Suhteellista podcast – suuri ikäero parisuhteessa

Sanotaan, että ikä on vain numero, ja että rakkaus on sokea, mutta pitääkö se sitten kuitenkaan paikkaansa? Kun puhutaan parisuhteesta, niin onko sulla joku ylä- ja alaikäraja mahdolliselle puolisolle? Tämän viikon Suhteellista podcastin jaksossa paneudutaan parisuhteen ikärajoihin, pohditaan suurten ikäerojen aiheuttamaa kauhistelua, ja kerrotaan mikä on standard creepiness rule.

Kuinka nuori on liian nuori?

Väestöliiton teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten heteropariskuntien keskimääräinen ikäero on kolme vuotta niin, että mies on naista vanhempi. Tämä tuntuukin olevan se hyväksyttävä normi, johon moni pariskunta joko tarkoituksella tai ei-niin-tarkoituksella solahtaa. Omatkin kumppanini ovat aina olleet minua muutaman vuoden vanhempia, joten sovin hyvin profiiliin. Onkin mielenkiintoista miettiä, onko tämä biologian tai yhteiskuntanormien johdattelemaa, vai mistä moinen johtuu. Väestöliiton mukaan kuitenkin myös yleistymässä toisaalta samanikäisten kuin suuremman ikäeron suhteet. Hannan kumppani on hänen kanssaan samanikäinen, joten ehkä tässä tapahtuu muutosta nuorempi ikäryhmä edellä.

Laskimme Hannan kanssa omat ala- ja yläikärajamme sosiaalisesti hyväksyttävyyden puitteissa standard creepiness rule-laskurilla, ja minun olisi sosiaalisesti hyväksyttävää seurustella Hannan ikäisen henkilön kanssa. On hassua, että ystävyydessä 12 vuoden ikäero ei tunnu niin suurelta näin aikuisiässä, mutta minun on pakko myöntää, etten mitenkään päin osaisi seurustella itseäni 12 vuotta (!!!) nuoremman henkilön kanssa. Minulle 12 vuotta nuorempi on liian nuori.  Jaksosta pääset kuuntelemaan perustelut sille, miksi näin ajattelen.

Miksi suuri ikäero parisuhteessa on miehille hyväksyttävämpää?

Jaksossa pääsemme myös pohtimaan sitä ilmiötä, että vaikka vanhemman miehen ja nuoremman naisten suhde herättää mediahuomiota ja saa aikaan lööppejä, niin se on kuitenkin sosiaalisesti paljon paremmin hyväksyttyä verrattuna vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhteeseen. Vai mitä sinä ajattelet Ranskan presidenttiparista, jossa nainen on yli 25 vuotta miestään vanhempi? Aiheuttaako se sinussa kummastusta?

Itse ajattelen, että vanhempi mies ja nuorempi nainen vain on historian ja tottumuksen valossa meille tutumpi ilmiö. Monesti tällaisissa suhteissa on valitettavasti raha ja valta vaikuttimena, mutta varmasti niitäkin pareja löytyy, joilla rakkaus ei katso ikää. Silti minusta tuntuu, että yli 20 vuoden ikäero asettaa aika suuria haasteita suhteelle. Ihan jo elämänvaiheen ja kiinnostustenkohteiden osalta. Siinä missä kolmekymppinen todennäköisesti miettii perheen perustamista, on viisikymppinen tai kuusikymppinen jo siirtynyt pikkulapsivaiheesta keskittymään omaan uraan, tai kenties jo odottelee leppoisia eläkepäiviä. Tämä toki aika rankasti karrikoiden, mutta ymmärrätte ehkä pointtini.

Minulla itselläni ei ole kokemusta suuren ikäeron suhteista, mutta kuulisin todella mielelläni teidän kokemuksia! Omia tai lähipiirin. Voiko suuren ikäeron suhde toimia? Millaisia haasteita ikäero suhteeseen tuo?

Törmasin jaksoa suunnitellessani Venla Rossin superhyvään artikkeliin, jossa hän kertoo oman tarinansa parisuhteesta, jossa hänen miehensä on 24 vuotta häntä vanhempi.

Jakson pääsee kuuntelemaan alla olevasta linkistä sekä myös

Spotify  |  Anchor.fm  |  Apple Podcast

Seuraa & osallistu keskusteluun Instagramissa @suhteellistapodcast

Kivaa keskiviikkoa!

Lue myös: Voiko kaukosuhde toimia?, Parisuhde ja ulkonäkö ja Tarinaa Tinderistä

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *