Eläköön kesä ja salaatti!

Lettuce Ingrid.jpg

Eläköön aurinko ja helle, eläköön paljaat varpaat, eläköön vähän väliä kastelemaan huutelevat parvekevihannekset, eläköön vihreys!

Ja eläköön vihreällä ruoalla toimeen tuleva pieni ja iso ihminen.

Meillä pyritään syömään enimmäkseen lähitilalta tulevia kasviksia, ja koko talven ja pitkän kevään se tarkoittaa, että lähinnä juureksilla mennään. Perunaa. Porkkanaa. Punajuurta. Luksusta on, jos saadaan kaalia. Mutta sitä useammin on lanttua, palsternakkaa tai juuriselleriä. Ainoana hedelmänä omenaa.

Kun maatilan laatikko keskiviikkoisin saapuu, lapset kurkkaavat innoissaan iltapäivällä kotiin tullessaan sen sisään: mitä on tänään saatu? Ja voi autuas, viime viikkoina laatikko on ollut täynnä tuoreita vehreitä herkkuja. Vihdoinkin tässä maassa jokin taas kasvaa!

Illalliseksi olen väkertänyt kasvukaudesta ilahtuneena ja kuumuudesta läkähtyneenä erinäköisiä salaatteja, päivä toisensa jälkeen. Nyt saavat keitot ja padat unohtua! Ja samaa mieltä taitavat olla lapset, sillä kun vastaan ”mitä on tänään ruoaksi” -kysymykseen ”taas salaattia”, en ole ainakaan vielä saanut vastaani yhtään myrtyilevää ilmettä. Salaatin saa sitä paitsi aikaan hetkessä – ja sen valmistus sopii mainiosti yhteispuuhaksi.

Tässä viimeisten kolmen päivän salaatit:

Minttu-kaalisalaatti

  • 0,5–0,75 kg valkokaalia
  • kourallinen tuoreita mintunlehtiä (ei piparminttu)
  • muutaman sentin pala kurkkua*
  • 0,75–1 dl (soija-)luonnonjogurttia**
  • 3 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • ripaus suolaa

Leikkasin kaalin ohuiksi siivuiksi, lisäsin suolaa, etikkaa ja öljyä ja puristelin kaalia sormin usean minuutin ajan – siten kaalista tulee ihanan pehmeää. Pilkoin kurkun pikkukuutioiksi, saksin mintunlehdet silpuksi ja sekoitin kaikki yhteen. Sopii sellaisenaan syötäväksi tai vaikka leivän päälle!

Sekametelisalaatti

  • 1 salaatin lehdet
  • 1 raastettu punajuuri (ei säilyke)
  • 2 raastettua porkkanaa
  • 100–150 g savutofua
  • 1 omena
  • 3 sellerin vartta
  • 2 pientä kevätsipulia varsineen
  • 4 retiisiä
  • (kourallinen nyhtökauraa)
  • oma lempisalaatinkastike

Tähän salaattiin hyväksyin kursailematta vähän kaikkea, mitä keittiöstä sattui löytymään. Viipaloin kaiken pieneksi ja sekoitin. Tofusta tein aivan pieniä kuutioita, retiisistä ohuen ohuita siivuja. Kastikkeeksi sopinee mikä tahansa jääkaapista löytyvä; meillä suosikeiksi ovat valikoituneet tahini-sitruunakastike sekä perus-vinaigrette.

Kesäinen lähiruokasalaatti

  • 1/2 kesäkurpitsaa (tai kokonainen pieni; paistettuna)
  • 2 sipulia (tai yksi iso; paistettuna)
  • 3–4 valkosipulinkynttä (paistettuna)
  • 1,5–2 dl speltinjyviä (keitettynä)***
  • 1/2 salaatin lehdet kookkaina paloina
  • kourallinen manteleita
  • 1 omena
  • muutama kirsikka- tai miniluumutomaatti*
  • makea vinaigrette (tai muu makeahko kastike)

Keitin speltit ja paistoin pilkotut vihannekset. Huuhtelin speltit kylmällä vedellä ja annoin vihannesten jäähtyä, sitten sekoitin kaikki aineet. Valmista! Tämä salaatti on seuraavana päivänä vieläkin parempaa, kun jyvät ovat saaneet imeä makua salaatinkastikkeesta.

* Jos maailman toiselta puolelta luoksemme lentoteitse kiidätettävät kasvikset arveluttavat, mutta mieli tekee kuitenkin kurkkua ja paprikaa, kannattaa kokeilla tätä vinkkiä: miellä kurkku, tomaatti ja paprika mausteiksi. Lisää niitä ruokaan pieni määrä mahdollisimman pieneksi pilkottuina; silloin ne maustavat vaikkapa kokonaisen salaatin, mutta yhdellä kurkulla pärjätään koko viikko!

** Luonnonjogurtin sijaan tässä salaatissa toimisi varmasti jokin muukin hapan tai miksei kermainenkin tuote.

*** Speltin sijaan salaattiin sopii moni muukin vilja, joka kaapista sattuu löytymään, vaikkapa (idätetty) kvinoa tai ohranjyvät.

 

Salad Ingrid.jpg

 

hyvinvointi liikunta vastuullisuus ruoka-ja-juoma