Vielä kerran tattariblineistä

No nyt Helsingin Sanomat ja ex-ravintoloitsija Hariton Tuukkanen sen meille selittivät!

Oli ihan sattumaa, että venäläisten aatelisten herkku, rasvainen tattarikakku eli blini, levisi sesonkituotteeksi helsinkiläisravintoloihin. (…)

Ero venäläisen ja suomalainen blinin välillä on se, että suomalainen on pysynyt muuttumattomana ja venäläinen on muuttunut ohueksi, rapeaksi letuksi, joka nautitaan ranskalaiseen tapaan makeilla tai suolaisilla täytteillä, kertoo Tuukkanen. (…)

Tosiasiassa blini oli Venäjälläkin alun perin paksu kakkumainen paistos. Suomalainen tulkinta on siis oikeastaan vanhanaikainen ja alkuperäinen versio blinistä.

’Neuvostoliiton aikana tuhoutui hienostunut venäläinen ruokakulttuuri, jäljelle jäi kotiruokaperinne’, Tuukkanen sanoo.

HS.fi 29.1.2016

IMG_7641.jpg

Moderni blini – siis suolainen ’lettu’

Ja miksi blinejä syödään juuri alkuvuodesta?

Kaikki alkoi pienestä kulmaravintolasta, Galleria Haritonista, Helsingin Kaartinkaupungista 1990-luvulla. (…) 

Ravintolan omistajan Hariton Tuukkasen luomaa ruokalistaa ohjasi näet uskonnollinen vakaumus. Rasvaisten tattarikakkujen maustamat Bliniviikot ennakoivat ortodoksisen kalenterin suurta paastoa. (…)

Pian Tuukkasen aloittamat bliniviikot tunnettiin ympäri Suomea ja blinistä tuli kausituote rapujen, parsan tai mateen tapaan.

Kiitos tästä!

Kommentit (6)
 1. Venäjällähän on jokainen kadunkulma täynnä pieniä kioskeja, joista voi noita ohuita blintshekkejä ostaa haluamillaan täytteillä. Tosin joissain kopeissa ei myydä blinejä, vaan vaikkapa valtavia uuniperunoita, joihin niinikään valitaan oman maun mukaiset täytteet, tai uzbekistanilaisia shaarmoja (kebabrullia). Siellä on ihana katuruokakulttuuri, en ole missään syönyt niin hyvin.
  Mutta tämähän ei liittynyt alkuperäiseen asiaan mitenkään 🙂

  1. Vaikkei olisikaan liittynyt alkuperäiseen asiaan, niin kiva kuitenkin, että jaoit tämän tiedon. 🙂 Minua ainakin kiinnosti! Olen kahdesti käynyt Venäjällä, mutta missannut katuruuan täysin, seuraavalla kerralla täytyy muistaa.

  2. Ei haittaa 🙂 Minulle venäläinen ruokakulttuuri on aika tuntematonta. Kävin joskus 80-luvulla Neuvostoliitossa, ja siitä ei ole mitään muistikuvia, ja yhdellä työmatkalla joskus 5 vuotta sitten ei ehtinyt juuri tutustua ruokiin.

  3. true russian
   2.2.2016, 16:26

   shaverma!!
   ei kukaan uzbekistanilainen edes venäjällä ymmärtäisi jos yrittäisit tilata shaarmoja (?)

   niin ja ps. blinchikit edelleen paksumpia kuin suomalaiset letut.

 2. Yllättävää, että tämä on näinkin uusi juttu meillä Suomessa!

  1. Todella! Ja olipa hauska yhteensattuma, että Hesari kirjoitti tästä juuri nyt, kun asiaa ihmeteltiin jälleen vain pari viikkoa aiemmin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *