Vauva ei ui

Isyyspakkaus

Tämän viikon toinen epäonnistumistarina koskee vauvauintia, jossa olemme käyneet nyt reilusti yli puoli vuotta.

Menestys on ollut vaihtelevaa. Alku oli huutoa, mutta ensimmäisen kuukauden jälkeen vedessä polskimisen ilo löytyi.

Sen jälkeen uimassa on ollut oikeasti tosi kivaa, ja tyttö on ollut altaassa pääosin hyvin iloinen. Kerran uskalsimme käydä tytön kanssa uimassa jopa täysin ilman äitiä, ja kaikki meni hienosti.

Tyttö ei voi kuitenkaan sietää sukeltamista. Se ei ole lähtenyt sujumaan missään vaiheessa, ja joulukuun korvatulehduksen ja helmikuun reissun vuoksi sukelluksiin tuli vielä kahden kuukauden tauko. Sen jälkeen sukellusyritykset ovat päättyneet itkuun ja halailuun.

Päätimmekin jo kuukausi sitten jättää sukellukset kokonaan pois ja keskittyä siihen mikä on kivaa: veden loiskutteluun, lelujen perässä polskimiseen ja laululeikkeihin.

Nyt kuitenkin tuntuu, että kaikista hauskinta lapsesta tuntuu olevan niiden lelujen järsiminen ja isän tai äidin kaulassa roikkuminen, ei se uiminen. Hän niinkuin periaatteessa tykkää vedestä muttei halua tehdä siellä mitään.

Ennen kuin ehdit kysyä, onko siellä vauvauinnissa sitten järkeä käydä, vastaan itse: ei ole.

Luulenpa, että meidän vauvauintimme päättyy tähän huhtikuuhun, jatkamme kylpylelujen pureskelemista omassa kylpyammeessamme ja vähän myöhemmin voimme käydä polskimassa uimahallin lastenaltaassa.

Ja niitä laululeikkejä voisimme siirtyä leikkimään syyskaudella johonkin muskariin.

Kommentit

Kristaliina
Puutalobaby

Polskiminen, lelujen järsiminen ja halailu kuulostaa mun korvaan oikein kivalta vauvaharrastukselta :)

Hei tiedätkö/tietääkö kukaan, mikä olisi sopiva ikä alkaa testata uimahallien/kylpylöiden lastenaltaita? Ja onko Helsingissä joku erityiskiva paikka siihen...?

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos tästä kirjoituksesta. Minusta on näitä "epäonnistumistarinoita" on niin lohdullista lukea (vaikkakaan tarina kokonaisuudessaan ei ole epäonnistumistarina)! Helposti vauvablogeista saa kuvan, että näissä perheissä KAIKKI onnistuu ja sujuu smoothisti. Meissä normaaliperheissä on kuitenkin enemmän ja vähemmän haasteita vähän joka asiassa. :) Eli samaistun näihin tarinoihin ja on ihanaa saada vertaistukea kun muillekin voi käydä näin!

Meillä vauvauintia lykättiin ja lykättiin, sillä muksu ei viihtynyt ammeessakaan. Muutenkin tuntui, että on vähän arka tapaus ja kylpypäivää odotettiin aina hieman jännittyneenä. Harmitti, kun ympärillä kaikki toitotti kuinka KAIKKI lapset rakastaa kylpeä ja KAIKKI rakastaa vauvauintia.

Pesupäiviin saatiin hieman helpotusta, kun keksittiin ammeen vaihtoehdoksi suihku! Suihku+sauna-kombinaatiosta saatiin aika mukava koko perheen tapahtuma. Ajateltiin, että kokeillaan myöhemmin vauvauintia ja jos se ei onnistu, niin unohdetaan koko juttu. Vauvan täyttäessä 5kk uskaltauduttiin vihdoin vauvauintiin, kun takana oli kaksi melkein iloista ammekylpykertaa. Vauvauinti onnistui yli odotusten ja muksu oli ainakin ekalla kerralla kuin kala vedessä. Jatkoa seuraa, katsotaan mihin suuntaan uinti kehittyy.

Mutta siis haasteemme meillä on ollut muilla saroilla: vauvamme on hyvin voimakastahtoinen epeli ja on luonut omat haasteensa vaunutteluun, kantoreppuiluun, automatkustamiseen... Siinä missä "normaalit" vauvat nukahtaa heti kun vaunut, kantoreppu tai auto nytkähtää liikkeelle, meidän ipana saattaa saada megalomaanisen raivarin. Kantoreppuilua harjoitellaan lähes joka päivä vähäsen, nyt sujuu jo puolisen tuntia repussa jos lähden HETI liikenteeseen. Vaunuissa viihdytään tasan sen verran, kun ollaan unessa ja unta ei tosiaankaan riitä niin kauan kuin vaunut liikkuu. Yleensä lapsonen nukkuu vain sen yhden unisyklin: 50 minuuttia ja sen jälkeen on parempi olla 15 minuutin päässä paikasta, jossa voi ottaa syliin. Automatkailusta en jaksa edes avautua, nimim. mummolat kaukana sisämaassa. :(

Ja me joilla on haasteita vauva-arjessa, ollaan iki-onnellisia kun joku uskaltaa avautua oman perheen vauvahaasteista ja noloista sosiaalisista tapauksista! Me ei ollakaan ainoita! Meidän perheen haasteet ei ehkä johdukaan siitä, ettei osata hoitaa vauvaa oikein! Ipanamme vaan ovat omia persooniaan! Muillakin on joskus tämmöistä!

Kiitos siis tästä! Ja ihan oikean ratkaisun teitte mielestäni vauvauinnin suhteen. Harrastuksia ja muuta mukavaa puuhaa riittää lapsillemme pilvin pimein, miksi suotta pitää yllä jotain josta selvästikään ei ole tarpeeksi iloa ja nautintoa kenellekään.

Oikein aurinkoista kevättalvea perheellenne ja iloisia isä-tytär -päiviä teille!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kristaliina: Onhan se, mutta jos siitä maksaa 17 euroa kerta, tulee mieleen että mitä lisäarvoa ohjaaja tuo siihen. Jos menisi oikeaan uimahalliin koko perheen voimin, 1/3 voisi käydä vaikkapa ihan oikeasti uimassa samalla kun 2/3 halailevat toisiaan altaassa. Ja se olisi vielä halvempaa.

Itse ajattelin, että 1 vuosi voisi olla ihan hyvä ikä. Vauvauinti on joka tapauksessa koko kesän tauolla, eli kesäkuussa voisin hyvinkin käydä kokeilemassa tytön kanssa oikeaa uimahallin lastenallasta. Mutta en kyllä vielä itsekään tiedä, missä. Todnäk. Töölössä, Kalliossa tai Mäkelänrinteessä. Otan kyllä mielelläni suosituksia vastaan.

Kristaliina
Puutalobaby

Uijuijui onpa tosiaan hintavaa - joo tavallinen uimahalli vois tosiaankin olla järkevää :)

Jos/kun testaatte uimahalleja, kirjoittele ihmeessä kokemuksia niistä! Ai niin, ja kesällähän saattais olla jo esim. tuo Kumpulan maauimalakin sopiva...

Vierailija (Ei varmistettu)

Vauvattomana ja mistään tietämättömänä kommentoin silti tuota sukeltamista. Se, miksi vauvauinti ja -sukeltelu onnistuvat, johtuu vauvoilla olevasta refleksistä: kun joutuu veden alle, pidättää hengitystä automaattisesti eikä hukukaan. Kukaan ei voi tietää, tuntuuko se (henkeäpelastavan refleksin laukeaminen) vauvasta ollenkaan mukavalta vai esim. ahdistavalta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joissain uimahalleissa on ns terapia-altaita, joissa veden lämpötila on 32-asteista. Ne vois olla kivoja altaita uimisen opetteluun.

Tommi K
Isyyspakkaus

Vierailija (11:13): Niin, meidän neiti näyttää ainakin kokevan sen enemmänkin ahdistavana.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä vauvauinti jäi yhteen kertaan. Syynä oli yksinkertaisesti se, että altaassa piti olla lauantaiaamuna klo 8. Ja uimahallilla luonnollisesti jo aikaisemmin. Totesimme, että koko perheen henkisen hyvinvoinnin kannalta haitat olivat tässä tapauksessa suuremmat kuin hyödyt, ja jätimme leikin sikseen.

Verne (Ei varmistettu)

Viimeisempien tekstiesi pohjalta musta teidän tyttö vaikuttaa aivan ihanalle, eroahdistusta läpikäyvälle, herkälle tyypille. Mulla on niin sympatiat teidän ja tytön puolella.

Kaikkien lasten ei todellakaan tarvitse innostua kaiken maailman sirkushuveista. Ohjaan vauvaryhmiä ja usein törmään siihen, että vanhemmat turhautuu kun lapsi ei tee tai toimi kuten muut, tai ei suinpäin ryntää hommaan kuin hommaan. Musta tää aika suosii surullisen paljon nopeasti lämpenevää ekstroverttiutta.

Meidän hitaastilämpenevän tytön kanssa ei vauva-aikana päästy uimahallissa edes pukkarista sinne suihkuosastolle ja muskarissa käytiin väkipakolla "totuttelemassa" toisiin lapsiin niin että istuttiin jossain vaiheessa piirin ulkopuolella tarkkailijaoppilaina. Nyt kun miettii, niin ihan turhaan. Tulipahan käytyä, mutta oltais päästy helpommalla, jos ei oltais menty, vaan treffailtu kavereita ja tehty jotain mielekkäämpää ilman turhaa stressiä.

Nyt viisivuotiaana tämän hitaastilämpenevän herkkyydestä on valtavasti iloa ja hyötyä juuri sosiaalisten tilanteiden lukemisessa, jossa on tosi taitava, sekä hyvässä keskittymiskyvyssä ja rauhallisuudessa. Muistan, miten mua siloin joku kokeneempi rauhallisen vierastajan äiti lohdutti aikanaan juuri näin.

Ihania päiviä teidän koko perheelle!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuulostaapa ihan meidän nyt 5-vuotiaan esikoistytön vauvauintikokemuksilta: sukeltaminen ei vain luonnistunut ja puolen vuoden tahkoamisen jälkeen lopetettiin koko vauvauinti. Nyt tyttö käy uimakoulussa ja olisi koko ajan sukelluksissa, jos se vaan olisi mahdollista. Kuopuspoikaa ei koskaan edes viety vauvauintiin ja noin 1,5 vuotiaana hän herätti huomiota hotellin uima-altaalla hyppimällä altaan reunalta jatkuvasti sukelluksiin (kellukkeet sentään käsissä ja ainoastaan lasten altaaseen).

Jos haluat muskarisuosituksen, niin voin lämpimästi suositella Annantalon Musiikkihetkiä. Käytiin syksyllä Lastenliiton muskarissa, ja Annantalolla ollaan ihan eri sfääreissä! Myöskin 0-5-vuotiaiden ryhmä on mielestäni tosi toimiva, ja meidän yksivuotias ottaa tosi paljon mallia isommista lapsista :)

Uimahallisuosituksia voin taasen itse mielelläni myös vastaanottaa. Meillä lapsi vihaa vettä. Olisi todellakin pitänyt käydä siellä vauvauinnissa tai edes kylpeä kotona useammin kuin kerran viikkoon, sillä jossain vaiheessa jokin vain naksahti ja kylpemisestä tuli maailman kauheinta touhua. Nyt koitetaan käydä vähän useammin pesulla ja suihkutella pikku hetki kerrallaan; suihkussa tiukassa halauksessa äidin sylissä itku ei onneksi tule.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos Celia, en ole tutustunut lainkaan vaihtoehtoihin, mutta pidetään tämä mielessä.

Vaikka olenkin musiikkimiehiä, en kokenut tarvetta viedä tyttöä vauvamuskariin. Luulen että nautimme molemmat siitä enemmän sitten ensi syksynä, kun tyttö on jo reilusti yli yksivuotias. Tähän asti musiikkikasvatusta on siis saatu vasta kotoa. Laululeikit ovat kyllä olleet vähäisiä, ja niitä olisi kiva oppia itsekin lisää.

Alissa (Ei varmistettu)

Kuulostaa tutulta, Meidän 10kk poika nauttii kyllä uimisesta ja läiskyttelystä, mutta altaassa kelluvat lelut ovat selkeästi kiinnostavampia. Heti kun esine on hallussa vauva keskittyy lähinnä ölisemään ja jyystämään sitä. Ja ihan hirvee huuto jos yrität ottaa lelua pois.

Sukeltamisesta, musta on näyttänyt että useimmat vauvat, kuten meidänkin, lähinnä sietää sitä, en mä usko että kukaan niistä oikeesti nauttii siitä. Meillä avain on ollu mahdollisimman nopsa sukellus ja samantien pintaan tullessa lelu ja rentoa höpöttelyä.

Me muuten testattiin refleksiä ihan livetilanteessa kuukausi sitten Thaimaassa, matala alla vaihtui syväksi ns. lennosta ja rento kahlailu vauva sylissä päätyi sekä äidin että vauvan sukellukseen. Vauva ei ollu moksiskaan, eli tällaista hyötyä tottumuksesta voi olla, jos esim. viettää kesiä veden äärellä.

Tulehvi (Ei varmistettu)

Minulla ei ole lapsia, mutta käyn jonkin verran uimassa, ja keskusta-alueen uimahalliotannalla sanoisin, että ihan minin kanssa kannattaa jättää nuo pienet hallit väliin (Kallio, Töölö yms.), niissä on yleensä vain sellainen lasten uimakouluallas. Parhaimmaksi katsoisin Mäkelänrinteen, siellä on em. lisäksi sellainen ihan kunnollisen kokoinen taaperoille sopiva kahluuallas ja olisiko joku miniliukumäkikin siinä. Lisäksi vesihieronta-allas ja höyrysauna -- ihan kylpylää lähentelevä kokemus koko perheelle siis!

Kylpyiloa teille!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ainiin, Vuosaari kai tuommoinen kylpylätyyppinen kokemus myös ja enemmän lastenaltaita.

Jyviä ja ohdakkeita

Meidän esikoinen ei alle 2-vuotiaana nauttinut vedestä missään muodossa. Kylvyt oli huutoa laitokselta alkaen, suihkut samoin, uima-altaaseen ei halunnut kastaa varvastakaan. Ei tullut mieleenkään lähteä vauvauintiin, kun vesi oli kamalaa jo kotona. Kävimme kuitenkin aina välillä koko perheellä uimahallissa, missä  lapsi alkuun sylissä ja kesällä tietenkin rannalla hiekka-vesileikeissä. Pikku hiljaa alkoi helpottaa. Nyt 6-vuotiaana lapsella on uimataito hallussa, hyppää pää edellä altaaseen kolmesta metristä, sukeltaa tavaroita ison altaan pohjasta, laskee kaikista vesiliukumäistä riemulla jne.

Hyvin ehtii mukaan, vaikka vauvauinnissa ei olisi sukeltaminen maistunutkaan. Itse alan olla vuosi vuodelta yhä enemmän sitä mieltä, että kaikki vauvojen harrastukset ovat vanhempien harrastuksia. Vauvan puolesta syli ja olohuoneen lattia riittävät "harrastamiseen", mutta aikuisesta on kiva käydä välillä tuulettumassa. :)

Kippuralla

niitä vauvojen laululeikkejä oppii muskarissa, on niitä mitkä maksaa 90e kausi ja niitä mitkä maksetaan jokakerta kun käydään :)

sitten toki jos on kamalan arka, niin ehkä perhekerhot tms tekisi hyvää niin näkisi muitakin samanikäisiä&samoja lapsia säännöllisesti.

meillä ei ole taidettu kylpeä kovin usein, enemmän käydään suihkussa. 3v kun pääsi ekaa kertaa kylpylään, niin saatiin maanitella puoli tuntia että uskaltautui lastenaltaaseen-ehkä ne kaikuvat äänet siellä oli syynä. ongelmaa ei ollut meressä tai järvessä, saati maauimalassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kumpulan lastenallas oli kiva siihen asti kun törmäsin kelluvaan kakkaan. Sen jälkeen ei ole tehnyt mieli sinne mennä.

Melina G (Ei varmistettu) http://laatikkotalo.com/

Kyllä se vaan on niin, että lapsi kasvattaa vanhempiaan. :-)

Mindeka
Ma-material Girl

Mäkelänrinteen uimahallissa on kuulema varsinkin viikonloppuisin täysi kaaos, juurikin lukuisien lapsiperheiden ansiosta. Emme itse ole uskaltaneet käysä siellä siksi. Sitten kun on ikää vähän enemmän, niin sehän tuo vaan lisähauskuutta hommaan. Kai.

Kalliossa ollaan käyty, mutta siellä vesi oli noin 27 asteista. Töölössä on iso lastenallas ja vesikin 29 asteista. Sinne aiomme mennä polskimaan vielä useasti, ennen kuin stadikan pissa- lastenallas aukeaa ;) 

Siis oikeammin koska oletkin musiikkimiehiä, et kokenut tarvetta viedä tyttöä vauvamuskariin ;) Kyllä ihan pienet vauvatkin tuntuvat nauttivan musiikkihetkistä, mutta heille niitä pystyy ihan yhtälailla järjestämään kotonakin. Mutta saa niistä laululeikeistä kyllä paljon iloa ihan omaan arkeen kotona - mä en ois muistanut niistä ainuttakaan ilman muskaria. Siis sen lisäksi, että vanhempi näkee muita aikuisia ja lapsi muita lapsia (siis isompana, kun jo niistä jotain tajuaa).

Vierailija (Ei varmistettu)

Satasen tärppi: EI Itiksen uimahalliin!! Siellä on sairaan kylmä. Useampi tuttavaperhe on valitellut ihan samaa, siellä huulet sinertää ennen kuin ehtii pukkarista altaalle. Tämä myös meidän kokemus ko hallista.
Vuosaari on mun suosikki. Etenkin kun vanha puoli kesällä taas aukeaa remontin jälkeen, on se kaupungin paras halli.
Märskyssä on kaaos, lapsiperheitä ihan simona.
Kallion hallli on mun vakkarihalli, mutta vain silloin, kun käyn yksin uimassa matkaa. Lapsen kanssa se on tylsä ja toimimaton.
Kontulassa on ihan kiva, joskin aika pieni lastenallas, ja hyvä sauna.
Töölö on aika sympaattinen.
Ja jos Espoon puolelle eksyy, niin suosittelen Kaivomestaria Espoon keskuksessa. Leppävaarakin on ihan ok, joskin aika kulunut. Sitä remonttia odotellessa.
Vantaan puolella Hakunilan hallissa on ISO lastenallas, suosittelen!
Kesäisin suosimme Kumpulaa mieluummin kuin Stadikaa, kahdesta syystä: Kumpulassa on enemmän nurtsikenttää piknikkiä ja löhöilyä varten, toisekseen Stadika on kukkulan huipulla eli siellä tuulee aina.
Ja sittenhän on vielä Jakomäen, Malmin ja Siltamäen hallit, mutta niistä mulla ei ole kokemusta. Joku muu vois kertoa niistä, muakin kiinnostais.

Ja joo, harrastan uintia yhdistettynä lähiöretkeilyyn :)

Inkku (Ei varmistettu)

Jos Itä-Helsinkiin asti uskaltaa lähteä, niin Itiksen uimahalli on ihan kelpo paikka! Helposti saavutettavissa myös keskustasta, metroasemalta lyhyt kävelymatka. Vesi on lasten altaassa käsittääkseni himpun verran lämpöisempää (+29c) kuin keskivertohallissa ja siellä on lisäksi iso poreallas (+33c), joiden sinisistä valoista ja hieman luolamaisesta tunnelmasta ainakin meidän 2v nauttii suunnattomasti. Itiksessä on myös hyvin rauhallista verrattuna vaikka Mäkelänrinteeseen. Altaille mennessä kyllä voi tulla kylmä, kuten vierailija yllä kirjoittaa, mutta jos lapsi on sylissä ja vaikka pyyhkeeseen kiedottuna, niin en näkisi siinä ongelmaa. Miinuksena suihkut: tavallisista suihkuista tulee tosi vähän vettä, siinä vesilirussa ei saa nopeasti lasta saati sitten omaa tukkaansa pestyä. Suosisin yläkerran pesutiloja, joissa on ainakin naisten puolella pari normisti vettäpäästävää suihkua :) Vuosaarta en ole lapsimielessä testannut, se pitää käydä kokeilemassa kanssa! Ja Kumpulaan tietty kesällä, tänä vuonna ehkä lapsikin suostuisi jo altaaseen asti ilman huutoa jo pelkästä varpaiden kastamisesta :)

Karina (Ei varmistettu)

Mä taas tykkään Mäkelänrinteestä lasten kanssa. Meidän molemmat (5&2) lapset rakastaa sitä ja aina kyselee koska mennään taas - vaikka käydään suht säännöllisesti. Aina on samaan aikaan ollut pieniäkin, silmämääräisesti sanottuna n. 10kk on ollut nuorin, jonka olen siellä nähnyt.
Kun menee mahdollisimman aikaisin aamusta (meidän lapset on aamuvirkkuja, molemmat pystyssä jo seiskan jälkeen viikonloppuisin) niin siellä ei ole minkäänlaista kaaosta vaan rauhassa saa lillutella lämpimässä vedessä.

Vierailija (Ei varmistettu)

11-kuisen kanssa voi jo hyvin mennä tavalliseen uimahalliin, varsinkin kun teilläkin on kuitenkin jo vauvauintitaustaa. Me oltiin 10kk ikäisen kanssa kylpylässä ekan kerran. Aamupäivät (ja jos vielä pääsee arkena, niin sitä parempi) on parhaita pienten lasten kanssa, ei ole niin kovaa ruuhkaa.
En minäkään teidän tapauksessa jatkaisi vauvauintia, kun tosiaan saatte tutustua veteen myös normaalissa hallissa paljon halvemmalla. Me jatkettiin taaperouinnissa lähinnä siksi, että lapsi tykkäsi siellä olevista virikkeistä ja koettiin se helpoksi harrastukseksi koko perheelle. Mutta tosiaan ihan samaan pääsee tavan uimahallissakin.
Minäkin kuulen mielelläni sitten kokemuksia Helsingin (tai pääkaupunkiseudun) uimahalleista pienen lapsen kanssa. :)

Piipo79

Me on käyty jo 6kk iässä Vierumäellä lastenaltaassa loiskimassa. Katsoin, ettei silloin juonut altaan vettä! Tiedä onko oikein...

Kommentoi