Vauvaperheen turhakkeista (ja paluu rattaisiin)

Isyyspakkaus

Olen nähnyt useampiakin blogipostauksia, joissa pohditaan, mitkä ovat välttämättömiä hankintoja vauvalle ja mitkä puolestaan täysiä turhakkeita. Tällaista listaa on vaikea tehdä yhden tai kahdenkaan lapsen perusteella, sillä esimerkiksi rintapumppu oli ensimmäisen lapsemme kanssa täysin tarpeeton mutta toinen lapsi joi ensimmäiset kuukautensa kaiken maitonsa rintapumpun läpi kulkeneena. Sen sijaan yksi yllättävä asia jäi meidän perheessämme hyvin vähäiselle käytölle molempien lasten kanssa.

Ne ovat lastenvaunut. En tarkoita rattaita vaan sitä rattaiden vaunukoppaa, jossa vauvan olisi tarkoitus makoilla ja vedellä hirsiä ensimmäiset kuukautensa. Meillä kävi niin, että kumpikaan lapsista ei oikein viihtynyt vaunuissa, joten ne jäivät hyvin vähäiselle käytölle. He eivät yksinkertaisesti viihtyneet makuuasennossa. Tyttöä niissä kärryteltiin muistaakseni vielä jonkin verran, mutta kun totuimme hänen kanssaan kantorepun käyttämiseen, vaunut unohtuivat.

Poika ei ole vaunuissa ollut valehtelematta kuin muutaman kerran. Vaunuja käytettiin kyllä viime kesänä ja syksyllä useamman kerran mutta lähinnä tavaroiden kuljettamiseen puutarhamökille. Ne kerrat, kun poikaa on yritetty pitää vaunuissa, ovat päättyneet itkuun, ja hänet on pitänyt ottaa kantoreppuun. Kerran mökillä nostin hänet unilleen vaunuun, ja hän nukkui niissä puolisen tuntia. Laitoin vaunut joskus syksyllä lastenvaunuvarastoon, ja sen jälkeen niitä ei sitten ole käytettykään.

Nyt päätin, että on aika siirtyä vaunukaudesta takaisin ratasaikaan, ja vaihdoin Bugiksien vaunukankaan istuimeen. Olenkin oikeastaan vähän kaivannut rattaiden työntelyä.

Pojan ensimmäinen retki rattailla oli jännittävä kaikille osapuolille. 

Hän oli kuitenkin selvästi kiinnostunut kaikesta, mitä ympärillä tapahtui. Ei itkuja - eikä tarvetta päästä pois rattaista takaisin kantoreppuun. Eikä varsinkaan takaisin vaunuihin!

Ja mikä parasta: näistä kahdesta oli jopa seuraa toisilleen kaupungilla!

Tervetuloa siis rattaat takaisin arkeemme! Jos vaunut olivatkin turhake, näitä rattaita käytetään vielä sadat kerrat seuraavien kolmen vuoden aikana.

Kommentit

MarjaH (Ei varmistettu)

Ihana! Ja eikö olekin ihanaa, kun sisaruksista alkaa olla seuraa toisilleen?

Meilläkin vaunukoppa oli aika turhake; helpompaa oli laittaa unipesä rattaisiin, jolloin tarvittaessa isosiskon sai kyytiin. Tällöin vauva oli liinassa/manducassa ja unipesä rattaiden alla muovipussissa. Etukäteen turhakkeeksi luulemani unipesä oli sen sijaan parasta ikinä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Todella! On liikuttavaa katsella lapsia leikkimässä keskenään ja nähdä, miten ihastuneena he katselevat tosiaan. Poika on yhtä hymyä siskon kanssa, ja siskokin on edelleen aivan vauvan lumoissa. Pienet <3

Amaalia (Ei varmistettu)

Meillä oli vaunut kovassa käytössä ekan vuoden - lapsi nukkui käytännössä kaikki päikkärinsä vaunuissa ulkona. Olen molemmat lapset nukuttanut ulkona ja molemmat ovat todella hyvin ulkona nukkuneet ja sitä myöten myös yöunet ovat sujuneet oikein hyvin molemmilla.

Vaunupäikkäreiden loppumisen jälkeen vaunut oli vielä jonkun verran käytössä - kun pääsääntöisesti liikuttiin kävellen paikasta toiseen. Nyt lapsi on 2,5-vuotias ja puoleen vuoteen ei ole vaunuja kyllä juuri käytetty. Lapsi kävelee hienosti jopa parin kilsan matkat edes takaisin. Pitäisi varmaan myydä vaunut pois, näin satunnaiseen käyttöön riittää meidän matkarattaat jotka nekin on oikein tukevat.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo ulkona nukuttaminen tuntuu kyllä hassulta täältä keskustan kerrostalosta katsottuna :) Kumpikaan lapsista ei ole nukkunut meillä uniaan ulkona, ja hyvin maistuvat niin päivä- kuin yöunetkin. Pitäisikin kirjoittaa niistä päivitys taas lähiaikoina!

Piipo79

Meillä taas vaunut olivat mulle elinehto! Niiden avulla sain itse ulkoiltua hyviä lenkkejä päivittäin! Meillä taasen:

-lelukaaret aika vähällä käytöllä kummallakin tytöllä

-tytöt ei myöskään käyttäneet ruokalappuja! (eka ehkä joskus, mutta toka ei suostunut ollenkaan joten  vaihdoin suosiolla paidan ruuan jälkeen, nyt 2v paidat säilyy suurimmaksi osaksi puhtaina).

-Turhakkeita olivat myös tuttipullot ja tutit joita ostin...kummankin kohdalla.

-Harsot olisivat olleet turhakkeita (koska kumpikaan ei juuri puklaillut) mutta ne on käytössä kertakäyttöisinä pepunkuivauspyyhkeinä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Lelukaari oli kyllä meilläkin lähinnä vain tiellä! Ruokalaput ovat taas erittäin tarpeellisia. Tutteja ei meilläkään imeskelty kuin muutaman viikon ajan, ja tytön kanssa ei tarvittu tuttipulloja. 

Yksi tarvike, jota emme koskaan oppineet käyttämään olivat wipesit, siis sellaiset kosteuspyyhkeet. Kaikki kuivuivat pakkaukseen. Ostin myös sellaisia tuttipullon sisälle laitettavia pusseja, jos kesälomamatkalla ei pääsisi pesemään pulloja, mutta ensimmäistäkään ei käytetty. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän vauva on nukkunut muutamaa kertaa lukuunottamatta kaikki päikkärinsä 10kuukauden aikana vaunuissa ja nyt rattaissa. Vaunut olivat alkukuukausieni pelastus, vauva hiljeni liikkuvissa vaunuissa saman tien ja itse karistin raskauskilot 2 kuukaudessa kävellen ihanassa kesässä. Jos joskus on seuraava lapsi, pyrin totuttamaan hänetkin vaunuihin heti.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä vauvat taas tottuivat nukkumaan unensa kantorepussa - ja kesälomalla auton turvakaukalossa. Mutta täytyy sanoa että talven myötä into vetää kantoreppu toppatakin päälle pieneni aika lailla, ja musta on nyt tosi kiva päästä taas työntelemään rattaita. 

TyyneK (Ei varmistettu)

Kuten kommenteistakin huomaa - toiselle turhake, toiselle (lähes) välttämättömyys. Meillä ei esikoiselle edes hankittu vaunuja, vastasyntyneestä lähtien rattaissa (Bugaboo Bee). Kesävauva ei koppaa kaivannut. Rattaita kyllä käytettiin paljon!

Toiselle ostin tuplarattaisiin erillisen vauvakopan. Lapsi mahtui siihen 3 kk, jonka jälkeen jatkoi ratasosassa. Oli siis oikeasti turhake, mutta kun raskausaikana iski jokin ihmeellinen tarve kokea vauvanvaunut :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Mielenkiintoista! Joo, jos nyt hankkisin vaunuja/rattaita, saattaisin myös skipata vaunut kokonaan. Mutta olivathan ne ihan kätevät puutarhamökkireissuille, sillä niissä kulki tosi paljon tavaraa! :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Meilläkään ei vauva viihtynyt vaunuissa, joten vaunut oli aika turhat ja kantoreppu taas aivan mahtava. Paras kommentti aiheeseen oli yhdellä neuvolan terveydenhoitajista, jonka päättelyketju eteni siitä, että kerran vauva ei nuku vaunuissa siihen, että se ei koskaan pääse ulos. Mainittakoon nyt vielä, että kyllä pääsi päivittäin pihalle - mutta ei vaunuissa. :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, no ulkoilu on muutenkin yliarvostettua ;) Jos lapsi istuu tai makaa paikallaan, se on ihan sama, käykö poskille kylmä tuulenvire vai ei.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tulo kuvista mieleen, että tuo äitiyspakkauksen pupuhaalari on kyllä tämän talven trendiasu kaikilla pikkusisaruksilla. Se on aivan ihana! Meilläkin se on ollut käytössä koko talven, kohta jää kyllä pieneksi. Niitä näkyy nyt enemmän kuin silloin muutama vuosi sitten, kun se oli äiiyspakkauksessa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä tytöllä taisi olla jokin nallekuvio, joka oli vuoden 2011 äitiyspakkauksessa. Tyttöhän siis syntyi 2012, mutta vanhoja pakkauksia jaettiin edelleen. Harmi, sillä kuosit ja värit eivät olleet kovin mieluisia. Tämä haalari tuli kavereilta, sillä olimme antaneet nallehaalarin jo jonnekin kiertoon. 

Mungopapu (Ei varmistettu)

Joo! Yhtenä aamuna perhekahvilassa oli 5 vauvaa tämä puku päällä.
Itsekin sen ostin kirppikseltä 2015 syntyneelle pojalle. Ja on se tuolla kaapissa vielä, on niin nätti

Meillä Manduca oli esikoisella ihan turhake, mutta toisella lapsella elintärkeä. Olis varmaan toki esikoisellakin tullut käytettyä, jis olis osannu, mutta toisen lapsen kohdalla oli pakko opetella.

 

Stokken tripp trappin newborn-istuin oli turhake, mutta toisen kanssa sitä käytettiin päivittäin eikä ollu enää ollenkaan turhake.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jep, näin sitä muuttuu omatkin näkemykset. (Ja siksi kannattaa suhtautua varauksella kaikkiin neuvoihin, mitä muut vanhemmat antavat yhden tai kahdenkaan lapsen perusteella.) Stokken Newborn oli muuten meillä tosi hyvä peli, ja sitä käytettiin päivittäin aina helmikuun loppupuolelle saakka, kunnes poika alkoi istua riittävän tukevasti ilmankin.

Kommentoi