Suhteellista podcast – oletko läheinen sisarustesi kanssa?

Jos pitäis nimetä yksi ihminen oman puolison lisäksi, joka tuntee sinut parhaiten, niin kuka se olisi? Mulla se olisi ehdottomasti mun sisko. Ehdin seikkailla maailmassa kuusi vuotta, ennen kuin hän saapui paikalle, ja lapsena ei ihan aina menneet jutut yhteen. Aikuisuus ja sama elämäntilanne ovat kuitenkin hioneet kulmia, ja tuoneet meidät vahvasti yhteen. Suhteellista podcastin kahdeksannessa jaksossa me keskusteltiin Hannan kanssa suhteista meidän omiin sisaruksiin. Kiinnostavan näkökulman asiaan toi se, että Hannan ainoa sisarus on veli, ja oma ainoa sisarus on sisko. 

Lapsena napit vastakkain

Yleisesti tunnettu fakta lienee, että sisarukset tappelevat. Kun on niin lähellä toista ihmistä koko ajan, niin väistämättä tulee erimielisyyksiä. Sisaruksen kanssa harjoitellaan kaveritaitoja, asioiden jakamista ja toisen tunteiden huomioon ottamista. Siksi sisarus on kultaakin kalliimpi. Tätä kirjoittaessani tunnen piston sydämessäni, ettei oma lapseni tule kokemaan sisaruuden onnea. Toiset lapset tulevat paremmin toimeen keskenään kuin toiset. Tämän viikon podijaksossa vertailemme Hannan kanssa omia lapsuuden kokemuksia sisarusten välisistä suhteista. Meitä yhdistää se, että olemme molemmat esikoisia, joten tarinasta jää puuttumaan kuopuksen näkökulma.

Siskoni laittoikin jakson kuultuaan viestiä, että aihe on kiinnostava, ja hänestä olisi kiva kertoa oma näkemyksensä meidän suhteesta. Suhteellista podcastin instan puolella sisko ehtikin jo avata hieman kuopuksen paineita astua esikoisen isojen saappaiden viitoittamalle tielle. Esikoisena ei aina osaa katsoa asioita pikkusiskon näkökulmasta, ja siinä missä esikoinen usein on se vastuullinen tienraivaaja, on pienemmällä sisaruksella omat kasvukipunsa.

Voiko sisarussuhde parantua aikuisena?

Pohdimme Hannan kanssa jaksossa myös sitä, miten meidän omat sisarussuhteet ovat muuttuneet iän myötä. On luonnollista, että ihmisen kasvaessa ja muuttuessa, muuttuu myös suhde sisarukseen. Osa voi kasvaa erilaisten luonteiden myötä erilleen, ja osa taas hitsautua enemmän yhteen. Meille kävi siskon kanssa juuri niin, että lapsuuden iso ikäero ja luonteiden erilaisuus hioutui aikuisuuden myötä. Ja nyt olemme läheisiä. Siskolle, jos kelle, voi sanoa kaiken suoraa ja vuodattaa ruuhkavuosien turhautumat. Hän ymmärtää, koska tuntee minut ja on itsekin samassa elämänvaiheessa. Pitkä yhteinen historia tekee suhteesta ainutlaatuisen.

Tunnen myös ihmisiä, joiden sisarussuhde on etääntynyt aikuisena. Kaksi erilaista persoonaa voivat kasvaa eri suuntiin. Joko niin, että erilaiset arvot ärsyttävät niin paljon, että välit menevät poikki, tai sitten niin, että yhteisiä asioita ei oikein löydy, eikä yhteyttä siksi tule pidettyä. Lapsena koetut vääryydet, kuten ”sisko sai aina enemmän viikkorahaa ja paremmat joululahjat”, tai ”veljeä suosittiin joka asiassa” saattavat jättää sisarusten välille katkeruutta aikuisuuteen saakka. Sisaruksiaan ei voi valita, niiden kanssa on vain elettävä hyvässä ja pahassa.

Millainen suhde sinulla on omiin sisaruksiin? Oletko läheinen sisarustesi kanssa? Mielenkiintoinen kysymys on myös se, miten sisarusten lukumäärä vaikuttaa suhteisiin. Ovatko kaksilapsisen perheen sisarukset läheisempiä keskenään kuin monilapsisen perheen?

Podin uusimman jakson pääset kuuntelemaan tuosta alta sekä myös

Spotify
Anchor.fm
Apple Podcast

Seuraa meitä Instagramissa @suhteellistapodcast

Lue myös: Toimiiko ystävyys 12 vuoden ikäerolla? ja Suhteellista podcast alkaa!

Kommentit (1)
  1. Mulla on pikkusisko kanssa melkein 8 vuotta ikäeroa. Pienempänä sillä oli toki vaikutuksensa, mutta näin aikuisena ei tunnu enää missään. Hän on ehdottomasti yksi parhaimmista ystävistäni. ❤

    https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/11/25/hitonmoinen-farssi/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *