10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen + hävikkisipsit

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain ruokaa roskiin 120-160 miljoonaa kiloa. Tämä on järkyttävä määrä. Ruokahävikin synty voitaisiin estää hyvällä suunnittelulla. Tässä kymmenen hyväksi toteamaani vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen.

  1. Tarkista mitä ruoka-aineita kaapeissa on ja  mitkä niistä on pilaantumassa ensimmäisenä. Suunnittele ruoka sen mukaisesti ja tee ostoslista.
  2. Vältä kauppaan menoa nälkäisenä, sillä silloin tulee helposti ostettua liikaa ruokaa.
  3. Tarkista kaupassa tuotteiden päiväysmerkinnät ja mieti ehditkö käyttää tuotteet ajoissa. Muista kuitenkin, että parasta ennen -ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät eivät ole sama asia.
  4. Jos ruoka on menossa pian vanhaksi voit pakastaa sen, näin se säilyy pidempään syömäkelpoisena.
  5. Hanki ruokaa vain tarpeeseen. Suuret pakkauskoot ja paljousalennukset eivät ole hyödyllisiä silloin jos osa ruoasta menee roskiin.
  6. Suosi ale-tarrallisia tuotteita, näin autat vähentämään kaupan ruokahävikkiä ja säästät rahaa.
  7. Kokkaa mitä ”kaapista löytyy”-ruokia. Muista aistinvarainen arviointi.
  8. Ruan jämätkin ovat ruokaa, ei roskaa. Jämiä voi hyödyntää seuraavan päivän aterialla, syödä välipalana tai vaikka pakastaa. Esimerkiksi perunat voi viipaloida ja paistaa pannulla seuraavana päivänä.
  9. Syö lautanen tyhjäksi (ota lautaselle vain sen verran kuin jaksat syödä), kaavi kipot ja pannut tyhjiksi ja huuhtele esimerkiksi tomaattimurskapakkaus ruokaan sitä valmistaessa ( esim. kastikkeeseen tai keittoon).
  10. Käytä koko vihannes hyödyksi. Parsakaalin varsi on yhtä hyvää kuin muutkin vihanneksen osat. Varren voi laittaa kattilaan keittymään vähän aikaisemmin. Perunan kuorista voi tehdä perunankuorisipsejä ja keitinvettä voi käyttää kasvien kastelussa, muusissa, sosekeitossa tai vaikka tiskirätin puhdistamiseen.

Hävikkisipsit eli perunankuorisipsit

Sain idean perunankuorisipseihin  Nollahukka-blogin Otso Sillanaukeen kirjasta Zero Waste – Jäähyväiset jätteille. En huomannut ottaa kirjasta reseptiä talteen. Kyseessä oli siis kirjaston kirja. Sovelsin ja hyviä tuli. Tein parsakaali-perunamuusia ja perunankuoret käytin näihin sipseihin.

Ensin kuoret huuhdellaan ja kuivataan, sitten ne sekoitetaan öljyn ja mausteiden kanssa kulhossa ja laitetaan uunipellille leivinpaperin päälle mielellään vieri viereen eikä päällekkäin. Mausteena käytin suolaa, pippuria, paprika -ja grillimaustetta. Paistoin 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Paistoaika voi vaihdella sen mukaan kuinka paljon pellillä on kuoria ja onko ne isossa kasassa vai vierekkäin. Uunia kannattaa seurailla ja perunankuoria voi välissä käännellä. Perunankuorisipsit on siitä hyviä, että ne saa maustaa miten haluaa, saa syödä sipsejä hyvällä omallatunnolla, eikä hävikkiä synny. Ne ovat myös erittäin hyvän makuisia!

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Vastuullisuus Ostokset

Parsakaali-perunamuusi ja tofumunakoisokastike

Perinteistä perunamuusia on välillä kiva tuunata. Parsakaali on yksi lempparikasviksistani ja se sopii hyvin perunan kanssa, niinpä käytän sitä usein muusissa perunan lisäksi. Parsakaali-perunamuusi on hyvän makuista ja täyttävää. Muusin kanssa sopii hyvin tofu ja tällä kertaa tofun kaveriksi laitoin munakoison ja kirsikkatomaatteja. Kastikkeesta tuli erittäin maukasta ja ruoka onnistui kokonaisuudessaan hyvin.

Ainekset:

7 perunaa

parsakaali

kauramaitoa (Oatlyn iKaffe)

margariiniä (sininen Keiju)

suolaa oman maun mukaan

250 g maustamatonta tofua

munakoiso

loraus soijakastiketta

2,5 dl kaurakermaa

250 g kirsikkatomaatteja

1/2 tl pippuria

1/2 tl paprikamaustetta

1/2 tl inkiväärimaustetta

1 tl currya

1/2 tl yrttisuolaa

Parsakaali-perunamuusi

Kuori ja pilko perunat. (Voit halutessasi säästää perunankuoret ja tehdä niistä perunankuorisipsejä!) Laita pilkotut perunat kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Pilko parsakaali ja laita pilkottu parskaalin varsi jo tässä vaiheessa veteen perunoiden kanssa. Veden hetken kiehuttua lisää loppu pilkottu parsakaali kattilaan. Anna keittyä siihen asti kunnes perunat ovat hajoavan kypsiksiä ja parsakaali pehmeää.

Kun perunat ja parsakaalit ovat valmiita voit kaataa osan keitinliemestä pois, tai voit ottaa keitinvettä talteen myöhempää varten (tai vaikka jäähdyttää sen ja antaa huonekasveille). Tykkään hyödyntää keitinlientä muusia tehdessäni, varsinkin tällöin kun vedessä on perunan lisäksi keitetty parsakaalia. Lisää loraus kauramaitoa ja soseuta perunasurvimella margariinin kanssa. Tässä reseptissä ei tarvise säästellä margariiniä, sitä saa laittaa useammankin nokareen. Lisää tarvittaessa keitinlientä tai kauramaitoa. (Kauramaidon tilalla voi myös halutessaan käyttää kaurakermaa.) Mausta parsakaali-perunamuusi suolalla.

Tofumunakoisokastike

Pilko tofu ja munakoiso sopivan kokoisiksi paloiksi. Paista tofun palaset kuumalla pannulla. Varo tofun pohjaanpalamista. Mausta tofu inkiväärimausteella, yrttisuolalla, pippurilla sekä paprikamausteella. (Jos et ole kokenut maustaja, kannattaa  maustaminen aloittaa rauhallisesti ja lisätä mausteita oman maun mukaan, välillä maistellen sekä luottaa itseensä.) Lisää soijakastike, sekoita huolella ja paista keskilämmöllä. Lisää pilkotut munakoison palat pannulle ja paista välillä sekoittaen.

Halkaise kirsikkatomaatit. Kun tofut ja munakoisot ovat valmiita lisää kaurakerma. Lisää kirsikkatomaatit ja anna niiden hautua hetki ja pehmetä kastikkeessa. Lisää tarvittaessa mausteita. Nauti hyvän salaatin sekä ihanien ihmisten kanssa.

Koti Ruoka ja juoma Suosittelen