Masennuksen nettiterapia

Aloitin masennuksen nettiterapian jokunen aika sitten. Olen nyt puolivälissä ohjelmaa ja ajattelin tulla tänne blogin puolelle jakamaan joitain juttuja. Suorat lainaukset terapiaohjelmasta olen kursivoinut.
 
”Nettiterapiapalvelun tarjoaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Hoito-ohjelma perustuu kognitiiviseen ja käyttäytymisterapeuttiseen tietoon, jonka mukaan ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa. Verkkohoito-ohjelma sisältää 7 istuntoa joiden sisältö on etukäteen määritetty. Istunnot etenevät suunnitellussa järjestyksessä.”

”Masennuksesta kärsivä kokee itsensä usein kyvyttömäksi, voimattomaksi tai jollakin tapaa huonoksi. Tällaiset uskomukset ovat myös masennuksen syntymiselle altistavia tekijöitä. Masennuksesta kärsivä uskoo yleensä suoriutuvansa huonosti erilaisista sosiaalisista tilanteista tai suoritustilanteista eikä usko niiden tuottavan itselleen mielihyvää. Tämä on yksi syy siihen, miksi masentunut usein välttelee erilaisia tilanteita ja vetäytyy omiin oloihinsa. Vetäytymiseen voi liittyä tunnetta siitä, että henkilö on ei-rakastettu, arvoton tai huonompi kuin muut. Vetäytyminen ja välttely vain lisäävät mielihyvän katoamista ja kielteisten ajatusten voimaa.” 

”Monet masentuneet haluaisivat aloittaa tekemisen ja toimimisen vasta sitten kun kaikki ikävät asiat ja tunteet olisivat poissa.” Tämän haluan nyt lopettaa. Pidän itseni liikkeellä ja aktiivisena. En tiedä uskonko positiiviseen ajatteluun tai kiitollisuusharjoituksiin, joten olen päättänyt kokeilla tehdä asioita, oli tunnetila mikä tahansa. Itselläni angsti ja paskat fiilikset tulevat monesti ”puun takaa”, usein kuin tyhjästä. Turha alkaa analysoida mikä nyt taas mättää. Parempi antaa tunnetilan vaan olla ja jatkaa jotain puuhaa tai aloittaa jokin aktiviteetti.

20160617_175512~2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

”Ajatusten tunnistaminen ja muokkaaminen

Seuraavaksi tutkimme tarkemmin masennuksessa usein ilmeneviä automaattisia ajatuksia ja niiden sisältämiä epäloogisuuksia tai virheitä. Samalla voit pohtia omia esimerkkejä kustakin vääristyneestä automaattisesta ajatuksesta.

Ajatusvääristymiä on monenlaisia: 

 1. Suodattaminen: Huomio kohdistetaan negatiivisiin asioihin ja positiiviset asiat pyritään rajaamaan pois.
   
 2. Musta-valkoajattelu: Asiat nähdään ääripäiden kautta, joko erittäin huonoina tai erittäin hyvinä ilman mitään keskivaihetta.
   
 3. Yliyleistäminen: Tehdään liiallisia yleistyksiä, jotka perustuvat yksittäistapauksiin.
   
 4. Ajatusten lukeminen: Henkilö uskoo tietävänsä mitä muut ajattelevat. On sellainen käsitys, että itse tietää mitä toiset ajattelevat ja tuntevat.
   
 5. Katastrofiajattelu: Oletetaan, että pahin mahdollinen vaihtoehto tapahtuu.
   
 6. Suurentelu: Vaikeuksien näkeminen todellista suurempina.
   
 7. Henkilökohtaistaminen, ylisuhteuttaminen ja itsen leimaaminen: Oletetaan, että toisten henkilöiden reaktiot kohdistuvat aina itseen. Samalla itseä verrataan toisiin.
   
 8. ”Pitäisi” sisällöllä ajattelu: Pitäytyminen ehdottomiin ja jäykkiin sääntöihin arvioitaessa itsen ja toisten käyttäytymistä.
   
 9. Itsensä syyttäminen: Uskomus, että ikävät tapahtumat ovat aina omaa syytä.
   
 10. Itsensä tunnustuksetta jättäminen: Uskomus, että myönteiset asiat tapahtuvat vain hyvällä onnella ja jonkun muun ansiosta, ei koskaan omien ponnistusten tuloksena.”

Kuulostaako tutulta mikään näistä ajatusvääristymistä? Itse ainakin suurentelen asioita mielessäni hyvin usein. Haksahdan myös katastrofiajatteluun monesti.

 

Lähde:

https://www.mielenterveystalo.fi/nettiterapiat/terapiaohjelmat/masennus/Pages/default.aspx
 

 

 

Kommentit (1)
 1. Verkkohoito | Mtv Uutiset Katsomo
  2.5.2020, 20:08

  […] Masennuksen nettiterapia – Väärä hälytys! | Lily – ”Nettiterapiapalvelun tarjoaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Hoito-ohjelma perustuu kognitiiviseen ja käyttäytymisterapeuttiseen tietoon, jonka mukaan ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa. Verkkohoito-ohjelma. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *