Voihan kesälomat

Isyyspakkaus

Yksi asia, joka meille ei tullut koskaan aiemmin mieleen, oli se, että päiväkotikin voi olla joskus suljettu. Ei usein mutta säännöllisesti kuitenkin: pari viikkoa joulun ja uudenvuoden tienoilla, pari päivää henkilökunnan koulutusten vuoksi ja kuusi viikkoa kesällä. Kaupunki kyllä osoittaa varapäiväkodin, kun oma päiväkoti on kiinni, mutta on jotenkin ikävää laittaa pientä aivan vieraaseen paikkaan.

Syksyllä ja vuodenvaihteessa Rouva jäi sitten pois töistä niinä päivinä, kun tyttö olisi pitänyt laittaa varahoitopaikkaan, mutta olihan sekin aika hassua.

Viime viikolla henkilökunnan koulutuspäivänä olisi jälleen ollut sama asia edessä, mutta Rouva oli Amsterdamissa. Minulla taas oli hyvin tärkeä työpäivä, enkä muutenkaan pitänyt järkevänä ottaa palkatonta vapaata päiväkodin vapaapäivän vuoksi. No, tyttö meni lopulta varapäiväkotiin, ja kaikki meni tosi hienosti. Hän oli syönyt, nukkunut ja leikkinyt reippaasti ja oli iloisena keinumassa, kun tulin hakemaan.

Tytön päiväkotiryhmästä kaikki muut olivat näemmä jääneet kotiin.

Jännä nähdä, miten käy kesän kanssa, kun päiväkoti on suljettuna kuusi viikkoa. Päiväkoti on suljettuna kuulemma siksi, että lasten määrä putoaa niin rajusti. Ymmärrän.

Mietin kuitenkin, että onkohan tämä myös itseään vahvistava asia: kun päiväkoti on suljettu kuusi viikkoa, myös lapset ovat poissa kuusi viikkoa juuri siksi. Eikös muuten ole jännää, että kesäksi sulkeutuvat päiväkodit ja niiden loma-ajat on päätetty jo ennen kuin vanhemmilta on kysytty, milloin lapsi tarvitsisi hoitoa? 

Nyt olisikin sitten pähkinä purtavana: maksimoidako koko perheen yhteinen loma-aika vai minimoida lapsen varapäiväkotiaika? Jotta häntä ei tarvitsisi laittaa sinne lainkaan, yhteistä lomaa jäisi vain kaksi viikkoa, ja puolet omasta lomasta pitäisi viettää kotona. Ei kiitos.

Mietin kyllä sitäkin, että jos lapsi ylipäänsä menee varahoitoon, lienee aika sama, onko hän siellä muutaman päivän vai kaksi viikkoa. Taidamme valita neljän viikon yhteisen loman.

Kommentit

Piipo79

Hankalaa tuo lomien sovittaminen. Meillä päätös oli, että ollaan kolmisen viikkoa yhteisellä lomalla ja loput hoidetaan vuorotellen niin, että lapsi saa pitkän hoitovapaan. Arkena kun tuppaa venymään päivät sinne viiteen.

Susanna (Ei varmistettu)

Suosittelen varahoitoa. Siellä on yleensä ainakin yksi tuttu hoitaja, kenties tuttuja lapsiakin ja joskus jopa vähemmän lapsia kuin normiryhmässä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän kaupungissa ei ole aina ollut yhtään tuttua hoitajaa varahoidossa. Ja pahimmassa tapauksessa varahoito on vielä vaihtunut paikasta toiseen kesän mittaan. Melkoinen stressitekijä pienelle, mutta hengissä ovat toistaiseksi selvinneet, kun on pakko ollut viedä hoitoon. Kivahan se olisi, jos kaikki vanhemmat voisivat *valita*, ollaanko *yhdessä* *lomalla* 2 vai 4 viikkoa. Monessa työpaikassa ei ole mahdollista valita loma-aikoja ja monessa nykytyösuhteessa ei lomia edes kerry pidettäväksi, vaan maksetaan joka pätkän jälkeen rahana. Eipä ole ruuhkaa uimarannalla, jos ole kesälomalla marraskuussa. :(

Siihen on selkeä syy miksi päiväkotien sulkuajat päätetään ennen kuin hoidontarve on kunnolla selvitetty. Onhan päiväkodin työntekijöidenkin saatava lomansa pitää ja nämä päätöksetkin on tehtävä ajoissa. Tämä on yksi ikuisuuskysymyksiä päivähoidossa, vanhemmat ihmettelevät asiaa joka kevät. Toinen ikuisuuskysymys on se, että yllättävän monet vanhemmat eivät palauta hoidontarvekyselyä ajoissa. Niitä on saanut kysellä viikkokaupalla. Jos pk jää odottelemaan näitä palautuksia, niin työntekijöiden kesälomat päätettäisiin vasta kesäkuussa.

Mutta onhan sekin kyllä totta, että raha painaa. Paljon löytyy vanhempia, jotka haluavat minimoida lapsen varahoitopaikassa vietetyn ajan. Ja tätä totta kai ns. rohkaistaan mm. tällä tavoin. 

Mutta sanottakoon vielä sekin, että joukosta löytyy yllättävän paljon myös vanhempia, jotka pitää lasta varahoidossa lomaillessaan itse. 

Ja olen tosiaan ollut päiväkotirintamalla töissä. 

Ei mene ihan noin (Ei varmistettu)

Vanhemmat eivät kiusallaan ilmoita lomia myöhään, vaan monessa työpaikassa kesälomalistat saapuvat vasta huhtikuussa. Tämä siksi, että vuosilomakausi päättyy maaliskuun lopussa, jolloin katsotaan, kuinka monta päivää lomaa kukin työntekijä on ansainnut. Loman määrästä ja ajankohdasta voi toki spekuloida aiemminkin, mutta vasta, kun asiasta on sovittu esimiehen kanssa listan mukaisesti, sen uskaltaa ilmoittaa eteenpäin.
Ja toinen ihmetys sitten on, miksi päiväkodeissa ei pyöri kesäsijaisjärjestelmä niin kuin muilla aloilla? Vai pyöriikö? Säästöähän se toki on, jos ketään ei tarvitse palkata, mutta sanoisin, että säästöä väärästä asiasta.

Ilmaisin asian ehkä vähän huonosti. En tarkoittanut, että kaikki vanhemmat tahallaan tai kiusallaan jättävät kyselyt palauttamatta. Lomat varmistetaan myöhään, unohduksiakin sattuu..

Kesäsijaisia ei palkata, koska hoitajien lomat pyritään ajoittamaan lapsien loma-ajoille. Ja koska raha, totta kai. 

Miiliri (Ei varmistettu)

Meille on ainakin Vantaalla syntynyt vähän toisenlainen kuva: hoitajien lomia ei pyritä ajoittamaan lasten loma-aikoihin, vaan lasten lomat pyritään sijoittamaan tosiaan jo ennalta määriteltyihin hoitajien loma-aikoihin. Hoitajista valtaosa on lomalla heinäkuun, mikä taasen ei todellakaan ole mahdollista kaikille vanhemmille. Me kaikki emme voi olla heinäkuussa lomalla, kun työpaikalla on muitakin ihmisiä, joiden kanssa lomat tulee sovittaa. Tämä kommenttini ei kohdistu edellisen kommentoijaan, vaan itse järjestelmään.

Tämä systeemi todellakin ruokkii itseään, koska mekin pyrimme järjestelemään lomamme niin, että lapsen ei tarvitse mennä sen viiden viikon aikana varahoitoon, jonka päiväkoti on kiinni. Tämä sekä lapsen itsensä takia, joka on vielä aika pieni sekä jo ihan käytännön syistä. Meillä on vain yksi auto, ja varahoito on aika kaukana ja huonojen liikenneyhteyksien päässä.

Stressiä vähentäisi huomattavasti se, että lapsi pääsisi koko kesän omaan päiväkotiinsa omien tätien kanssa. Varahoidossa ei omia tätejä ole kuin ensimmäisellä tai viimeisellä viikolla, kun he kaikki ovat heinäkuussa lomalla. Myöskään työpaikalla ei katsota hyvällä sitä, että joka vuosi pyydän lomani heinäkuulle, jolloin kaikki muutkin haluaisivat lomailla. Pidemmän päälle alkaa aiheuttamaan pahaa verta.

Tässä tosiaan kaupungit tekevät ison oletuksen, että lähes kaikki vanhemmat voivat olla heinäkuussa lomalla. Iso osa pystyy, mutta jäljelle jäävät tietyllä tavalla maksavat tästä oletuksesta. Heinäkuu on supistusten kuukausi, varhaiskasvatus ei ole mikään poikkeus. Syy miksi suurin osa hoitajista on lomalla heinäkuussa, perustuu oletukseen, että suurin osa lapsista on lomalla heinäkuussa. Oravanpyörä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Vain kaksi viikkoa yhteistä lomaa!!! Anteeksi mutta naurattaa. Mietipä muutama vuosi eteenpäin ja laske paljonko koululaisella on lomaa vuodessa. Yksikin yhteinen lomaviikko olisi meidän perheessä luksusta.

Piipo79

Ai niin, tulevaisuutta helpottaa varmasti se, että minun havaintojen (suht suppeiden, myönnettäköön) samat päiväkodit ovat aina tietyt viikot kiinni (esim. juhannuksesta alk 5-6 vko). Mekin olimme jo aika varmoja kiinnioloajoista ennen listojen tuloa.

Maria_L (Ei varmistettu) http://marianmietteet.vuodatus.net/

Meillä yhtä lukuun ottamatta kaikki päiväkodit ovat kiinni myös syysloman ja hiihtoloman (+joulu ja kesä). Koska me emme ole opettajia ei lomaa vaan saa noin paljon pidettyä mitenkään, joten varahoitoa on meillä käytetty ja hyvin on aina mennyt.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tätä päiväkotien lomayhtälöä en ihan ymmärrä kyllä. Siis kun meidän pk on kiinni kesällä 6 viikkoa ja joulun aikaan 2 viikkoa, niin kuinka pitkät lomat niillä päiväkodin tyypeillä on? Siis kun normaalisti vuosilomaa tuppaa olemaan sen max. 6 viikkoa vuoden ajalle jaettavaksi (plus että päiväkodissakin lomia voitaisiin porrastaa, niin varmasti riittäisi 4 viikon sulkeminen kesällä). No joo, mutta oikeastihan siinä lienee kyse siitä, että kaupunki säästää.

Meillä lapsi saa olla kotona kesällä 7 viikkoa. Tämä siksi että äidillä ja isällä on heinäkuussa 2,5 viikon työmatka ja lapsi tulee sinne mukaan (isovanhemmat hoitavat). Sen lisäksi porrastamme vähän lomiamme, että saadaan vielä elokuun ekakin viikko lomaksi (koska siellä tulee olemaan ihan kamala hässäkkä uusien lapsien aloittaessa ja se stressaa lasta). Varapäiväkotia emme edes aloita, koska jo omahoitajan viikon loma sai aikaan pitkään jatkuneen "ei päiväkotiin, päiväkodissa ei kivaa" jakson jolloin herkkiksemme itki hoidossa (vaikka omahoitajakin oli palannut lomaltaan).

