Voihan kesälomat

Yksi asia, joka meille ei tullut koskaan aiemmin mieleen, oli se, että päiväkotikin voi olla joskus suljettu. Ei usein mutta säännöllisesti kuitenkin: pari viikkoa joulun ja uudenvuoden tienoilla, pari päivää henkilökunnan koulutusten vuoksi ja kuusi viikkoa kesällä. Kaupunki kyllä osoittaa varapäiväkodin, kun oma päiväkoti on kiinni, mutta on jotenkin ikävää laittaa pientä aivan vieraaseen paikkaan.

Syksyllä ja vuodenvaihteessa Rouva jäi sitten pois töistä niinä päivinä, kun tyttö olisi pitänyt laittaa varahoitopaikkaan, mutta olihan sekin aika hassua.

Viime viikolla henkilökunnan koulutuspäivänä olisi jälleen ollut sama asia edessä, mutta Rouva oli Amsterdamissa. Minulla taas oli hyvin tärkeä työpäivä, enkä muutenkaan pitänyt järkevänä ottaa palkatonta vapaata päiväkodin vapaapäivän vuoksi. No, tyttö meni lopulta varapäiväkotiin, ja kaikki meni tosi hienosti. Hän oli syönyt, nukkunut ja leikkinyt reippaasti ja oli iloisena keinumassa, kun tulin hakemaan.

Tytön päiväkotiryhmästä kaikki muut olivat näemmä jääneet kotiin.

Jännä nähdä, miten käy kesän kanssa, kun päiväkoti on suljettuna kuusi viikkoa. Päiväkoti on suljettuna kuulemma siksi, että lasten määrä putoaa niin rajusti. Ymmärrän.

Mietin kuitenkin, että onkohan tämä myös itseään vahvistava asia: kun päiväkoti on suljettu kuusi viikkoa, myös lapset ovat poissa kuusi viikkoa juuri siksi. Eikös muuten ole jännää, että kesäksi sulkeutuvat päiväkodit ja niiden loma-ajat on päätetty jo ennen kuin vanhemmilta on kysytty, milloin lapsi tarvitsisi hoitoa? 

Nyt olisikin sitten pähkinä purtavana: maksimoidako koko perheen yhteinen loma-aika vai minimoida lapsen varapäiväkotiaika? Jotta häntä ei tarvitsisi laittaa sinne lainkaan, yhteistä lomaa jäisi vain kaksi viikkoa, ja puolet omasta lomasta pitäisi viettää kotona. Ei kiitos.

Mietin kyllä sitäkin, että jos lapsi ylipäänsä menee varahoitoon, lienee aika sama, onko hän siellä muutaman päivän vai kaksi viikkoa. Taidamme valita neljän viikon yhteisen loman.

Kommentit (64)
  1. Tuollainen on kyllä tosi kurjaa.

 1. Yksi pitkä vastaus kaikkeen tähänastiseen keskusteluun.

  Ensinnäkin on kivaa että keskustelua on ollut paljon! En kuitenkaan pysty vastaamaan jokaiseen ketjuun erikseen.

  Kaikki päivähoitoon liittyvä kirjoittelu tuntuu herättävän voimakkaita tunteita, mutta kyllä nyt yllätti, miten henkilökohtaisesti toiset ottivat tämän melko harmittoman jutun. Harmi, että kommentoijien joukossa on tälläkin kertaa niitä, jotka menevät kommenteissaan henkilökohtaisuuksiin, vaikka juttu ei ole hyökkäys ketään kohtaan eikä siinä edes arvostella ketään.

  Jos jonkun mielestä jopa tämän jutun otsikko on provosoiva, niin sanoisin lukijan tuntosarvien olevan liian herkälle viritetyt.

  Kommenteissa eniten yllätti kritiikki sitä kohtaan, että koulutetut ihmiset eivät ota asioista selvää. Enhän minä tässä edes kirjoittanut, mistä ja millä tavalla sain selville, että päiväkoti on suljettuna ajoittain, eikä sillä ole myöskään mitään merkitystä jutun aiheen kannalta.

  Se fakta, että päiväkoti on suljettuna vuodessa kahdeksan viikkoa olisi ollut yhtä yllättävä, vaikka se olisi kerrottu jo ensimmäisellä neuvolakäynnillä tai vaikka olisin lukenut sen internetistä kaksi vuotta sitten. Toisekseen: mitä sitten? Ajatteliko joku kommentoija, että en olisi laittanut lasta päiväkotiin lainkaan, jos olisin tiennyt päiväkodin menevän kiinni kesäksi? Ja asioista selvän ottaminen tai ottamatta jättäminen ei muuta millään tavalla sitä, että meidän on nyt päätettävä, pidämmekö kesälomamme eri vai samaan aikaan.

  Niin, tyttö menee siis varapäiväkotiin. Ei siinä ole meille mitään ongelmaa, vaikka kaikkein parasta olisi tietysti, jos hän voisi olla omassa päiväkodissaan.

  Kun lapsi sitten joskus menee kouluun, tilanne on toki vielä aivan toinen, mutta niitä kesälomajärjestelyjä ei onneksi tarvitse pohtia vielä muutamaan vuoteen. Nyt meille on tärkeää, että koko perhe lomailee yhdessä, kun siihen kerran on mahdollisuus.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *