Berliinin leikkipuistot, osa I

Blogini on saavuttanut kolmen vuoden riemukkaan iän, ja kyllähän kolmevuotiaan kanssa on jo korkea aika katsastaa leikkipuistotarjontaa.

Esittelyssä siis vihdoin kauan luvatut parhaat ulkopaikat lapsille ja lapsellisille! Leikkipaikkasuositukseni, kuten muutkin esittelyt tässä blogissa, keskittyvät suurimmaksi osaksi Neuköllnin ja Kreuzbergin alueille ja koukkaavat korkeintaan välillä Friedrichshainin puolelle. Mainituissa kolmessa kaupunginosassa olen itse asunut pitkiä aikoja ja tunnen ne siis aika lailla jokaista katua myöten, kun taas muualla Berliinissä tulee edelleenkin käytyä vain harvoin. Jaoin postauksen pituuden vuoksi kahteen osaan; toinen osa luvassa ensi viikolla!

Tuhannen ja yhden yön puisto

20160604_181910 - Copy.jpg

Tuhannen ja yhden yön puisto sijaitsee suuressa ja kauniissa Hasenheide-puistossa, jossa toimii kesäisin myös ulkoilmaelokuvateatteri. Itse leikkipuistokin on valtava ja yksi hienoimmista näkemistäni leikkipaikoista. On lentäviä mattoja, kameleita, jättiläiskäärmeitä ja merirosvolaiva. Jopa perinteisemmät keinut ja kiipeilytelineet on valmistettu kauniisti puusta Berliinille tyypillisesti vain tätä leikkipuistoa varten. Kauniilla säällä leikkipuisto on ymmärrettävästi täynnä väkeä, mutta se ei haittaa, leikkimään mahtuu silti aina hyvin.

Sijainti (sininen merkki kartalla):

1001.jpg

*****

Weichselplatzin leikkipuisto

Tämäkin puisto on suuri ja sisältää sekä pienemmille että isommille sopivaa touhuttavaa. Sijainniltaan puisto sopii erinomaisesti sunnuntaikäynteihin, sillä vieressä Maybachuferilla on joka toinen sunnuntai valtaisa kirpputori Nowkoelln tuoksuvine ruokakojuineen ja musiikkiesityksineen (kuin Mauerpark, mutta hieman vähemmän turisteja). Leikkipuiston vieressä on myös nurmialueita, jos haluaa pitää piknikin puiston hulinan ulkopuolella, sekä jäätelökahvila herkuttelua varten.

Sijainti:

weichselplatz.jpg

*****

Metsäleikkipuisto Plänterwaldissa

045.JPG

Tämä puisto ei sijaitse jutun alussa luvatuissa naapurustoissa, mutta retki kannattaa tehdä vähän kauempaakin. Leikkipuistoon on Plänterwaldin S-Bahn-asemalta reilun puolentoista tai Treptower Parkin S-Bahn-asemalta reilun kolmen kilometrin kävelymatka, joista jälkimmäinen kulkee kokonaisuudessaan kauniin Treptower Parkin läpi ja näkemisen arvoisen, jyhkeän neuvostomonumentin ohi. Aivan puiston lähelle pääsee kuitenkin bussilla: bussiin 265 voi hypätä useilta eri U-Bahn-asemilta, esim. Stadtmittestä, Schlesisches Torilta tai Treptower Parkin S-Bahn-asemalta. Viimeksi mainittua pysäkkiä voi olla vaikea löytää, ellei tiedä mistä etsiä: pysäkki on Elsenstrassen länsipuolella Pusschkinalleen ja Am Treptower Park -kadun välissä. Väärään suuntaan ajamisen vaaraa ei ole, sillä bussin reitti on tässä kohdassa ympyränmallinen.

Bussilla ajetaan pysäkille Eichbuschallee, ja matkaan kuluu Treptower Parkin S-Bahn-asemalta vain 4-5 minuuttia. Bussipysäkiltä kävellään suoraan metsään polkua, joka on Eichbuschalleen jatke, ja leikkipuisto tulee pian vasemmalla vastaan. Ensimmäistä kertaa tullessaan metsäleikkipuistoon kannattaakin matkata ehkä juuri bussilla tai ainakin bussipysäkin suunnasta, sillä jalan tai pyörällä Plänterwaldin metsän läpi seikkaillen voi polkujen labyrintti osoittautua toivottomaksi haasteeksi.

DSC_0262.JPG

Itse leikkipaikka on suuri aukea, jolle on rakennettu puusta junia, traktoreita, laivoja ja tasapainoilureittejä. Metsä tarjoaa jo itsessään mahtavat puitteet leikeille ja seikkailuille. Viikonloppuisin berliiniläisperheet kokoontuvat tänne, kun haluavat hengähdystauon kaupunkielämästä; paikka on suojaisuudessaan todellinen aarre, minne ei kukaan vahingossa eksy. Läheisyydessä ei ole kauppoja, joten ota omat eväät mukaan. Kesäisin lähellä toimii tosin eräänlainen vesipeuhula Plansche im Plänterwald, jossa ei ole uintimahdollisuutta, mutta jossa perheen pienimmät voivat leikkiä suihkulähteissä ja kahluualtaissa. Ja jos kävelee metsästä Treptower Parkiin päin, voi Insel der Jugendin (”Nuoruuden saari) kohdalla vuokrata polkuveneen ja ajella Spree-joella tai käväistä pikku saarella siltaa pitkin.

Tämä on myös juurikin se puisto, joka on päässyt blogini taustakuvaksi!

Sijainti:
waldspielplatz.jpg

perhe matkat suosittelen lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *