Something Rotten! on musikaalien parodia ja ylistys

— What the hell are musicals? — It appears to be a play where the dialogue stops and the plot is conveyed through song. — Through song? — Yes. —  Wait, so an actor is saying his lines and out of nowhere he just starts singing? — Yes. — Well that is the stupidest thing that I have ever heard.

Törmäsin joskus Youtubessa Something Rotten! -esityksen A musical -lauluun, joka kertoo musikaalin teosta. Genren suurimpana ystävänä ihastuin, ja siitä lähtien kappale on ollut Spotify-tililläni vakiosoitossa. Osaan biisin ulkoa.

Siksi innostuin täysin, kun huomasin Lahden kaupunginteatterin ohjelmistossa Something Rotten! Jotain mätää! -tuotannon. Halusin nähdä musikaalin lavalla, vaikka mietinkin, miten kielellä leikittelevä englanti taittuisi suomeksi.

Kuva: Aki Loponen (Lahden kaupunginteatteri).

Esitys sijoittuu 1500-luvulle. Retu- ja Ruune-veljesten (Mikko Pörhölä ja Mikael Saari) pitäisi kirjoittaa näytelmä, mutta ideat ovat vähissä. Asiaa ei auta rockstaran suosiota nauttiva William Shakespeare (mainio Tuomas Korkia-aho), jonka näytelmät keräävät katsojia. Epätoivoinen Retu päätyy ennustajalle: voisiko tämä kertoa, millainen näytelmä kannattaisi kirjoittaa?

A musical / Musikaali -laulu kertookin juuri Retun ja ennustaja Nostradamuksen kohtaamisesta. Nostradamus (Tomi Enbuska) näkee tulevaisuudessa Shakespearen arvostetuimman näytelmän Hamletin ja aivan uuden näytelmän lajin, musikaalin. Harmi kyllä, Hamlet vääntyy näyssä Omeletiksi, ja Retu luulee, että yleisömenestys vaatii musikaalia munakkaasta.

Kuten vähän epäilin, laulujen suomentaminen on ollut vaikea työ, ja vaikka en voi moittia pitkän linjan suomentaja Mikko Koivusaloa, en voi myöskään olla vertaamatta minulle niin tuttua A musical -kappaletta Musikaaliin. Edellinen kulkee musiikin rytmiin niin paljon luontevammin:

”With song and dance / and sweet romance / and happy endings happening by happenstance / bright lights, stage fights, and a dazzling chorus. / You wanna be great? / Then you gotta create a musical.”

”Lauletaan ja tanssitaan / ei musikaalin voimaa voita transsikaan / se itkettää, se viehättää / kun ihmissuhteet ihanasti selviää. / Ja tää on, mä vannon, vasta uvertyyri! / On musikaali jalokivi teatterin! / Siis musikaali tee!”

Ennustaja Nostradamus ja Retu Perä. Kuva: Aki Loponen.

Nautin silti juuri tästä kohtauksesta erityisesti, ja onneksi se kestää pitkään. Toiseksi suosikikseni nousee Sapettaa Shakespeare -biisi (God I hate Shakespeare). Laulussa — ja näytelmässä muutenkin — viitataan hauskasti pohdintoihin siitä, kirjoittiko kirjailija kaikki näytelmänsä itse, ja jos kirjoitti, niin mitkä niistä.

Something Rotten! on nautittava musikaali alusta loppuun: se on hauska, vetävä ja vauhdikas. Hanna Wallin (Retun vaimo Bea) ja Tuuli Paju (Portia) laulavat upeasti, ja joukkotanssikohtaukset ovat perinteistä musikaalia parhaimmillaan. Esityksessä on parodiaa ja runsaasti viittauksia muihin musikaaleihin — se on siis kuin tehty musiikkiteatterifaneille.

Ei voi muuta kuin todeta A musicalin sanoin: ”It’s such a delight / there’s nothing quite like a musical.”

Muut musikaalit, joista olen kirjoittanut:

Myrskyluodon Maija

Hamilton

kulttuuri teatteri
Kommentit (2)
  1. Shakespeare yksissä kansissa – Kotona kirjassa | Lily
    8.11.2022, 00:23

    […] Lue myös: Jotain mätää Tanskanmaalla eli musikaali Something Rotten! […]

  2. SOMETHING ROTTEN! JOTAIN MÄTÄÄ! – Musikaalit Suomessa
    24.10.2022, 11:29

    […] KOTONA KIRJASSA […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *