Wondercool Copenhagen

Isyyspakkaus

"Matkustakaa nyt, kun vielä voitte. Lapsen kanssa ei sitten tarvitsekaan käydä enää missään", kaverit neuvoivat. Olisi tosiaan ollut kiva tehdä vielä jokin pidempi reissu tai vaikka kaksi, mutta valitettavasti tänä talvena lomapäivät eivät riittäneet etelän- tai New Yorkin -matkaan. Siispä tämä viimeinen matkamme suuntautui lähemmäs: pitkäksi viikonlopuksi Kööpenhaminaan. Mutta kyllä se vaan on makea kaupunki, ja muutama päivä poissa arkisista ympyröistä rentouttaa aina.

Köpiksessä on jotain samanlaista rouheutta kuin New Yorkissa, ja tunnelma on paljon rennompi kuin Tukholmassa. Strøgetin katurypäs on Euroopan parhaita ostosalueita, ja kaupungin ravintolatarjonta on maailmanluokkaa.

Erityismaininnan ansaitsee vanha lihajalostamoalue, Kødbyen, johon on viime vuosina avattu useita mielenkiintoisia ravintoloita, joista testasimme neljää.

1. Mother, Høkerboderne 9 (kuva yllä)

Mother on erinomainen ja raikkaasti sisustettu pizzeria. Peruna- ja salami-sieni-pizzat olivat parhaita pizzoja aikoihin ja niiden pohja täydellisen sitkeänrapea. Suosittelen.

2. Paté Paté, Slagterboderne 1 (kuva yllä)

Paté Paté on hyvin suosittu ravintola, ja viikonloppuisin pöytävaraukset voivat olla tiukassa. Onneksi varauksia otetaan vain osaan pöydistä, ja loput paikat jaetaan jonottamalla. Itse saimme paikat kolmen hengen seurueellemme välittömästi, vaikkei varausta ollutkaan. Yhteen alkuruoista oli livahtanut turhan paljon suolaa, mutta pääruoiksi valitsemamme tonnikala ja peura olivat erittäin onnistuneita annoksia. Ruoka oli hyvää, mutta valitettavasti palvelu oli hidasta ja hajamielistä. Liekö johtunut pöytämme sijainnista vai kiireisestä illasta, mutta pääruokien saapumisen jälkeen emme nähneet tarjoilijaamme ennen kuin hän saattoi viehättävännäköisen naisseurueen samaan pöytään. Palvelu saa kyllä olla rentoa muttei välinpitämätöntä. 

3. BioMio, Halmtorvet 19 (kuva yllä)

Aivan Paté Patén vieressä on arkisempi BioMio, joka tarjoaa terveellistä, ekologista, ilmastoystävällistä ja maukasta fuusioruokaa. Marokkolaiset lihapullat olivat erittäin maukkaat ja jälkiruoaksi tarjottu suklaamousse täydellistä.

4. Kødbyens Fiskebar, Flæsketorvet 100 (kuva yllä)

Fiskebar on yksinkertaisesti parhaita ravintoloita, joissa olen käynyt. Täällä on kohdallaan niin miljöö, tunnelma, palvelu kuin ruokakin. Tarjolla on tuoreita mereneläviä ja Kødbyenissä leikattua lihaa, ja menu vaihtelee päivittäin sen mukaan, mitä merestä on noussut. Jos (tai kun) kaikki pöydät on varattu täyteen, ruokailla voi myös baaritiskillä. Meiltä se ei ainakaan vienyt tunnelmaa vaan päinvastoin: baaritiski oli mukava paikka seurata tarjoilijoiden hääräilyä ja muita asiakkaita.

Alkuun mustekalaa, sinisimpukoita ja ostereita (ostereita ei Rouvalle).

Pääruoaksi täydellisen rapea kummeliturskafile (engl. hake) ja maa-artisokkalisuke.

Ja jälkiruoaksi herkullinen omenatorttu jäätelön kera.

Tämä paikka oli todellakin Michelin-suosituksensa ansainnut.

Kööpenhamina tarjoaa myös loistavat ostosmahdollisuudet. Strøgetillä on monia liikkeitä, joita ei löydy Suomesta. Erityisen ilahtunut olin Monclerin liikkeestä (Østergade 16), josta löysin vihdoin kauan etsimäni untuvatakin.

Sisustuksesta kiinnostuneiden kannattaa poiketa ainakin Hayssa (Østergade 61) ja Illums Bolighusissa (Amagertorv 10).

Kirppareita ja second hand -kauppoja on runsaasti. Antiikki- ja design-huonekaluja voi etsiä esimerkiksi Antikhallenista (Sortedam Dossering 7C).

Vintage-vaatteita rakastavan kannattaa suunnata Kitsch Bitchiin (Læderstræde 30). Miesten vaatteita oli vähemmän, mutta onnistuin siitä huolimatta löytämään kevääksi makean nahkarotsin.

Kirpputoritapahtumia järjestetään usein, ja niitä voi etsiä esimerkiksi tältä sivulta: http://www.markedskalenderen.dk/marked/loppemarked.asp. Sieltä bongasimme myös tämän kirpparin, joka järjestettin Carlsbergin vanhassa pullotushallissa, TAP1:ssä (Ny Carlsberg Vej 91).

Onnistuneen reissun varmistaa vielä kiva hotelli hyvällä paikalla. Axel Hotel Guldsmeden (Helgolandsgade 11) sijaitsee aivan päärautatieaseman tuntumassa, joten lentokentältä pääsee hotellille vartissa. Sijainti on myös edellä mainittujen ruokapaikkojen suhteen loistava: kävelymatkaa Kødbyeniin on vain muutaman korttelin verran. Hotellin runsaan luomuaamiaisen voimin jaksaa pörrätä kaupungilla pitkään ennen kuin tarvitsee hakeutua johonkin Strædetin kahviloista. 

Nyt on tosiaan vaikea sanoa, milloin ja mihin teemme seuraavan reissumme. Rouva ei saa enää pian lentää ilman lääkärin lupaa, eikä mahan kanssa matkustaminen ole muutenkaan miellyttävää. Emme kuitenkaan halua uskoa siihen, että lapsen saaminen lopettaa ulkomaanmatkailumme. Monet vakuuttelevat, että pienen lapsen kanssa on todella helppoa reissata, kun hänen ruokansakin kulkee niin kätevästi mukana. Onko se sitten todellakin mahdotonta isomman kanssa?

................................................................................................................................

Jutun otsikko on lainattu saman nimiseltä talvifestivaalilta Köpiksessä.

P.S. Muista rekisteröityä Lilyyn ja klikata vasemmassa palkissa Seuraa palstaa!

Kommentit

Toimitus
Toimitus

Mutta missä on mahakuva? No ei, kiitos jälleen kerran kattavasta raportista, Tommi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Lupasinko mä teille tiistaina mahakuvankin? ;) Kiitos muuten viimeisestä, oli hauskat kemut ja ruoka hyvää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos Tommi!
Lapsen kanssa voi matkustaa. Minä matkustan tyttäreni kanssa ylihuomenna Kööpenhaminaan. :)
Annoit meille täydelliset vinkit - väärältä puolelta kaupunkia. Me luotamme Norrebrohon.
(Ja nämä 15 vuotta vilahtivat vauhdilla. Vastahan sitä Kättäriltä kotiin tultiin.)

Anneli (Ei varmistettu)

Kyllä rupesi tekemään mieli taas Köpikseen - tosin edellisestä vierailusta on jo kymmenen vuotta. Ehkäpä toukokuussa juuri sellaisena sopivana kesän alun välipalana.
Ei matkustelu lopu lapsen syntymään, jos ei niin halua. Suosittelen lapsen kanssa matkustamista kaikkialle, muun muassa suurkaupunkeihin. Oma lapsemme - nyt siis jo aikuinen kaksikymppinen - matkusti ulkomaille kanssamme 1-vuotiaasta. Ihan parasta matkaseuraa! Hänen kanssaan oppi katsomaan asioita eri näkökulmasta, samoin kuin hän oppi katsomaan maailmaa kotipihaa kauemmaksi. Lapsena hänen mukanaan kulki muutama tuttu lelu, ja hotellihuone muovautui kodiksi välittömästi. Ja lapsi oli myös onnellisimmillaan yhteisillä matkoillamme, kun vanhemmatkin osasivat relata ja vietettiin tiiviisti aikaa yhdessä kylki kyljessä.
Ei siis tarvitse luopua New York -haaveistaan :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Eipä kestä! Näiden vinkkien vuoksi kannattaa kyllä matkustaa muutama minuutti toiseen kaupunginosaan. Köpis on siitä kiva kaupunki, että välimatkat ovat lyhyitä, ja Nørrebrosta ei ole pitkä matka edes kävellen Vesterbrohon, jossa nämä ravintolat sijaitsevat.

Antikhallen on sitten Nørrebrossa. Sieltä löysimme vahingossa myös kivan kahvilan, Café Gavlenin, joka on sijainnut paikalla jo vuodesta 1923. Kahvi ja syntisen hyvä suklaatorttu maksoivat siellä 55 ränkylää.

img_0788.jpg

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos Anneli tästä rohkaisusta! Tuohon haluamme itsekin uskoa. Niin kuin siihenkin, että lapsiperhe ei tarvitse autoa. Palataan tähän aiheeseen vielä :D

Hupaisaa kyllä, että kommenteista vasta tajusin - mähän olen ihan lapsena lähdössä äitini kanssa Köpikseen maaliskuussa. Tosin, ei tässä enää ihan vaippaikäisiä olla, minä en enää eikä äitee vielä... :D

Hertta
Lilou's Crush

Tietysti lapsen kanssa voi matkustaa jos yleiset olosuhteet sen sallivat. Meidän lapsukainen rakastaa reissuja, lentokoneita, lentokenttiä ja pakkaamistakin, hassu kaveri! Ehkä olet palstalta huomannut, että ollaan käyty pari kertaa jo Nykissä  (ja kerran hän oli masussakin mukana samassa paikassa), Dubaissa, Pariisissa, Lontoossa, ja kohta taas mennään. Itseasiassa lapsen kanssa reissaaminen on aivan mahtavaa, hitaampi meininki (toisinaan) avaa silmiä ihan muunlaiselle näkemiselle. Toki nyt reissut ovat reissuja lapsen ehdoilla, mutta aivan ihania siitä huolimatta/ehkä juuri siksi?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä kyllä. Alan ehkä vähitellen uskoa, että lapsi ja ulkomaanmatkat eivät ole toisiaan pois sulkevia asioita. Ja matkustelevathan ihmiset kotimaassakin lasten kanssa. Miten se rajan ylittäminen onkin sitten niin hankalaa?

Eve K (Ei varmistettu) http://kiurunlento.blogspot.com

Hei,
Vauvakuumeisena löysin tieni jotenkin tähän sinun blogiisi. Kiitos siitä, näitä on ihana lukea myös isien näkökulmasta! Vaikkakin julkaisusi on jo kauan sitten kirjoitettu, haluaisin kuitenkin tuoda tärkeän näkökulman matkailuun ja raskauteen. Tieto lisää tuskaa, ja seuraavan asian suhteen olen erityisen tuskissani.

Raskaana ollessa on paljon alttiimpi kaikenlaisille bakteeri-infektioille, jotka voivat vaurioittaa sikiötä tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa keskenmenon. Jo Keski-Eurooppaan matkustaessa riski saada sikiötä vaarantava toksoplasmainfektio kasvaa huimaavasti, puhumattakaan vielä matalamman hygieniatason maista.

Tulevat äidit: älkää siis ihmeessä matkustako raskaana huoletta mihin sattuu, vaan ottakaa selvää matkustamiseen liittyvistä riskeistä sikiötä ajatellen. Turvallisempaa olisi matkustaa vasta sitten, kun lapsi on jo turvallisesti saatettu ulos tähän maailmaan. Ja äitien kannalta: laskimoveritulppariski pitkällä (lentokone)matkalla on huomattavan korkea raskaana ollessa!

Matkustakaa toki, mutta tehkää se tietoisena edellä mainituista asioista. Maha-asukkien terveyden vuoksi.

Kommentoi