Syömisten rajoittaminen ei sovi kaikille (jos kellekään)

plate-403597_1920.jpg

Kuva: Pixabay

Keskustellessa ihmisten kanssa syömisistä nousee keskeisesti esille ristiriitainen suhtautuminen syömisten rajoittamiseen. Toisaalta se houkuttaa, sitä ihannoidaan ja tavoitellaan ja toisaalta harvoille se loppujen lopuksi oikeasti sopii tai on edes tarpeellinen. Syömisten rajoittamisen sijaan tarve on yleensä päinvastainen eli syömisiä pitää lisätä, runsaastikin ja monipuolisista lähteistä. Käytännössä rajoitteiden purkaminen johtaa lopulta siihen, mihin rajoitteilla pyritään eli syömisten hallintaan.

Jos asiaa tarkastellaan kehon kannalta, on rajoitteista usein seurauksena liian vähäinen syöminen eli kroppa saa liian vähän energiaa ja tärkeitä ravintoaineita aineenvaihdunnan ja elintoimintojen pyörittämiseen. Seurauksena on väsymystä, matalaa mielialaa, mielenkiinnottomuutta, vatsavaivoja yms. Kroppa siis nuupahtaa kuin kukka ilman vettä.

Se, mitä keho janoaa, on ruoka. Harmi vaan, että keho ei osaa puhua ja kertoa todellisista tarpeistaan. Se, mitä keho oikeasti tarvitsisi, olisi kunnon ruokaa. Värikästä, pureskeltavaa ja riittävissä määrin. Harmi vaan, että keho ei ajattele asiaa nälkäisenä fiksusti, vaan hamuaa energiaa nopeassa ja helpossa muodossa. Yleensä karkkia, suklaata, leivonnaisia ja pikaruokaa.

Erilaiset ruokahimot ja vaikeus hillitä esimerkiksi herkuttelua ovat usein seurausta siis liian vähäisestä syömisestä. Ei itsekurista tai tahdonvoimasta, vaan luonnollisesta kehon toiminnasta. Eli tarjoamalla keholle sitä, mitä se tarvitsee pitkin päivää riittävästi, on paras keino ehkäistä kehon nälkiintymistä ja siitä seuraavia himotuksia. On lisäksi helpompi jättää houkutuksia kauppaan, kun keho ei nälkäisenä huuda kuin pikkulapsi karkkipussin tai suklaalevyn perään. On helpompi nauttia herkuttelusta silloin kuin itse haluaa ja vieläpä kohtuumäärissä, kun herkkuja ei tarvitse syödä nälkäänsä.

Tyypillisimmät rajoitteet, joihin itse törmään, ovat hiilihydraatit ja rasvat. Eli käytännössä vältetään perunaa, riisiä ja pastaa ja jätetään salaatinkastikkeet, majoneesit, leipärasvat ja pähkinät kauppaan. Se, millä ne joko saman päivän iltana tai loppuviikosta sitten korvataan nälkäisinä ja ruokahimoisina, ovat edelleen hiilihydraatteja ja rasvoja, mutta muussa muodossaan esimerkiksi karkkeina, sipseinä, suklaana, jäätelönä ja leivonnaisina. Eli kehon kannalta ajateltuna energiaa tulee ainakin se määrä, mitä on yritetty vähentää, joskus reilumminkin, mutta hiilihydraatit ja rasvat ovat heikompilaatuisia. Rakenna siinä sitten toimivaa ja virkeää aineenvaihduntaa ja pysy työkykyisenä, kun ruoasta saatavat rakennuspalaset ovat mitä ovat.

Rajoitteet siis kääntyvät yleensä jossain vaiheessa Sinua itseäsi vastaan.

Siksi en suosittele rakentamaan omaa syömistä kieltojen ja rajoitteiden varaan, vaan syömään kunnon ruokaa aivan kuten lapsillekin opetetaan aamusta alkaen viikon jokaisena päivänä niin, että nälkä lähtee, herkkuhetkiä unohtamatta.

 

-Katja

Hyvinvointi Liikunta Terveys

Mitä voimme oppia dieeteistä?

soup-greens-869075_1920.jpg

Kuva: Pixabay

Lähtökohtaisesti en kannata syömisten turhaa rajoittamista. Näen siinä enemmän ongelmia kuin hyötyjä. Varsinkaan kovin pitkäaikaisina ratkaisuina ne eivät toimi. Mutta on asioita, joita dieetit ja trendiruokavaliot tuovat mukanaan. Mitä jos nappaisikin kermat kakun päältä?

