Berliinin leikkipuistot, osa II: Görlitzer Park

Görlitzer Parkin kotieläinpiha

20160424_170823 - Copy.jpg

Tämä paikka on Berliiniä parhaimmillaan. Kaikki on vähän sikin sokin, vinksallaan ja nuhraantunutta, mutta väriä ja naurua riittää ja eläimistä huolehditaan nähtävästi hyvin (tai niin hyvin kuin vankeudessa on mahdollista). Konsepti on myös hieno: lähellä asuvat lapset voivat tulla toimintaan mukaan ja hoitaa eläimiä vetäjien johdolla. Talvella pihalla lämmittää myös nuotio, ja välillä järjestetään railakkaita pikku tapahtumia perheille. Tuulitukan ollessa päiväkodissa alle kolmivuotiaiden ryhmässä kaikki kahdeksan lasta ja kaksi hoitajaa taapersivat kotieläinpuistoon joka perjantai ja söivät aamupalansa puupöydän ääressä pupuaitauksen vieressä.

20160424_170035.jpg

Kotieläinpihoja on Berliinissä runsaasti, Kreuzbergin ja Neuköllninkin alueella ainakin kolme, kaikki ilmaisia. Tässä nimenomaisessa puistossa pääsee silittämään kaneja, vuohia, lampaita ja poneja sekä katselemaan hanhia ja sorsia. Puumaja ja hiekkalaatikkokin löytyy. Usein lapsilla on mahdollisuus ostaa 50 sentin ruokapussi, josta eläimiä saa sitten vapaasti ruokkia. Paikka sijaitsee puistossa Liegnitzer- ja Glogauer-katujen välillä, ja kummallakin puolella on sisäänkäynti.

*****

Jättiliukumäki Görlitzer Parkissa

Aivan kotieläinpuiston vieressä on jättiliukumäki, jossa mahtuu laskemaan vaikka kymmenen vierekkäin. Nykyään samalla aukiolla sen kanssa on myös pieni leikkipuisto.

Toinen, ehkä vieläkin hauskempi iso liukumäki sijaitsee Görlitzer Parkin aivan toisessa päässä, Görlitzer Uferin toisella puolella. On vain ylitettävä kanaali kävelysiltaa pitkin, ja liukumäki on heti vasemmalla puolella. Oikealla puolella taas on yksi Berliinin mainioista Wagenburgeista ei asuntovaunukylistä, jonka mielikuvituksellisen erilaisista sirkusvaunuista koostuva alue on paitsi monen koti, myös yksi Berliinin verrattomista väripilkuista. Lohmühle-niminen yhteisö järjestää varsinkin kesäisin myös konsertteja, kirpputoreja ja muita tapahtumia, myös lapsille.

*****

Görlitzer Parkin liikennepuisto

DSC_0337.JPG

Liikennepuistossa voi ajella pyörällä, potkupyörällä, potkulaudalla tai kolmipyöräisellä pienoiskatujen verkostossa, jossa on oikeita liikennevaloja, liikennemerkkejä ja katumerkintöjä, vain pienoiskoossa. Koko lysti ei maksa mitään ja kulkuvälineitä on tarjolla runsaasti. Erityisesti 2-6-vuotiaille käynti liikennepuistossa riemastuttaa yhä uudelleen.

DSC_0340.JPG

Puistoa pyörittää yhdistys, joka palkkaa työntekijöikseen erityisesti pitkäaikaistyöttömiä ja muita vaikeasti työllistyviä. Työntekijät neuvovat mielellään, ja koulupäivien jälkeen tarjolla on lapsille jopa voileipiä ja hedelmiä. Sisäänkäynti on suurin piirtein Forster Strassen kohdalla, mutta sitä ei ole merkitty erityisen näkyvästi.

”Burg am See”

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: hieman Görlitzer Parkistä etelään on ”Dreiländereckinäkin” eli kolmen maan kulmana tunnettu kanaalin ristemiskohta. Kolmion pohjoisrannalla on ”Burg am See” -puistoravintola, jonka mukaan viereinen leikkipuistokin on saanut kansan suussa nimensä.

Burg am See on melko tavallinen leikkipuisto, mutta sijainti tekee siitä erityisen. Kuumana kesäpäivänä täällä voi istuskella nurmikolla, pitää piknikkiä, käydä hakemassa vierestä jäätelöä tai juomia, katsella ohi lipuvia jokiveneitä ja antaa lasten leikkiä leikkipuistossa. Kauniin metsäistä kanaalin rantaa pääsee kävelemään myös vaikkapa Görlitzer Parkiin.

perhe vanhemmuus matkat lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *