38 kohdan ohjeistus kiinteistön hankintaan

Kuva talosta

Ostapa talo Saksasta.

(Jos tykkäät haasteista, kokeile pienituloisena kahden ulkomaalaisen yrittäjän perheenä ja ota tavoitteeksi talo, jonne mahtuu oman pesueesi lisäksi asumaan toinenkin perhe.)

1. Selaa asunnonmyyntisivustoja viikoittain. Löydä kerran parissa kuussa kiinnostava talo, sovi näytöstä  ja (jos onni on puolellasi) käy katsomassa taloa.

2.-10. Toista kohta 1.

11. Löydä vuoden kuluttua unelmiesi koti joka muistuttaa sinua isoäitivainaasi talossa vietetyistä lapsuuden kesistä, huuda hallelujaa ja rukoile, että puolisosi tuntee samoin.

12. Selvitä, miten sanotaan ”kuntotarkastus” saksaksi, etsiskele tarkastajia ja (jos onni on edelleen puolellasi!) sovi aika uuteen näyttöön kuntotarkastajan kanssa.

13. Käy talo läpi tarkastajan kanssa, totea se asumiskelpoiseksi ja itsesi puolisen tonnia köyhemmäksi.

14. ”Varaa” talo itsellesi. Minkään sortin virallista pätevyyttä kyseisellä varauksella ei ole, ja siinä mielessä on asiallista kysyä mitä virkaa koko toimituksella on, mutta koska täälläpäin ei käytetä Suomen mallin mukaisia kirjallisia tarjouksia, varaus on ainoa tapa ilmaista että olet kiinnostunut ottamaan seuraavan askeleen tullaksesi talon omistajaksi.

15. Ryhdy neuvottelemaan pankin kanssa. Esineuvotteluja voi toki tehdä jo aikaisemminkin, mutta varsinainen lainahakemuksen jättö on mahdollista vain, kun talosta on saatu kaikki mahdolliset asiakirjat ja todisteet. Koska valtaosa saksalaisista pankeista ei myönnä lainaa freelancereille lainkaan ja muutkin vain äärimmäisen nihkeästi, etkä siksi ehkä tiedä mistä aloittaa, saattaa ajatus useiden eri pankkien kanssa puolestasi neuvottelevasta, ilmaisesta lainavälittäjästä tuntua mieltä rauhoittavalta. (Mutta vain aluksi.)

16. Täytä lainahakemusvälittäjähakemus verkossa. Vastaile puhelimitse esitettäviin lisäkysymyksiin. Totea, että lainat ovat monimutkaisempia asioita kuin osasit odottaa, ja huomattavasti monimutkaisempia saksaksi.

17. Vastaanota ensimmäinen lainaehdotus. Pinnistele saadaksesi selvää, mitä 20-sivuisessa läpyskässä oikein sanotaan.

18. Vastaanota kiinteistövälittäjältä viesti, jossa ilmoitetaan myyjien päättäneen sittenkin myydä talo toiselle perheelle. Ihmettele, mikä viikko aikaisemmin tekemäsi varaus oikein olikaan. (Ks. kohta 14.)

19. Kieriskele pettymyksen suossa. Kokoa sitten itsesi ja lähetä kiinteistövälittäjälle holtiton viesti, jossa kerrot että jos tässä nyt kuitenkin sattuisi olemaan vain rahasta kyse niin kyllähän sinä olisit valmis talosta hieman enemmänkin maksamaan. Ilmoita lainavälittäjälle, että unohdetaan koko juttu, myyjät päättivät toisin.

20. Vastaanota yllättävä viesti suoraan myyjiltä, jossa ilmaistaan kiinnostus tarjottuun korkeampaan myyntisummaan. Käy kuuntelemassa myyjiä, kun he kertovat talon itse asiassa kuuluvan heidän vanhainkodissa olevalle, heikkokuntoiselle isoäidilleen. Nyökkäile lupaavasti, kun he sanovat haluavansa myydä talon sinulle kunhan maksu järjestyy nopeasti, sillä isoäidin nimi on saatava paperiin nyt kun tämä on vielä nimikirjoituskunnossa.

21. Panikoi.

22. Ilmoita lainanvälittäjälle tapauksen uudelleenavauksesta ja vastaanota nujertava luettelo liitteistä, joita lainahakemukseen tarvitaan. Käytä apunasi Googlea, sanakirjoja, foorumeita ja ystäviä selvittääksesi, minkälaisia papereita luettelon kohdissa mahdetaan tarkkaan ottaen tarkoittaa (Betriebswirtschaftliche Auswertung? Berechnung des umbauten Raumes?). Luovuta.

23. Käytä kaikki työajan ulkopuoliset valveillaolon minuuttisi liiteasiakirjojen selvittelyyn, hankkimiseen ja täyttämiseen. Varaa yhä uudestaan puhelinaika lainanvälittäjältä esittääksesi lisäkysymyksiä. Maksa useita satoja euroja tiettyjen asiakirjojen hankkimiseen tietämättä, tuleeko niistä olemaan minkäänlaista hyötyä.

24. Vastaanota viikkojen kuluessa huolestunut viesti huonokuntoisen myyjäisoäidin lapsenlapsilta, jossa tiedustellaan lainatilannetta. Vastaa jotakin toivottavasti tyynnyttävää ja ala vältellä kyseisestä numerosta tuleviin puheluihin vastaamista.

25. Kokoa lopulta kaikki hakemuspaperit liitteineen yhteen ja lähetä ne lainanvälittäjälle. Hän ilmoittaa käyvänsä ne läpi ja lähettävänsä ne tarkastuksen päätteeksi pankille, josta lainaa haetaan.

26. Odota useita päiviä kuin tulisilla hiilillä. Vastaanota sitten lainavälittäjältä ilmoitus, että koska liite 9 on muodossa X, tarvitaan vielä kaksi uutta liitettä. Lisäksi kiinteistövälittäjältä saatu talon remontteja koskeva liite 13 ei kelpaa, ja liitteessä 17 on yksi kohta täytetty väärin.

27. Aloita uusien liitteiden metsästys ja vanhojen korjaus. Ota yhteyttä kiinteistövälittäjään ja kuule, ettei muunlaista liitettä 13 ole saatavana. Pohdi, miten selvitä pattitilanteesta.

28. Lähetä lopulta kaikki paperit jälleen ja jää odottamaan. Käsittelyaika on kaksi viikkoa. Se on tietenkin vain suuntaa-antava.

29. Valvo yöt miettien, että seuraavana päivänä lähes 100-vuotias omistajamummo varmasti menehtyy vanhainkodissaan ja kauppa peruuntuu, tai että lapsenlapset yksinkertaisesti kyllästyvät odottamaan ja myyvät unelmiesi talon sittenkin toisille.

30. Vastaanota viesti lainavälittäjältä: lainahakemus on hylätty. Vaikka omaa pääomaa onkin noin puolet talon kauppahinnasta, pankki katsoo, että kuukausitulot eivät riitä lainan ottoon.

31. Itke ja luovuta, toisen kerran. Käytä seuraavat päivät pätevien syiden keksimiseen, miksi talo ei ollutkaan hyvä, minkälaisia vikoja siinä oli ja mikä onnenpotku olikaan, ettei sen osto onnistunut.

32. Ajaudu kuitenkin viimeisenä oljenkortena käyttämään kiinteistövälittäjän suosittelemaa oman alueen lainavälittäjää. Lainavälittäjä tulee kotiisi, avaa salkkunsa ja puhuu puistattavan lipevästi. Kuuntele uupuneena välittämättä enää mistään. Ehdot ovat toki selvästi heikommat kuin aiemmin haetussa lainassa. Lupaa allekirjoittaa mitä vain.

33. Toista kohdat 23.-27. Tähän lainahakemukseen vaaditaan, käsittämätöntä kyllä, täysin erilaisia liitteitä, mutta onneksi hieman vähemmän.

34. Käsittelyaika on kolme viikkoa. Aloita mindfulness-harjoitukset, jos et vielä ole sitä tehnyt.

35. Kuule lipevältä lainavälittäjältä, että hakemus on hyväksytty. Kuuntele epäuskoisena. Kysy varmuuden vuoksi kolme kertaa, oletko ymmärtänyt oikein.

35. Odota omien, myyjien ja notaarin kesälomien yli kuusi viikkoa päivää, jona kauppasopimus vihdoin allekirjoitetaan. Säilytä epäuskosi allekirjoitushetkeen saakka. Jotta mikään ei olisi liian helppoa, notaarina on tietenkin käytettävä myyjäperheen omaa notaaria puolentoista tunnin ajomatkan päässä. Kuuntele tunnin ajan, kun notaari lukee 27-sivuista lakisaksankielistä sopimusta sinulle ääneen. Nyökyttele uskottavasti, että ymmärrät joka sanan.

36. Nyt ensimmäiset nimet ovat paperissa, mutta kauppa ei ole vielä vahvistettu, sillä notaarin on käytävä vielä myyjäisoäidin luona vanhainkodissa hankkimassa tämänkin allekirjoitus. Notaari sanoo voivansa tehdä sen parin viikon päästä, ehkä, vähän olosuhteista riippuen.

37. Kuule vihdoin kiinteistövälittäjältä, että kauppa on vahvistettu. Maksa välittäjän palkkio, notaarin kaupantekopalkkio sekä notaarin toinen palkkio omistajuuden kiinnitysrekisteriin kirjaamisesta ja toivo, ettet unohtanut mitään. Sovi päivämäärä viralliseen kiinteistön luovutukseen.

38. Saavu omalle talollesi, ota avaimet myyjiltä, lähetä heidät pois ja avaa pullo kuohuvaa. Katsele ympärillesi epäuskoisena, työnnä voipuneisuuden tunnetta kauemmas ja yritä tuntea itsesi voittajaksi.

 

…ja sitten, ryhdy selvittämään, millaisia remontteja taloon tarvitaankaan, kun kuntotarkastuksen viisisivuisessa raportissa ei olekaan muistettu mainita aivan kaikesta. Mutta se on jo toinen tarina!

tyo-ja-raha raha sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *