Vältä vaaralliset leluostokset

Kaupallinen yhteistyö: Tukes

Joululahjaostokset alkavat taas olla ajankohtaisia, ja monissa perheissä varmasti pohditaan, millaisia leluja paketteihin käärittäisiin tänä vuonna. 

IMG_2886.jpg

Lahjatoiveita ja lelukauppojen hyllyjä silmäillessä ei tule välttämättä kuitenkaan ajateltua, kuinka turvallisia lelut ovat käyttäjilleen ja millaisia vaaroja leluissa ylipäänsä on.

On ilmiselvää, että 1-vuotiaalle ei osteta pikkulegoja tai muita alle 3-vuotiailta kiellettyjä ja pieniä osia sisältäviä leluja, mutta mahdollisia vaaratekijöitä on muitakin.

Kävimme Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkiven kanssa tarkastelemassa yhden lelukaupan valikoimaa, tutustuimme esimerkinomaisesti joihinkin leluihin ja mietimme, mihin vaaratekijöihin Tukes kiinnittää huomiota tuotevalvonnassaan.

IMG_2814.jpg

Valitsimme myös yhden tuotteen, joka lähetettiin tarkempiin laboratoriotesteihinKatso tämä video, niin kuulet lisää lelujen vaaratekijöistä ja saat myös selville, mikä tuote valikoitui mukaan pistokokeeseemme! Tuloksiin palaamme joulukuun puolessa välissä.

Tukes ei suinkaan testaa jokaista lelukauppojen hyllyllä olevaa lelua, vaan valvonta perustuu reklamaatioihin, valvontaprojekteihin ja pistokokeisiin. Tukes pyrkii kohdentamaan valvontaa mahdollisimman vaarallisiin leluihin ja seuraamaan, millaisia uudenlaisia leluja markkinoille tulee.

Erityisiä huolenaiheita ovat:

 • Kestävyys: alle 3-vuotiaille tarkoitettujen lelujen on kestettävä kovaa käsittelyä, sillä rikkoutuminen aiheuttaa tukehtumisvaaran
 • Nappiparistot: paristokäyttöisten lelujen nappiparistot aiheuttavat vakavia vaurioita nieltynä. Paristokotelo ei saa olla helposti avattavissa, ja siinä olisi mielellään oltava ruuvikiinnitys
 • Rooliasujen syttyvyys: keinokuituiset vaatteet saattavat leimahtaa osuessaan liekkiin
 • Rooliasujen pääntien nauhat: Lasten rooliasuissa ei saa olla nauhakiinnitystä kuristumisvaaran vuoksi. Tarrakiinnitys on turvallisempi
 • Kuulovauriot: Testaa ääntä pitävien ja erityisesti korvan lähellä pidettävien lelujen äänenvoimakkuus aina itse
 • Kemikaalit: Kemiakaaleja ei voi nähdä, tuntea tai usein edes haistaa. Ne voidaan tunnistaa vain laboratoriokokein
 • Silmävammat: Leikkiaseiden ammukset voivat vaurioittaa silmää, jos niden liike-energia on liian suuri ja kärki terävä.

Pyssyleikeistä minulla on kyllä muutenkin mielipiteeni, ja voin luvata, että talouteemme ei tulla hankkimaan ainoatakaan leikkiasetta, vaikka sellaisia toivottaisiin.

IMG_2858.jpg

Itse jättäisin kauppojen hyllyihin myös kaikki pehmolelut, joiden muoviset nappisilmät tai nenät tuntuvat olevan heikosti kiinni. Ommeltu kangas on aina parempi vaihtoehto.

IMG_2852.jpg

Tukes valvoo Suomen markkinoilla olevia tuotteita ja Tulli kolmansista maista markkinoille tulevia leluja.

Valmistaja on toki viime kädessä vastuussa tuotteistaan, mutta koska kaikkia leluja ei ole kuitenkaan testattu ja tarkastettu muun kuin valmistajan toimesta, vanhempien on hyvä olla tietoisia, mitä vaaratekijöitä niissä on.

Tukesilla ei ole toimivaltaa Suomen ulkopuolella sijaitseviin toimijoihin, mikä on hyvä tietää, jos tilaa tuotteita verkkokaupoista. Edes suomenkieliset sivut, suomenkielinen asiaskaspalvelu ja .fi-loppuinen verkko-osoite eivät tarkoita, että toimijalla olisi toimintoja Suomessa. Mikäli tuotteessa on jonkinlainen tavaran virhe, ei niinkään turvallisuuspuute, neuvontaa saa Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

img_2870.jpg

Kun ostat lelua, tarkista vähintään että tuotteessa tai sen pakkauksessa on CE-merkintä, valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite ja tarvittavat varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Tietojen puuttuminen voi kertoa siitä, ettei lelun valmistaja tai maahantuoja tunne tälle asetettuja velvollisuuksia lelujen turvallisuudesta. Jos pakollisia tietoja puuttuu, voi myös turvallisuudessa olla puutteita ja tuotteen ostamisessa kannattaa käyttää harkintaa.

Lue vielä täältä Tukesin muistilista turvallisen lelun hankintaan: verkkolehti.tukes.fi/muistilista-turvallisen-lelun-ostamiseen.

 

Kuvissa näkyviä ja videolla tarkasteltuja tuotteita EI ole todettu vaarallisiksi. 
Niihin tutustuttiin mahdollisten vaaratekijöiden tunnistamiseksi esimerkinomaisesti.

Kommentit (9)
 1. Minäkin olen paljon miettinyt tuota, onko lasten tarpeellista edes leikkiä toisten ampumista. Meillä on vain pehmomiekka ja kilpi sekä tietty vesipyssy, mutta toisten lasten leikeissä varsinkin nelivuotias törmää jo leikkiaseisiin ja ampumisleikkeihin. Kylässä niillä saa toki leikkiä, mutta meillekään tuskin ostetaan mitään oikeita pyssyjä muistuttavia leluja.

  Ollaan oltu aika tarkkoja sen suhteen, ettei lapset ole vielä saaneet katsoa ohjelmia, joissa taistellaan ja soditaan, ovathan ne usein alle 7-vuotiaita kiellettyjäkin. Siitä huolimatta ollaan voitu keskustella aseista ja siitä, että jos lapsi jossain oikean sellaisen näkee, ei siihen missään nimessä saa koskea, eikä aseilla lähtökohtaisesti saa koskaan vahingoittaa/osoitella ketään. Mielestäni pienellä lapsella ei ole mitään tarvetta leikkiä toisten vahingoittamista tai sotaa, ja kasvatuksella voi hyvinkin muuttaa nykyistä väkivaltakulttuuria.

  Postauksen varsinaiseen aiheeseen: hyviä muistutuksia ja huomioita! Varsinkin nuo kaikki limat, meikit ym. mietityttää, että onko ne turvallisia… Vastikään lapsi halusi lelun, jossa on tosi voimakas tuoksu. Sai sen kyllä, mutta hoitoon en ole antanut ottaa sitä mukaan, kun varmasti joku allerginen siitä saisi helposti oireita.

 2. Liityn pyssylelujen kieltokerhoon 😀

  Meillä on kotona metsästysaseita ja niitä säilytetään ja käsitellään asianmukaisilla tavoilla. Lapset saavat toki osallistua esim. puhdistamiseen kuten kaikkeen muuhunkin, mutta missään nimessä aseet eivät ole leluja.

  Itse olen varhaiskasvatuksessa töissä ja meillä saa töissä leikkiä metsästystä, mutta ei sotaa. Tämä ratkaisu toimii oikein hyvin ja lapset ovat tyytyväisiä. Tukikohdat ja Star Wars-jutut ovat sallittuja 🙂 Myös itse tehdyt aseet juuri kepeistä jne. saavat olla, mutta niillä ammutaan vain eläimiä ja nekin sitten leikin lopuksi käsitellään ja syödään.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *