Vauva kasvaa vauhdilla

Isyyspakkaus

Lapsen kehityksen seuraaminen on ihmeellistä. Joka viikko hän vaikuttaa jotenkin paljon isommalta ja vantterammalta kuin vasta aivan pieni hetki sitten.

Hänen kanniskelunsa vaatii koko ajan aiempaa enemmän voimia, ja pienimmät bodyt ja kireimmät sukkahousut alkavat olla hänen päällään jo aika pinkeitä. Käytämme öisin kertakäyttövaippaa, ja siinäkin siirryttiin jo kakkoskokoon.

Hän ei myöskään ole enää se passiivinen pötkylä, joka joko nukkuu tai syö, vaan hänestä on tullut hyvin aktiivinen seuraneiti. Päivisin hän ei nuku, vaan kaipaa juttuseuraa ja läheisyyttä.

Hän hymyilee paljon ja saattaa jopa päästää pieniä naurunkiljahduksia, kun hänelle juttelee. Hänen mummonsa huomasi, että hän seuraa tiiviisti kuvakirjojen kuvia, kun hänelle lukee ja kirjaa liikuttaa. Kun laulan hänelle aivan kasvojen edessä, hän saattaa innostua ja alkaa aukoa suutaan, aivan kuin haluaisi osallistua. Kun hänen äitinsä tanssii hänen edessään ja heiluttaa käsiään, myös hän alkaa heilutella käsiään.

En ole lainkaan perillä siitä, mitä lapsen pitäisi missäkin iässä tehdä ja oppia, mutta kaksikuisen vauva ei varmaan pitäisi vielä kääntyä vatsalleen. Silti yllätin hänet pari päivää sitten mahalleen kääntyneenä, vaikka olin jättänyt hänet selälleen sänkyyn. Sattumaa tai ei, se on selvää, että häntä ei voi enää jättää yksin reunattomalle hoitopyöydälle. Aika pian hän alkaa sitten ryömimään - ja kohta lähteekin jo yliopistoon.

Onhan se selvää, että lapset kasvavat ja kehittyvät tässä iässä kaikken eniten. On hassua, miten en ole aiemmin oikeastaan edes kiinnittänyt huomiota siihen, että vauvoja on erikokoisia. Nyt kun näemme puolivuotiaan tai vaikkapa kahdeksankuisen naperon, hän näyttää meidän tytsyymme verrattuna jo lähes aikuiselta.

Nyt alan ymmärtää niitä kommentteja, että nauttikaa tästä vauva-ajasta, sillä se kestää niin vähän aikaa. Rouva onkin jo pariin kertaan todennut, että meillä ei enää ole pientä vauvaa, vaan ihan iso tyttö. Niin no, toiset lapset syntyvät tämän kokoisena tai vieläkin isompina.

Vaan milloinkas tuo silmien ja hiusten lopullinen väri selviää? Tummat hiukset voivat ilmeisesti vielä muuttua aivan blondeiksi, mutta koska saamme selville, perikö tyttö äitinsä siniset vai isänsä vihreänkirjavat silmät?

Kommentit

Silmienväri vakiintuu muistaakseni 2.v iässä.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, palstaasi on ilo lukea! Minusta olisi mielenkiintoista kuulla mitä mieltä olet Suomen nykyisestä vanhempainvapaamallista. Onko se hyvä vai kannatatko 6+6+6 mallia? Miten te olette päättäneet jakaa vanhempainvapaat ja ennen kaikkea miksi päädyitte tiettyyn ratkaisuun (jos sitä sopii kysyä)? Olisiko tässä jopa aihetta omaan postaukseen?
Olen itse päättänyt, että jos lapsia joskus tulee niin vapaat jaetaan päivälleen tasan, enkä aio jäädä lapsen kanssa kotiin ja jättää työtäni, jotta mies voi tehdä uraa (voi tietysti olla, että ääni muuttuu kellossa, kun se oma lapsi on sylissä :D )
Ihmettelen sitä, että tuttavapiirissäni on pariskuntia, joissa molemmat osapuolet ovat yhtä koulutettuja ja tienaavat kutakuinkin yhtä paljon, mutta silti mies käyttää vain hänelle korvamerkityt vapaat. Ajattelin, että sinä ehkä osaisit valaista asiaa miehen/isän näkökulmasta. Kiitos!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuuliviiri: Ohoh, aika pitkään pitää siis jännittää ;)

Vierailija: Kiitos! Tuossapa on hyvinkin aihetta omaksi postauksekseen. Kannatan kyllä sitä, että isätkin osallistuvat lapsen hoitoon ja jäävät kotiin mahdollisuuksien mukaan. Omista ratkaisuistamme kirjoitan sitten, kun ne ovat ajankohtaisia. Rouvan äitiysvapaa kestää kuitenkin vielä ainakin ensi kevättalveen saakka.

6+6+6-malli kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta en pidä sen onnistumista todennäköisenä ainakaan aivan lähitulevaisuudessa. Ongelma on miesten asenteissa. Eiväthän kaikki käytä edes sitä kuuden viikon isäkuukauttakaan, vaikka siihen varmasti olisi monilla mahdollisuus.

Vierailija (Ei varmistettu)

ilmeisesti kylläkin silmien väri voi vielä muuttua vaikka murrosiässä. tai vielä myöhemmin.

meidän nuoremmalla silmät olivat harmaan-ruskeat n. 3kk iässä ja ehkä joskus 8kk tienoilla pystyi varmasti sanomaan, että ne myös vihertävät. vanhemmalla taas tukka tuntuu tummuvan nyt alle 3-vuotiaana.

mutta näitä tosiaan voi tapahtua milloin vaan

Vierailija (Ei varmistettu)

Jostakin olen kuullut että silmien väri voi vaihtua kaksivuotiaaksi asti. Omilla lapsilla on molemmilla ollut tummat tukat syntyessään, mutta hyvin nopeasti on väri vaihtunut vaaleaksi. Vanhemmalla lapsella oli jo syntyessään hyvin tummat silmät (mutta siniset) ja pari viikkoisena alkoivat muuttua ruskeiksi, eikä mennyt pitkään kun sai kokonaan tumman ruskeat silmät. Nuoremmalla oli pitkään siniset silmät ja vasta useamman kuukauden päästä alkoivat saada ruskeaa sävyä. Nyt hän on jo melkein kaksivuotias ja silmät ovat reunoilta vihreät ja keskellä pienet ruskeat tähdet. Ehkä siis melko nopeasti silmienväri alkaa ottaa suuntaa oikeaa väriä kohti, mutta lopulliseen muutokseen voi kulua pitkäkin aika?

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä luulen että silmien väri on vasta aikuisena varma :)
Itselläni oli lapsena sinivihreet silmät, mut teini-iässä rupes vihreetä tulee joukkoon. Ja nyt parikymppisenä ioin silmöt jo selkeen vihreet ja enintää erittäin pieni häivähdys on sinistä, jos enää sitäkään :D eikä harmaata lainkaa enää.

mut varmasti tohon parivuotiaaseen mennessä tulee se "suunnilleen" väri, mikä tulee olemaan. lähinnä varmaan joillain voi vähän muuttua vanhemmiten.

Annamanna2 (Ei varmistettu)

Ihana pieni tyttö teillä! Hymyt ja kiljahduset ovat parhaita :) Joko naureskelee omalle peilikuvalle? Se on huvittavaa hommaa!

Meillä on 3kk ikäinen poika ja syntyessään oli ihan mustat ja tuuheat hiukset, mutta muutamassa kuukaudessa ovat harventuneet ja nyt täysin vaaleat. Meillä vauva alkoi kääntyillä 2kk iässä myös ja sen jälkeen ei loppua ole näkynyt. Voisin melkein sanoa, että hohhoi, olisi voinut vielä hetken odotella :) On lähtenyt kovalla vauhdilla vetämään itseään eteenpäin (kaise jotain rymömimistä on) ja aina kun laittaa selälleen lattialle tai sängylle niin sekunnissa ollaan jo mahallaan. Yöllä ei meinaa nukkuminen kiinnostaa kun täytyy pyöriä akselin ympäri ja juurikin sitä "työntämistä ja vetämistä" harrastaa. Imettäminenkin hankaloitunut, sillä pökää itseään istuvaan asentoon. Ihanaa tietenkin seurata kehitystä, mutta ei mua haittaisi vaikka vielä hetken olisi pidempään ollut "makoileva pötkylä" :)

Ihania hetkiä vauvan kanssa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Eihän se nyt tuohon yhteen lapseen jää, eihän?

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan ihana kuva! Muutenkin liikutun aina vauvakirjoituksistasi lähes kyyneliin. :) Iloisia kesäpäiviä ja tsemppiä terassiasioissa!

Ajatus (Ei varmistettu)

Vierailija 19.7.2012 00:07, oletko ajatellut, että kaikilla tuo "jääminen" ei ole valinta? Eikä myöskään kaikkien halu?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitokset vierailijoille kommenteista silmienväriasiaan! Mitä tahansa voi siis olla odotettavissa.

Annamanna2: Kiitos! Vielä tämä tytsy ei ymmärrä oman peilikuvansa päälle.

Vierailija (00:07): No, ei nyt mennä asioiden edelle.

Vierailija (13:51): Kiitos!

Ajatus: Niinpä, ei ole itsestäänselvyyksiä nämä asiat.

Käykääpä vierailijat ja "ei varmistetut" ihmeessä tekemässä tunnukset Lilyyn ja palatkaa sen jälkeen tälle palstalle klikkaamaan "Seuraa palstaa".

Vierailija (Ei varmistettu)

Itselläni silmien väri vaihtui lopulliseen noin 5-vuotiaana. Synnyin sinisilmäisenä (isän silmien väri), nelivuotiaana silmät olivat virallisesti harmaat, kunnes muuttuivat lopullisesti vihreiksi (äidin silmien väri). Veljeni taas syntyi aivan pellavablondina, kunnes muuttui vähitellen täysin tummapääksi eli kaikenlaista voi tapahtua :D

Kommentoi