  • Innostusta ja inspiraatiota: Vanhat asiat uudella tavalla esitettyinä houkuttelevat. Esimerkiksi kasvisten käytön lisääminen on vanha juttu, mutta erilaisissa plusmiinusnolla- ja x+y+z –dieeteissä kasvikset saadaan kuulostamaan älyttömän terveellisiltä ja maailman parhailta keksinnöiltä aineenvaihdunnan virkistämiseen, ihon ja hiusten kunnon parantamiseen, seksuaalisen halukkuuden lisäämiseen ja mielialan nostamiseen. Periaatteessa samapa tuo mistä sen innostuksen saa, jos vain kasvisten määrä ruokavaliossa päivittäin syötynä lisääntyy?

 

  • Kauniita kirjoja: Kirkkailla väreillä ja myönteisyyttä huokuvilla kansikuvilla ja kuvituksilla herätetään mielenkiinto. Voisiko lautasmalliakin tuunata mediaseksikkäämmäksi 30 euroa maksavien kirjojen avulla?

 

  • Houkuttelevia reseptejä: Kauniiden kuvien avulla väritetyt reseptit, joissa toistuvat samat ainesosat kuin Kokkikolmosen aikoina, ovat vaan niin paljon tehokkaampia hyvinvoinnille. Lihan korvaaminen kasviksilla nousi vegaanibuumin myötä ihan uusiin sfääreihin, vaikka sitä ovat Martatkin jo tehneet. HK:kin keksi heittää porkkanaa jauhelihaan. Miten idearikasta! No, ehkä tarvittiin oikeanlainen tuotteistus… Sehän se on nykypäivää.

 

  • Vihdoin on lupa syödä: Kerrankin saa syödä kilokaupalla ruokaa ja vieläpä laihtua! Ei se haittaa, vaikka herkuttelu ja kahvinjuonti pitää jättää vähemmälle, kun vettä saa juoda ja kasviksia mättää joka aterialla ja vieläpä 3 tunnin välein. Rasvakaan ei ole kiellettyä! Mikä se sellainen ruokavalio onkaan? No eipä ainakaan ravitsemussuositusten mukainen…;). Pitänee varmaan korostaa entistä enemmän tätä syömisen määrää 😀

 

  • Ideoita, vinkkejä: Vesilasin juominen heti aamusta, kasviksien pyöräyttäminen blenderin kautta sosekeitoksi tai juomaksi, kävellen töihin ja takaisin, kännykän ajastaminen hälyttämään ateria-aikoihin… Nyt kyllä dietataan ja kunnolla! Miksiköhän nämä maalaisjärkiset niksit saavat heti hohdokkuutta, kun ne yhdistetään laihtumiseen eikä vain tavanomaiseen fiksuun syömiseen?

 

Summa summarum, ihmiset siis kaipaavat selkeyttä, yksinkertaisuutta ja konkreettisia hyötyjä. Ulkopuolinen sanoo, mitä tehdä ja milloin. Kontrollia arjen kaaokseen. Parempi kirjasta kuin omasta päästä. Mieluiten tuloksia toki mahdollisimman nopeasti ja ei-niin-perinteisin konstein.

No, faktahan on se, että se, mikä on tullut pitkän ajan kuluessa ei lähde hetkessä. Mutta voisiko ns. tavanomaista fiksua syömistä elävöittää ja tehdä houkuttelevammaksi ottamalla oppia trendiruokavalioiden läpimurrosta? Tehdä painonhallinnasta sekä kestävää että hauskaa?

Olisiko tästä syytä Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan ottaa opiksi? Ehkäpä jo seuraavat ravitsemussuositukset saamme kuuntelukirjana, puhelinsovelluksina ja tositv-formaattina? Hakisitko sinä seuraavaan Rakas, syötäisiinkö ravitsemussuositusten mukaisesti- ohjelmaan?

No, huumoria huumoria. Mutta ehkä ripaus totuuttaki, vai mitä?

-Katja

 

 

Hyvinvointi Liikunta Terveys Uutiset ja yhteiskunta