Wondercool Copenhagen

”Matkustakaa nyt, kun vielä voitte. Lapsen kanssa ei sitten tarvitsekaan käydä enää missään”, kaverit neuvoivat. Olisi tosiaan ollut kiva tehdä vielä jokin pidempi reissu tai vaikka kaksi, mutta valitettavasti tänä talvena lomapäivät eivät riittäneet etelän- tai New Yorkin -matkaan. Siispä tämä viimeinen matkamme suuntautui lähemmäs: pitkäksi viikonlopuksi Kööpenhaminaan. Mutta kyllä se vaan on makea kaupunki, ja muutama päivä poissa arkisista ympyröistä rentouttaa aina.

img_1168.jpg

Köpiksessä on jotain samanlaista rouheutta kuin New Yorkissa, ja tunnelma on paljon rennompi kuin Tukholmassa. Strøgetin katurypäs on Euroopan parhaita ostosalueita, ja kaupungin ravintolatarjonta on maailmanluokkaa.

Erityismaininnan ansaitsee vanha lihajalostamoalue, Kødbyen, johon on viime vuosina avattu useita mielenkiintoisia ravintoloita, joista testasimme neljää.

img_0763.jpg

1. Mother, Høkerboderne 9 (kuva yllä)

Mother on erinomainen ja raikkaasti sisustettu pizzeria. Peruna- ja salami-sieni-pizzat olivat parhaita pizzoja aikoihin ja niiden pohja täydellisen sitkeänrapea. Suosittelen.

img_0812.jpg

2. Paté Paté, Slagterboderne 1 (kuva yllä)

Paté Paté on hyvin suosittu ravintola, ja viikonloppuisin pöytävaraukset voivat olla tiukassa. Onneksi varauksia otetaan vain osaan pöydistä, ja loput paikat jaetaan jonottamalla. Itse saimme paikat kolmen hengen seurueellemme välittömästi, vaikkei varausta ollutkaan. Yhteen alkuruoista oli livahtanut turhan paljon suolaa, mutta pääruoiksi valitsemamme tonnikala ja peura olivat erittäin onnistuneita annoksia. Ruoka oli hyvää, mutta valitettavasti palvelu oli hidasta ja hajamielistä. Liekö johtunut pöytämme sijainnista vai kiireisestä illasta, mutta pääruokien saapumisen jälkeen emme nähneet tarjoilijaamme ennen kuin hän saattoi viehättävännäköisen naisseurueen samaan pöytään. Palvelu saa kyllä olla rentoa muttei välinpitämätöntä. 

img_1227.jpg

3. BioMio, Halmtorvet 19 (kuva yllä)

Aivan Paté Patén vieressä on arkisempi BioMio, joka tarjoaa terveellistä, ekologista, ilmastoystävällistä ja maukasta fuusioruokaa. Marokkolaiset lihapullat olivat erittäin maukkaat ja jälkiruoaksi tarjottu suklaamousse täydellistä.

img_1110.jpg

4. Kødbyens Fiskebar, Flæsketorvet 100 (kuva yllä)

Fiskebar on yksinkertaisesti parhaita ravintoloita, joissa olen käynyt. Täällä on kohdallaan niin miljöö, tunnelma, palvelu kuin ruokakin. Tarjolla on tuoreita mereneläviä ja Kødbyenissä leikattua lihaa, ja menu vaihtelee päivittäin sen mukaan, mitä merestä on noussut. Jos (tai kun) kaikki pöydät on varattu täyteen, ruokailla voi myös baaritiskillä. Meiltä se ei ainakaan vienyt tunnelmaa vaan päinvastoin: baaritiski oli mukava paikka seurata tarjoilijoiden hääräilyä ja muita asiakkaita.

Alkuun mustekalaa, sinisimpukoita ja ostereita (ostereita ei Rouvalle).

img_1045.jpg

Pääruoaksi täydellisen rapea kummeliturskafile (engl. hake) ja maa-artisokkalisuke.

img_1067.jpg

Ja jälkiruoaksi herkullinen omenatorttu jäätelön kera.

img_1078.jpg

Tämä paikka oli todellakin Michelin-suosituksensa ansainnut.

Kööpenhamina tarjoaa myös loistavat ostosmahdollisuudet. Strøgetillä on monia liikkeitä, joita ei löydy Suomesta. Erityisen ilahtunut olin Monclerin liikkeestä (Østergade 16), josta löysin vihdoin kauan etsimäni untuvatakin.

Sisustuksesta kiinnostuneiden kannattaa poiketa ainakin Hayssa (Østergade 61) ja Illums Bolighusissa (Amagertorv 10).

img_0958.jpg

img_1022.jpg

Kirppareita ja second hand -kauppoja on runsaasti. Antiikki- ja design-huonekaluja voi etsiä esimerkiksi Antikhallenista (Sortedam Dossering 7C).

Vintage-vaatteita rakastavan kannattaa suunnata Kitsch Bitchiin (Læderstræde 30). Miesten vaatteita oli vähemmän, mutta onnistuin siitä huolimatta löytämään kevääksi makean nahkarotsin.

img_1010.jpg

Kirpputoritapahtumia järjestetään usein, ja niitä voi etsiä esimerkiksi tältä sivulta: http://www.markedskalenderen.dk/marked/loppemarked.asp. Sieltä bongasimme myös tämän kirpparin, joka järjestettin Carlsbergin vanhassa pullotushallissa, TAP1:ssä (Ny Carlsberg Vej 91).

img_1131.jpg

Onnistuneen reissun varmistaa vielä kiva hotelli hyvällä paikalla. Axel Hotel Guldsmeden (Helgolandsgade 11) sijaitsee aivan päärautatieaseman tuntumassa, joten lentokentältä pääsee hotellille vartissa. Sijainti on myös edellä mainittujen ruokapaikkojen suhteen loistava: kävelymatkaa Kødbyeniin on vain muutaman korttelin verran. Hotellin runsaan luomuaamiaisen voimin jaksaa pörrätä kaupungilla pitkään ennen kuin tarvitsee hakeutua johonkin Strædetin kahviloista. 

img_0864.jpg

Nyt on tosiaan vaikea sanoa, milloin ja mihin teemme seuraavan reissumme. Rouva ei saa enää pian lentää ilman lääkärin lupaa, eikä mahan kanssa matkustaminen ole muutenkaan miellyttävää. Emme kuitenkaan halua uskoa siihen, että lapsen saaminen lopettaa ulkomaanmatkailumme. Monet vakuuttelevat, että pienen lapsen kanssa on todella helppoa reissata, kun hänen ruokansakin kulkee niin kätevästi mukana. Onko se sitten todellakin mahdotonta isomman kanssa?

………………………………………………………………………………………………………………..

Jutun otsikko on lainattu saman nimiseltä talvifestivaalilta Köpiksessä.

P.S. Muista rekisteröityä Lilyyn ja klikata vasemmassa palkissa Seuraa palstaa!

Kommentit (10)
  1. Hei,
    Vauvakuumeisena löysin tieni jotenkin tähän sinun blogiisi. Kiitos siitä, näitä on ihana lukea myös isien näkökulmasta! Vaikkakin julkaisusi on jo kauan sitten kirjoitettu, haluaisin kuitenkin tuoda tärkeän näkökulman matkailuun ja raskauteen. Tieto lisää tuskaa, ja seuraavan asian suhteen olen erityisen tuskissani.

    Raskaana ollessa on paljon alttiimpi kaikenlaisille bakteeri-infektioille, jotka voivat vaurioittaa sikiötä tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa keskenmenon. Jo Keski-Eurooppaan matkustaessa riski saada sikiötä vaarantava toksoplasmainfektio kasvaa huimaavasti, puhumattakaan vielä matalamman hygieniatason maista.

    Tulevat äidit: älkää siis ihmeessä matkustako raskaana huoletta mihin sattuu, vaan ottakaa selvää matkustamiseen liittyvistä riskeistä sikiötä ajatellen. Turvallisempaa olisi matkustaa vasta sitten, kun lapsi on jo turvallisesti saatettu ulos tähän maailmaan. Ja äitien kannalta: laskimoveritulppariski pitkällä (lentokone)matkalla on huomattavan korkea raskaana ollessa!

    Matkustakaa toki, mutta tehkää se tietoisena edellä mainituista asioista. Maha-asukkien terveyden vuoksi.

  2. Kyllä kyllä. Alan ehkä vähitellen uskoa, että lapsi ja ulkomaanmatkat eivät ole toisiaan pois sulkevia asioita. Ja matkustelevathan ihmiset kotimaassakin lasten kanssa. Miten se rajan ylittäminen onkin sitten niin hankalaa?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *