5 minuutin aamujooga

yoga-2959214_1920.jpg

yoga-2959213_1920.jpg

Kuvat: Pixabay

Joogaaminen sinällään on ollut minulle tuttua jo aiemmista kokeiluistani Kokkolassa asuessa. Mutta todellinen homman jujun ymmärtäminen oikeastaan aukesi minulle vasta viime syksynä.

Tässä heräämisessä merkittävässä roolissa oli tämä 5 minuutin joogapätkä, jonka liikkeet ovat yksinkertaisia, helposti muistettavia ja sovellettavissa halutessa. Juuri ne elementit, mitä tarvitaan liikkeiden omaksumisessa. Kun itse liikesarjat oppii, voi keskittyä paremmin hengitykseen ja omaan olotilaan. Jäin tähän videoon koukkuun heti ensinäkemältä ja siksi haluan jakaa sen myös täällä. 

Tässä vielä kertauksena videolla nähtävät liikkeet. Muista hengittää syvään liikkeitä tehdessäsi. 

1. Lapsen asento

2. Kissa – Lehmä

3. Alaspäin katsova koira + jalanpolkemiset

4. Soturi 1 + Soturi 2, molemmille puolille

5.  Alaspäin katsova koira

6.  Pystyynnousu lempeästi pyöreällä selällä

7. Rangan suoristus, kattoon kurkottelu

8. Rukoilijan asento

9. Kylkien venytys molemmin puolin

10. Niskan venytys rukoilijan asennossa

11. Risti-istunta 

Heti ensikokeilun jälkeen tuntui kuin pystyisin hengittämään paremmin. Vaikka sarja ei suuresti keholta vaadi, eikä aamuisin itsekään saa vaatia keholtaan enempää, avaavat liikkeet juuri sopivan lempeästi yön aikana jäykistyneitä lihaksia. Veri ja muut nesteet kehossa virtaavat paremmin, pieni hiki tässä tuleekin. Kroppa tuntui kaiken kaikkiaan kevyemmältä kuin ennen liikkeiden tekemistä ja se fiilis koukutti. 

Itse teen tämän joogasarjan joko kokonaisuudessaan tai muovattuna joko lyhyempään tai pidempään muotoon fiiliksen ja ajan mukaan yleensä aamulla ennen tai jälkeen aamupalan. Se vie siis aikaa muutamasta minuutista 10 minuuttiin. Pyrin joka aamuiseen kehon herätykseen näillä liikkeillä, mutta joskus jää aamuja välistä, eikä se maailmaa (tai kehoa) kaada. Joogassa mielestäni olennaista on pyrkiä pois suorittamisesta ja opetella kuuntelemaan, mikä toimii juuri omalle keholle ja mielelle ja päästämään irti turhista kuormista mielessä. Vältän siksi liittämästä aamujoogailua pakollisiin rutiineihin, sillä en halua siihen pakkopullan makua. Teen tätä, koska olen valinnut niin. En, koska olisin siihen pakotettu miltään osin. 

Pakko myöntää, että ihan yhtä kevyttä oloa tämän liikesarjan tekemisen jälkeen ei ole kuin ekoilla kerroilla, mutta se kertonee myös jotakin kehoni liikkuvuuden parantumisesta, paremmasta vireystilastani aamuisin sekä mielessä tapahtuneista muutoksista sitten viime syksyn. Mikään hokkuspokkustemppu jooga ei siis ole kaiken maailmaan ongelmiin, mutta se voi hyvinkin olla alku paremmalle päivälle. Ainakin minulle se on sitä ollut 🙂

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

-Katja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *