Alhainen ferritiini – tilanne vuoden jälkeen

Vuosi sitten keväällä kävin tekemässä Puhdin kattavan terveystarkastuksen*, jossa yhdellä helpolla verikokeella sain tietää 33 eri veriarvoa. Sain siis kattavan kuvan siitä, missä jamassa terveyteni on. Olin hieman aavistellut, että joku on pielessä, kun olin koko aika niin väsynyt. Epäilin alhaista ferritiinitasoa, ja verikoe paljasti epäilyni todeksi. Vaikka suurin osa testituloksista oli yllätyksekseni hyviä, ferritiiniarvoni eli veren varastorauta oli vain 10. Puhti muistutteli minua hetki sitten sähköpostilla, että vuosi on kulunut ensimmäisestä mittauksesta, ja että nyt olisi hyvä aika katsoa tämänhetkinen tilanne.

Vuosi sitten ferritiini oli hälyttävän alhainen

Ensimmäisessä kokeessa selvisi, että vaikka hemoglobiiniarvoni oli kunnossa, kuten aina, niin veren varastorauta oli huvennut aivan liian alhaiseksi. Hyvä ferritiiniarvo naisilla katsotaan olevan 100, ja alle 30 ferritiiniarvon katsotaan vastaavan raudanpuutetta. Ei siis ihme, että olossa oli parantamisen varaa. Aloitinkin vuosi sitten samantien rautakuurin sekä D-vitamiinitankkauksen. Toinen testissä viitearvojen alapuolella ollut arvo nimittäin oli D-vitamiini, joka oli 52. Alhainen D-vitamiinitaso vaikuttaa mm. vireystilaan ja vastustuskykyyn. Hyväksi D-vitamiinitasoksi katsotaan, jos D-vitamiinia on veressä vähintään 75 nmol/l.

Puoli vuotta rautakuurin kanssa taisteltuani, ja rautavalmistetta kerran vaihdettuani, mittasin ferritiinin uudelleen työterveyden kautta. Rauta ei ollenkaan sopinut mahalleni, ja olin pitänyt tämän puolen vuoden aikana pari pientä taukoakin raudan syömisestä. Mittauksessa arvoni oli noussut 22:een. Tämä oli mielestäni jo ihan hyvä parannus aikaisempaan tilanteeseen. Yritin jatkaa raudan syömistä lääkärin kehotuksesta puolen vuoden merkkipaalun jälkeenkin. Jonkin aikaa sinnittelin, mutta sitten tuli reissu Uuteen-Seelantiin. Reissussa en jaksanut kantaa rautavalmistetta mukana. Kotiin palattuamme palasin hetkesi jatkamaan lisärautaa. Mahani meni kuitenkin niin huonoon jamaan, että en vain voinut enää jatkaa.

Puhti-terveystarkastus on helppo ja nopea tapa tarkastaa terveyden tilanne

Täytyy siis myöntää, että menin Puhdin terveystarkastukseen hieman pelokkain mielin, sillä olen nyt ollut syömättä lisärautaa jo useamman kuukauden. Pelkäsin, että arvot ovat romahtaneet. Muutenkin hieman mietitytti, miten oma terveys jaksaa. Rautakuurin aloittamisen jälkeen vatsa ei ole ollut entisensä.

Onneksi testin tekeminen on superhelppoa, joten kynnys vetäytyä tästä hommasta ei ollut niin suuri. Klikkasin terveystarkastuksen ostoskoriin, varasin ajan labrasta, ja seuraavana päivänä kävelin ottamaan verikokeen. Vaivatonta ja  helppoa. Verikokeen saamiseksi ei tarvinnut vaivata lääkäriä. Tulokset tulivat sähköpostiini päivässä. Tulosten lukeminen on onneksi helppoa maallikollekin, sillä Puhdin sivuilla tulokset on selitetty helposti ymmärrettävällä tavalla.

Puhti-terveystarkastuksen lisäksi mitata voi vaikka esimerkiksi pelkästään D-vitamiinin ja ferritiinin*.

Ferritiinin tilanne vuoden jälkeen

Ferritiiniarvoni oli mittauksen mukaan 23. Se ei siis ollutkaan laskenut, vaan oli noussut yhden pykälän puolen vuoden takaisesta mittauksesta. Tästä tuloksesta olin yllättynyt ja iloinen. Edelleenkään arvo ei ole siellä, missä sen pitäisi olla, mutta on siis toivoa, että toisella pienellä rautakuurilla saattaisin saada sen sinne suositellun 30:n kohdille. Olin jotenkin ajatellut, että ilman lisärautaa ferritiini alkaisi taas laskea, mutta näin ei näytäkään olevan. Huojentava tieto!

Sen sijaan D-vitamiinissa oli tapahtunut notkahdus. Myönnän, että edellisen D-vitamiinipurkin loputtua en ole jaksanut panostaa erilliseen D-vitamiinivalmisteeseen, vaan olen popsinut monivitamiinivalmistetta ajatellen, että se riittää. Olihan minulla sentään kaksi kesää viime vuonna. Suomen kesä sekä viiden viikon D-vitamiinitankkaus marras-joulukuussa Uudessa-Seelannissa. D-vitamiinitasoni oli romahtanut vuodentakaisesta 52:sta 43:teen. Onneksi D-vitamiinin popsiminen ei aiheuta mahavaivoja, joten nappasin jo kaupasta mukaan D-vitamiinivalmisteen.

Muutama arvo verikokeessa sekä omat vatsavaivani saivat minut miettimään lääkärillä käyntiä. Olen kuitenkin huono potilas, sillä tunnen aina syyllisyyttä lääkärille menosta. Olo on aina jostain syystä anteeksipyytelevä lääkärikäynnin syystä riippumatta. Tuntuu, että jos en ole ihan kuoleman kielissä, tuhlaan lääkärin kallista aikaa. Tätä tunnetta ei auta sellaiset lääkärikokemukset, joissa lääkäri tuntuu vähättelevän vaivojani. Käyn siis vielä sisäistä taistoa siitä, kitkuttelenko vaan eteenpäin, vai menenkö ongelmieni kanssa lääkärille.

Tiedän, että ferritiini kiinnostaa aiheena monia. Kuulisin mielelläni teidän ferritiini-tilanteesta! Miten menee? Entä löytyykö muita, jotka kokevat, että tuhlaavat lääkärin aikaa omilla vaivoillaan?

Mukavaa keskiviikkoa!

Lue myös: Syy väsymykselle löytyi – alhainen ferritiini ja Kaksi kuukautta rautakuuria takana

*tunika saatu Neulomo

*Puhti-terveystarkastus saatu

hyvinvointi terveys
Kommentit (10)
  1. Minulla ei ole niinkään ollut ferritiinin kanssa ongelmia (se mitataan minulla säännöllisesti) mutta hemoglobiinin kanssa on melkein aina ollut haasteita. Olen viime aikoina ottanut yhden rautatabletin joka toinen päivä, lääkärin mukaan tämä sopii joillekin. Ja lienee myös vatsaystävällisempää 🙂 Jos sinulla/lukijalla on runsaat vuodot, lääkäriltä voi tiedustella keinoja vähentää sitä (hormonaalinen ehkäisy tai cyklokapron). Olen itse yrittänyt myös syödä mahdollisimman paljon rautapitoisia ruokia, esim. parsakaalia, lehtikaalia, linssejä, papuja etc.

    Toivottavasti saat arvosi ylös haluamallesi tasolle. Kaikki rautaan liittyvä on yleensä aika hidasta touhua 🙂

  2. Pullavainen
    3.6.2020, 16:34

    Kannattaa tosiaan kokeilla eri rautavalmisteina. Arvon nousu 10 > 23 vuodessa on todella heikko tulos, kyllä sinun pitää löytää itsellesi sopiva rautavalmiste mahdollisimman pian. Itselläni nousi kuudessa kuukaudessa 34 pykälää, joka on aika normaali tahti.

    Itselläni vatsavaivat olivat raudan aloittamisen jälkeen pahat, mutta puolikkaan tabletin kerralla ottaminen auttoi. Ennen pitkää myös vatsa tottui rautaan. Nyt oireilee vain, jos satun ottamaan kaksi tabua päivässä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *