Vaippajuttuja

Nyt kun vauva-arkea on takana jo yli puoli vuotta, uskallan vähitellen ottaa kantaa vauvanhoitoon ja vauvanhoitotarvikkeisiin. Aloitetaan vaipoista.

2012-11-18-1491_1.jpg

Yksi tämän palstan kuvaukseenkin viime helmikuussa nostamistani kysymyksistä oli, voiko niitä kestovaippoja muka oikeasti käyttää. Puolen vuoden kokemuksella voin nyt sanoa, että kyllä voi.

Siirryimme kertakäyttövaipoista kestovaippoihin, kun tyttö oli parin viikon ikäinen. Aivan ensimmäisinä päivinä kestovaippoja ei kannata käyttää, vaan on hyvä odottaa, että tervaakin tahmeampi lapsenpihka muuttuu maitovelliksi.

Vaikka aivan ensimmäiset yritykset tuntuivat toivottomilta ja vaipat valskasivat, meistä tuli kuitenkin aika pian hyvin tehokkaita sekakäyttäjiä. Päivät vedetään kestovaipoissa ja yöksi vaihdetaan kertakäyttöinen vaippa, joka tuntuu kuivemmalta lapsen ihoa vasten.

Vaipat huuhdellaan käytön jälkeen vedellä ja pahimmat tahrat putsataan saman tien sappisaippualla. Huuhdellut vaipat väännetään kuiviksi ja kerätään vaippapyykkikoriin, joka on pieni muoviastia kylpyhuoneessa. Sieltä ne pestään joka toinen päivä ja kuivatetaan kylpyhuoneen rättipatterilla, jonka olemassaoloa olemme ehtineet kiittää jo monesti.

2012-11-18-1486.jpg

Onnistuimme kestovaippojen käytössä jopa mökkilomallamme, tosin vaippapyykillä ei käyty anoppilassa aivan joka toinen päivä. Mökillä kestovaipat olivat käteviä myös siksi, ettei vaipparoskaa tullut niin paljoa kuin pelkillä kertakäyttövaipoilla olisi tullut. Roskat kun piti kuskata useamman kilometrin päähän.

On vaipparoskan vähyys mukavaa myös kotioloissa. Varsinkin ensimmäisinä kuukausina vaippaa vaihdettiin parin tunnin välein, ja se oli joka kerta täynnä tavaraa. Eipä jäänyt sitten haisemaan sisälle.

Kertakäyttövaippoina olemme käyttäneet biohajoavia Nature Babycare -vaippoja, ja kestovaipoista käytössä ovat olleet ImseVimse, BumGenius, DreamNappy ja Muksut. Suurimman osan käyttämistämme vaipoista olemme saaneet Rouvan ystävättäreltä käytettyinä, parit tulivat äitiyspakkauksessa ja muutamat on löydetty kirpparilta.

Kestovaipoista parhaalta käytössä on tuntunut BumGenius-taskuvaippa, Jenkkilästä.

2012-11-18-1507.jpg

BumGenius on vuotanut vain harvoin, ja sisäpuolen kangas tuntuu kosteanakin miellyttävältä. Vaipan sisään saa runsaasti lisäimuja, ja sen pukeminen on yhtä helppoa kuin kertakäyttöisen. Vaipan kokoa voi säätää neppareilla kolmeen kokoon. Vaipat ovat myös kestäviä: näillä vaipoilla on kasvatettu aiemmin jo yksi vauva taaperoksi, ja vaipat eivät näytä lainkaan kuluneilta.

Lähestulkoon yhtä tyytyväisiä olemme olleet kotimaiseen DreamNappyyn (alla vasemmalla). Se on ollut käytössä yhtä miellyttävä kuin BumGenius, mutta siinä ei ole samanlaisia säätöneppareita. Myös tämä vaippa on ollut käytössä yhdellä tytöllä ennen meidän tytsyämme, ja hyvin se on kestänyt.

Sen sijaan äitiyspakkauksen Muksut-taskuvaippa (alla oikealla) taas on pahasti nyppyyntynyt sisäpuolelta muutamassa kuukaudessa. Muksu-vaippa on malliltaan myös sellainen, että sitä on voitu käyttää vasta vähän aikaa, mutta se alkaa tuntua jo nyt pieneltä.

2012-11-18-1505.jpg

Kaikki yllämainitut vaipat olivat liian isoja aivan vastasyntyneelle, ja alussa käytimme ImseVimsejä, joissa ei ole vastaavaa taskua. Niissä lapsi joutuu olemaan märkä puuvillarätti vasten ihoa, mikä ei varmasti tunnu mukavalta. Näissä vaipoissa on sattunut myös eniten yli- ja ohivuotoja. Nyt ne kyllä alkavat jo käydä pieniksi.

2012-11-18-1502.jpg

On siis hyvä huomioida, että kestovaipoissakin on eroja, ja jokin vaippa voi toimia paremmin kuin toinen. Vaippoja myös tarvitsee kassillisen, jotta niitä riittää pariksi päiväksi. Pelkillä äitiyspakkauksen kestovaipoilla kestoilun aloittaminen ei olisi onnistunut.

Muista kestovaipoista pitää vielä sanoa, että Lyllypyllyjä tai Nallukkapallukoita emme ole kokeilleet, enkä vieläkään tiedä mistä hahtuvista ne Hahtuvahullun vaipat koostuvat.

Kommentit (17)
  1. Erityisesikoinen ei ollut koskaan kestoissa ja tenat on nyt aikuisten kokoa kun 7v pissaa ja kakkaa reippaasti. Kaikki vaan kun eivät vain opi… 🙁

    Kestoihin hurahdin keskimmäisen ja nyt kuopuksen kera. Vain yöllä on kertis. Keskimmäisen kanssa jaksoin 1,5 v asti kunnes tuntui ettei imut vaan riitä.

  2. Meillä Muksut vaipat ovat just parhaita. Olen ostanut Huutonetin kautta monta pakkauksen vaippaa lisää meille käyttöön niiltä jotka eivät käyttäneet.
    Aloitin kestoilun kokeilemalla montaa eri mallia joita olin kirppiksilta raskausaikana kerännyt ja hankin sitten enemmän käyttöön parhaiksi havaittuja. Ennalta olin suositusten perusteella veikannut päätyväni Bumgeniuksiin, mutta toisinpa kävi. Ne eivän istu kovin hyvin erityisesti säätönepparien vuoksi.
    Lapset ovat erilaisia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *