Yhä enemmän luomuna, kiitos!

Kaupallinen yhteistyö: Valio

Perheessämme käytetään paljon maitotuotteita. Lapset juovat tietysti maitoa useasti päivässä, mutta olen itsekin aikamoinen maitopoika. Juon maitoa aina ruokajuomana – ja ehkä joskus vähän janoonkin. Myös juustot ja jogurtit kuuluvat jokapäiväiseen arkeemme, ja tyttömme syö käytännössä joka ilta iltapalaksi Valion turkkilaista luomujogurttia marjojen tai itse keitettyjen hillojen kanssa.

IMG_1072-2.jpg

Olemme jo vuosikaudet ostaneet lähes kaikki maitotuotteemme luomuna, ja luomutuotteiden valikoima on vuosien varrella myös kasvanut ilahduttavasti.

Luomun käyttömme ei ole rajoittunut vain maitotuotteisiin, kuten blogin pitkäaikaiset lukijat ovat huomanneetkin. Ostamme luomuna lähes kaiken muunkin ruoan ja raaka-aineet: lihan, kananmunat, hedelmät, vihannekset, jauhot, puurohiutaleet… Kun kylvimme alkukesästä puutarhamökillemme vihanneksia ja juureksia, käytimme luomusiemeniä, ne istutettiin luomumultaan ja lannoituksessa käytettiin luomulannoitetta. Jopa viinit valitsemme useimmiten luomuvalikoimasta.

Kuulostaako erikoiselta? Todennäköisesti ei, sillä suomalaisten suhtautuminen luomuun on muuttunut viime vuosina huomattavasti.

Kun vielä pari vuotta sitten luomua suosittiin lähinnä pääkaupunkiseudulla ja ehkä hieman yllättäen 39 – 45 -vuotiaiden miesten joukossa, nyt luomua käytetään tasaisemmin koko maassa ja myös kaiken ikäiset naiset ostavat säännöllisesti luomutuotteita. Päivittäin luomutuotteita kuluttaa jo 1,5 miljoonaa suomalaista. *) 

Luomutuotteiden myynti on puolestaan kasvanut viidessä vuodessa (2011 – 2016) huimat 67 %, ja pelkästään viime vuonna kasvua oli 14 % verrattuna edelliseen vuoteen. **)

*) Tutkimus: Kampanja lisäsi luomun tunnettuutta ja siihen suhtaudutaan yhä myönteisemmin / MMM.fi, toukokuu 2017
**) Luomun myynti huimassa kasvussa: +14% vuonna 2016 / Proluomu.fi, tammikuu 2017

IMG_1063-2.jpg

Uskon, että monet valitsevat luomun samoista syistä kuin itsekin teemme: luomuruoan kasvatuksessa käytetään vähemmän torjunta-aineita ja eläimille tarjotaan mahdollisimman paljon vapaata elintilaa niiden lajinmukaista elämää varten.

Luomun terveellisyydestä ja ekologisuudesta on kirjoitettu monia kriittisiäkin artikkeleita, joissa pyritään kumoamaan väitteitä positiivisista terveysvaikutuksista ja korostamaan sitä, miten luomuviljely vaatii enemmän tilaa, sillä sadot ovat pienempiä.

Minulla ei ole esittää näistä asioista sen tarkempia faktoja kuin asiaa eri puolilta tutkineilla ja eri tuloksiin päätyneillä asiantuntijoillakaan, mutta ajattelen, että ei siitä ainakaan mitään haittaa ole, että valitsen tuotteita, joissa on vähemmän myrkkyjä ja joiden tuottamisessa eläimillä on ollut paremmat elinolot.

IMG_1101-2.jpg

Myös Valio on panostanut vahvasti luomutuotteisiinsa, ja tänäkin vuonna valikoimaan on tuotu useita uutuuksia.

Turkkilaisen luomujogurtin lisäksi jokapäiväiseen elämäämme kuuluvat luomukevytmaito ja luomuvoi. Aamupalalla maistuu usein itse tehty juureen leivottu leipä, luomujauhoista sekin, ja Valion uusi luomugouda on jo ehtinyt muodostua jääkaappimme vakiovarusteeksi. Näissä aamupalakuvissa on muuten vielä itse kasvattamiamme tomaatteja ja kurkkuja, jotka nekin täyttäisivät luomutuotannon kriteerit.

Tarvittaessa käytämme leivonnassa ja ruoanlaitossa muitakin luomutuotteita kuten kuohukermaa, ja on ollut hauskaa havaita miten useimpia perusmaitotuotteita kuten maitorahkaa, kermaviiliä ja tuorejuustoa saa jo luomuna.

IMG_1102-2.jpg

Uusi herkullinen luomututtavuus oli Valion välipalarahka, jota maistoimme lasten kanssa ja pidimme kaikki tuotteesta. Makuja on kaksi: persikka-banaani ja mansikka-mustikka.

Molempiin rahkoihin makeus tulee vain hedelmien ja marjojen omista sokereista, joten tällaista välipalaa antaakin lapsille oikein mielellään. Pakkauksessa on mukana myös pieni kertakäyttölusikka, joten se soveltuu erittäin hyvin otettavaksi mukaan vaikkapa evääksi.

IMG_1144.jpg

Ja sieltähän se toinenkin tulee osingoille. Odotapas, niin laitan tämän kameran pois ja tulen avaamaan sen toisen purkin.

IMG_1147.jpg

 

Lue lisää Valion luomutuotteista täältä: https://www.valio.fi/luomu/

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
  1. Alin kuva inspiroi postaustoiveeseen: olisi mielenkiintoista lukea postaus lasten väleistä esim. mitä tykkäävät yhdessä tehdä 🙂 Voi olla että oot postauksen jo toteuttanutkin mutta (usean vuoden aikana blogiasi seuranneena) lukuisten postausten joukosta ei muistu heti mieleen. Luen useita (kymmeniä) blogeja, sun blogi kuitenkin lemppareiden kärjessä! Laadukasta ja mielenkiintoista tekstiä, laadukkaita kuvia ja hyvää huumoria. Toivottavasti sulla on tiedossa kuinka paljon sun tekemää työtä arvostetaan. Kiitos mahtavasta blogista!

    1. Kiitos paljon sinulle! Kylläpä lämmitti mieltä 🙂 Olen tainnut sivuta tätä lasten yhteiseloa sivulauseissa ja muiden juttujen yhteydessä vaivihkaa, mutta varsinaista sisko ja veli -juttua en ole tehnyt. Pitääpä laittaa tilaukseen. Ja lasten välithän ovat siis hyvin lämpimät ja läheiset 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *