Vaunujen valinnan vaikeudesta

Isyyspakkaus

No nyt ne ajattelevat, että eikö se mies ole vieläkään saanut lastenvaunuja hankittua (ks. Ei tullut vaunuja, tuli norsu). Miestenhän pitäisi innoissaan vertailla vaunujen teknisiä ominaisuuksia ja lisävarustelua. Äitini on myös luvannut ostaa vaunut ja ehtinyt muistuttaa asiasta jo niin monta kertaa, että pelkästään se olisi hyvä syy tehdä päätös pian.

Mutta totuus on se, että en ole edes jaksanut ottaa selvää, missä vaunuja myydään. Internetissä juu, mutta en minä sinne nettiin voi mennä renkaita potkimaan tai testaamaan, miten helposti etupyörät kääntyvät.

Bugaboon Cameleoneja on suositeltu, ja olen jonkin aikaa seurannut Huuto.netiä, myisikö joku niitä käytettyinä. Myy kyllä, muttei oikean värisinä.

Vaunuja ostaessa pitäisi ottaa huomioon myös käyttötarkoitus, vuodenajat, auton tavaratilan ja hissien koot, renkaiden huollettavuus ja tavarakorin tilavuus - näin niin kuin alkajaisiksi. Ja lopulta vaunuja pitäisi kokeilla "kaikessa rauhassa", kuten vantaalainen äiti neuvoo Vauva-lehden numerossa 3/2012. Hänen kerrotaan tietävän, mistä puhuu, sillä hän on hankkinut kahdelle pojalleen jo reilut kahdetkymmenet vaunut ja rattaat. 

What!?! Siis mikä niissä aiemmissa ostoksissa on mennyt pieleen, jos on noin monta kertaa pitänyt yrittää uudelleen? Voiko tässä siis käydä niin, että ostan tuhannen euron kärryt, ja totean muutaman kuukauden päästä, että tarvitsenkin ne vaunut, joissa on "työntösuunnan vaihtava heittoaisa"? Mitä hittoa se edes tarkoittaa?

Olin oikeastaan jo päättänyt taipua Cameleonin suuntaan ihan suositusten perusteella, mutta Kemikaalicocktail-blogin pari vuotta vanha juttu vaunujen myrkyllisyydestä sai epäröimään. Ainoat myrkyttömiksi todetut vaunut ovat kuitenkin niin perhanan rumat, että antaa niiden loistaa neonvihreyttään jossain muualla. Kaverit ovat myös vakuutelleet, ettei se lapsi niitä vaunuja imeskele ja vaatteet päällä se siellä nukkuu.

Nyt vaan pitäisi etsiä kauppa, jossa niitä Cameleoneja voisi käydä työntelemässä. Ehkä jo ihan heti huomenna.

Kommentit

http://muffinaround.com (Ei varmistettu)

Heheeee voi jestas!Meilläkin vaunujen osto alkaa olla ajankohtainen. Mutta miksi sen pitää olla niin helvetin vaikeaa? Käytiin eilen vähän hiplaamassa kärryjä yhdessä kaupassa mutta ei viisastuttu yhtään. Luin myös tuon Vauva-lehden jutun ja mulle tuli pieni ahdistus. No, kohta ne on pakko ostaa. :)

äiskä86 (Ei varmistettu)

Ite ku odotin esikoistani, niin tilasin Hobbyhallista halvimmat yhdistelmät mitkä löytyi. Rahaa oli niukasti ja ne sai osamaksulla. Hyvin ne meidän pikkumiehelle kelpas ja on olleet siskonpojallakin käytössä. Toiset vaunut ostin kirpparilta,kun olivat niin kivan näköiset ja kustansivat 50 euroa :) ja juurikin siksi ostin toiset,kun ekat meni siskonpojalle..

Vierailija - supi (Ei varmistettu)

Mulle tuli kans pieni vaunu-ahdistus.. Me paadyttiinkin sitten ostamaan satasella kaytetyt paikallisesta huutiksesta, ihan sillai mutu-tuntumalla. Sitten tyonneltiin niita ja kanniskeltiin vauvaa Manducassa ekat kuukaudet. Kadulla ja kaupoissa jututettiin lupaavannakoisten vaunujen omistajia. Uudet ostettiin kun skidi oli siina 6 kk ikainen. Siihen mennessa olikin kertynyt jo melko hyva kasitys siita, millaiset rattaat/vaunut me haluttiin. Ne ekat on edelleen vararattaina kellarissa.

jennilina
auringon noustessa

I so feel you! Itse kävin tuon ruljanssin läpi muutama kuukausi sitten, oli pakko, koska aikaa oli rajatusti. Suomen lomalla oli pakko hankkia kaikki tarvittava, mitä ei täältä nykyisestä asuinpaikasta Keniasta löydy. Toki netistä oli etsitty tietoa ja muutamat vaihtoehdot oli mielessä. Helsingin Stokkalla sai tosi hyvää palvelua ja siellä oli ainakin meidän vaihtoehdot kaikki esillä (bugaboo, brio go ja stokke). Myös Lauttasaaren Vaunuaitassa oli vakuuttava kokoelma ja asiantunteva palvelu ja sieltä sitten lopulta lähti Bugaboon Cameleonit matkaan. Vielä ei olla päästy tositoimiin, mutta kyllä ne on vaan niin kauniit ihailla :), ei auta kuin toivoa, että toimivat myös käytännössä. Kemikaaleilta ei kai pääse pakoon tässä maailmassa enää mitenkään. Pakko vielä kommentoida tuota Vauva-lehden juttua (en siis itse ole lukenut), mutta yli 20 vaunut ja rattaat... Kiesus.

Tommi K
Isyyspakkaus

http://muffinaround.com: Tiedän tunteen. Ei edennyt tänäänkään tuo asia...

äiskä86: Hyvä hyvä, kannatan kierrätystä! Siksi yritän itsekin katsella ensin käytettynä.

Vierailija - supi: Manduca? Googlen mukaan kantoreppu. Joo! Ei mennä nyt siihen aiheeseen, kyselen siitä myöhemmin toisessa postauksessa :)

jenniliina: Jaa, että ihan Stockalta saa. No niin, eipä tarvinnut sitäkään sitten googlata :D

Naanu (Ei varmistettu)

Luin samaisen jutun vaunujen ostosta ja olin ihan suu auki, et kahdetkymmenet vaunut!!?!??! Me on ostettu tasan yhdet yhdistelmärattaat ja oltu todella tyytyväisiä ja toisen lapsen tultua saatiin tuplarattaat, joita vähän korjattiin ja hyvin on pärjätty. Mitä ihmettä vaunujen ominaisuuksilta vaatii, jos täytyy hankkia aina vaan uudet? Et älä huoli, kyllä te löydätte hyvät vaunut ja mitä luultavammin ne ekat sopii teille ihan hyvin. :) Kaikissa vaunuissa on hyvää ja huonoa, joten vaihtamalla tuskin täysin paranee :)

Mindeka
Ma-material Girl

Meillä meneillään kolmannet vaunut. Kunpa joku osaisikin osoittaa juuri teille sopivat vaunut, niin virheostoksilta vältyttäisiin, mutta... 

Heittoaisa on tarpeellinen, että a) työnnät aluksi vaunuja vauvan kasvot sinuunpäin ja b) lapsen kasvaessa nenä menosuuntaanpäin. Näin kuulema siksi että, pieni vauva haluaa nähdä työntäjänsä, jolloin on siis tyytyväisempi (?) ja tuntee olonsa turvallisemmaksi, ja sitten isompana tenavana haluaa taas nähdä maisemia ja mihin mennään. Yhdet vaihdettiin tämän takia. Emme saaneet vauvaa meihinpäin, joten kokoajan ravasimme kurkkimassa, että "onko kaikki nyt hyvin ja paistaako aurinko silmiin ja onhan myssy vielä päässä" jne. Että myös käytännölliset, meidän mielestämme.

Yhdet vaunut mahtuivat hissiin, mutta minä (sektioarpeni ja vielä silloin isohkon mahani kanssa) en. Siis vaunujen viereen. Yksi huomioitava seikka. Saahan sitä mahaa vedettyä sisään joo, mutta entäs ne kauppakassit sitten?

Ja sitten nämä kolmannet, jotka ovat yhdistelmävaunut, toimivat kokeilujemme kautta meille juurikin täydellisesti. Kovaa koppaa en henkilökohtaisesti ymmärrä (jos vauva ei synny talvella = suojaisampi), koska ns. pehmeä koppa on  kevyesti ja helposti vaunuista siirrettävä kantokoppa, joka meillä toimi myös aluksi matkasänkynä. Jos menee kylään tai muualle, jonne vaunut ei mahdukaan sisään, niin nappaa vaan kopan matkaan ja vauva saa jatkaa uniaan. Ja niitä unia on ekojen kuukausien aikana paljon. Kova koppa on myös kokemuksiemme mukaan jäänyt pieneksi nopeammin kuin tuttavillamme olleet pehmeät kopat.

Me emme ainakaan osanneet ajatellakaan kaikkia tarvitsemiamme ominaisuuksia, siksi kokeilujen kautta vasta voittoon :) Toivottavasti näistä oli edes jotain apuja!

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mindekan kirjoitus oli hyvä. Käännettävä heittoaisa on kätevä ja pehmeään koppaan vauva mahtuu kauemmin, jos kasvaa kovasti pituutta kuten meillä. Hissiasia on tärkeä ottaa huomioon, jos asuu kerrostalossa.
Mutta ne on vaan vaunut. Siis oikeasti. Eikä niitä todellakaan kovin kauan tarvitse eli onko se niin väliä, ovatko sitten ihan parhaat ja kauneimmat. En mäkään mitään nallekuvioisia ottaisi, mutta en kyllä maksaisi näilläkään tuloilla yli 300 euroa muutaman vuoden käytössä olevasta tuotteesta. Järkevämpää on ostaa sitten edulliset käytetyt ja laittaa loppu 300-400e hyväntekeväisyyteen.

Hetahoo (Ei varmistettu)

Monissa "heittoaisattomissakin" vaunuissa vaunukopan ja/tai istuimen saa kyllä käännettyä kumpaan suuntaan tahansa, se ei vain onnistu lennossa, vaan vaatii vähän enemmän säätöä. Käsittääkseni heittoaisan idea on siis se, että voi vaikka kesken vaunulenkin voit vaihtaa lapsen makuu- tai istumasuuntaa esim. sen mukaan, mistä tuulee, sataa tai paistaa aurinko.

Me ostettiin ekat yhdistelmävaunut (Teutonia Spirit S) käytettyinä juuri siksi, että ajateltiin että vasta käytössä huomataan, mitä ominaisuuksia oikeasti tarvitaan. No, eivät olleet täydelliset, mutta noilla pärjättiin yli 1,5 vuotta, kunnes etupyörästä hajosi kiinnitykset ja joka tapauksessa tarvittaisiin hetken päästä tuplavaunut.

Bugikset ovat kyllä kovin komeat, mutta niiden etupyörien pieni koko on arveluttanut minua Suomen talviolosuhteet huomioon ottaen. Tosin sama on monissa muissakin vaunuissa ja esim. noi kolmipyöräiset on muuten kiikkerämpiä, vaikka usein pyörät onkin isompikokoisia. Yksi tuttavaperhe teki vaunuvalinnan miehen juoksuharrastuksen pohjalta, ja ovat olleet tosi tyytyväisiä X-landereihinsa. Joka perheellä kun on omat kuvionsa, että tarpeetkin on hyvin erilaisia.

Lauttasaaren Vaunu-Aittaa voin kokemuksesta suositella, ollaan saatu siellä tosi hyvää palvelua! Sieltä on ostettu viime kesänä matkarattaat (Gesslein Swiftit) ja ihan hijattain Phil&Tedsin Vibe-vaunut.

Vierailija (Ei varmistettu)

Voin vain suositella emmaljungan yhdistelmävaunuja! Aivan loistavat helsingissä ja myös maalla, ei niin auratuilla teillä liikkuessa. Vaikka kevät on jo saapunut ja lumi sulaa pois niin on se ensi talvikin sieltä tulossa! Emmaljungat on ruotsissa tehty ja käy hyvin suomen sääoloihin :) Meidän neidillä (6vk) on emmaljungat valkoiset, tekonahkaiset yhdistelmät ja väristään huolimatta todella helppo pitää puhtaana :)
Toinen vaunumalli jota kannattaa katsoa on Phil and Tedsin vaunut! Olen kuullut näistäkin vain kehuja, ovat ketterät ja pienet, menee myös niihin kapeisiin vanhojen talojen hisseihin!! :) Tsemppiä vaunuostoksille! Kerrohan mihin vaunuihin päädyit!! :))

Tommi K
Isyyspakkaus

Naanu: Jep, kyllä mäkin uskon, että yhdet saa riittää.

Mindeka: Kiitos tästä infosta. Mitäs merkkejä/malleja kokeilitte ja mihin päädyitte?

Vierailija (23.3.): Toisaalta voisi ajatella, että kalliimmalla ja tunnetummalla merkkituotteella on myös korkeampi jälleenmyyntiarvo. Järkevintä olisikin ostaa laatumerkki käytettynä, jos vain sattuu löytymään. Jokin syy sillekin lienee, että kukaan ei ole suositellut yhtään halpamallia. Kyllä minua kiinnostaa vaunujen toimivuus ja ulkonäkö, kun niitä kuitenkin käytetään ja katsellaan päivittäin muutaman vuoden ajan.

Hetahoo: Bugaboohon on saatavilla vaihtopyörät, joita voi käyttää talvella ja maastossa. Pitääpä käydä tuolla Vaunu-Aitassa.

Vierailija (24.3.): Kiitos, kerron aivan varmasti! :)

Mindeka
Ma-material Girl

Ensimmäiset olivat X-Adventuret. Ei mitkään tunnetut vaunut ja myyjä kertoikin ostaneensa ne Saksasta. Nämä olivat siis kovalla kopalla, rattaiksi muutettavissa, mutta liian isot hissiimme. 

Tokat rattaat olivat Carena Easyt, joita käytimme koko kesän pehmeän kopan kanssa. Koska selkänojan sai täysin makuuasentoon, soveltuivat ne kopan kanssa myös vastasyntyneelle vauvalle. Todella hyvät rattaat, mutta siinä ei tosiaan saanut vauvan kanssa katsekontaktia ja arvelimme pienien renkaiden olevan liian heppoisat talvikäyttöön. Ja oikeassa olimme. Kääntyvät etupyörät ovat muuten suuri helpotus varsinkin keskusta-asujalle (ahtaat kaupat jne).

Nämä viimeiset ja käytössä loistaviksi paljastuneet ovat Gesslein M4- yhdistelmävaunut, jotka löysimme Huuto.netistä sadalla eurolla. Mies tosta vierestä sohvalta vinkkaa myös, että vaikka ajattelimme ensin, ettei hyviä ja siistejä vaunuja voi saada käytettyinä, niin olimme täysin väärässä. Olemme nyt sitä mieltä, että koska rahaa saa kulumaan kaikkiin vauvan tarvitsemiin tarvikkeisiin aivan käsittämättömän paljon, niin kannattaa miettiä mitä oikeasti tarvitsee ostaa uutena. Suosittelemme sijoittamaan turvakaukaloon, koska sen täytyy olla kolaroimaton, jotta se on vauvalle täysin turvallinen. 

 

Vierailija - supi (Ei varmistettu)

Ma en myoskaan enaa ostaisi kovaa koppaa. Meilla se (Quinny Dreami) meni pieneksi jo ennen kuin vauva oppii istumaan, mika oli vahan hankalaa. Pehmeaa kantokassia jaksaa kanniskella vauvan kanssa ja voi sitten kayttaa myohemmin makuupussina. Kova koppa vie myos autossa ihan tolkuttoman paljon tilaa.

Nykyisissa vaunuissa lapsi istuu aina nena menosuuntaan, mutta en ole kokenut sita mitenkaan hankalaksi. Makuasia.. Kolmella isolla pyoralla liikuttiin talvella ihan ok kun sen etupyoran sai lukittua. Mun mies on pitka, joten hankalinta oli loytaa vaunut, joita sekin voisi kumartelematta tyontaa. Esim. Bugikset on kauhean matalat.

Aurinkosuojaksi suosittelen muuten aurinkovarjon sijaan tallaista „sun sail“ ratkaisua (www.lina-m.eu). Se ei lahde tuulen mukana lentoon, voi kayttaa myos ratasosassa ja suojaa myos pienelta tihkusateelta.

Kahden äiti (Ei varmistettu)

Sen verran lyön lusikkani tähän soppaan, että kyllä niitä kovia kantokoppia löytyy ihan kannettavinakin versioina. Siis ihan vastaavia, kuin ne pehmeät kopat. Kaikki kovat kopat eivät ole niitä suoraan vaunun runkoon iskettäviä isoja möhkäleitä.

Meillä oli ekalla lapsella ihan alkuun kaverilta ilmaiseksi saadut vanhat Emmaljungan jotkut muka-Sportit. Olivat vähän, no joo, ei ihan niin hyvät. Niissä vauva oli koko ajan naama menosuuntaan päin. Lapsen ollessa n. 5kk, ostimme Oran vaunut ja noita kauppoja ei todellakaan tarvinnut katua. Olivat täydelliset. Niissä oli iso tilava kova kantokoppa. Paino sanalle kantokoppa. Se taisi olla siihen aikaan markkinoiden pisimpiä ja tilavimpia kantokoppia. Vaunuissa oli kunnon kuomu sekä se topattu peite. Arvostin talven tuiskuissa kovasti myös sitä, että sen "pressun" sai kunnolla vaunun suuaukon eteen, Ylös jäi vain pieni kolo. Noissa citymmissä kärreissä ei niin paljon saa suojaa siihen eteen. Voihan aina harson laittaa, mutta talvella tuo peite oli mielestäni parempi. Lisäksi vaunuille plussaa kunnon jousituksesta sekä metallisesta tavarakorista, jonne sai kunnolla kauppakassit sekä kesti hyvin mäyräkoirankin (hyi hyi, eihän vanhemmat juo koskaan kaljaa....) Meillä nuo vaunut olivat kahdella lapsellamme ja myimme ne sitten eteenpäin. Panoistaisin nimenomaan siihen, että vaunuosio on hyvä. Kummasti sitä ratasvaiheeseen siirtyessä tekee mieli sitten keposemmat kärryt.

Meillä noiden toisten rinnalle hommattiin Phil & Teds Sportit. Ne oli 2 vuoden erolla syntyneille sisaruksille loistavat. Niissä meillä oli vauvalle alkuun se noiden oma pieni pehmeä kantokoppa, joka alkuun oli tosi näppärä, mutta jäi sitten nopeasti pieneksi.Eipä sen tosin luultukaan pitkään kestävän. Noi rattaat ovat meillä edelleen ahkerassa käytössä. Isompi on nyt 4,5v ja pienempi 2,5v. Ostin alkukesän ulkomaan reissua varten vielä kaveriltani Mc Larenin matkarattaat, kun meinasin, että jos ne olis reissussa hyvät, jos mentäs isomman lapsen ehdoilla, että käveltäs vain semmosia matkoja, joita se jaksaa kävellä.

Tsemppiä vaunuviidakkoon. Valitset tosiaan käyttötarkoituksen mukaan. Meillä noi Orat haluttiin nimenomaan siihen tarkoitukseen, että vauva nukkuu ulkona päiväunia (meillä isompi nukkuikin ulkona melkein 2v asti, kunnes lopetti päikkärit) kelillä kuin kelillä. Ja kun pienemmän ollessa vauva käytiin paljon puistoilemassa, niin silloin piti päästä noilla vaunuilla hyvin liikkeelle. Meillä oli niihin seisomalauta, jotta isompu pystyi olemaan kyydissä. Aika paljon liikuttiin kyllä noilla Sporteilla, mutta niissä myös kunnon ilmakumipyörät, jotka liikkuvat sohjossa kohtuullisesti.

Vinkkinä, että tutkaile esim. seisomalautamahdollisuudet, koska jos lapsia tulee lisää piakkoin...

Tommi K
Isyyspakkaus

Mindeka: Kiitos näistä lisätiedoista. Turvakaukalo on ihan itsestäänselvyys, vaikka autoa emme omistakaan.

Vierailija - supi: Näytti hauskalta tuo auringonvarjosysteemi. Ja Bugaboon mataluus ei tässä perheessä ole ongelma ;)

Kahden äiti: No, jospa en nyt mene asioiden edelle :) Tutkitaan seisomalautamahdollisuudet sitten joskus, jos siihen on tarvetta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vaunuissa tosiaan kannattaa ottaa huomioon myös työntäjien pituudet, jos ero vaikka sattuisi olemaan se 25cm. Mut voiks vaunut tosiaan maksaa 1000e? Jösses.

sahiet (Ei varmistettu)

Hieman jälkijunassa liityn tähän keskusteluun, mutta ihanaa, että muutkin jakavat saman ihmettelyn kuin itsekin vaunuviidakossa seikkaillessani. Suorastaan järkytyin Vauva-lehdessä 3/2012 ollutta juttua vaunuista, joissa ko. äiti kertoi hankkineensa reilut kahdetkymmet vaunut ja rattaat kahdelle lapselleen. Kyllä hänellä voi olla paljonkin tietoa eri vaunuista, mutta en usko hänen silti olevan kummoinenkaan asiantuntija vaunujen suhteen, jos täytyy noin monet eri vaunut ja rattaat hankkia kahden lapsen aikana. Lieneekö enneminkin kyse shoppailuhimosta? Kalliimman puoleisesta sellaisesta...

Lisäksi olen erittäin hämmentynyt ihmisten (lähinnä naisten) kommenteista keskustelupalstoilla, joissa he kehuvat maasta taivaisiin hyökkäysvaunuiksi kelpaavia vaunujaan, joilla pääsee muitta mutkitta umpihangessa ja metsän ryteiköissä, hiekkarannoista puhumattakaan. Heti seuraavassa lauseessa he tietenkin kehottavat hankkimaan myös "ne näpsäkät matkikset (=matkarattaat)", jotka on helppo ottaa mukaan autoilureissuille ja joita on kiva työnnellä kaupungilla ja kaupoissa helpon liikuteltavuuden ansiosta. Siis anteeksi, nyt en ymmärrä?! Laittaisinko siis kaikki mahdolliset maasto-ominaisuudet omaaviin vaunuihin ensin kiinni 500-900 euroa, joita käyttäisin aina, kun janoan umpihankeen tarpomaan tai tutkimaan kävelytiettömiä metsiköitä, ja sitten ostaisin vielä ne 100-200 euron "matkikset", jotka eivät ominaisuuksiltaan ole kummoiset ja todennäköisesti työnnettäessä valitsisivat omia polkuja minun tahdostani riippumatta, mutta jotka on niin kivan pienet ja kevyet kaupunkiin?

En ymmärrä missä todellisuudessa nämä ihmiset elävät tai kuinka valtavat säilytysmahdollisuudet (ja lompakot) heillä on, mutta itse ainakin hartaasti toivon onnistuvani löytämään vaunukaupoilta yhdet sellaiset vaunut, jotka vastaisivat tarpeitani. Myönnän, että noita tarpeita on vaikea varmaksi etukäteen tietää, kun ensimmäistä lasta täälläkin ollaan saamassa, mutta sitäkin tarkempaan olen kuluneiden seitsemän kuukauden aikana yrittänyt miettiä millaisissa tilanteissa ja paikoissa vaunujen kanssa olisi tarpeen liikkua.

Markkinoilla on lukuisia vaunumerkkejä ja -malleja, ja ainakin nyt uskon, että olemme löytäneet tällä tietoa meidän tarpeisiimme sopivat yhdistelmät, joilla toivottavasti pärjätään koko lapsen vaunuttelu- ja ratasikä. Kaikkien näiden sopivien ominaisuuksien kartoittamisessa ja mallien vertailuissa toki vierähti niin kauan aikaa, että hiukan kiire meinaa vaunujen saamisessa tulla; vaunujen toimitusaika 11vk ja vauvan 10vk :D

Toivon, että valitsemanne bugaboot ovat teidän tarpeisiin sopivat ja olette niihin tyytyväisiä pikkuisen kasvaessa! Onnea vaunuviidakosta selviytymiselle!

Kommentoi