Alhainen ferritiini – 6kk myöhemmin

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt mahdollisuutta siihen, että kokonaisvaltainen väsymykseni johtuisi alhaisesta ferritiinistä eli veren varastoraudasta. Hemoglobiini minulla on aina ollut hyvä, lukuun ottamatta raskauden keskivaihetta, jolloin se romahti hetkellisesti. Useinhan verestä mitataan juurikin vain hemoglobiini, ja sen ollessa hyvä, ajatellaan rauta-arvojen olevan kunnossa.

Huhtikuussa kävin yhteistyössä Puhtin* kanssa tekemässä Puhti terveystarkastuksen, jossa verikokeesta mitattiin useita terveydelle tärkeitä arvoja aina kolestrolista verensokeriin ja maksan voinnista kilpirauhasarvoihin. Yllätyksekseni suurin osa arvoista oli täysin kunnossa. Vain kaksi arvoa olivat selväsi alle suositusten – ferritiini ja D-vitamiini.

Niimpä aloitin rautakuurin lääkärin suosittelemalla Obsidan Fe++ -rautavalmisteella sekä napsin lisä D:tä. Kirjoittelin kahden kuukauden jälkeen fiiliksiä rautakuurista ja olosta. Obsidan ei sopinut minulle ollenkaan, vaan sain mahani ja suolistoni todella pahaan kuntoon, jossa mikään ei pysynyt sisällä, ja kärsin kamalista kivuista koko ajan. Päätin luopua Obsidanista.

Tuossa väliaikaraportti-postauksessa kyselin teiltä lukijoilta vinkkejä vatsaystävällisiin rautavalmisteisiin, ja moni suositteli nestemäistä Maltoferiä. Pidin kahden viikon tauon raudasta, ja sitten aloitin Maltoferin käytön. Maltoferissä on puolet vähemmän rautaa kuin Obsidanissa, mutta ajattelin katsoa, miten se minulla toimisi. Yllätyksekseni Maltofer ei aiheuttanut suuria kipuja, ja maha tuntui ärtyvän huomattavasti vähemmän. Olo oli siedettävä. Niimpä olen elokuun alusta syönyt sitä säännöllisesti aina siihen saakka, kun viimeisin pullollinen loppui noin viikko sitten.

Miltä näyttää ferritiiniarvo kuuden kuukauden rautakuurin jälkeen?

Minulle oli sovittu työterveyteen seuranta-aika, ja viime viikolla kävin verikokeissa. Jännittyneenä odottelin verikokeen tuloksia. Eilen sain lääkäriltä soiton, ja varmistuksen, että ferritiini on noussut alun luvusta 10 lukuun 22. Suositushan on vähintään 30, joten ihan sinne en päässyt. Veikkaan, että jos olisin pystynyt jatkamaan Obsidanilla, tai muulla valmisteella, jossa on suurempi rautapitoisuus, olisi ferritiini varmasti noussut enemmän, mutta en pidä tätäkään nousua huonona. Tosin olisi luullut, että puolessa vuodessa nousua olisi enemmän. Liekö runsaat kuukautiset valuttavat lisäraudat mennessään.

D-vitamiiniarvot sen sijaan olivat laskeneet hieman, ja olivat nyt entistä alemmalla. Lääkäri sanoin minulle huhtikuussa, ettei kesä-heinä-elokuussa tarvitse syödä D-vitamiinia, sillä sitä saa auringosta. Näin ollen nappailin kesän D:tä vain satunnaisesti. Se ei selkeästikään riittänyt. Nyt jatkan Maltoferillä ja suuremmalla D-vitamiiniarvolla. Hieman ehdin mielessäni toivoa, että pääsisin raudan syömisestä jo eroon, sillä se vaikuttaa kuitenkin omaan oloon ikävästi. Yhden kuurin jaksaa tsempata vaikka vähän kipeälläkin vatsalla, tai ällöttävällä ololla, mutta pitempi aika tuntuu masentavalta. Hieman myös mietin, miten muistan reissussa sitä ottaa säännöllisesti.Kuvat: Hanna

Ja miten se olo sitten? Onko väsymys väistynyt?

Somekanaviani seuraavat osaavat ehkä jo arvata vastauksen näihin. Kesällä olo oli hetkellisesti parempi. Jokapäiväisen pyöräilyreitin ylämäet eivät hengästyttäneet niin paljon kuin yleensä, ja heräsin aamulla virkeämpänä. Valo tuntui hyvältä. Jaksoin paremmin. Nyt syksyn ja pimeyden vyöryessä päälle, kaamosväsymys (tai -masennus) on ollut rankka. Hankala siis sanoa, onko vähäisellä ferritiinin nousulla vielä varsinaisesti vaikutusta oloon. Ja jos on, niin onko syksyn tuoma väsymys kumonnut ferritiinin nousun positiiviset vaikutukset.

Nyt jatkan kiltisti lääkärin määräyksiä, ja toivon ferritiinin ja D-vitamiin tasaista nousua. Vaikkakin sitten hidasta. Miten teillä muilla ferritiiniongelmaisilla? Ovatko arvot nousseet hitaasti vai nopeasti?

Tämä kuvien panta on muuten ihana löytö jyväskyläläisestä Putiikki Puotilasta. Se on pehmeää villaa, ja merkiltään Woolberg. En tiennyt olevani pantaihmisiä, mutta tämä sopiikin päähäni kuin valettu!

Rentoa keskiviikkoa! Huutelen myös hieman kosmetiikkakalenteriarvonnan voittajan perään! Huhuu maitsukka olen laittanut sinulle sähköpostia! Jos en saa voittajaa kiinni, niin arvon uuden voittajan ensi viikolla.

 

*mainoslinkki

hyvinvointi terveys
Kommentit (7)
 1. Floravitalissa tosiaan on todella vähän rautaa, olikohan 20 mg päiväannoksessa, ja kun naisten saantisuositus päivässä on 15 mg, niin jo kuukautiset varmasti vievät sen vähänkin saadun edun mennessään. Rautaa pitäisi saada vähintään 100 mg päivässä, jotta ferritiini nousisi kunnolla, eikä se siltikään kaikilla nouse nopeasti. Kuulemma ferritiiniarvon nousutahtiin vaikuttaa sekin, miten kauan rautavaje on kestänyt, ja itselläni se ilmeisesti on kestänyt tosi kauan, koska nyt yli kahden vuoden rautalisän avulla se on noussut arvosta 10,5 arvoon 70. Ja siis naisille suositus on vähintään 100 ellei 150, ainakin meille, joilla on vielä kuukautiset. Jos ferritiiniarvo on alle 30, niin luuydin on vieläkin käytännössä tyhjä raudasta. Lisäksi on ihan yleistä, että parin kuukauden kuluttua rautalisän aloittamisesta tulee takapakkia eli alkuperäiset oireet voivat tulla joksikin aikaa takaisin tai jopa paheta. Itse kuvittelin silloin aika tasan kaksi vuotta sitten kärsiväni masennuksesta, johon mulla siis ei tosiaankaan ole taipumusta, kun kaikki vaan itketti ja olin muutaman viikon ihan maassa ja melkein sängynpohjalla. Vasta myöhemmin kuulin, että tuo on tosiaan ihan tavallista. Suosittelen kaikille rautavajeisille lämpimästi liittymistä Facebookin Lääkärin blogi -ryhmään. Sen vetäjä on erityisen syvällisesti rautavajeeseen perehtynyt lääkäri, joka itsekin kommentoi jäsenten julkaisuja usein lempeään tyyliinsä ja kirjoittaa välillä blogipostauksiakin aiheesta. FB:ssä on myös toinen rautavajeisten ryhmä, jossa taas keskustelun sävy on tosi tiukka ja josta erosin itse aika lyhyen ajan kuluttua. En kuitenkaan nyt mainitse sitä nimeltä tässä…

  1. Oletko syönyt koko tuon kahden vuoden ajan joka päivä rautaa?

   Minä olen tyytynyt Floravitaliin, ja näyttää tosiaan siltä että ferritiini on vähän noussut sen avulla. En ole ottanut tuota rautalisää miksikään kovin suureksi prioriteetiksi, koska minulla ei tietääkseni ole mitään rautavajeen oireita. Mutta tuo 30-arvo on kyllä vielä aika kaukana. Olen ajatellut, että tuollaista mietoa valmistetta uskallan syödä ilman lääkärin suosituksiakin, koska edes ferritiiniarvolla 10 ei lääkäri nähnyt tarvetta suositella rautalisää. Aina sanotaan, että rautaa ei pitäisi syödä ilman lääkärin tutkimuksia. Mutta ajattelin tosiaan näin, että kuukautisia vuotavana naisena uskallan tuota mietoa rautalisää syödä ihan omalla päätöksellä.

   1. Joo, käytännössä olen ottanut rautaa joka päivä tuon parin vuoden ajan. Välillä se on unohtunut muutamana yksittäisenä päivänä, ja nyt viimeksi flunssassa jätin sen väliin, koska se kuulemma ruokkii tulehdusta, jos flunssaan kuuluu kuumetta. Muuten olen ottanut sitä säännöllisesti.

    Aluksi käytin itsekin Floravitalia, koska muistin yläasteajoilta saaneeni ikäviä vatsakipuja lääkärien aina ensimmäisenä suosittelemasta Obsidanista, mutta sillä ferritiinin nousu oli niin olematonta, että vaihdoin lääkärin suostumuksella järeämpiin valmisteisiin. Itselläni ei löytynyt tutkimallakaan muita syitä matalaan ferritiiniin kuin suht runsaat kuukautiset, joihin sain gyneltä Cyklokapron-reseptin. Se tosin on ollut apteekeista lopussa helmikuusta asti, joten siitä ei ole nyt apua, mutta kuukautiset tuntuvat lieventyneen ferritiinin nousun myötä muutenkin, tai sitten alan olla jo esimenopaussivaiheessa (olen 44-vuotias).

    Ferritiiniarvon nousu on ollut yhtä hidasta, vaikka olen kokeillut eri valmisteita, joissa on 100 mg rautaa päiväannoksessa, joten ilmeisesti sitä ei kohdallani voi nopeuttaa. Ja jokaisen kroppa tuntuu reagoivan omalla tavallaan rautavalmisteisiin, joten mitään yleisohjetta ei oikein voi antaa, vaan jokaisen pitää kokeilemalla löytää itselleen sopiva valmiste. Hienoa, jos sinulle riittää Floravital!

 2. Hei!

  Tuossa Floravitalissa päiväannoksessa on vain 19,2mg rautaa. Sillä voi varmasti ylläpitää rauta-arvoja muttei oikein nostaa niitä. Siihen tarvittaisiin isompaa annosta rautaa. Tuossa Ferrodan++ on 100mg, ero on huomattava. Sekään ei auta, jos valmiste ei vain sovi omalle vatsalle. Vähän auttaa, jos ottaa raudan ruuan kanssa, mutta katsoo tarkasti, ettei mukana ole kalsiumia. Kaverilla on myös arvot noussut tosi hitaasti, mutta ovat sentään kohonneet. Tsempit kaikille ferritiinin nostoon!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *