Kirje psykiatrilta

 

Puhu haavoittuvalle puolelle hyväksyvästi ja ymmärrettävästi

 

FullSizeRender.jpg

 

– Sinä olet hyvä ja arvokas juuri sellaisena kuin olet.

 

– Sinun ei tarvitse saada kaikkia ihmisiä pitämään itsestäsi. Kukaan ei ole sellainen eikä tarvitse olla sellainen, josta kaikki pitävät. Sinä saat pitää itsestäsi, vaikka joku toinen ei pitäisi sinusta.

 

– Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita eikä kenenkään tarvitse ansaita hyväksyntää, kaikki ovat hyväksyttäviä juuri sellaisina kuin ovat.

 

– Kaikki ihmiset tekevät virheitä. Sinun ei tarvitse olla täydellinen. On inhimillistä tehdä virheitä.

 

– Kaikilla on omat vahvuudet ja heikkoudet. Elämässä tarvitaan keskenään erilaisia ihmisiä. On tärkeää arvostaa sinun vahvuuksiasi ja antaa sinulle tukea tehdä sitä, mistä sinä olet kiinnostunut.

 

– Me olemme kaikki keskeneräisiä. Elämässä ei ole tarkoitus suoriutua täydellisesti, vaan elää ja kokea ja olla yhteydessä itseen ja toisiin.

 

– Sinua ei saa kohdella huonosti.

 

– Jos joku kohtelee toista huonosti, se heijastaa hänen sisäistä rankaisevuuttaan tai vaativuuttaan suhteessa johonkin asiaan. Ihminen, joka on itse tasapainossa, ei kohtele toisia vähättelevästi, alentuvasti, ylikriittisesti tai rankaisevasti. Kukaan ei ansaitse huonoa kohtelua.

 

– Kaikki tunnetilat ovat sallittuja. Saat olla avuton, surullinen, pelokas, kateellinen tai vihainen. Myös aikuiset tuntevat avuttomuutta, surua, kateutta, vihaa tai vihaisuutta. Tunne ei ole väärin, eikä vahingoita muita. Jos tunnetta on vaikea hallita, saat hakea siihen tukea.

 

– Sinä et ole vääränlainen siksi, että sinulla on jokin haavoittuvuuden tunne. Se vain heijastaa jotakin haavoittuvuuden kokemusta taustassasi. Saat hyväksyä tunteen ja ottaa sen merkkinä siitä, että haavoittuvuutesi on läsnä. Kuuntele, minkälainen haavoittuvuuden kokemus sinulla on pohjalla ja suhtaudu siihen lempeästi.

 

– Kaikille tunteille on jokin tausta ja syy. Et ole vääränlainen siksi, että sinulla on tietty haavoittuvuus. Silloin ympäristö ei osannut olla sinua varten siten kuin olisit siinä tilanteessa tarvinnut. Toiset eivät ehkä ymmärtäneet tai osanneet olla sinua varten, mutta se ei tarkoita, että sinun tarpeesi olisi ollut väärä. Kaikilla on omanlainen haavoittuvuutensa, joka ei yleensä näy päällepäin.

 

– Sinä saat tarvita muita. Kaikki tarvitsevat toisia ihmisiä. Tarvitsevuus on merkki inhimillisyydestä. Tarvitsevuus yhdistää meitä toisiin ihmisiin. Täysin itsenäiset ihmiset kieltävät oman tarvitsevuutensa.

 

– Olet ainutlaatuinen ja erityinen ihminen. Kukaan toinen ei ole juuri sellainen kuin sinä.

 

– Tunteesi ja tarpeesi ovat tärkeitä

 

– Saat pitää huolta itsestäsi ja tarpeistasi.

 

– Sinun on hyvä varata itsellesi aikaa ja tehdä asioita itseäsi varten.

 

– Parasta, mitä voit toisille tehdä, on olla oma itsesi.

 

– Opit koko ajan olemaan hyväksyvämpi itseäsi kohtaan ja kohtelemaan itseäsi paremmin.

 

– Opit olemaan syyllistymättä tai huolehtimatta samalla tavalla. Saat antaa sille aikaa.

 

Kommentit (0)