8 lahjaa 8-vuotiaalle tytölle

freestocks-org-487556-unsplash.jpg

Toim. huom. Kaikki alla olevat lahjaehdotukset soveltuvat hyvin myös pojille.

Tuulitukka täytti juuri huimat kahdeksan vuotta, ja jouduin miettimään lahjaa pitkään ja hartaasti. Itse asiassa valinta tuntuu vaikeutuvan vuosi vuodelta.

Ensimmäiset vuodet olivat helppoja. Rumpukarhu sai vuoden täyttäessään meiltä lahjaksi vessapaperipakkauksen – ja oli haltioissaan. Vielä monina seuraavina vuosinakin kirppareilta löytyi ihania vaatteita tai fiksuja puuleluja, jotka ilahduttivat pikkuista lahjansaajaa valtavasti.

Mitä vanhemmaksi lapset ovat kasvaneet, sitä kauemmas lelumaailmat ovat erkaantuneet toisistaan. Rumpukarhu ja Tuulitukka voivat kyllä leikkiä keskenään, mutta jos heille haluaisi antaa yhteisen tavaran, valinta olisi pakko tehdä jännittävän tummanpuhuvan pojan seikkailumaailman ja kimallusta, sateenkaaria ja hihitystä täynnä olevan tyttömaailman väliltä. Kovasti toivoisin, että lapseni osaisivat vapaasti valita kaikkea siltä väliltäkin. Siksi turhauttaa, ettei edes lahjan anto ole mahdollista tuputtamatta jompaakumpaa kahdesta ääripäästä.

Viimeistään menetin uskoni ihmiskuntaan siinä vaiheessa, kun selvisi, että Legokin – Lego! Unisex-lelujen järkkymättömänä kalliona tunnettu Lego! – on alkanut jaotella palikkansa tyttöjen ja poikien palikoihin.

Lisäksi on järjetöntä tänä maailman aikana antaa jotain, mikä joutaa parin vuoden päästä roskikseen. Ei siis muovia. Melkoisen banaalia on myös ilahduttaa itselle rakasta lasta lahjalla, jonka joku toinen lapsi on hengissäpysymisen pakossa väkertänyt. Ei siis myöskään Kiina-roinaa. Eli MITÄ?!

Näissä mietteissä laadin listan, sillä ehkä joku muukin pähkäilee lahjaa kummilikalle, sukulaistytölle tai omalle lapselleen näin joulun alla.

1. Itse tehty äänikirja

Hauska ja helppo lahjaidea rahattomalle kummille tai ystävälle: ala lukea jotain hyvää lastenkirjaa nauhalle. Äänittämiseen kelpaa mainiosti puhelimen äänityssovellus. Anna joululahjaksi ensimmäinen luku ja kortti, jossa kerrot, milloin seuraava luku ilmestyy. Pyydä johonkin lukuun kaveria hahmon ääneksi, nauhoita mukaan omia äänitehosteita tai muunna oma äänesi hupaisan kimeäksi, niin lapselle on aina jännittävää odottaa uuden jakson saapumista. Lahja on erityisen sopiva myös lapselle, joka ei vielä itse malta lukea pitkiä kirjoja.

DSC_1859 (3).JPG

2. pyörävaruste

Lähes kaikilla suomalais- ja saksalaislapsista kyllä on polkupyörä, mutta tuleeko sitä käytettyä aina kun voisi? Lasta voi kannustaa pyöräilemään omalla esimerkillä: vanhemmat voivat vaikkapa ilmoittaa, etteivät aio käyttää enää autoa alle viiden kilometrin matkoihin. Vielä hauskempaa on kuitenkin tuunata pyörä lapselle mieluiseksi. Olisiko hupaisa soittokello tarpeen, vai antaisiko lahjakortin, jolla lapsi saa itse valita erityishienon kypärän? Entä eteen sopiva koristeltu kori, jonka avulla mukana kulkevat nukkematkustajat, eväät tai harrastustavarat?

DSC_1826.JPG

3. Etusetelipinkka

Tällaiseen törmäsin viimeksi kirjakaupassa, kun etsin synttärilahjaa Rumpukarhun kaverille. Idea oli mielestäni mitä mainioin: nipussa on parisenkymmentä etuseteliä, joilla lapsi voi ”lunastaa” hieman erityispäiviä arkeensa. Seteleissä lukee esimerkiksi ”yksi pallo enemmän jätskiä kuin tavallisesti”, ”iltasadun lukua siihen asti, että nukahdan”, ”apua oman huoneen siivoukseen”. Seteleissä on niin pieniä arjen mukavuuksia (”hieronta tai kutitus”) kuin isompiakin hauskuutuksia (”käynti sirkuksessa”). Tällaisen pinkan voi toki helposti tehdä itse ja ottaa mukaan kaikkea sellaista, josta tietää juuri lahjansaajan ilahtuvan.

girl-2510934.jpg

4. Käynti trampoliinipuistossa

Kaikista lahjoista oikeastaan aina se kaikkein paras: aineeton lahja. Vie lapsi jonnekin, minne hän ei tavallisesti juurikaan pääse. Trampoliinihallit, kiipeilypuistot ja kylpylät ovat kaikki paikkoja, jotka eivät ainakaan meillä kuulu arkeen, ja niistä ensimmäinen on tällä hetkellä kaikkein toivotuin. Jos olet sukulainen tai ystävä, joka ei tapaa lasta kovin usein, tällaisella lahjalla on sitäkin suurempi merkitys. Viettäkää yhdessä hauskanpitopäivä, ihan vain kahdestaan.

5. Esityslippu

Arjen kiireissä ehtii lasten kanssa harvoin teattereihin ja konsertteihin. Lavalla nähty esitys on kuitenkin nuorellekin koki ainutlaatuinen elämys, jota ei voi verrata televisioon tai elokuviin. Ja esityksiähän löytyy laidasta laitaan: Onko lapsi sirkustyyppiä? Tykkäisikö hän enemmän lastenrokkikeikasta? Onko hän kypsä ikäisekseen ja nauttisi jo jostain aikuisten teatterikappaleesta? Kaikkein parasta on tietenkin, jos voi antaa lahjaksi kaksi lastenlippua. Mikä sen ihanampaa, kuin että saa pyytää parhaan ystävän mukaan.

DSC_1820.JPG

6. Esitykset DVD:llä

Katsovatko lapset liikaa televisiota? Ja vielä usein kaikenlaista moskaa? Ratkaisu on hankkia laadukkaita DVD-levyjä (tai jos on niin moderni, ettei omista DVD-soitinta, videoita jossain muussa muodossa). Kun hieman jaksaa etsiä, löytää todellisia aarteita. Luontodokumentteja tai vaikkapa hieman vähemmän valmiiksi pureskeltuja animaatioelokuvia voi katsoa yhä uudestaan ja uudestaan, ja niiden pohjalta saa aikaan monenmoisia keskusteluja.

Sitä paitsi videoina saa myös esityksiä! Ovatko Cirque du Soleil’n tai Riverdancen liput tänäkin vuonna liian kalliita? Ei hätää: anna esitykset lapselle lahjaksi videona. Rumpukarhu ihastui Cirque du Soleil -videoonsa niin, että halusi välttämättä koko kaksituntisen esityksen katsottavaksi syntymäpäiväjuhlissaan, ja Tuulitukka tanssijana katsoo Kaislikossa suhisee -balettiaan kerta toisensa jälkeen.

DSC_1823 (2).JPG

7. Kestopilli, -ATERINSETTI tai -rasia

Muovin vähentäminen on hankalaa. Kaikki ruoasta käyttötavaroihin pakataan muoviin, ja suuri osa esineistä on itsekin valmistettu muovista. Onneksi vaihtoehtoja alkaa olla hyvin saatavilla!

Tykkääkö lapsi juoda juomansa pillillä? Hanki metalliset kestopillit puhdistusharjoineen. Käykö lapsi koulun jälkeen harrastuksissa, joihin pakataan eväät mukaan? Anna ihanat kestävät eväsrasiat vaikkapa bambusta tai metallista. Syödäänkö perheessä joskus noutoruokaa? Valitse upeat konepesunkestävät bambuaterimet, joita voi omassa kotelossaan kuljettaa aina mukana ja välttää kertakäyttöhaarukat ja -puikot.

8. Tyttöjen koesarja

Kosmos on saksalainen leluvalmistaja, joka on erikoistunut erilaisiin rakennus-, tiede- ja koesarjoihin. Kosmoksellakin ollaan ilmeisesti herätty siihen, että tiedeleluja markkinoidaan tavallisesti vain pojille, ja nyt Kosmos on kehittänyt erityisesti tytöille suunnatun ”tiederakennussarjan”. Viime vuonna julkaistu ”Pepper Mint and the Great Treehouse Engineering Adventure” opettaa luonnontieteitä leikin varjolla ja vei tämän vuoden Toy Award -lelukilpailun kouluikäisten sarjan pääpalkinnon. Nyt Pepper Mint -hahmolle on luotu jo muitakin sarjoja.

Käytännössä emme ole näitä vielä päässeet kokeilemaan, mutta voisin ehdottomasti harkita.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *