta lapsen ihoa vasten.

Vaipat huuhdellaan käytön jälkeen vedellä ja pahimmat tahrat putsataan saman tien sappisaippualla. Huuhdellut vaipat väännetään kuiviksi ja kerätään vaippapyykkikoriin, joka on pieni muoviastia kylpyhuoneessa. Sieltä ne pestään joka toinen päivä ja kuivatetaan kylpyhuoneen rättipatterilla, jonka olemassaoloa olemme ehtineet kiittää jo monesti.

Onnistuimme kestovaippojen käytössä jopa mökkilomallamme, tosin vaippapyykillä ei käyty anoppilassa aivan joka toinen päivä. Mökillä kestovaipat olivat käteviä myös siksi, ettei vaipparoskaa tullut niin paljoa kuin pelkillä kertakäyttövaipoilla olisi tullut. Roskat kun piti kuskata useamman kilometrin päähän.

On vaipparoskan vähyys mukavaa myös kotioloissa. Varsinkin ensimmäisinä kuukausina vaippaa vaihdettiin parin tunnin välein, ja se oli joka kerta täynnä tavaraa. Eipä jäänyt sitten haisemaan sisälle.

Kertakäyttövaippoina olemme käyttäneet biohajoavia Nature Babycare -vaippoja, ja kestovaipoista käytössä ovat olleet ImseVimse, BumGenius, DreamNappy ja Muksut. Suurimman osan käyttämistämme vaipoista olemme saaneet Rouvan ystävättäreltä käytettyinä, parit tulivat äitiyspakkauksessa ja muutamat on löydetty kirpparilta.

Kestovaipoista parhaalta käytössä on tuntunut BumGenius-taskuvaippa, Jenkkilästä.

BumGenius on vuotanut vain harvoin, ja sisäpuolen kangas tuntuu kosteanakin miellyttävältä. Vaipan sisään saa runsaasti lisäimuja, ja sen pukeminen on yhtä helppoa kuin kertakäyttöisen. Vaipan kokoa voi säätää neppareilla kolmeen kokoon. Vaipat ovat myös kestäviä: näillä vaipoilla on kasvatettu aiemmin jo yksi vauva taaperoksi, ja vaipat eivät näytä lainkaan kuluneilta.

Lähestulkoon yhtä tyytyväisiä olemme olleet kotimaiseen DreamNappyyn (alla vasemmalla). Se on ollut käytössä yhtä miellyttävä kuin BumGenius, mutta siinä ei ole samanlaisia säätöneppareita. Myös tämä vaippa on ollut käytössä yhdellä tytöllä ennen meidän tytsyämme, ja hyvin se on kestänyt.

Sen sijaan äitiyspakkauksen Muksut-taskuvaippa (alla oikealla) taas on pahasti nyppyyntynyt sisäpuolelta muutamassa kuukaudessa. Muksu-vaippa on malliltaan myös sellainen, että sitä on voitu käyttää vasta vähän aikaa, mutta se alkaa tuntua jo nyt pieneltä.

Kaikki yllämainitut vaipat olivat liian isoja aivan vastasyntyneelle, ja alussa käytimme ImseVimsejä, joissa ei ole vastaavaa taskua. Niissä lapsi joutuu olemaan märkä puuvillarätti vasten ihoa, mikä ei varmasti tunnu mukavalta. Näissä vaipoissa on sattunut myös eniten yli- ja ohivuotoja. Nyt ne kyllä alkavat jo käydä pieniksi.

On siis hyvä huomioida, että kestovaipoissakin on eroja, ja jokin vaippa voi toimia paremmin kuin toinen. Vaippoja myös tarvitsee kassillisen, jotta niitä riittää pariksi päiväksi. Pelkillä äitiyspakkauksen kestovaipoilla kestoilun aloittaminen ei olisi onnistunut.

Muista kestovaipoista pitää vielä sanoa, että Lyllypyllyjä tai Nallukkapallukoita emme ole kokeilleet, enkä vieläkään tiedä mistä hahtuvista ne Hahtuvahullun vaipat koostuvat.

Kommentit

Jyviä ja ohdakkeita

Minulla on 2 lasta, jotka ovat täyskestoilleet, ja täytyy sanoa, että vaippamallin sopivuus on aika paljon lapsen rakenteestakin kiinni. Se, mikä oli toiselle hyvä, oli toiselle huono, ja päinvastoin. Ja sitten oli tiettyjä merkkejä, jotka olivat molemmille sopivia, kuten mm. Napa-Ketun sisävaipat ja Eemukan taskuvaipat. On hyvä, jos saa erimallisia vaippoja kokeiltavaksi tuttavilta tai kirpparilta, ja vauvan kasvun myötäkin tarpeet yleensä vähän vaihtuvat. Esim. ihan pienellä vauvalla en pitänyt taskuvaipoista, jotka falskaavat sisävaippoja enemmän,  mutta liikkuvalla ja kävelevällä lapsella taas en jaksanut puolestaan erikseen kuori- ja sisävaippoja, joiden pukeminen meni hankalaksi. Päiväkodissa taskuvaipat toimivat myös hyvin "tumpelommakin" vaihtajan käsissä.

Puuvillapintaisten sisävaippojen (kuten Imse kuvassa) kanssa kannattaa ehdottomasti käyttää erillistä kuivaliinaa, joka helpottaa myös puhtaanapitoa. Helpoimmalla pääsee, kun leikkaa fleecestä sopivia paloja (isikin osaa). Koska Rouvasi kuitenkin on käsityöihmisiä, onnistunee kuivaliinapintaisten lisäimujen ompeleminenkin häneltä varmasti kädenkäänteessä, koska minäkin ne sain tehdyksi peukalo keskellä kämmentä. Ja varsinkin jos fleece ei ole tytöllenne se paras materiaali ihoa vasten. Meillä se sai toisen lapsen pyllyn punottamaan, kun taas toisella fleece oli paras ja polyestermokka aiheutti punotusta.

Iloista vaippailua!

Monsteri lauma

Mua kiinnostaa ihan työni puolesta että monta kesto vaippaa teillä on?

mikä mahtaa olla se määrä jolla pärjää että ei tarvitse joka päivä pestä illan pääteeksi kaikkia vaippoja.

 

Ananas
Ananas ja Kookos

Minäkin kirjoitin vähän aikaa sitten vaippajutun, kestovaippa-aloittelijana.

Olen huomannut myös, että riippuu paljon vauvan muodosta, minkälaiset vaipat sopii. Meilläkin pienellä kokoerolla kaksoset käyttävät suurelta osin eri vaippoja. Muutamat (Muksujen taskut, sekä kaikki sisä- ja kuorivaipat) käyvät molemmille, mutta monet ovat "henkilökohtaisia", kun eivät vaan sovi toisen reisien tai vatsan malliin.

Ja nyt ihmettelen suuresti, miksi ihmeessä meillä roikkuu rättipatterilla aina vain pyyhkeet, ja vaippojen kuivumista odotellaan pyykkitelineessä!? Kiitos vinkistä! :)

Villaiset kosteussulut sisävaippojen päälle neulotaan usein hahtuvalangasta, mikä saattaa liittyä jotenkin tuohon Hahtuvahullu -kysymykseen. Hahtuvalangassa on jäljellä villan lanoliini, joka tekee villahoususta kosteudenpitävän.

VierailijaKirsi (Ei varmistettu)

Tutun näköisiä vaippoja :)

Jonnaa. meillä oli käytössä muistaakseni noin 15 - 20 kestovaippaa, pyykättiin joka toinen - joka kolmas päivä. Ja sitten oli hätävarana, ellei ennättänyt pestä, ihan harsovaippa, mutta sen taittelu oli mielestäni vaikeaa. http://onneaon.com/harsojen-taitteluohjeita

Nuo Bumgeniukset hankin kaverin vihjeestä ja hyviä olivat. Äitiyspakkauksessa olleiden ImseVimsejen perusteella en olisi ryhtynyt käyttämään lapsellani kestovaippoja.

Kestoilun ansiosta, näin uskon, lapseni myös oppi aika varhain kuivaksi. Kai se kesto nyt kumminkin tuntuu hieman ankeammalta märkänä kuin ikikuiva kertakäyttövaippa. Ei tee mieli pissiskellä housuun.

Ihmettelen, miksi myydään vaippoja jopa 30-kiloisille - näin Lidlissä sellaisia. Ihan amerikkaa... Hiljan tuli muuten erittäin hyvä dokumentti kertakäyttövaippamaailmasta. Kannattaa katsoa, dokkari on vielä Areenassa.
http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/tiede-ja-oppiminen/prisma-vaippavuoren-va...

Amma
Why you little!!

Meillä taas ne muutamat taskuvaipat jotka ovat olleet (lähinnä Isin käytössä) eivät oikein pidä vaan ne valskaavat juurikin haaruksista noin tunnin päästä vaipanvaihdosta. AIO-vaipat (myös Isin käytössä) tuppaavat vuotamaan -varsinkin jos housuun tulee pissaa isompaa tavaraa. Itse koen meidän Pätkällä parhaimmaksi harsot+kuoret ja taittelunkin kun kerran on opetellut, niin se menee hetkessä oikein. Näin myös vaippapyykin määrä on suht vähäinen kun pyykkiä tulee lähinnä harsoista. Lisäimut täytynee kyllä ottaa kohta käyttöön, mutta niitä löytyy vaatehuoneesta -käytettynä ostettuina.

Ainoa ärsytys jonka itse koen kertisvaippoihin verrattuna on se, että reisikuminauhat kastuvat helposti juuri maitokakasta ja sotkevat näin ollen myös vaatteet aika äkkiä. Pieni on kuitenkin ongelma isossa mittakaavassa joten osakestoilulla mennään meilläkin. Meillä öiden lisäksi käytetään kertiksiä myös mm. kaupungilla/kylässä.

Mitä hintatasoa nuo Nature Babycare-vaipat on? Meillä on käytössä hyviksi havaitut muumivaipat  -kotimaiset ja semiekot (ainakin pussi on biojätepussina uusiokäytettävä ja vaipat on joutsenmerkitty ja avainliputettu sekä ovat kloorittomia). Muumit on samaa luokkaa pamperssien ja liberoiden kanssa, meidän kaupoissa ei ainakaan monen kymmenen sentin hintaeroa ole.

HelloAochi

Hihi, teidän isi tarttee vaipan!

Amma
Why you little!!

Just sitä tarkotinkin :D Isi sanoi heti aluksi itsensä irti harsovaipoista, mutta taitaa sillä kohta olla niidenkin taittelukoulu. Onneksi Isillä toimii vielä nuo Small-kokoiset (5-8kg) :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Tilia: Kiitos! Juu, täytyy miettiä tuota kuivaliina-asiaa, jos jatkossa käytetään sisävaippoja. Olemme kyllä niin tyytyväisiä noihin taskuvaippoihin, että pysytellään varmaan niissä.

Jonnaa: Kestovaippoja on varmaan sellaiset parikymmentä. Jos niitä vaihdetaan päivällä 2 - 3 tunnin välein, vaippoja kuluu päivässä noin 5 - 6 kpl.

Ananas: Näin sitä onnistuu antamaan vahingossakin vinkkejä. Kiitos tuosta hahtuvaselityksestä :)

VierailijaKirsi: Heh :) Rouva sanoi ihan samaa, eli äitiyspakkauksen kestovaippojen perusteella kestoilu olisi jäänyt saman tien.

Amma: Nature Babycaren kolmoskoko taisi maksaa 11,65€/72 kpl. Mulla ei ole kyllä aavistustakaan, mitä muut vaipat maksavat...

Vierailija (Ei varmistettu)

JEE! Kiitos taas ajankohtaisesta aiheesta! Juusri katsoin YLE:ltä kestovaippailu vs. kertakäytövaippa-ohjelman (oikeaa nimeä en nyt juuri muista) ja mietin työni puolesta miten tuo kestovaipparumba oikeasti toimii ja voisinko minäkin, sitten joskus kun minulla on lapsia, kokeilla ja jopa toteuttaa tuota touhua. Ilmeisesti vaatii vaan käyttökertoja ja vaippojen testausta sekä jaksamista pestä ja puhdistella niitä :D

Amma
Why you little!!

Tuo peseminen ei ainakaan omasta mielestä ole vielä mitenkään liiallista ja meillä ollaan kumminkin vielä sotkuisessa maitokakkavaiheessa.

Ei taida Tommi kovin paljon edullisempia olla noin muumitkaan, ne oli muistaakseni kympin paketti ja siinä on kai about 60kpl. Eli pitää laittaa vertailulle kun seuraavan kerran vaippapakettia tarvii. Onneks niitä kuluu suht vähän.

Ja haluan muuten lisätä yhden miinuksen vielä kertiksille. Ne haisee ihan saamarin pahalle roskiksessa. Jotenkin tuo pissa+vaippa-haju eskaloituu sellasiin sfääreihin että roskapussi on vietävä parin päivän välein vaikkei ihan täysi olisikaan. Yöks! Ja kestot ei haise ollenkaan kun ne on kuivumassa -vaikka ne olis just pesty infernaalisen suurista ja pahanhajuisista mäskeistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Noita kuoriosia ei kannata kuivata patterilla. Halkeilee ja irtoaa se laminointi. vinkvink.

Täältä laiskan äidin tunnustus: olen huuhdellut kestovaipan ennen pesua valehtelematta alle viisi kertaa. Ja niitä vaippoja on käytetty kahdeksan kuukautta :) Maitokakkaiset vaipat pääsivät sellaisenaan pesukoneeseen, nyt vahingon sattuessa joutuu jo vaippaa puhdistelemaan ennen pyykkäystä. Lapsi on tosin käynyt jo kolmikuisesta lähes pelkästään pöntöllä kakalla. Ja toinenkin tunnustus: meillä tosi epäekologisesti rummutetaan kaikki vaippapyykki kuivaksi (myös ne kosteussululliset, joita ei saisi). Tämä johtuu puhtaasti kuivaustilan puutteesta.

Meillä ihan pikkuvauvalla toimivat harsot ja hahtuvavillahousut. Kuukauden tai parin iässä siirryttiin tasku- ja AIO-vaippoihin. Vaan niistä äitiyspakkauksen vaipoista olen ihan eri mieltä!  Meidän (vuoden 2011) pakkauksemme vaipat ovat olleet tosi hyviä, siis se Imsen AIO varsinkin, mutta myös Muksut on kelpo. Nuo vikassa kuvassa näkyvät muinaisissa äitiyspakkauksissa jaetut ImseVimeset ovat toki aika kamalia, mutta onneksi niillä ei enää uusia äitejä kiusata :D

Ai niin tosiaan, se kertakäyttövaippojen haju. Se on ihan kamala! Ja meilläkin niitä käytetään öisin...

Summers (Ei varmistettu)

Kiitos Tommi tästä tekstistä aivan suunnattomasti!
Itse olen pähkäillyt kesto- ja kerttisvaippojen välillä jo tovin, mutta tämä tekstisi selvensi mukavasti kestovaippojen iloja. Tuntuu, ettei netistä ole löytynyt "selkokielellä" aiheesta juuri mitään.

Kiitos <3

Kippuralla

Meidän villahousueleganssia pistin juuri postaukseen näkyviin.

Esmi (Ei varmistettu)

Meillä Muksut vaipat ovat just parhaita. Olen ostanut Huutonetin kautta monta pakkauksen vaippaa lisää meille käyttöön niiltä jotka eivät käyttäneet.
Aloitin kestoilun kokeilemalla montaa eri mallia joita olin kirppiksilta raskausaikana kerännyt ja hankin sitten enemmän käyttöön parhaiksi havaittuja. Ennalta olin suositusten perusteella veikannut päätyväni Bumgeniuksiin, mutta toisinpa kävi. Ne eivän istu kovin hyvin erityisesti säätönepparien vuoksi.
Lapset ovat erilaisia.

Raituli (Ei varmistettu)

Erityisesikoinen ei ollut koskaan kestoissa ja tenat on nyt aikuisten kokoa kun 7v pissaa ja kakkaa reippaasti. Kaikki vaan kun eivät vain opi... :-(

Kestoihin hurahdin keskimmäisen ja nyt kuopuksen kera. Vain yöllä on kertis. Keskimmäisen kanssa jaksoin 1,5 v asti kunnes tuntui ettei imut vaan riitä.

Kommentoi