Kokkailuja, jotka sopivat FODMAP-ruokavalioon

Viime viikko meni FODMAP-ruokavalion maailmassa lauantain kurssia suunnittellessa. Pidin Kokkolan kansalaisopistolla sekä luento- että ruoanlaitto-osuuden sisältävän päiväkurssin ”FODMAP keittiössäni”. Kurssille osallistui yhteensä 11 erilaisista vatsavaivoista kärsivää naista ja miestä, joiden kanssa tutustuttiin erilaisiin FODMAP-ruokavalioon sopiviin raaka-aineisiin ja valmistettiin kolmen ruokalajin menu sekä pikkusyötävää kahvin tai teen kera nautittavaksi. Päivä oli kaikinpuolin onnistunut, niin minun kuin osallistujien mielestä. Vastaavanlaisella konseptilla en ole ennen kurssia vetänyt ja mielestäni samalla kaavalla ehkä pienin muutoksin muovattuna kurssi sopisi vedettäväksi uudestaankin. 

Vai mitä te sanoisitte päivän aikana kerätyn kuvamateriaalin perusteella? Kokosin reseptit hyödyntäen FODMAP-aiheisia blogeja ja kirjoja, muun muassa Vatsan Vapaapäivä-blogia (Homejuusto-melonisalaatti), Pauliina Tervon Herkän vatsan kokkikoulu-kirjaa (kookosvanukas mustikkamelballa), Leena Putkosen nettisivua (Paahdetut juurekset, Puolukka-banaanismoothie). Sämpylät täältä, siemennäkkileipä Risentan jauhopussista ja Maissikana Yhteishyvän Ruokamaailmasta.

Paahdetutukasvikset.jpg

Paahdetutkasviksetuunistaulos.jpg

Paahdetutkasviksettarjolla.jpg

Salaatinvalmisteluja.jpg

Salaattipohja.jpg

Maissikanat.jpg

FODMAPkattaus.jpg

Kaurasämpylät.jpg

Tuoreetsämpylät.jpg

Jälkkärit.JPG

Inkiväärikeksit.jpg

Inkiväärikeksit2.jpg

Kahvihetki.jpg

Siemennäkkileipä.jpg

Värikkäitä ja herkullisen näköisiä, eikö? Voin kertoa, että maukkaita ja suositeltavaksi sopivia ovat 🙂

-Katja

Tällä viikolla blogissa julkaisen lisää FODMAP-aiheisia postauksia, joten pysykäähän kanavalla, jos aihe kiinnostaa 🙂

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys

Näin syntyivät täytetyt paprikat lemoncurdilla ja vuohenjuustolla

Mielestäni parhaat ruoat syntyvät jämistä. Niin myös tänään. Yleisilmäys jääkaapin sisältöön vinkkasi minulle täytettyjen paprikoiden valmistamisesta pitkästä aikaa. Kolme isoa keltaista paprikaa sai kaverikseen uuniin jauhelihaa pakkasesta, sulatejuuston ja vuohenjuuston jämät sekä mausteita.  Yhdistin yhtäkkisen päähänpiston seurauksena myös jämät kolmannen ruokarakkauteni (kahdesta ensimmäisestä voit lukea täältä) eli Lemon Curdista ja jäin mielenkiinnolla odottamaan paprikoiden valmistumista ja niiden saamaa vastaanottoa myös mieheltäni. Kun vihreää valoa tuli sieltä suunnasta ja itsekin tykästyin tähän comboon, päätin julkaista reseptin täällä blogissa. Niin vain jälleen muutamasta raaka-aineesta syntyi jotakin ennenmaistamatonta, mutta ehdottomasti hyvää ja kokeilemisen arvoista! Helppoa, hyvää ja nopeaa!

jauheliha.jpg

paprikat.jpg

inkivääri.jpg

sulatejuusto.jpg

täytetyt paprikat1.jpg

lemoncurd.jpg

täytetytpaprikat2.jpg

Näin syntyivät lemoncurdilla ja vuohenjuustolla täytetyt paprikat:

3 isoa paprikaa

n. 250 g jauhelihaa

mausteita, kuten mustapippuria, valkopippuria, inkivääriä, yrttisekoitusta (suolaa ei kaivannut, koska juustot)

1/2 ptk sulatejuustoa

pala vuohenjuustoa

pari rkl Lemon Curdia

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

2. Paista jauheliha tilkassa öljyä.

3. Mausta kypsymisen loppuvaiheessa.

4. Pilko sulatejuusto jauhelihan joukkoon ja lämmitä seosta, kunnes juusto sulaa. Maista seosta, mausta tarvittaessa lisää.

5. Leikkaa päät paprikoista, irrota kanta, siivoa ja huuhdo sisustat ja päät.

6. Laita hieman vettä uunivuoan pohjalle ja aseta paprikan ”rungot” pystyasentoon ja päät vuoan pohjalle.

7. Täytä paprikan ”rungot” jauhelihajuustoseoksella.

8. Sivele Lemon Curdia jauhelihaseoksen päälle, pari tl per paprika.

9. Leikkaa vuohenjuustosta siivut kullekin paprikalle ja aseta siivut Lemon Curdin päälle.

10. Paista paprikoita uunissa keskitasolla n. 20 min.

Nämä paprikat jäivät pureskeltavan pehmeiksi. Jos tykkäät paprikoistasi pehmeämpinä, voit esikypsyttää niitä ennen jauhelihaseoksen laittamista n. 5 min tai pitää uunissa pidempään pienemmällä lämpötilalla 200 asteessa n. 30 min. Tarkkaile kuitenkin juustoa ja paprikoiden reunoja, etteivät ne pala. Joskus myös öljyä paprikat ennen täyttämistä ja sekin auttaa pehmentymisessä. 

täytetytpaprikatvuohenjuustolla.jpg

Rentouttavaa sunnuntai-iltaa!

-Katja

Ps. Ensi viikolla luvassa FODMAP-aiheisia postauksia! 

Koti Ruoka ja juoma DIY