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Säästöistä on myös kyse, mutta otithan laskuissasi huomioon myös sen, etteivät kaikki päivähoidon työntekijät voi olla yhtä aikaa lomalla? Jos ajatellaan raa'asti, että kunnassa x on 30 päivähoidon työntekijää, joista jokainen pitää kesällä 4 viikkoa lomaa. Supistetun toiminnan aikana, esim. se 6 viikkoa, on auki kaksi päiväkotia, johon tarvitaan yhteensä vaikkapa nyt ihan hatusta heittämällä 8 työntekijää. Niinpä osa työntekijöistä aloittaa lomansa tuon kuuden viikon jakson alussa ja tulee takaisin pari viikkoa ennen sen loppua. Osa aloittaa pari viikkoa jakson alun jälkeen ja lopettaa sen loppuessa. Osa saattaa vielä pitää lomiaan useammassa erässä, koska lapsia on vähemmän paikalla muinakin lomakuukausina, joku vaikka kesäkuussa 2 viikkoa ja elokuussa 2. Näiden monimutkaisten yhtälöiden jälkeen joku viisas ihminen järjestelee asiat niin, että jokainen päiväkodin työntekijäkin pääsee jossain kohtaa lomalle ja samalla hoitajia on tarpeeksi töissä lapsilukuun nähden. Sillä periaatteella, että kaikki olisivat sen 6 viikkoa yhtä aikaa lomalla, ei olisi ollenkaan työntekijöitä supistetun toiminnan aikana.

Sekavasta selostuksestani varmaan huomaa, että minä en ole se "joku viisas ihminen". :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä ne hoitajat lomansa saisivat, vaikka päiväkoti olisi lyhyemmän aikaa kiinni (koska lasten hoidon tarve myös vähenee). Hyvin paljon yksinkertaistettu esimerkki, joka ei täysin skaalaudu (koska pk tarvitsee myös sijaisia, siivoajia, keittiöhlökuntaa jne, mutta isossa skaalassa kuitenkin suurinpiirtein toimisi). Oletetaan 8 lasta (alle 3.v) ja kaksi hoitajaa. Tarkastellaan 6 viikon ajanjaksoa, josta 2 lasta on lomalla vain 2 viikkoa ja loput lapset vähintään 4 viikkoa (lomat sijoittuen niin ettei yhtä aikaa hoidossa ole kuin maksimissaan 4 lasta). Hoitaja A pitää lomansa ensimmäisten 4 viikon aikana ja hoitaja B viimeisten neljän viikon aikana. Tadaa, hoitajat ovat yhtä aikaa lomalla 2 keskimmäistä viikkoa (=sulkuaika) ja saavat yhtenäisen 4 viikon kesäloman.

No joo, oikeasti yhtälö on vaikeampi ja päiväkodin vuosi sisältää myös suunnittelua, mutta silti väitän että kyllä henkilökunnan lomat olisi järjestettävissä niin, että sulkuajaksi riittäisi esim. 4 viikkoa, jos kaupungeilla olisi tahtoa / rahaa tähän.

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Kommentissani oli enemmänkin kyse siitä, että eihän kaikki työntekijät tosiaankaan ole lomalla sitä kaikkea kuutta viikkoa, vaan ne on porrastettu juuri siksi, että työntekijöitä tarvitaan myös sillä sulkuajalla. Siitä olen samaa mieltä, että sulkuajaksi riittäisi lyhyempikin aika (meidän kunnalla tuo aika on joskus ainakin ollut lyhyempi), kuten aiemmassakin kommentissa sanoin, niin kysehän on myöskin säästöistä. Sehän on nyt ihan syvältä, että kunnilla ei ole rahaa pitää kaikkia päiväkoteja auki, mutta tavallisena pulliaisena siihen asiaan on kovin vaikea vaikuttaa. Lisäksi hoitajat ansaitsevat lomansa siinä missä muutkin ja mikäli sulkuaika olisi kovin pieni, johtaisi se väistämättömästi myös siihen, että hoitajien lomia jouduttaisiin myös pätkimään enemmän. Vaikka lapsimäärä vähenee, niin ylipitkien työpäivien välttämiseksi hoitajia tulisi olla vähintään kolme (riippuen lasten hoitoajoista). Jos siis esim. pieni yksikkö, jossa on vaan yksi ryhmä ja kolme hoitajaa, haluaa pitää ovensa auki koko kesän ja lasten hoitoajat pyörivät välillä 6.30-17.30, niin eihän se onnistu ilman sijaisia tai yhdistymisiä muiden päiväkotien kanssa, koska päivät pitenevät kahdella muulla, kun yksi hoitaja on lomailemassa. Ja koska on ne säästöt, säästöt, niin sijaisiahan ei kovin äkkiä palkata, eikä ne ylityötunnitkaan ole suotavia.

Nyt voisin olla vaikkapa ihan hiljaa, koska eihän näistä mun selostuksista ota hullukaan enää selvää. :P

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin, lukaisepa oma kommenttisi uudelleen läpi. Jos vakituiset työntekijät ketjuttaisivat lomansa, kuinkahan pitkän ajan lapsesi olisi ilman a) omahoitajaansa ja b)ilman muita tuttuja hoitajia ryhmässään? Tämä on syy, miksi päivähoidossa lomat otetaan keskitetysti niinä aikoina, kun on vähemmän lapsia eli juhlapyhien ja kesän "hiljaisimman" kuukauden aikana.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lue kommenttini yltä (yksinkertaistettu esimerkki). Päiväkodin kesälomien järjestäminen niin, että päiväkoti olisi kiinni esim. 4 viikkoa ei ole mitenkään mahdotonta. Se että päiväkoteja suljetaan pidemmiksi ajoiksi johtuu siitä että kaupungit säästävät (ja toissijaisesti siitä, että lapsia jotka tarvitsevat hoitoa on vähemmän, siinä mielessä toissijaisesti että vanhemmat joutuvat juuri nyt kikkailemaan lomien kanssa, jos haluavat pitää lapsen kotona päiväkodin kiinniollessa).

Oman lapsen kohdalta taas on onni että me vanhemmat voimme vapaasti päättää loma-aikamme. Siksipä lomailemme silloin kun päiväkoti on kiinni (vaikka se nyt 6 viikkoa onkin). Mutta kaikki eivät voi näin tehdä ja minusta on aika sietämätöntä kun ajattelen kuinka moni pieni joutuu kesäänsä viettämään ilman tuttuja hoitajia / päiväkotia sen takia että kaupungit säästävät.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko vielä jatkaa kaupunkien ja kuntien päivähoidon resursseista (ihan siis vaan sitä, että en laita päiväkotien pitkiä kiinniolemisia hlökunnan vastuulle, vaan päättäjien). Esimerkki on tästä esim. se että pk:ssa (Helsingistä esimerkkini) tehdään aamulla lapsien laskenta ja jos pienten ryhmästä on neljä lasta pois (esim. sairaana tai muuten vapaalla), niin ehei, se ei tarkoita hoidossa oleville lapsille ja aikuisille leppoisampaa päivää pienemmällä joukolla. Ei, vaan se tarkoittaa sitä, että ns. ylimääräinen hoitaja saa (=joutuu) lähteä toiseen ryhmään (hyvässä tuurissa omassa pk:ssa, huonolla tuurilla jossain toisessa pk:ssa) paikkaamaan. Eipä ole mahtavaa tämä (tai siis hyvä juttuhan tämä olisi jos omassa pk:ssa olisi toisessa ryhmässä akuutti ylimääräisten käsien tarve, mutta siis ihan sääntönä, niin on älytöntä...ei tartte kaupungin sitten palkata sijaisia, ärh). En todellakaan kadehdi päiväkodin työntekijöiden oloja, kuka meistä haluaisi mennä töihin tietämättä että missä päivänsä saakaan viettää ja kenen kanssa (toki sellaisia töitä on, mutta kuka ajattelee että tämä on päiväkodin arkea, en ainakaan minä tiennyt moisesta ennen viime syksyä).

kvak (Ei varmistettu)

"Tätä päiväkotien lomayhtälöä en ihan ymmärrä kyllä. Siis kun meidän pk on kiinni kesällä 6 viikkoa ja joulun aikaan 2 viikkoa, niin kuinka pitkät lomat niillä päiväkodin tyypeillä on?"

Ei yhtään sen pidemmät kuin muillakaan, sillä koko henkilökunta ei ole noita kaikkia aikoja lomalla. Esimerkiksi itse en viettänyt lomaa syyslomalla (sulkuviikko, oman päiväkodin hoitoa tarvitsevat lapset ja työssäolevat aikuiset olivat päivystyspäiväkodissa) enkä joulun välipäivinä (sama juttu, päivystyspk.ssa) ja pidin yhden lomaviikon sitten sulkuaikojen ulkopuolella, jolloin minulle otettiin ihan normaalisti sitten sijainen omaan ryhmään. Eli se, että päiväkoti on kiinni, ei tarkoita, että koko henkilökunta olisi silloin lomalla ja että sitä lomaa olisi jotenkin muita työssäkäyviä enemmän ja pulju pitäisi sulkea siksi, että henkilökunta saa pidettyä lomiaan pois. Useimmiten se varahoitoon "joutuminen" vieraisiin tiloihin vieraiden lasten kanssa on haastavaa ja ei-toivottua myös henkilökunnan taholta, mutta ikävä kyllä tästäkin asiasta päättävät vallan muut tahot, kuin työntekijät itse.

Vierailija (Ei varmistettu)

On myös säästöä pitää kiinni itse rakennusta. Päiväkodin tiloissa työskentelevät myös laitoshuoltajat, talonmiehet, mahdollisesti keittäjät jne. Ja käyttösähkö, vesi, ruoasta aiheutuvat kustannukset (esim. hankinnat, valmistus, jakelu)... Kun olin itse päivähoidossa töissä, meillä pidettiin loma-aikoina säästösyistä osaa rakennuksesta kiinni. Emme siis saaneet olla oman ryhmämme kanssa omissa tiloissamme, vaan toisen ryhmän puolella vaikka henkilökunnasta ei ollut pulaa.
Vanhempina maksamme vain murto-osan lastemme päivähoidon todellisista kustannuksista. Jos on parempia säästöideoita niin ehdottakaa ihmessä alueenne varhaiskasvatuksen johtajalle.

Minä ainakin ymmärrän että lapseni hoitajilla saattaa olla vaikkapa kouluikäisiä lapsia ja myös he ehkä haluavat sovitella puolisonsa kanssa lomansa järkevästi. Mielestäni heilläkin on oikeus anoa lomaa toivomalleen ajalle.

Marihanna (Ei varmistettu)

Omien lasteni päiväkodissa kysyttiin keväällä hoitotarvetta, ja päiväkodin sulkeminen ajoitettiin niin, että mahdollisimman harva joutui valitsemaan varahoidon. Koulujen pitkä loma on ollut paljon hankalampi kattaa vanhempien lomilla, varsinkin kun itse pystyn pitämään loman vain lyhyissä pätkissä. Perheen yhteistä loma-aikaa on ollut yleensä 2 viikkoa, loput pari kuukautta jaetusti ja osin isovanhempien avulla.

Kummastelija (Ei varmistettu)

Eikös se vaan niin mene, että kun on lapsen hankkinut niin pitää ehkä ymmärtää, että lapsiperheen arki ja LOMA on erilaista kuin kahdestaan asuvan pariskunnan. Tuliko oikeasti yllätyksenä, että ette voi jatkaa samanlaista elämää päiväkoti-ikäisen kanssa kuin ennen häntä?

karkkimaria

Mä en nähnyt että Tommi olisi mitenkään antanut ymmärtää, että olettaisi elämän säilyvän muuttumattomana. Mutta miksei elämä saisi olla lapsien jälkeen perheelle mielekästä ja sopivaa mahdollisuuksien puitteissa? Ei kaikilla lapsettomillakaan pareilla ole mahdollisuutta/ halua viettää koko lomiaan yhdessä.

Lähinnä kyseessä oli mielestäni ne valinnat, joita lähi kuukausina tehdään useassa kodissa. Ikuisuuskysymys on hankala etenkin perheessä, joka vasta totuttelee päivähoidon tuomiin kommervenkkeihin. Lapsen parasta ajattelen. - ja siinä se todellinen ongelma ehkä onkin. Kumpi on lapselle parempi, pitkä kotiloma puolittain vanhempien kesken vai lyhyempi, mutta monesti intensiivisempi, aika yhdessä? Se jokaisen perheen on punnittava aina uudelleen!

empuska

Ei tosin paljon nuo Tommin uusavuttomuutta kiljuvat provo(?)otsikot ja -saatetekstit auttavat antamaan ongelmille niiden ansaitsemaa vakavuutta. Onneksi suurin osa täällä tuntuu olevan järkeviä kommentoijia, jotta tällainen lapsetonkin ymmärtää, ettei taas ulista näistä ensimmäisen maailman ongelmista.

Ilja (Ei varmistettu)

Onneksi onnistuit itse omalla panoksellasi viemään keskustelua eteenpäin asiallisesti ja rakentavasti!
Voi hyvänen aika, miten huonoa käytöstä.

empuska

Paraskin puhumaan, jos nyt kerta on pakko mennä lapsen tasolle kuten eräät. <3

Markkula (Ei varmistettu)

Moi Tommi,

Kiitos hienosta blogista taas!

Erään lahtelaisen perheen kesäsuunnitelma: 6-vuotias eskarissa 31.5. asti, sen jälkeen 2 vko urheiluseuran kesäleiriä arkisin klo 8-16, sen jälkeen viikko isovanhempien hoidossa, juhannuksesta alkaa äidin kesäloma johon sisältyy 1 vko yhteistä lomaa isän kanssa, äiti palaa töihin, isän loma päättyy 5.8., jolloin tarvitaan vielä 0,5 vko isovanhempien hoitoapua... 3-vuotias juhannukseen asti päiväkodissa, muuten tietysti sama ohjelma isoveljensä kanssa.

t.nimim. "Yhteinen 4 viikon loma puolison kanssa sitten taas vuonna 2022"

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Samojen asioiden kanssa tuskaillaan, vaikkakaan meillä ei hirveesti voida vaikuttaa siihen, että koska lomat saadaan. Miehellä on töissä kiertävä systeemi ja tällä kertaa loma osui heinäkuulle. Mä saan aina toivoa, että koska omat lomani pidän, mutta päivähoidon työntekijänä mähän pidän ne silloin, kun meillä sattuu vähän lapsia olemaan. :P Olen töissä yksityisellä puolella, jossa myös supistetaan toimintaa, jotta saadaan lomat pyörimään, mutta meillä katsotaan ensin vähän, että koska niitä lapsia oikeasti on poissa ja tehdään loma- ja supistamispäätökset vasta sitten. Mä tuskailen itse nyt sen kanssa, että milloin toivon lomani olevan, osittain yhtä aikaa miehen kanssa vai yritetäänkö vältellä varahoitopaikka kokonaan. Ja sitten kun teen päätöksen, niin pistän peukut pystyyn, että toive menisi läpi. Se taas riippuu kaikkien muiden lomatoiveista ja lapsien ilmoitetuista lomista. Ei oo helppoo. :D

Jyviä ja ohdakkeita

Meillä ekaluokkalainen ja leikki-ikäinen. Kesäkuussa ekaluokkalainen viikon mummolassa I (300 km kotoa), toisen viikon mummolassa II (250 km kotoa), kolmannen viikon leirillä. Juhannukselta äidin kanssa kotona 4 vk, seuraavat 4 vk isän kanssa kotona. Sitten alkaakin jo lopulta koulu, syyslomaa (1 vk), joululomaa (3 vk) ja hiihtolomaa (1 vk) odotellessa... Mummot kannattaa varata ajoissa, koska hoitoa kaipaavia serkkuja on aika monta. Erityisesti toivotaan, että mummot pysyvät kunnossa!

Perheen yhteistä lomaa on kesällä 0 viikkoa, viime vuonna saatiin sentään viikko, kun eskarilaista saattoi pitää vielä hoidossakin kesällä. Leikki-ikäisen oli nyt tarkoitus olla juhannukseen asti hoidossa, johon normaalisti päiväkoti on ollut auki ennen varahoitoaikaa. Päiväkoti on ollut ns. päivystävä, mutta silti kaikki aikuiset ja ryhmät ovat vaihtuneet, kun omiin tiloihin on tullut ryhmiä toisista päiväkodeista. Nyt sitten tippui pommi, että sinne tuleekin remppa ja menee kiinni koko kesäksi. Ei kun miettimään koko pakettia taas uusiksi.

- (Ei varmistettu)

En tahtoisi kirjoittaa mitään tylyä, kun blogistasi pidän, mutta nyt on pakko kommentoida, että samalla tavalla ne päiväkoteja pyörittävät ihmiset ja siellä työskentelevät opettajat ja hoitajat ovat perheellisiä ihmisiä ja loman tarpeessa. Eihän se nyt niin mene, että ''ylemmän tason'' ihmiset ensin pähkäävät ja järjestävät lomansa ja sitten päiväkotien työntekijöiden on mukauduttava siihen ja pidettävä lomansa sen mukaan jos ollenkaan. Minusta on aika erikoista kuinka tyytymättömiä voikaan olla päiväkoteihin, vaikka todellisuudessahan ne ovat Suomessa noin yleisesti huippu luokkaa ja pienikin lapsi voi olla siellä pois silmistä kun vanhemmat toteuttavat omaa uraansa. Kiitos ja anteeksi :)

Päivähoidon työntekijä (Ei varmistettu)

Vaikka päiväkodit olisivatkin Suomessa huippuluokkaa, ei pienelle lapselle varmaan ole helppoa olla varahoidossa uusien lapsien ja hoitajien kanssa. Tässähän nyt ei päivähoidon tasoa yleisesti arvosteltu.

nuunuu

Samaa mieltä kaikkien edellä kirjoittaneiden kanssa MUTTA eihän Tommi tässä mitenkään valittanut hoitajien lomista vaan pohdiskeli, että miten heidän perhe järjestää lomansa. ;) Osuiko tämä arkaan paikkaan, kun kaikilla ei siihen "2 vai 4 viikkoa?" -valintaan ole mahdollisuutta? Ei pidä provosoitua niin pienestä. JOS tämä olisi ollut valituspostaus, niin olisin ehdottomasti tullut itsekin tähän ärähtämään. :)

 

Ja asiasta vielä: kyllä mekin varmaan valittais se neljän viikon yhteinen loma, vaikka se tarkottaisikin pidempää ajanjaksoa siellä varahoidossa. Varsinkin, jos kerran jo kaikki mennyt hyvin. Seuraavana kesänähän sen sitten tietää taas paremmin, että kannattiko. :)

AnniM (Ei varmistettu)

Pisteet siitä että haluatte lapsenkin saavan lomaa päiväkodista. Olin aikoinani 10 vuotta töissä päiväkodissa ja kohtasin paljon vanhempia jotka oli naama nutturalla kun alettiin kysyä lapsen lomista, lasta ei olisi haluttu kotiin ollenkaan vaikka itse lomailtiin. Tavattoman surullista oli kuunnella :(

Vierailija (Ei varmistettu)

En tiedä onko nämä ei-lomailevat lapset urbaanilegenda vai ei. Siis kun jossain vaiheessa tämä oli lehdissä isoilla otsikoilla jonkin paikkakunnan osalta ja sitten kun asiaa tutkittiin niin ei löydetty yhtään lasta joka ei olisi ollut lomalla päivähoidosta.

Varmasti oikeassa elämässä on lapsia jotka eivät pääse lomalle (vaikka varmasti näissäkin on monesti hyvä syy - esim. ettei vanhemmilla ole kesälomaa, näinkin voi näet olla), mutta kuulostaa absurdilta väite "kohtasin paljon vanhempia" [jotka eivät halunneet lomailla lapsensa kanssa]. Kuinka paljon on paljon? Ainakin oman lapseni (alle 3v.) ryhmässä (16 lasta) pääsääntöisesti lapset haetaan pk:sta viimeistään klo 16 (ts. viimeinenkin lapsi on monesti haettu klo 16) ja paljon on vain osan viikkoa hoidossa olevia (ml. omani, jonka kanssa vietämme kotipäiviä osittaisen hoitovapaan turvin).

Annami (Ei varmistettu)

Ilman lomaa jäävät lapset eivät ole urbaanilegenda! Itse hoitajana pk.ssa työskentelevänä törmään näihin tapauksiin. Pari-kolme vapaapäivää peräkkäin ei ole lapselle loma. Toisinaan tapaa perheitä, joissa päiväkoti-ikäinen pikkusisarus tuodaan kesällä hoitoon, jotta koululaisen kanssa voidaan puuhastella kaikkea mukavaa. Käydä vaikka uimarannalla, Lintsillä tai Korkeasaaressa -onhan se niin ihanan helppoa, kun se pienempi on pois kitisemästä! Pienempi saattaa olla esim. ma-to hoidossa ja sitten "pidennetyn viikonlopun perheen kanssa. Mutta kukapa ottaisi huomioon, että päiväkotipäivä käy lapselle työstä ja siitäkin lystistä tarvitsisi toisinaan kunnon breikin.

On aivan asia erikseen vanhemmat, joilla ei ole kertyneitä lomapäiviä, auttavia sukulaisia, tai mahdollisuutta ottaa palkattomia vapaita. Nämähän ovat aivan ymmärrettäviä syitä lapsen hoidontarpeelle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mihinkään muuhun nyt kommentoimatta, ihan yleisesti sanoisin, että JOS varahoitopaikkaa aikoo käyttää, suosittelen että mieluummin ennen kesälomaa kuin kesäloman jälkeen. Koska kesäloman jälkeen päiväkotiarkeen palaaminen on pienelle varmasti haastavaa jokatapauksessa ja sitten jos pitää vielä ensin olla kaksi viikko vieraassa päiväkodissa vieraiden tätien kanssa ja sitten kun juuri on ehkä tottunut siihen, niin vaihtuukin taas paikka.

Toini (Ei varmistettu)

oho, kuusi viikkoa! Täällä Tukholmassa päiväkoti on kiinni kesällä ainoastaan neljä viikkoa. Ja on auki ihan normaalisti syys -ja hiihtolomat, koulutuspäivien takia on kyllä kiinni pari kertaa vuodessa.

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Meillä on myös aikamoista pähkäilyä tämä kesälomien pitäminen. Päiväkoti on heinäkuun tienoon kiinni, yhteensä 6 viikkoa. Näistä kaksi viikkoa pidämme koko perhe yhteistä lomaa, mutta loput on vielä vähän avoinna. Minulla ei ole täysiä lomia hoitovapaajaksoni takia, ja arvon pidänkö kesällä 3 vai 4 viikkoa lomaa. Todennäköisesti en saa pidettyä näitä vähiä viikkojakaan yhteen putkeen, vaan viikon tai kahden pätkissä. Mieheni taas täytyy olla pari viikkoa heinäkuun alusta töissä omien projektiensa takia.

Anoppi tulee taas kesäksi ehkä apuun, mutta hänen lomansa eivät ole vielä varmistuneet emmekä siksi voi laskea mitään varmuudella niiden varaan. Emme haluaisi laittaa lasta varapäiväkotiin viikoksi keskellä kesälomaa, mutta saa nähdä millainen palapeli tästä saadaan kasattua. Siltikin, olen iloinen että saamme edes kaksi viikkoa yhteistä lomaa! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Anteeksi negatiivisuus mutta toi on niin tyypillistä: Rouva on jäänyt kotiin kun päiväkoti suljettu mutta miehen työ on AINA niin tärkeetä ettei voi jäädä kotiin ja vielä "palkattomana"...... ööö.

Tommi K
Isyyspakkaus

Nyt Vierailija vetää kyllä tasa-arvokortin esiin aivan väärälle henkilölle ja perustaa syytöksensä vain omiin oletuksiinsa. Niin, Rouvalla on muuten kaksi viikkoa enemmän vuosilomaa, joten hän oli ihan mielellään vapaalla vuodenvaihteessa.

resres (Ei varmistettu)

Meillä kävi viime kesänä niin, että suunnittelimme omat lomamme niin ettei lapsen tarvitse mennä varapäiväkotiin. Kuitenkin toukokuussa kaikkien järjestelyiden jälkeen ilmoitettiin että päiväkoti meneekin viikkoa aiemmin kiinni, koska on niin vähän lapsia ja näille jotka tarvitsevat tämän ns. ylimääräisen viikon varahoitoa saavat sen eri paikasta kun mitä pidemmän varahoitojakson tarvitsevat. Tähän eri paikkaan olisi kuitenkin tulossa muita lapsia meidän päiväkodista ja vähintään yksi tuttu hoitaja. No, ko. viikon maanantaina miehen viedessä poikaa varapäiväkotiin, siellä ei ollut tuttuja lapsia, ei tuttuja hoitajia, eikä varapäiväkodin henkilökunta tiennyt edes sinne olevan tulossa muita lapsia, puhumatta siitä että olisivat osanneet varautua poikamme erityisruokavalioon. Soittelin koko aamun pitkin kaupunkia, jotta saisin jostain pojalle tutun hoitajan ja ylipäätään ruokaa kyseiselle päivälle. Poikahan ei varapäiväkotiin halunnut millään jäädä ja kaiken tämän sävellyksen myötä koko perheen viikko alkoi lievästi sanottuna stressaantuneesti. Joten meillä menee lasten lomat etusijalla. Päiväkoti on pienelle rankkaa ja mielestäni hän ansaitsee ja tarvitsee siihen arkeen pitkän ja rentouttavan loman.

Vain heinäkuu (Ei varmistettu)

Meillä lapsi yksityisessä päiväkodissa (kielikylpy). Se on kiinni koko heinäkuun ja varapaikkaa ei yksityinen järjestä. Että näin, piste. Ei siinä auta mumista.

PLIIS PLIIS työnanataja myönnä meille loma heinäkuuksi.

MirvaK

Täällä on aina 1-2 pk:ta lukuunottamatta kaikki kiinni juhannuksesta heinäkuun loppuun. Eihän tuo alle kouluikäisen kanssa ole niin "ongelma" kun on olemassa varahoito. Mutta eka-tokaluokkalaisen kanssa vaatiikin enemmän pähkäilyä. Useimmiten vaatii sen, ettei perheellä ole yhtään loma viikkoa yhdessä. Ja vaikka vanhemmat pitäisivätkin eriaikaa, niin meillä ei siltikään lomapäivät riittäneet koululaisen loman ajaksi. Meidän pelastus on ollut, että isovanhemmat ovat voineet hoitaa ja mies on pystynyt järjestämään arkivapaita. Nyt ei ole tarvinnut pariin vuoteen miettiä näitä asioita eikä myöskään ensi kesänä, koska palaan töihin  vasta syksyllä.

MUTTA seuraava kesä onkin sitten arvoitus. Miehellä on kyllä 4 viikkoa kesälomaa, mutta minulla näiden perhevapaiden takia vain n. 2 viikkoa eli yhteensä 6 viikkoa = ei riitä koululaisten lomaan. Perheestä löytyy silloin tokalle ja viidennelle menevät isommat lapset. Tuleva 5.luokkalainen kyllä pärjää hyvin, mutta en kyllä jättäisi vielä tulevaa 2.luokkalaista koko päiväksi kotiin, vaikkakin veli olisikin kotona. Pitää vain toivoa, että appivanhemmat jäävät tuolloin jo eläkkeelle ja ottavat "hoitovastuun" osan kesästä.

Anskupansku (Ei varmistettu)

Meillä on ns. Porkkana käytössä eli jos lapsi on yhtä mittaa 6viikkoa poissa hoidosta kesäaikaan saa yhden kuukauden ilmaisen hoidon. Heinäkuu on joka tapauksessa ilmainen jos hoidossa on ollut täyden lukukauden. Minä ihmettelen aina, missä muiden lasten vanhemmat on töissä kun tuntui että kukaan muu ei tarvinnut varahoitoa tai koulutuspäivinä ym voi olla vaan kotona. Meillä kun mummot ja papat on vielä töissä että ei niitäkään voi käyttää..

muu (Ei varmistettu)

Meidän strategia on maksimoida lasten loma-aika eli vanhemmat lomailee eri aikaan. Joskus on viikko oltu yhtä aikaa, mutta nyt kun on pieniä koululainenkin, niin tällaisen luksuksen voi taas muutamaksi vuodeksi unohtaa. Toimii ihan mukavasti, etenkin kun tykätään viettää lomat kotona. Työssäkäyväkin pääsee helpommalla kuin normaalisti, kun ei ole päiväkotiinkuskauksia ja muita aamukiireitä. Kyllähän se myös hiukan harmittaa, kun mielelläni mieheni kanssa aikaa viettäisin myös lomalla, mutta jospa taas muutaman vuoden kuluttua toisenlaiset järjestelyt.

Vierailija (Ei varmistettu)

" ...ja puolet omasta lomasta pitäisi viettää kotona. Ei kiitos."
Eihän sitä koko aikaa tarvi kotona kykkiä. Matkustavaa sorttia kun olette, niin ota tyttö mukaan ja lähdette kaksin viettämään isä-tytär -laatuaikaa johonkin kesäiseen kohteeseen, vaikka sinne teidän ihanalle mökille :-) Rouvakin saa sitten sen ajan viettää "omaa aikaa". Ja sen jälkeen kaikki ovat entistä onnellisempia yhdessä, kun huomaatte miten puuttuvia perheenjäseniä kaipaa. Kaikki voittaa!

Marski (Ei varmistettu)

Hah, mahtavaa herneiden nenään vetoa täällä osissa kommenteissa! Miten nämä loma-asiat voikin herättää ihmisissä tällaista kateutta/hampaiden kiristelyä? Meidän työpaikalla kaikki ovat lapsettomia, mutta silti kamala setviminen, kuka saa pitää ja milloin vuosilomansa. Olenkin itse jo pari vuotta suosiolla päätynyt siihen, että pidän lomani kahdessa osassa, jotta muut saisivat toiveensa läpi. Aurinkoista kesän odotusta perheellenne Tommi!

Ella F.
Siperian Ella

Huh, kyllä nyt on taas osa kommentoijista lukenut Tommin tekstiä ihan ihmeelliset lasit silmillä... Juurikin tästä lapsen myötä muuttuneesta elämäntilanteesta johtuen monetkin asiat yllättävät :D Eikä niistä puhuminen ole välttämättä mitään valittamista vaan ihan aitoa ihmettelyä yllättävien tilanteiden äärellä. En itsekään tajunnut, että päiväkodeissa on noita koulutupäiviä, meilläkin on turvauduttu varahoitoon useasti niiden osuessa kohdalle. Kaikki on kuitenkin mennyt hienosti, joten en nyt varahoitojärjestelmääkään lähtisi kauhistelemaan. Noiden kesälomien kanssa asia taas on tosiaan paljon kovempaa sumplimista niillä, jotka eivät ole kesätyöttömiä opettajia. Täällä sitä kökitään, rahattomana mutta kuitenkin. Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin :)

Toivottavasti Tommi saatte asiat jotenkin kaikkia osapuolia tyydyttävästi järjestymään! Ei mun mielestä ole mitenkään ihmeellistä edes toivoa, että edes jonkun viikon saisi viettää lomaa yhdessä. 

Luojan kiitos mä oon opettaja. Ja onneksi miehellä on joustavat työajat, joten lyhyet poissaolot päiväkodista (siis vaikka joku lapsen neuvolakäynti tai sairastuminen kesken päivän) muulloinkin kuin koulujen loma-aikana onnistuvat helposti. Hyvä kombo :) Lapsi jää kymmeneksi viikoksi kotiin kesällä, ja samalla säästämme vähän päiväkotimaksuissa - koska eihän mulla siis mitään lomaa oikeasti ole, vaan olen koko kesän työttömänä.

Ella F.
Siperian Ella

Kohtalotoveri :) Mutta niinkuin totesin, ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin.

Pages

Kommentoi