Mitä pahaa Meghan on tehnyt?

Eipä ole julkisuudessa hetkeen ollut yhtä tunteita herättävää pariskuntaa kuin Harry ja Meghan. Ei voi puhua enää edes mielipiteiden jakautumisesta, kun seuraa, millaista vihaa ja raivoa varsinkin Meghan nostaa esiin. Paria inhottiin jo aiemmin, mutta Netflixin Harry ja Meghan -sarja ja prinssin juuri ilmestynyt kirja ovat kuohuttaneet kansaa vielä lisää.

Olen ennenkin ajatellut, että varsinkin media on kohdellut Meghania epäreilusti, eikä viikonloppuna katsomani dokumenttisarja saanut minua muuttamaan mieltäni. Mysteeriksi jää edelleen, mikä avioparissa suututtaa niin paljon, että monen käytös alkaa olla jopa sairaalloista.

Muun muassa näitä syytöksiä on esitetty:

 1. Meghan on rikkonut etikettiä milloin milläkin tavalla, kuten pitämällä olkapään paljastavaa mekkoa tai käyttämällä mustia vaatteita. Ristiriitaista on, että jos Catherine toimii samoin, se on vain ihastuttavaa.
 2. Meghan on ylpeä, turhamainen ja huomionhakuinen, kun hän pitää kättään vauvavatsalla. Catherine näin tehdessään on toki vain ihana äiti.
 3. Meghan syö avokadoa ja on syypää kaikkiin sen viljelyyn liittyviin ongelmiin. Kun Catherine syö avokadoa raskauspahoinvointiin, se on ihan jees.
 4. Meghanilla on ilmeisesti oikeita taikavoimia, sillä hän on noitunut Harryn jättämään perheensä ja kotimaansa. Harryhan on aivoton, tahdoton tossukka, jota voi viedä kuin pässiä narussa. (Itse voisin ajatella, että kaiken myllytyksen keskellä on vaadittu molemmilta paljon voimia ja tahtoa kestää tilanne. Jos kyseessä ei olisi todellinen rakkaus, olisi varmasti ollut helpompaa erota.)
 5. Kun Meghan haastoi lehden ihan ymmärrettävästi oikeuteen tämän yksityisen kirjeen laittomasta julkaisusta, hän sai viharyöpyt päälleen.
 6. Meghan ”naureskelee” kuninkaallisille tavoille, kun hän dokumentissa hämmästelee kuningattarelle niiaamista. Omaan silmääni hän ei näyttänyt lainkaan epäkunnioittavalta — vain siltä, että hän ihan normaalisti puhuu itselleen uusista tavoista kuin kuka tahansa vieraaseen kulttuuriin törmännyt. Instagramissa levisi videoita, joissa Catherine niiaa niin Charlesille kuin Camillalle (mikä kyllä näytti aika keskiaikaiselta pokkuroinnilta, vaikka Catherine onkin hyvin elegantti). Vastakkainasettelu räjähti käsiin: ”Näin niiataan”, kommentoitiin, ja Meghania vihattiin oikein urakalla.
 7. Meghan ja Harry valittavat koko ajan ja tunkevat julkisuuteen, vaikka halusivat paeta juuri sitä. Ymmärrän tämänkin ratkaisun täysin, sillä kyllä minunkin tekisi mieli puolustautua ja kertoa asiat omalta kannaltani, jos olisin joutunut noin massiivisen vihan kohteeksi.
 8. Pari elää etuoikeutettua elämää. Niin, mitä sitten? Miten se liittyy siihen, kuinka brittilehdistö ja twiittaajat ovat Harrya ja Meghania kohdelleet? Vai pitääkö rasismia (esim. Meghanin haukkumista simpanssiksi tai neekeriksi) vain sietää, koska on rikas ja asuu hulppeassa talossa?
 9. Harry puhuu dokumentissa äidistään ilmeisesti kieroutuneen paljon. En ole ihan samaa mieltä: puhuminen on varsin ymmärrettävää, sillä Diana ja tämän kuolema vaikuttivat Harryn elämään merkittävästi. Myös Diana joutui median uhriksi siinä missä Harrykin. Harry puhuu sarjassa myös paljon Meghanista — ja Meghanille. Ei voi väittää, että H olisi rakastuneempi edesmenneeseen äitiinsä kuin vaimoonsa.

Kritiikkiä saa esittää, mutta sen tulee olla perusteltua. Meghanista ja Harrystä esitetyt väitteet ovat kuitenkin yleensä keksittyjä ja väkinäisiä. Dokumentista on esimerkiksi otettu kuvakaappauksia, joissa Harry muka halveksii Meghania, joka parhaillaan kertoo niiausepisodista. Katseesta kuulemma välittyvät miehen todelliset tunteet, jotka siis ovat kylmät.

Brittien iltapäivälehdistö on tunnetusti tarkoitushakuista ja skandaalinkäryistä, mutta Suomessakin moni toimittaja on lähtenyt samoille linjoille. Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä on ehtinyt kirjoittaa kaksikin Harrya mollaavaa juttua. Vahingonilo paistaa läpi, kun Sipilä hekumoi sillä, että Harryn kirjaa on myyty Briteissä puoleen hintaan jo ilmestymispäivänä ja että Harryn kansansuosio on pudonnut avioliiton solmimisen jälkeen 26 prosenttiin. (Meghanin syy, luonnollisesti!)

Ulla Appelsin arvostelee pariskuntaa minäkeskeisyydestä ja siitä, että parin mielestä vika on aina muissa. Minä en vieläkään julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella keksi, mistä mokasta Harryn ja Meghanin pitäisi ottaa syyt niskoilleen. Anteeksi, kun suutuin siitä, että julkaisitte yksityisen kirjeeni lehdessä. My bad!

Sorry, kun minulla ei ole huumorintajua — oikeasti huorittelu on tosi hauskaa ja vielä hauskempaa on verrata tummaihoista apinaan.

Pahoittelen, että kyseenalaistan sitä, että lehdet kirjoittavat minusta ja Catherinesta täysin eri tavalla — jatkakaa vain niin kuin ennenkin!

Sanna Ukkola puolestaan on kolumnisti, jonka kanssa en useinkaan ole samaa mieltä, mutta pidin tekstistä, jossa hän puolustaa Meghania. Ukkola kritisoi erityisesti Meghanin ykkösvihaajaa Piers Morgania, joka syytää myrkkyään jatkuvalla syötöllä.

Siinä missä Ukkolan kolumnit yleensä keräävät Iltalehden lukijoilta kehuja, juuri se, jolle minä nostin hattua, kirvoitti lukuisia kielteisiä kommentteja tekstin alle. Naisvihaa ei parane Suomessakaan vastustaa, ja pariskunnan lynkkausjoukot ovat valmiina myös täällä. Mikähän lienee Harryn ja Meghanin kannatusprosentti Suomenmaassa?

Avioparilla on epäilemättä ollut raskasta ja vaikeaa. Raskasta on varmasti myös vihaaminen. Taidan jättää edelleen väliin.

puheenaiheet leffat-ja-sarjat
Kommentit (24)
 1. En ole seurannut tätä paria tai muutenkaan brittihovien elämää, mutta yksi asia mitä pohdin vakavasti (otsikoiden perusteella) ja röyhkeästi keittiöpsykologisoin on se, että Harryn käytökseen ja katkeruuteen hovia ym. kohtaan voi ihan oikeasti vaikuttaa tänä päivänäkin lapsuuden trauma (äidin traaginen kuolema). Olen itsekin menettänyt vanhemman lapsuudessa, ja vasta päälle kolmekymppisenä asiaa pystyy käsittelemään paremmin ja ymmärrän asian mittakaavaan laajemmin – sen miten yksin surun ja trauman kanssa on jäänyt ja miten se on vaikuttanut kaikkeen elämään. Olen itsekin ajoittain aivan raivoissani elämäni muita ”aikuisia” kohtaan siitä hylkäämisen määrästä surun keskellä, eikä prinssikään välttämättä ole saanut yhtään sen enempää apua.

  Aikuisena asioita voi toki alkaa käsitellä rakentavammin ja esimerkiksi terapeutin avustuksella. Mutta eikö me voitaisi nähdä myös se inhimillisyys kaiken keskellä ja katsoa tilannetta suuremmassa mittakaavassa? Lynkkaaminen ja juoruilu kertoo mun mielestä enemmän lynkkaajasta ja juoruilijasta itsestään.

  Huh myös tuo naisvihan määrä…

  1. Kiitos jakamisesta ja tästä näkökulmasta! Inhimillisyyttä ja empatiakykyä kuuluttaisin tässä itsekin. Jotkut arvostelevat Harrya siitä, miten hän jaksaa jauhaa äidistään edelleen, ja vertaavat Williamiin, joka ihmisten mukaan on päässyt Dianan kuolemasta jo yli. Kovin huolettomasti ja ajattelemattomasti porukka heittelee tällaisia arvosteluja ilmoille!

 2. Vieraileva lukijatar
  12.1.2023, 18:01

  Oli julkisuus positiivista tai ei, Meghan ja Harry ovat ensijaisesti median tuotteita, oikeita Meghania ja Harrya tuskin olemme nähneet. Tämä pätee sekä Harryn brittihovissa ja Meghanin hollywoodissa. Jatkuva parrasvaloissa olo tuskin on niin epätoivottua kun antavat ymmärtää. Mutta oli ihmisillä sitten mitä perheriitoja, veljeskateutta tai patoumia, harva julkkiskaan lähtee miljoonienkaan takia käymään läpi oman perheensä likapyykkiä tuossa mittakaavassa koko maailman silmien edessä. Jatkuvista haastatteluista, dokkareista ja kirjoista näkyy miten järjestelmällinen toiminta on kyseessä, kun Hollywoodin tuotteina heidän on nyt luotava henkilöbrändiään ja kaupallistettava koko elämänsä. Rahan vuoksihan he tätä toki tekevät, mutta onhan tuo mautonta.

  Olisi ehkä molemmille ollut pitemmällä tähtäimellä parempi ihan reippaasti vaan irrottautua hovista ja jatkaa elämässä eteenpäin. Hollywoodia terveempiä ja tasapainoisempia elinympäristöjä olisi varmasti löytynyt.

  1. Tuossa minisarjassa kuvataan ihan hyvin sitä prosessia, miten ovat yrittäneet irtautua hovista. Se ei ole ollut ihan yksinkertaista, ja voi olla, että heidän ei menneisyytensä ja entisen asemansa vuoksi tuosta noin vain ole mahdollista päästä tavalliseen, tasapainoiseen elämään, vaikka haluaisikin. Toki kaikkien puolesta toivon, että löytäisivät vielä rauhan ja paikkansa maailmasta ilman kohuja.

   1. Vieraileva lukijatar
    12.1.2023, 20:20

    Varmasti ei ole kenellekään yksinkertainen prosessi, mutta irrottautuminen hovista tuskin olisi edellyttänyt tällaista patoumien julkista purkamista ja jokaisen oman perheenjäsenen ripittämistä tekemisistä ja tekemättä jättämisistä eri medioissa. Eivät ole ainoita, jotka kyseiset tehtävät ovat jättäneet taakseen.

    Ymmärtäisi paremmin, jos kyse olisi 20 vuotta nuoremmista henkilöistä, mutta neljääkymmentä lähestyvien aikuisten ihmisten, joille molemmille median läsnäolo on ollut elämän ajan tuttua, pitäisi pystyä hoitamaan suhteensa perheeseensä asiallisemmin ilman julkista myllytystä. Netflix- ja kirjadiilien tarkoituksena tuskin on päästä eteenpäin. Pikemminkin päinvastoin, kun oman yksityiselämän kaupallistamisen myötä heiltä nyt Hollywood-parina koko ajan odotetaan uusia ja uusia juttuja, joista revitään klikkauksia, otsikoita ja ennen kaikkea miljoonien edestä rahaa.

    1. Kieltämättä jotkin jutut alkavat minunkin korvaani särähtää, ja johonkin kohtaan olisi syytä vetää rajaa. Ehkä yleisö kyllästyykin jossain vaiheessa jo niin paljon, että keltainen lehdistökään ei saa enää lukukertoja, vai lieneekö toiveajattelua…

     Halun korjata tiettyjä epäoikeudenmukaisuuksia ymmärrän kyllä edelleen hyvin.

     1. Se, että jokainen uutinen Daily Mailissa saa 500 ”Miten nämä kaksi jaksavat”-kommenttia, pitänee ilmiötä vielä pitkään pinnalla myös. 😬

      1. Vieraileva lukijatar
       12.1.2023, 21:15

       Varmasti pitävät pinnalla, kun ihmiset seuraavat brittien kuninkaallisia kuin jotain tosielämän saippuoopperaa, mutta eiköhän tämäkin jossain vaiheessa laannu, kun hömppäuutisissa keksitään taas uusia puheen (tai pikemminkin juorujen) aiheita.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *