Kokemuksia kaivataan: Bullet Journal, toimiiko todella?

Tällä hetkellä en pärjäisi ilman lippulappusysteemejä asioiden hoitamisessa. Tuntuu, että ajatuksia, "pitäisi"-asioita ja "haluan tehdä"-asioita alkaa olla pyörryksiin asti päässä. Viimeistä viikkoa tosiaan Kokkolassa viedään ennen ensi viikon muuttoa Kuopioon ja kaikenlaisia hoidettavia asioita on ihan joka päivälle. Niin mukavia kuin ei-niin-mukavia. Tähän päälle sitten normiarkikuviot ja työt. Kynä saa olla koko ajan lähellä. Tiedän järjellä, että no hätä, mutta yöllä unissa sitten alitajunnassa ja päivällä piilossa olleet ajatukset ja fiilikset nousevat pintaan. Pienimuotoista stressia ilmassa, etten sanoisi. 

Toisaalta olen sen tyyppinen persoona, että keksin aina jonkin projektin, jos luppoaikaa alkaa olla. Eli tekemistä saakin olla, mutta tasapainossa levon kanssa. Pidän sitä aina hälytysmerkkinä, jos unen laatu kärsii tai näen painajaisia tms. Nyt kuormitustekijöitä on vähän joka puolella ja vaikka suurin osa on positiivisia, kärsin selkeästi ylivireystilasta. Jonkinlaista uutta systeemiä mielen purkamiseen ja uudelleenlataamisen tarvitsen. Ilman lisälappuja, sillä kohta alkaa tulla stressiä liian monesta lapusta siellä täällä. Olen yrittänyt perinteistä kalenterinpitoa, mutta palaan toistuvasti lappuihin, jotka sitten katoilevat, suttaantuvat tai muuta vastaavaa. 

Luin jokunen aika sitten Ainon blogista Bullet Journal-systeemistä ja jäin miettimään sen toimivuutta. Äkkiseltään idea vaikutti vähän sekavalta ja sellaiselta piirtelyltä, joka ei ole minun juttuani lainkaan. Yksinkertaiset ranskalaiset viivat ja raksi ruutuun-systeemit ovat enemmänkin meikäläisen heiniä. Kun sattumoisin Lidilissä sitten oli myynnissä sopivasti tarpeet kyseisen muistiinpanohässäkän kokoamiseksi, nappasin ne ostoskoriin ja tuossa ne nyt sitten laatikoston päällä odottavat käyttöönottoa. Kyllä niille muutakin käyttöä löytyy, jos Bullet Journalin idea ei aukea, mutta ajattelin kuitenkin kokeilla, koska haluan oppia uutta. Sitä paitsi on tärkeää pitää mielensä avoimena, ettei vaan missaa jotakin olennaista. Mutta kuitenkin huomaan myös olevani hyvin skeptinen. Onkohan tämä haaste lainkaan kannattava? 

Kysynkin nyt teiltä lukijoilta, onko teillä kokemuksia kyseisestä systeemistä? Toimiiko ja jos toimii niin, miten se oikeasti aloitetaan? Rautalankaversiona, kiitos :D 

-Katja-

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse aloitin kokeilemaan bullet journalia ihan bulletjournal.com sivujen ohjeilla, ne löytyy myös tiivistettynä tästä hesarin jutusta suomeksi http://www.hs.fi/nyt/art-2000004887737.html. Mielestäni systeemi on ollut hyvä työasioiden kokoamiseen: ei pyöri enää epämääräisiä muistivihkoja ja post-it lappuja pöydällä ja helpompaa kun kaikki löytyy samasta paikasta. Merkkaan työasioiden lisäksi samaan vihkoon myös harrastukset ym. omat jutut. Olen tehnyt ihan ohjeen mukaan tulevaisuuslokin, kuukausinäkymän, johon voi kunkin päivän kohdalle laittaa lyhyet muistiinpanot esim. päivän tapahtumista, kuukauden to do -listan ja päivälokin, johon laitan päivän tehtävät ja muistiinpanot sekä kirjaan muistiin eri projekteille tehdyt työtynnit. Kuukausi- ja päivälokit on nyt tehty tammikuulle, sitten kun vaihtuu helmikuu niin teen vastaavat helmikuulle ja merkkaan sisällysluetteloon sivun miltä helmikuu alkaa. Vihkon loppuun olen laittanut yleisiä muistiinpanoja. Mielestäni tehtävien ruksiminen pois sitä mukaa kun ne on tehty on mukavaa, ja jos jokin jää tekemättä, siirrän sen esim. seuraavan päivän to do -listaan.

Suvi K.
Sisunainen

Mä otin tän kanssa käyttöön ton saman lehtijutun pohjalta. Pari kuukauden kokemuksella tuntuu toimivan. Perinteiseen kalenteriin nähden etuna on se, että sivuista voi tehdä just sen näköisiä kuin haluaa ja vaikka muuttaa tyyliä välillä (esim. paljonko tilaa "lukujärjestykselle" ja paljonko muistiinpanoille). Samoin oon tehnyt mulle olennaista aihepiireistä muistilistasivuja, mikä on paljon kätevämpää kuin miljoonien kännykkämuistioiden ja kalenterin marginaaliin tuherreltujen to do -listojen kanssa sumpliminen.

Älä ota sitä koristelujuttua niin vakavasti (jollei erityisesti huvita) vaan keskity siihen, mitä toiminnallisia ominaisuuksia tarviit.

Katja Mäkelä

Kiitos vinkeistä! Eli ilman piirtelyä minulle ainakin näin alkuun :D. Niinhän se on, että uuden jutun alku on aina se hankalin. Ehkä pikkuhiljaa tekemällä (ja ilman turhan stressin ottamista) pääsisin hommaan kiinni. Yleensä opin itse parhaiten tekemällä, kokeilemalla ja nimenomaan kantapään kautta, joten pitää vain tarttua toimeen. Sain myös vinkin tsekata IG:stä ideoita BJ:n pitämiseen ja homma alkaa avautua. Kunhan tää härdelli muuton ja uuden työn kanssa rauhottuu, niin otan oman hetken ja tartun kyniin ja vihkoon :)

Halkipoikkipinoon (Ei varmistettu)

Olis karmeaa ottaa paineita joistain värikynistä. Pikku vihko rintataskuun ja hyvä kynä sen viereen, asialliset hommat hoidetaan ja koristehärpäkkeet jätetään suosiolla muiden harrastukseksi...

Katja Mäkelä

Pakko myöntää, että tällä tasolla mennään edelleen eli mitä opimme tästä? Vanhassa vara parempi :D

Kommentoi